Skip to main content

Stel je voor dat je op je laptop aan het werk bent. Je kijkt omhoog en kijkt uit over glinsterende fjorden, diepe valleien, of uitgestrekte bergplateaus, misschien zelfs onder het noorderlicht of de middernachtzon.

Inspiratie? Check!

Met prachtige uitzichten, wilde avonturen en bijna overal het snelste wifi-network ter wereld, is Noorwegen een veilige keuze voor iedereen die werk en vrije tijd wil combineren. In 2021 nomineerde het reismagazine Wanderlust Noorwegen als één van de zeven beste landen om te werken

Een boomende trend

Workations - op verplaatsing werken terwijl je op vakantie bent - is een wereldwijde trend geworden. Tot 2019 waren het vooral freelancers, IT-specialisten en beginnende ondernemers die de meerderheid vormden van de zogenaamde ’digitale nomaden’ die werk en reizen combineren.

De COVID-pandemie heeft aangetoond dat minder traditionele kantoorruimtes ook voor vele anderen een goed alternatief kunnen zijn.

’Als ik een writer's block heb, ga ik altijd wandelen om inspiratie op te doen. Ik sta hier aan de kust en stel gedachten en zinnen samen’, zegt Katrine Sørgård.

Sørgård is een freelance journaliste en fotografe die zichzelf als een echte digitale nomade beschouwt. Workations zijn voor haar een levensstijl.

’Ik reis graag buiten de gebaande paden, en ik ben dol op eilanden, zoals Træna aan de kust van Helgeland, Røst en Værøy in de archipel van de Lofoten, en het schiereiland Varanger in Finnmark.'

’Tijdens een workation vind ik rust en kom ik in een bijzondere flow", zegt ze.

Voordelen van op afstand werken

In een recent onderzoek van het Noorse Instituut voor Transporteconomie verklaarde 74% van de respondenten dat ze ’even efficiënt of efficiënter zijn wanneer ze thuis werken in vergelijking met werken op kantoor’.

Tal van internationale studies laten gelijkaardige trends zien. Werknemers die graag op afstand werken, zijn gelukkiger, zijn minder vaak afwezig door ziekte, hebben meer energie, en hebben een groter gevoel van loyaliteit voor werkgevers bij wie ze flexibel kunnen werken. Dergelijke bevindingen hebben ertoe geleid dat veel onderzoekers beweren dat flexibel werken en telewerk de norm zullen worden, zelfs na de pandemie.

Dit betekent dat je je werk kunt doen terwijl je geniet van de bestemmingen op je bucketlist.

Spitsbergen is één van de weinige plaatsen ter wereld waar burgers uit elk land welkom zijn om zich te vestigen (als ze een baan en een verblijfplaats hebben). En de inkomstenbelasting is heel laag!

Coworking spaces

Coworking spaces zijn te vinden in vele delen van het land. Een werkruimte delen met anderen is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten.

’Je kunt net zo productief zijn - en vaak veel creatiever - door te werken in een omgeving die je nieuwe impulsen geeft en de mogelijkheid om actief te zijn in de fantastische natuur’, zegt Torill Bye Wilhelmsen.

Wilhelmsen is de oprichter van Beta Coworking Space in Vågå in de Gudbrandsdalen-vallei, een ondernemersgemeenschap voor mensen die van de bergen en het buitenleven houden. Toen het voor het eerst open ging in 2016, was Beta één van de allereerste coworking spaces in Noorwegen buiten de grote stad.

’Mensen bezoeken Beta van over de hele wereld. Ze komen hier om een rustige en stille plek te hebben om te werken’, legt Bye Wilhelmsen uit.

Een andere belangrijke internationale trend zijn werkverblijven, die al jaarlijks worden georganiseerd door veel toonaangevende internationale bedrijven. Tijdens een werkverblijf reizen collega's naar een inspirerende plek om samen te werken en te ontspannen in een nieuwe omgeving.

Vind je droomkantoor

Als je wilt werken met de geluiden van de zee en tijdens een pauze een golf wilt pakken, dan is Unstad op de Lofoten de plek voor jou. Hier kun je ook cohousing uitproberen - wonen en werken in een coworking-ruimte - direct naast één van de beroemdste, arctische surfplekken ter wereld.

Kies zelf je werktijden. Sommige mensen werken van negen tot vijf, terwijl anderen liever 's avonds inloggen na een hele dag in de buitenlucht.

Open kantoorruimtes zijn nu nog meer open geworden!

Ervaar de ultieme balans tussen werk en privé in de Træna-archipel, voor de kust van Helgeland.

’Træna biedt een Artist-in-Residence (AIR) programma dat openstaat voor kunstenaars, architecten, chef-koks, onderzoekers en iedereen met spannende ideeën’, zegt Moa Björnsson.

Ze is Hoofd Ontwikkeling bij de gemeente Træna, een eilandgemeenschap in Helgeland met ongeveer 450 ’full time’ bewoners.

De gemeente biedt ook een apart Families-in-Residence-programma aan voor wie wat langer wil proeven van het eilandleven. Als je vooral op zoek bent naar een rustige en kalme plek om je te concentreren op je projecten, dan heeft Træna verschillende uitstekende accommodatiemogelijkheden.

Het eiland Stokkøya in Trøndelag is ook een populaire werkbestemming. Hier kun je in Bygdeboksen van een ondergrondse kantoor met uitzicht genieten. Het is een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en bezoekers. Naast de deur vind je een bakkerij en een ginstokerij (!).

Geniet van een heerlijk diner in de beroemde strandbar, die is uitgeroepen tot één van de coolste ter wereld. Dankzij een sauna kun je het hele jaar door een duik in de zee nemen!

En anders combineer je werk en hobby's makkelijk bij paardrijparadijs Mesna in Oost-Noorwegen. Werk in een rustige omgeving en geniet van het buitenleven met paardrijtochten op prachtige IJslandse paarden, skitochten in het bos en sauna's in de winter en zwemmen en kajakken in de zomer.

Of misschien wil je de zeebries voelen in een slaperig kustplaatsje in Zuid-Noorwegen of genieten van de rust van de natuur in de machtige landschappen van Fjord-Noorwegen?

Werken vanuit een wellnesscentrum of een skiresort is ook een (zeer verleidelijke!) mogelijkheid…

Hoe plan je een workation?

Lijkt dit idee je wel iets? Nou, dan is het tijd om te beginnen met plannen!

Waar: Zoek een plek die bij jou en je persoonlijke interesses en dromen past. Fjorden? Bergen? Het noorderlicht? Kleine gemeente of grote stad?

Hoe: Als je hebt besloten waar je heen wilt, neem dan contact op met het plaatselijke toerismebureau voor enkele tips over ruimtes en diensten die mogelijk bij je passen.

Wat je nodig hebt: Denk goed na over wat je nodig hebt: Computer, goede internetverbinding, kantoorruimte, toegang tot een printer/stille ruimte/vergaderruimte, etc.?

Vervoer: Moet je bestemming bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, of beschik je over eigen vervoer?

Wanneer: Als je niet tijdens het hoogseizoen reist, is het vaak gemakkelijker om een betaalbare, volledig ingerichte woonruimte te vinden, zoals een vakantiewoning. Zo hoef je alleen je kleding en werkuitrusting mee te nemen. 

Coworking: Er zijn coworking-faciliteiten in alle grote steden en in veel kleinere steden, maar ook op het platteland. Tik in de zoekmachine de naam van je favoriete bestemming in en termen als ’coworking’ of ’startups’ en bekijk de resultaten.

Cohousing: Op sommige plaatsen kun je ook samen leven (of aan cohousing doen). Je woont en werkt in een gemeenschap, vaak in een prachtige, natuurlijke omgeving.

Cafékantoor: Je kunt ook kijken of er in de buurt comfortabele cafés zijn om te werken. Het is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten als je alleen reist.

Artist in Residence: Noorwegen biedt heel wat artist-in-residence-programma's aan, waarvan sommige ook openstaan voor mensen die die geen kunstenaar, architect of auteur zijn.

Coworking spaces

Hoewel het concept van coworking relatief nieuw is in Noorwegen, duiken er steeds meer ruimtes op. Een overzicht van Noorse ruimtes vind je op CoworkBooking.com, Coworker.com en Coworking Norway.

Vind hier meer tips over activiteiten en accommodatie voor je workation. Goede alternatieven voor autoverhuur vind je op Rent-A-Wreck.

Verken enkele opties

Wat zou je graag willen zien en doen op je werk? Vind hieronder jouw droomwerkplek!

Plan je reis

Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's