Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnachtingsmogelijkheden en skiresorts

  Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

  Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

  Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

  Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

  Classic Norway Hotels – van karakteristieke hotels tot authentieke vissershutten

  Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

  DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

  Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

  Campcation –  Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation

  Rauland - skivakantie in een prachtig berglandschap

 • Reizen in Noorwegen

  Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

  SJ NORD – het avontuur begint op de trein

  Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

  NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

  Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

  DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021

  AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

  Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

  Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

  Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

 • Tours en rondtochten

  Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

  Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen

  Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals

  Up Norway – luxe op maat door insiders

  Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

  Booknordics.com –  honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen

  Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

  Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten

  Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

  50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

  Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

  Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

  Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

 • Offers

Search
or search all of Norway
A serving of different beers and foods at Ægir in Flåm, Fjord Norway
A serving of different beers and foods at Ægir in Flåm.
Photo: Flåmsbrygga / Thor Brødreskift

Tot voor kort dronken de meeste Noren gewoon bier van de tap, ongeacht wat daarin zat. Maar ondertussen komen er zowat dagelijks nieuwe brouwerijen bij die internationaal geroemd worden om hun verrukkelijke smaak en aandacht voor ambachtelijke brouwprocessen.

Tekst: Mikael Lunde

De revolutie van ambachtelijk gebrouwen bier

Als je tien jaar geleden in Noorwegen een bar binnenliep kon je kiezen uit, tja, een glas bier... of geen bier. En hield je daar niet van? Jammer dan.

'Sterker nog: een biertje bestellen deed je in die tijd door gewoon door een vinger op te steken', aldus Evan Lewis, medeoprichter en hoofdbrouwer van Ægir Brewery. 'Maar het is natuurlijk compleet absurd om voor elke smaak maar één bier te hebben. Dat is net zoiets als dat er in één heel land alleen maar cheeseburgers te verkrijgen zijn.'

Tegenwoordig is het verhaal compleet anders. De interesse in (en de dorst naar) ambachtelijk bier is in Noorwegen omhoog geschóten! Bijna elke maand gaan er wel nieuwe microbrouwerijen open en slepen bovendien om de haverklap internationale awards in de wacht.

'Volgens de laatste cijfers die ik zag zijn er nu 188 kleinschalige brouwerijen in Noorwegen. Dat is ontzettend veel. Ik moet het nieuwe Noorse brouwers wel nageven: ze hebben het in korte tijd heel ver geschopt', aldus Lewis.

'Maar het is natuurlijk compleet absurd om voor elke smaak maar één bier te hebben. Dat is net zoiets als dat er in één heel land alleen maar cheeseburgers te verkrijgen zijn.'

Evan Lewis in his brewery, Ægir, Flåm, Fjord Norway
Evan Lewis, Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift / Flåmsbrygga

Amerikaanse trend

Lewis was een 17-jarige student toen hij in 1989 in New York als hobby bier begon te brouwen. In de VS was toen de revolutie van het ambachtelijk bier al volop aan de gang. Lewis verhuisde een aantal jaren later naar Californië, waar hij eraan gewend raakte dat er voor elke smaak en gelegenheid wel een bier bestond.

Twaalf jaar geleden namen hij en zijn vrouw, Aud Melås, een café over in het kleine Noorse dorp Flåm. Hier kwam Lewis terecht op een schitterende locatie bij het fjord, omgeven door bergen – meer dan 150 km landinwaarts van de Noorse westkust.

Maar voor de bierliefhebber in hem was het een teleurstelling. 

'Ik vond, als we dan toch een bar hadden, een bar annex brouwerij erg leuk,' aldus Lewis. De brouwerij kreeg de naam Ægir, naar de zeereus uit de Noorse mythologie. Tegenwoordig is het één van de meest toonaangevende kleinschalige brouwerijen van Noorwegen.

Maar toen het bedrijf werd opgericht waren de eerste tekenen van verandering al te bespeuren.

Aan de slag

Steeds meer mensen brouwen hun eigen bier. 'Brouwen is sociaal, het is ontzettend leuk om te doen en het is heel gemakkelijk om zelf te proberen omdat er maar weinig voor nodig is', zegt Tore Nybø. Hier een paar tips voor startende brouwers:

Allereerst kijk je of je iemand kent die zelf al bier brouwt. 'Is dat zo, dan begin je daar', zegt Tore Nybø.

'Laat je in ieder geval niet ontmoedigen als je niet beschikt over een koelruimte of iets dergelijks. In mijn begintijd als thuisbrouwer gebruikte ik grote pannen en een vriezer voor het maischen. Je kunt het beste beginnen met bieren die gisten op kamertemperatuur', zegt hij.

Evan Lewis adviseert eens langs te gaan bij een winkel die artikelen verkoopt om zelf bier te brouwen en de nodige tips, benodigdheden en boeken te verzamelen. Vervolgens ga je lezen welke methoden er zoal zijn. 'Het is belangrijk om niet overhaast tewerk te gaan, vooral veel te lezen en te leren, en om samen met anderen te brouwen zodat je onderling ervaringen kunt uitwisselen En wees niet bang om mis te kleunen: als het de eerste keer niet lukt, dan begin je gewoon opnieuw', zegt hij.

'Je moet een paar dingen goed afwegen zoals desinfecteren, een schone werkomgeving en nauwkeurigheid – daarmee onderscheidt een goede brouwer zich van een middelmatige. Maar bier brouwen is tegenwoordig gemakkelijker dan ooit tevoren. Het is de leukste hobby ter wereld', aldus Lewis.

Ægir on a snowy evening, Flåm, Fjord Norway
Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift / Flåmsbrygga

Krachten bundelen

Tien jaar geleden zou een Noor in een café nogal overdonderd geweest zijn door borden waarop honderden verschillende bieren aangeprezen stonden. Sommige van die bieren worden gebrouwen in een aangrenzende ruimte. Het aanbod loopt uiteen van alledaags bier tot spontaan gegiste zure bieren, stevige stouts en uiteraard een compleet assortiment witbieren en IPA’s.

'Oh ja, dat komt inderdaad veel voor. De import van bier is namelijk ook enorm toegenomen', zegt Tore Nybø, CEO van Nøgne Ø, de brouwerij die dikwijls geroemd wordt als het bedrijf dat ambachtelijk bier in Noorwegen populair gemaakt heeft.

Nøgne Ø werd eind 2002 opgericht in Grimstad, in het zuidoosten van Noorwegen. Maar toen Nybø daar een paar jaar later aandelen in kocht stond de brouwerij aan de rand van een faillissement.

'Er was in die tijd gewoon geen markt voor ambachtelijk bier. Wij distribueerden ons bier zelf met onze eigen privéauto’s en verkochten daarnaast aan Vinmonopolet' (de staatsdetailhandel in alcoholische dranken). Nybø was in die tijd ook thuisbrouwer.

De oprichters van de brouwerij zetten samen met vrienden en kennissen hun schouders onder de kleine onderneming en wisten zo de productie te verhogen.

Vandaag de dag opereert Nøgne Ø op veel grotere schaal en staat het aan de top met een paar van de beste ambachtelijke bieren op de markt. Toch wordt de brouwerij op de voet gevolgd door vele anderen zoals Haandbryggeriet, Lervig, Austmann, Kinn en Ægir. 'Het succes is grotendeels te danken aan de uitzonderlijke openheid en transparantie van de bedrijfstak', zegt Nybø, die de samenwerking en eenheid van harte steunt - zelfs tussen concurrenten. Of zoals ze het zelf liever noemen: collega’s.

Brewing tanks at Ægir, Flåm, Fjord Norway
Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift / Flåmsbrygga

Een wereld van ontdekkingen

Hoewel overal ter wereld ambachtelijke brouwerijen uit de grond schieten en ze soortgelijke bieren maken, wil dat niet zeggen dat die ook bij de Noorse bevolking zouden aanslaan.

'Het ‘worst case’-scenario is dat een paar brouwerijen ondermaatse bieren gaan produceren, en dat mensen die dat soort bieren proeven daardoor besluiten dat het hele ambachtelijke biergedoe niet hun ‘ding’ is. Gelukkig is de kwaliteit van in Noorwegen gebrouwen ambachtelijk bier altijd heel hoog geweest', aldus Evan Lewis.

Tore Nybø onderstreept dat: 'Onze slagzin is dat wij de brouwerij zijn die weigert concessies te doen aan kwaliteit. Dat heeft ons uiteraard de nodige liters bier gekost, maar als wij een middelmatig bier zouden gaan leveren heeft de hele bierbusiness daaronder te lijden.'

Tore Nybø, Nøgne Ø, Grimstad
Tore Nybø, Nøgne Ø, Grimstad.
Photo: Nøgne Ø

Volgens Nybø is de trend zo'n vier tot vijf jaar geleden echt goed aangeslagen in Noorwegen. Veel mensen hechten nu belang aan wat voor bier ze drinken. Ze experimenteren met verschillende soorten en smaken, en sommigen proberen ook het thuisbrouwen uit.

'Verdiep je je eenmaal wat meer in bier en alles wat daarbij komt kijken, dan gaat er een wereld voor je open. Na een poos ga je bier op een hele andere manier proeven en ervaren', aldus Nybø. 'Als ik nu iets organiseer met vrienden brengt ieder van ons vier verschillende bieren mee en proeven we ongeveer een deciliter van ieder bier.'

'Dat is zoveel leuker en lekkerder dan als we allemaal ons eigen six-pack zouden meenemen.'

Het brouwproces

Evan Lewis geeft in zijn eigen woorden een korte uitleg over het brouwproces.

'Het belangrijkste ingrediënt in bier is mout. Dat zijn gekiemde en gedroogde korrels, meestal gerst. In een mouterij kiemen de korrels en worden ze gedroogd - zo ontstaan de enzymen die belangrijk zijn bij het brouwen. Na het drogen vermalen we de mout, waarvan Ægir maar liefst 22 verschillende soorten heeft, en mengen dat met warm water waardoor het een soort brij wordt.'

'In die brij zetten de enzymen zetmeel om in moutsuiker (of maltose). De vloeistof die daaruit ontstaat heet wort. Dit wort koken we vervolgens, en op gezette tijden voegen we hop toe voor de juiste geur, bitterheid en smaak. Hop is hetzelfde voor bier als kruiden in de keuken.'

'Daarna koelen we het wort af tot de perfecte gistingstemperatuur (tussen 8 en 25 graden Celsius, afhankelijk van het soort bier) en voegen we gist toe. Binnen een paar dagen absorbeert het gist de suiker wat niet alleen alcohol en kooldioxide oplevert, maar ook smaak geeft.'

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Doe eens een drankje in Noorwegen

Reizen kan je dorstig maken. Ontdek hier een aantal heerlijke Noorse drankjes!

De smaken van Noorwegen

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven