Skip to main content

De meest unieke wandelervaringen van Noorwegen

1. Boomstam goot Tømmerrenna

Wandel over een authentieke en historische goot voor boomstammen in Vennesla, Zuid-Noorwegen!

De oude houten structuur werd gebruikt om boomstammen van het bos naar de rivier te drijven, maar is omgebouwd tot een uniek pad dat je door tunnels en over hangbruggen voert, allemaal in de prachtige natuur.

De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is perfect voor alle leeftijden en seizoenen. De wandeling is gemakkelijk, omdat je meestal op de grote goot zelf loopt.

2. De Flørli-trap

Daag jezelf uit en beklim 's werelds langste houten trap van 4.444 treden, tot een hoogte van 750 meter boven de zeespiegel. Op weg naar boven bewonder je adembenemende uitzichten over het Lysefjord in de regio Stavanger.

Flørli is een zware tocht van 6 kilometer, die in totaal ongeveer 4 uur duurt (heen en terug). Het wordt afgeraden om de trap af te dalen.

3. Lopen op het water

Fetsund Lenser iseen nationaal erfgoedmonument, vlotterijmuseum en natuurcentrum aan de Glomma-rivier in de buurt van Lillestrøm, Oost-Noorwegen.

Het is de enige geconserveerde houtsorteerfaciliteit van Noorwegen.

Het strekt zich ongeveer 2,3 kilometer uit langs de rivier en ziet eruit als een drijvende bestrating. Het voelt alsof je over water loopt! Er is ook een café en een zwemplek.

4. De boomtoppenwandeling

Maak een wandeling door een bos op 15 meter boven de grond!

Tretoppveien, de boomtoppenwandeling, maakt deel uit van het Hamaren Activity Park en is een wandelpad in Fyresdal dat universeel is ontworpen en geschikt is voor voetgangers, fietsers, kinderwagens en rolstoelen.

Volg de 1-km lange houten promenade die helemaal naar Klokkarhamaren gaat, waar het pad eindigt in een uitkijkpunt!

5. De kracht van een bedevaart

Wandel door de Noorse cultuur, kom meer te weten over de Scandinavische geschiedenis en neem deel aan een oude Europese traditie. Ongeacht je spiritualiteit is een pelgrimstocht een reis in meer dan één opzicht.

In veel delen van Noorwegen vind je pelgrimspaden, maar de populairste zijn de negen St. Olavspaden, die allemaal leiden naar de adembenemende Nidaros-kathedraal in Trondheim.

6. Het Saboteurspad

Loop dezelfde route die de saboteurs volgden bij het uitvoeren van een van de belangrijkste missies van de Tweede Wereldoorlog.

Het Saboteurspad is een beroemde 8 kilometer lang pad dat begint bij Rjukan Fjellstue en eindigt bij de energiecentrale van Vemork.

Je kunt de route gemakkelijk zelf lopen. Het pad is duidelijk aangegeven en er zijn onderweg plaquettes die het verhaal van de gedurfde sabotagemissie vertellen. In de zomer kun je ook een rondleiding volgen.

7. Begin je wandeling in een berg

Op ongeveer 40 minuten afstand van de energiecentrale van Vemork ligt Gaustabaneneen kabelbaan in Gaustatoppen in Rjukan. Het is de enige die jet in Noord-Europa aantreft.

Een kleine tram neemt je mee de berg in, voordat je overstapt op een pendellijn die met een hoek van 39 graden 1.045 meter omhoog loopt naar een hoogte van 1.800 meter boven de zeespiegel.

Gaustabanen maakt de Gaustatoppen toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd en conditie.

Bewonder een van de mooiste uitzichten van Noorwegen op de top!

Je kunt natuurlijk heen, terug of heen en terug hiken als dat je meer aanspreekt.

8. Tunnelwandelen in Træna

Het eiland Sanna in Træna in Noord-Noorwegen staat bekend als 'het eiland met de mythische bergen'.

Sanna heeft hoge bergtoppen, witte stranden, geheimzinnige grotten en uitstekende wandelpaden.

Gompen is de hoogste piek op Sanna die bereikt kan worden zonder klimuitrusting, en de enige met een 2 kilometer lange weg helemaal naar de top.

De weg brengt je door een 300 meter lange tunnel. Het is donker, dus neem een zaklamp mee!

9. Wandelen door Noorwegen in slechts één dag

Ja, het is echt mogelijk!

Begin met een mooie treinreis op de Ofotbanen-spoorweglijn of een busrit van de Arctische stad Narvik naar de Zweedse grens, waar je uitstapt bij station Bjørnfjell.

Volg vanaf daar de oude Rallarvegen alleen of met een lokale gids. De 15-kilometer lange tocht slingert door wilde, indrukwekkende en afgelegen landschappen, helemaal tot aan Rombaksbotn bij het Ofotfjord, waar je met een ribboot terug kunt varen naar Narvik.

10. Hike op de hoogste berg van Noorwegen

Zie Noorwegen vanaf de 2.469 meter hoge top van Galdhøpiggen!

Dit is de hoogste berg in Noorwegen, evenals de hoogste in Noord-Europa.

De kortste en populairste wandelroute begint bij de berghut Juvasshytta. Let op dat je een gids nodig hebt, want je steekt onderweg een gletsjer over.

11. Loop achter een waterval

Heb je je ooit afgevraagd wat er achter een majestueuze waterval zit?

Ontdek het door te wandelen naar de Storfossen-waterval in Geiranger, een deel van de nationale schilderachtige wandeling Fosseråsa of door een bezoek te brengen aan de Steinsdalsfossen-waterval in Hardanger! 

12. De havenpromenade van Oslo

Is dit de mooiste havenpromenade ter wereld? Maak een wandeling langs Havnepromenaden, die je tussen oost en west langs het Oslofjord brengt.

Een stedelijk avontuur als geen ander: rustgevende natuur gecombineerd met gerenommeerde architectuur, cultuur en heerlijk eten.

Recent bekeken pagina's