Skip to main content

Bezoek een bestemming die inzet op duurzaamheid

Bezoek een bestemming die het nationale label Sustainable Destination heeft gekregen. Al zijn die bestemmingen nog niet in ieder opzicht 100% duurzaam, het label toont wel aan er systematisch wordt gewerkt aan het ontwikkelen van duurzaam toerisme.

Toerisme heeft tal van positieve aspecten, maar de sector heeft ook met uitdagingen te kampen. Wil je een unieke bestemming ontdekken die je de rest van je leven zal bijblijven? Bezoek dan één van de bestemmingen met het label Sustainable Destination die je over heel Noorwegen kunt vinden.Deze bestemmingen zetten zich in om systematisch te werken aan duurzamer toerisme ontwikkelen, het in stand houden van lokale gemeenschappen en het culturele erfgoed en de toeristische ecologische voetafdruk verminderen.

Het is goed om te weten dat hoewel deze bestemmingen nog niet helemaal duurzaam zijn, ze wel de weg richting voortdurende verbetering zijn ingeslagen.

Wie op zoek is naar onvergetelijke culturele ervaringen, kan naar gezellige, authentieke stadjes of de dorpen in Setesdal gaan. Je kunt ook Lillehammer bezoeken, de stad van kunst en literatuur waar in 1994 de Olympische Winterspelen werden gehouden.

U vindt enkele van de mooiste Noorse landschappen in de buurt van Lysefjorden en Geirangerfjorden. Het diepblauwe fjord omringd met majestueuze besneeuwde bergtoppen, wilde watervallen en weelderig groen staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En ga ook eens naar de ruige eilanden van de Lofoten en de Vesterålen!

Dankzij hun unieke verhalen en lokale culinaire specialiteiten bieden deze bestemmingen je een prachtige combinatie van cultuur, activiteiten en lekker eten.

Ben je op zoek naar geweldige ervaringen in de natuur, ga dan naar Lyngenfjord in het noorden - een paradijs voor activiteiten en skitochten. Wil je gaan wandelen of indrukwekkende ervaringen op/aan een fjord opdoen, dan zijn het Lysefjord en Suldal in het zuidwesten een ideale optie. In de regio Lindesnes in het zuiden kun je bijvoorbeeld in onderwaterrestaurant Under gaan eten na een bezoekje aan het meest zuidelijke puntje van Noorwegen. Wil je de rust van het platteland opzoeken, dan vind je die diep in de bossen van Femund Engerdal in Oost-Noorwegen.

Geilo en Trysil zijn allebei echt een paradijs voor wie het hele jaar door actief bezig wilt blijven. Het is dan ook geen verrassing dat je daar in de winter de meest verbluffende skipistes van het land kunt vinden. In de zomer veranderen de skipistes in geweldige fietsafdalingen voor bijvoorbeeld downhill mountainbiken - perfect voor sportieve reizigers die op zoek zijn naar een adrenalinekick.

De bergen van Norefjell, op maar 1 1/2 uur rijden vanuit Oslo, zijn net een winterspeeltuin voor skifanaten. Hier kun je skiën vanaf 1.188 meter hoogte en afdalen naar het bevroren Krøderen meer op 130 meter hoogte. Dat is dus ideaal voor zowel gezinnen als waaghalzen. In de zomer en in de herfst kun je er door het schilderachtige landschap wandelen en fietsen of je ontspannen tijdens een partijtje golf.

Ontdek je volgende bestemming

Bekijk Noorse bestemmingen met een label.

Andere Noorse bestemmingen met een label:

  • Stranda in Sunnmøre
  • Sauda in Ryfylke
  • Het Nationaal Park Koninkrijk waaronder Dovre, Dovrefjell, Jotunheimen, Rondane, Breheimen en Reinheimen
  • Åfjord met Stokkøya in Trøndelag
  • Lom in de regio Jotunheimen
  • Gran, Lunner, Jevnaker en Ringerike in de regio Hadeland en Ringerike
  • De regio Elverum, waaronder Våler en Elverum in Oost-Noorwegen
  • Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten en Søndre Land in de regio Gjøvik en Ringsaker

Duurzamer reizen

Doe mee en zorg dat je vakantie in Noorwegen de kleinst mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat.

Green travel logo

Telkens als je op onze website dit Green Travel-symbool ziet, weet je dat de bijbehorende producten en aanbiedingen een officieel ecologisch label hebben gekregen. Het Green Travel-symbool is een gemeenschappelijke verwijzing naar alle gekwalificeerde ecologische labels die in Noorwegen door toeristische organisaties worden gebruikt. Het symbool helpt je bij het vinden van eco-gecertificeerde alternatieven.

De onderstaande certificeringen vallen onder Green Travel. Deze certificeringen geven aan dat aanbieders strikte regels hanteren wat betreft het produceren en beheren van afval, energie, vervoer, het gebruik van chemicaliën en regels voor onderaannemers. Deze regels gaan verder dan wat de Noorse wet voorschrijft.

De volgende certificaten vallen onder Green Travel

Ecotourism Norway logo

Ecotourism Norway

Deze nationale certificering wordt toegekend aan bedrijven en aanbieders die internationaal een hoog niveau van ecotoerisme hebben. Ze moeten niet alleen voldoen aan ruim 100 criteria op het gebied van milieuprestaties, gastheerschap, integratie in de lokale gemeenschap en inkoop, maar die vaak hier en daar nog verbeteren. Het certificaat wordt om de drie jaar vernieuwd.

Het ecolabel Nordic Swan

Het ecolabel Nordic Swan is het officiële ecolabel van de Scandinavische landen en heeft als doel de negatieve gevolgen voor het milieu door de productie en consumptie van goederen te verminderen en het voor consumenten en professionele inkopers makkelijk te maken vanuit ecologisch oogpunt de beste goederen en diensten te kiezen. Een hotel of een andere accommodatie met een Nordic Swan-label voldoet aan ambitieuze ecologische eisen en heeft een holistische benadering ten aanzien van het werk op het gebied van energie, water, voedsel, afval, biologische diversiteit, chemicaliën en inkoop.

 Eco-Lighthouse logo

Eco-Lighthouse

Eco-Lighthouse-bedrijven werken systematisch en voortdurend aan aan eisen voldoen en milieubeschermende maatregelen implementeren om zo een milieuvriendelijker bedrijf en een veiligere werkomgeving tot stand te brengen. Bedrijven worden gecertificeerd op basis van een onafhankelijke beoordeling en moeten om de drie jaar opnieuw worden gecertificeerd.


Green Key logo

Green Key (groene sleutel)

Een wereldwijd ecolabel dat wordt erkend door de GSTC (Global Sustainable Tourism Council) voor hotels, kleine accommodaties, campings en bezienswaardigheden. Gecertificeerde bedrijven moeten voldoen aan strenge criteria op het gebied van afval, energie, water, inkoop, groene gebieden, maatschappelijk verantwoord ondernemen en betrokkenheid bij het personeel. De hoge normen worden in stand gehouden door jaarlijkse verlenging van het certificaat, een strenge aanvraagprocedure, documentatie en regelmatige audits.

ISO 14001 logo

ISO 14001

ISO 14001 wordt toegekend aan bedrijven die een gedegen milieumanagementsysteem hebben ten aanzien van hun bedrijfsactiviteiten.

Blue Flag logo

Blue Flag (blauwe vlag)

Een wereldwijde, prestigieuze erkenning met een reeks strenge criteria op het gebied van milieu, voorlichting, veiligheid en toegang waaraan stranden, jachthavens en aanbieders van milieubewuste vaarvakanties moeten (blijven) voldoen. Ruim 4.100 plaatsen in 46 landen hebben een Blue Flag-certificering.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Zoek meer reisopties

Ontdek meer

Recent bekeken pagina's