Skip to main content

De machtige moeder natuur

Wees altijd voorzichtig als je een gletsjer of één van de vertakkingen van dichtbij verkent.

Door de diepe gletsjerspleten, lawines en het constant en onvoorspelbaar bewegen van de blokken ijs mag je nooit op eigen houtje een gletsjer opgaan. Met professionele gidsen en uitrusting om je veiligheid te garanderen, is wandelen op een gletsjer in Noorwegen een onvergetelijke ervaring die je echt niet mag missen.

Ook gletsjerijs van honderden meters diep is altijd in beweging, en is het sterk genoeg om zelfs de vorm van de aarde te veranderen. Het waren de gletsjers uit de ijstijd die de voor Noorwegen zo karakteristieke fjorden, valleien en steile bergwanden vorm gaven. Er zijn tegenwoordig nog steeds overblijfselen van die prehistorische gletsjers te vinden.

Sommige gletsjers, bijvoorbeeld de Tystigbreen en de Folgefonna, hebben zomerskigebieden met goed onderhouden pistes waarop je kunt skiën en snowboarden en je ondertussen in je T-shirt een kleurtje opdoet. Beneden levert het smeltwater geweldige taferelen op, zoals vruchtbare valleien met rivieren en fjorden die duidelijk een groenige gloed hebben.

Smeltende gletsjers

In Noorwegen - net als in de rest van de wereld - stijgen de temperaturen als gevolg van klimaatverandering, en de gletsjers smelten langzaam. De totale oppervlakte die gletsjers beslaan is volgens het Centrum voor Internationaal Klimaatonderzoek (CICERO) de laatste 30 jaar 11% kleiner geworden. Sinds halverwege de jaren '80 is er maar liefst 326 vierkante kilometer verdwenen. In de noordelijke delen van het land trekt het ijs zich het snelst terug.

Je kunt je ecologische voetafdruk verkleinen door een duurzame reiziger te worden. Als je er dan toch bent, blijf wat langer en leer het gebied nog beter kennen. Koop lokale voedselproducten en maak weloverwogen, duurzame keuzes.

De grootste gletsjers in Noorwegen

Jostedalsbreen

Jostedalsbreen is de grootste gletsjer van het Europese vasteland. Het ligt in Sogn og Fjordane in de provincie Fjord-Noorwegen, beslaat 487 vierkante kilometer en heeft ijslagen met diktes tot wel 600 meter.

De gletsjer heeft ruim 50 vertakkingen zoals de bekende Briksdalsbreen-gletsjer en de Nigardsbreen-gletsjer. De gletsjer is onderdeel van het nationale park Jostedalsbreen en beslaat iets meer dan de helft van het park.

Briksdalsbreen

De gletsjer is één van de vertakkingen van de Jostedalsbreen-gletsjer en wordt ook wel de Olden-gletsjer genoemd. De gletsjer ligt in de Briksdalen-vallei aan het eind van de Oldedalen-vallei in de provincie Vestland.

Nigardsbreen

Eén van de meest toegankelijke vertakkingen van de Jostedalsbreen-gletsjer. Deze ligt in de gemeente Luster in de provincie Vestland.

Folgefonna

Thuishaven van het Fonna Glacier Ski Resort en onderdeel van het nationale park Folgefonna. Folgefonna is een verzamelnaam voor drie verschillende gletsjers: Nordre Folgefonna, Midtre Folgefonna en Søndre Folgefonna die allemaal in de regio Hardanger in de provincie Hordaland liggen.

Svartisen

In werkelijkheid bestaat Svartisen uit twee gletsjers – Vestre Svartisen en Østre Svartisen. Deze gletsjer behoort tot het Saltfjellet-Svartisen Nationaal Park in de provincie Nordland.

Hardangerjøkulen

De gletsjer ligt in de regio Hardangerfjord, helemaal in het noorden van het bergplateau Hardangervidda. Deze heeft verschillende vertakkingen, zoals de Blåisen en de Midtdalsbreen, en het hoogste punt ligt op 1863 meter boven de zeespiegel.

Austfonna, Olav V and Vestfonna

De Austfonna-gletsjer ligt op Spitsbergen en beslaat 8.412 vierkante kilometer. Het wordt beschouwd als de grootste ijskap van Europa qua oppervlakte en de op één na grootste qua inhoud. Het ijs reikt tot wel 783 meter boven de zeespiegel.

Olav V-Land is een schiereiland aan de oostkant van Spitsbergen. Het wordt bedekt door het Olav V-ijsveld dat ongeveer 4.150 vierkante kilometer beslaat. Vestfonna is een ijskap aan de westkant van de eilandengroep Spitsbergen en beslaat een oppervlakte van zo'n 2.500 vierkante kilometer.

Bezoekerscentra bij Noorse gletsjers

Zoek je gletsjeravontuur

Zoek gletsjertochten

Wacht niet tot je hier bent om uit te zoeken wat je allemaal zou willen doen! Gletsjers in Noorwegen zijn een echt avontuur. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Lees meer

Recent bekeken pagina's