Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Folgefonna
Folgefonna.
Photo: Reisemål Hardanger Fjord / Désiré Weststrate
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

De kracht om de Aarde te herscheppen

Je kunt ze beklimmen, je kunt ze bewonderen, in de zomer kun je er zelfs op skiën. De enorme, ontembare kracht van de gletsjers zul je echter zeker voelen als je ernaast staat.

Soms is een moment van realisatie van de machtige kracht van de natuur wenselijk. Dat je je realiseert dat er sommige dingen zijn, die zelfs in onze moderne samenleving met al onze technologische hulpmiddelen, ontembaar zijn. Een gletsjer oplopen is één van deze momenten.

Vanwege diepe gletsjerspleten, lawines en de constante beweging van het ijs, raden we je ten zeerste af in je eentje een gletsjer op te wandelen. Met professionele gidsen en hulpmiddelen die je veiligheid waarborgen, is een wandeling op een gletsjer echter een onvergetelijke ervaring.

Ook al is het ijs honderden meters dik, het is altijd in beweging, en heeft genoeg kracht om de aarde letterlijk te herscheppen. Het waren de Noorse gletsjers in de ijstijd die de karakteristieke Noorse fjorden, valleien en bergwanden hebben uitgegraven en vormgegeven, en uiteindelijk de zwerfkeien en het zand tot in Nederland hebben neergelegd.

Restanten van deze prehistorische gletsjers vind je nog steeds, zoals Jostedalsbreen in West Noorwegen. Deze gletsjer is met 487 vierkante kilometer en ijs tot 600 meter dik de grootste op het Europese vasteland. Dit is genoeg ijs om de gehele Benelux onder 4 meter ijs te bedekken.

Op Svalbard, dicht bij de Noordpool, zijn de gletsjers zelfs nog veel groter. Austfonna meet 8.412 vierkante kilometer, oftewel een kwart van Nederland. Dit is één van de grootste ijskappen ter wereld.

Bij het gletsjermuseum in Fjærland kun je ze allemaal ontdekken. Dit interactieve museum is gevestigd in een spectaculair gebouw, vormgegeven door de architect Sverre Fehn, de meest prominente Noorse naoorlogse architect. Hier kun je in nieuwe en op innovatieve wijze kennis opdoen over het klimaat en de gletsjers.

Op sommige gletsjers, zoals Tystigbreen en Folgefonna, kun je in de zomer skiën. Hier worden pistes onderhouden waar je op warme dagen kunt skiën, snowboarden en lekker kunt zonnen in je t-shirt. Het smeltwater van deze gletsjers zorgt dat de lagergelegen dalen weelderig zijn en de rivieren en fjorden de karakteristieke groene gloed hebben.

Briksdalsbreen
Briksdalsbreen.
Photo: Normann
Jostedalsbreen
Jostedalsbreen.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS / www.fjordnorway.com
Nigardsbreen
Nigardsbreen.
Photo: Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com
Fjærland
Fjærland.
Photo: CH / Visitnorway.com
Ad

De grootste gletsjers in Noorwegen

Folgefonna

Gelegen in het graafschap Hordaland, in het Nationaal Park Folgefonna. Hier vind je het gletsjerskigebied Fonna.

Jostedalsbreen

Dit is de grooste gletsjer op het Europese vasteland. De gletsjer is in totaal 487 vierkante kilometer groot, en telt meer dan 50 verschillende gletsjertongen, zoals de beroemde Briksdalsbreen en Nigardsbreen. De gletsjer zelf valt onder het Nationaal Park Jostedalsbreen in het graafschap Sogn og Fjordane. In Fjærland vind je het Noorse Gletsjermuseum waar je veel informatie kunt vinden over de verschillende gletsjers en hoe deze het landschap scheppen, het klimaat, en de invloed van dit alles op de mens.

Austfonna

Een van de grooste ijskappen ter wereld, en de grootste in Europa, met een gletsjerfront van meer dan 200 kilometer breed.

Svartisen

In werkelijkheid bestaat Svartisen uit twee gletsjers - Vestre Svartisen en Østre Svartisen. Deze gletsjer behoort tot het Saltfjellet-Svartisen Nationaal Park in het graafschap Nordland.

De machtige Moeder Natuur

Gletsjers zoals de machtige Jostedalsbreen laten je jezelf klein en onbeduidend in het landschap voelen. In het gehele plaatje moet je er rekening mee houden dat dit de grootste gletsjer op het Europese vasteland is. Wees dan ook voorzichtig wanneer je de gletsjer en haar tongen van dichtbij gaat bekijken - de natuur hier is even genadeloos als dat ze magnifiek is.

Veiligheid voorop

De gids staat klaar om je te helpen

Zoek gletsjertochten

Wacht niet tot je hier bent om uit te zoeken wat er allemaal kan!

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad