Skip to main content

Arctische avonturen in het uiterste noordoosten

In het hoge noorden, op het meest oostelijke puntje van Noorwegen waar de hemel de zee ontmoet, ligt het schiereiland Varanger. Hier vind je onder andere ruige Arctische landschappen, een enorme verscheidenheid aan vogels, uitstekende visgebieden en grillige kliffen die uitkijken op het einde van de wereld.

Het gebied heeft niet alleen visrijke rivieren, besneeuwde vlaktes, exotische koningskrabben, vogels en zalm maar ook fonkelende zeeën en dansend noorderlicht.

Varanger is een smeltkroes van volkeren en culturen in en uit het hoge noorden. Dankzij de unieke geschiedenis en natuur, spannende activiteiten en de gastvrije bevolking staat een bezoek aan Varanger garant voor een unieke ervaring.

Er zijn verschillende manieren om naar Varanger te reizen. Meer inspiratie is te vinden op de website van Varanger zelf of op de officiële website van Noord-Noorwegen.

Bekijk alle onderstaande opties of ga meteen naar:
Wat is er te doen | Waar kun je overnachten | Eten en drinken | Naar Kirkenes en omgeving reizen

Activiteiten en bezienswaardigheden

Ga vogelspotten onder de middernachtzon, maak een tocht met een hondenslee, ga op koningskrab vissen of duik in de fascinerende geschiedenis van Finnmark!

Waar kun je overnachten?

Ga in zen-modus in een historische omgeving!

Eten en drinken

Ontdek de fantastische Arctische keuken.

Naar Varanger en omgeving reizen

Gedetailleerde reisinformatie over naar Noord-Noorwegen reizen

Seizoen en klimaat

Varanger ligt in het hoge noorden, en het klimaat is net tussen Subarctisch en Arctisch. In feite is Vardø de enige Noorse stad binnen de Arctische klimaatzone waar de gemiddelde temperatuur nooit hoger is dan 10°C.

Verder landinwaarts, vooral in Vadsø en Tana, liggen de temperaturen in de zomer een graad of twee hoger. Warme lucht uit Rusland kan de thermometer tot boven de 30°C jagen, en als de middernachtzon schijnt, blijft de temperatuur de hele nacht boven de 20°C - zelfs in de vissersdorpen aan de Barentszzee. Maar de noordwestenwind kan ook frissere temperaturen, wind en regen met zich meebrengen. Het is dan ook handig kleding in te pakken voor alle soorten weer.

In de gebieden in het binnenland, zoals Tana en Nesseby, zijn de winters koud en droog met stabiel weer. In Vardø kun je meer sneeuw, mildere temperaturen en af en toe een bui verwachten, omdat de stad aan zee ligt. Over het geheel genomen is het winterweer op Varanger - met de juiste kleding - geweldig voor buitenactiviteiten in de sneeuw. Een paar keer per winter zijn er op Varanger pittige sneeuwstormen door koufronten die vanuit de Noordpool overtrekken. Vluchten worden geannuleerd, de Hurtigruten vaart ver op zee zonder de haven aan te doen en wegen worden afgesloten. Maar die stormen duren niet zo lang, dus het vervoer komt ook snel weer op gang.

In Vadsø blijft de zon tussen 25 november en 17 januari overdag onder de horizon. In de winter kun je op het hele schiereiland af en toe het noorderlicht meemaken.

In de zomer schijnt in Vardø de middernachtzon van 15 mei tot 28 juli.

Bekijk de laatste weersverwachting op yr.no.

Lees meer over het noorderlicht.

Gebruik Entur om je reis te plannen en vind opties van het hele Noorse openbaarvervoersnetwerk.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Meer bezienswaardigheden in Oost-Finnmark

Je hoeft niet te wachten totdat je er bent. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Laat je inspireren

Recent bekeken pagina's