There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Hostelling International – de poort naar Noorwegen
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2019
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
Buro Scanbrit – vakanties voor natuurliefhebbers
Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Norske Noorwegen Reizen – dé Noorwegen- en Hurtigrutenspecialist
Up Norway – reizen op maat
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
Secret Atlas – de authentieke manier om Spitsbergen te verkennen
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Tot voor kort dronken de meeste Noren gewoon bier van de tap, ongeacht wat daarin zat. Maar ondertussen komen er zowat dagelijks nieuwe brouwerijen bij die internationaal geroemd worden om hun verrukkelijke smaak en aandacht voor ambachtelijke brouwprocessen.
Tekst: Mikael Lunde
Als je tien jaar geleden in Noorwegen een bar binnenliep kon je kiezen uit, tja, een glas bier... of geen bier. En hield je daar niet van? Jammer dan.
'Sterker nog: een biertje bestellen deed je in die tijd door gewoon door een vinger op te steken', aldus Evan Lewis, medeoprichter en hoofdbrouwer van Ægir Brewery. 'Maar het is natuurlijk compleet absurd om voor elke smaak maar één bier te hebben. Dat is net zoiets als dat er in één heel land alleen maar cheeseburgers te verkrijgen zijn.'
Tegenwoordig is het verhaal compleet anders. De interesse in (en de dorst naar) ambachtelijk bier is in Noorwegen omhoog geschóten! Bijna elke maand gaan er wel nieuwe microbrouwerijen open en slepen bovendien om de haverklap internationale awards in de wacht.
'Volgens de laatste cijfers die ik zag zijn er nu 188 kleinschalige brouwerijen in Noorwegen. Dat is ontzettend veel. Ik moet het nieuwe Noorse brouwers wel nageven: ze hebben het in korte tijd heel ver geschopt', aldus Lewis.
'Maar het is natuurlijk compleet absurd om voor elke smaak maar één bier te hebben. Dat is net zoiets als dat er in één heel land alleen maar cheeseburgers te verkrijgen zijn.'
Lewis was een 17-jarige student toen hij in 1989 in New York als hobby bier begon te brouwen. In de VS was toen de revolutie van het ambachtelijk bier al volop aan de gang. Lewis verhuisde een aantal jaren later naar Californië, waar hij eraan gewend raakte dat er voor elke smaak en gelegenheid wel een bier bestond.
Twaalf jaar geleden namen hij en zijn vrouw, Aud Melås, een café over in het kleine Noorse dorp Flåm. Hier kwam Lewis terecht op een schitterende locatie bij het fjord, omgeven door bergen – meer dan 150 km landinwaarts van de Noorse westkust.
Maar voor de bierliefhebber in hem was het een teleurstelling.
'Ik vond, als we dan toch een bar hadden, een bar annex brouwerij erg leuk,' aldus Lewis. De brouwerij kreeg de naam Ægir, naar de zeereus uit de Noorse mythologie. Tegenwoordig is het één van de meest toonaangevende kleinschalige brouwerijen van Noorwegen.
Maar toen het bedrijf werd opgericht waren de eerste tekenen van verandering al te bespeuren.
Steeds meer mensen brouwen hun eigen bier. 'Brouwen is sociaal, het is ontzettend leuk om te doen en het is heel gemakkelijk om zelf te proberen omdat er maar weinig voor nodig is', zegt Tore Nybø. Hier een paar tips voor startende brouwers:
Allereerst kijk je of je iemand kent die zelf al bier brouwt. 'Is dat zo, dan begin je daar', zegt Tore Nybø.
'Laat je in ieder geval niet ontmoedigen als je niet beschikt over een koelruimte of iets dergelijks. In mijn begintijd als thuisbrouwer gebruikte ik grote pannen en een vriezer voor het maischen. Je kunt het beste beginnen met bieren die gisten op kamertemperatuur', zegt hij.
Evan Lewis adviseert eens langs te gaan bij een winkel die artikelen verkoopt om zelf bier te brouwen en de nodige tips, benodigdheden en boeken te verzamelen. Vervolgens ga je lezen welke methoden er zoal zijn. 'Het is belangrijk om niet overhaast tewerk te gaan, vooral veel te lezen en te leren, en om samen met anderen te brouwen zodat je onderling ervaringen kunt uitwisselen En wees niet bang om mis te kleunen: als het de eerste keer niet lukt, dan begin je gewoon opnieuw', zegt hij.
'Je moet een paar dingen goed afwegen zoals desinfecteren, een schone werkomgeving en nauwkeurigheid – daarmee onderscheidt een goede brouwer zich van een middelmatige. Maar bier brouwen is tegenwoordig gemakkelijker dan ooit tevoren. Het is de leukste hobby ter wereld', aldus Lewis.
Tien jaar geleden zou een Noor in een café nogal overdonderd geweest zijn door borden waarop honderden verschillende bieren aangeprezen stonden. Sommige van die bieren worden gebrouwen in een aangrenzende ruimte. Het aanbod loopt uiteen van alledaags bier tot spontaan gegiste zure bieren, stevige stouts en uiteraard een compleet assortiment witbieren en IPA’s.
'Oh ja, dat komt inderdaad veel voor. De import van bier is namelijk ook enorm toegenomen', zegt Tore Nybø, CEO van Nøgne Ø, de brouwerij die dikwijls geroemd wordt als het bedrijf dat ambachtelijk bier in Noorwegen populair gemaakt heeft.
Nøgne Ø werd eind 2002 opgericht in Grimstad, in het zuidoosten van Noorwegen. Maar toen Nybø daar een paar jaar later aandelen in kocht stond de brouwerij aan de rand van een faillissement.
'Er was in die tijd gewoon geen markt voor ambachtelijk bier. Wij distribueerden ons bier zelf met onze eigen privéauto’s en verkochten daarnaast aan Vinmonopolet' (de staatsdetailhandel in alcoholische dranken). Nybø was in die tijd ook thuisbrouwer.
De oprichters van de brouwerij zetten samen met vrienden en kennissen hun schouders onder de kleine onderneming en wisten zo de productie te verhogen.
Vandaag de dag opereert Nøgne Ø op veel grotere schaal en staat het aan de top met een paar van de beste ambachtelijke bieren op de markt. Toch wordt de brouwerij op de voet gevolgd door vele anderen zoals Haandbryggeriet, Lervig, Austmann, Kinn en Ægir. 'Het succes is grotendeels te danken aan de uitzonderlijke openheid en transparantie van de bedrijfstak', zegt Nybø, die de samenwerking en eenheid van harte steunt - zelfs tussen concurrenten. Of zoals ze het zelf liever noemen: collega’s.
Hoewel overal ter wereld ambachtelijke brouwerijen uit de grond schieten en ze soortgelijke bieren maken, wil dat niet zeggen dat die ook bij de Noorse bevolking zouden aanslaan.
'Het ‘worst case’-scenario is dat een paar brouwerijen ondermaatse bieren gaan produceren, en dat mensen die dat soort bieren proeven daardoor besluiten dat het hele ambachtelijke biergedoe niet hun ‘ding’ is. Gelukkig is de kwaliteit van in Noorwegen gebrouwen ambachtelijk bier altijd heel hoog geweest', aldus Evan Lewis.
Tore Nybø onderstreept dat: 'Onze slagzin is dat wij de brouwerij zijn die weigert concessies te doen aan kwaliteit. Dat heeft ons uiteraard de nodige liters bier gekost, maar als wij een middelmatig bier zouden gaan leveren heeft de hele bierbusiness daaronder te lijden.'
Volgens Nybø is de trend zo'n vier tot vijf jaar geleden echt goed aangeslagen in Noorwegen. Veel mensen hechten nu belang aan wat voor bier ze drinken. Ze experimenteren met verschillende soorten en smaken, en sommigen proberen ook het thuisbrouwen uit.
'Verdiep je je eenmaal wat meer in bier en alles wat daarbij komt kijken, dan gaat er een wereld voor je open. Na een poos ga je bier op een hele andere manier proeven en ervaren', aldus Nybø. 'Als ik nu iets organiseer met vrienden brengt ieder van ons vier verschillende bieren mee en proeven we ongeveer een deciliter van ieder bier.'
'Dat is zoveel leuker en lekkerder dan als we allemaal ons eigen six-pack zouden meenemen.'
Evan Lewis geeft in zijn eigen woorden een korte uitleg over het brouwproces.
'Het belangrijkste ingrediënt in bier is mout. Dat zijn gekiemde en gedroogde korrels, meestal gerst. In een mouterij kiemen de korrels en worden ze gedroogd - zo ontstaan de enzymen die belangrijk zijn bij het brouwen. Na het drogen vermalen we de mout, waarvan Ægir maar liefst 22 verschillende soorten heeft, en mengen dat met warm water waardoor het een soort brij wordt.'
'In die brij zetten de enzymen zetmeel om in moutsuiker (of maltose). De vloeistof die daaruit ontstaat heet wort. Dit wort koken we vervolgens, en op gezette tijden voegen we hop toe voor de juiste geur, bitterheid en smaak. Hop is hetzelfde voor bier als kruiden in de keuken.'
'Daarna koelen we het wort af tot de perfecte gistingstemperatuur (tussen 8 en 25 graden Celsius, afhankelijk van het soort bier) en voegen we gist toe. Binnen een paar dagen absorbeert het gist de suiker wat niet alleen alcohol en kooldioxide oplevert, maar ook smaak geeft.'
Ægir is our very own brewery, which opened in 2007 and is one of the best craft breweries in Norway. The…
Go to: Ægir Bryggeri & PubÆgir is our very own brewery, which opened in 2007 and is one of the best craft breweries in Norway. The…
Gastropub with its own brewery and a wide selection of beers from around the world. Grünerløkka Brygghus has…
Go to: Grünerløkka BrygghusGastropub with its own brewery and a wide selection of beers from around the world. Grünerløkka Brygghus has…
Flåmsbrygga Hotel – the Brewery Hotel is situated on the pier in Flåm with a splendid view…
Go to: Flåmsbrygga HotelFlåmsbrygga Hotel – the Brewery Hotel is situated on the pier in Flåm with a splendid view…
- Beer rich in flavour and character, brewed by old recipes and traditions! We brew around 20 different…
Go to: Inderøy Gårdsbryggeri (Brewery) - Beer farm shop- Beer rich in flavour and character, brewed by old recipes and traditions! We brew around 20 different…
Oslo's largest microbrewery serves a variety of beers brewed in-house as well as numerous beer types made by…
Go to: Crowbar & BreweryOslo's largest microbrewery serves a variety of beers brewed in-house as well as numerous beer types made by…
The Fruitvillage at Gvarv is Norways´s capital of appleproduction. Experience the aroma of fruit, vineyard and…
Go to: FruitvillageThe Fruitvillage at Gvarv is Norways´s capital of appleproduction. Experience the aroma of fruit, vineyard and…
Closed in 1983 - reopened in 2006. A short summary of something sorely missed. However, thanks to the efforts…
Go to: Lillehammer BryggeriClosed in 1983 - reopened in 2006. A short summary of something sorely missed. However, thanks to the efforts…
Microbrewery located in the basement of the former Schous brewery. Schouskjelleren has a large selection of…
Go to: Schouskjelleren MikrobryggeriMicrobrewery located in the basement of the former Schous brewery. Schouskjelleren has a large selection of…
Lindheim Ølkompani was ranked as the world's 5th best newcomer in beer brewing in 2014. Year round you can buy…
Go to: Lindheim Fruit and MicrobreweryLindheim Ølkompani was ranked as the world's 5th best newcomer in beer brewing in 2014. Year round you can buy…
It's all about the beer at Amundsen Brewery and Eatery, where you can enjoy beer from Norway and abroad, beer…
Go to: Amundsen Bryggeri & SpiseriIt's all about the beer at Amundsen Brewery and Eatery, where you can enjoy beer from Norway and abroad, beer…
Noorse broodjes zijn gewoon onweerstaanbaar, en het goede nieuws is dat je overal in Noorwegen kunt genieten van de zoete broodjescultuur. We hebben zelfs een recept toegevoegd zodat je ze zelf kunt maken!
We zijn nog nooit iemand tegengekomen die niet dol op lefse is. Tijd om erachter te komen waarom we zo dol zijn op onze traditionele 'tortilla' en tips te lezen hoe je thuis zelf een lefse kunt maken.
De houding van de Noren ten aanzien van eten, drinken, culinaire tradities en ‘haute cuisine’ is de afgelopen jaren enorm veranderd. Vandaag de dag kunnen we met recht trots zijn op de moderne en onconventionele Noorse keuken.
De Noorse keuken hangt van lokale granen en groenten van hoge kwaliteit, lam en gezouten vlees, wilde bessen en natuurlijk vis aan elkaar. Om het nog maar niet te hebben over meelpap in het weekend en over wafels met bruine kaas...
Drie foodbloggers bezoeken Noorwegen en proeven enkele van onze duurzaamste lekkernijen. Tijdens hun reis duiken ze in zee op zoek naar zee-egels, ontmoeten ze rendierherders en melken ze een koe. En ze geven ook hun persoonlijke touch aan traditionele gerechten met lokale ingrediënten.
Heb jij al ooit gehoord van bruine kaas? Het is onze favoriet! Lees meer over de traditionele Noorse bruine kaas en ontdek waar je die kunt proeven.
Terug naar boven