Skip to main content

Het schiereiland Varanger

De wildernis in

Op het meest noordoostelijke puntje van Noorwegen zijn er massa's vogels in het rotsachtige, onherbergzame landschap.

Ben je klaar voor een reis naar het einde van de wereld?

Tenminste, zo zou je je kunnen voelen als je de Norwegian Scenic Route volgt die door het ruige, maanachtige landschap slingert ...

... door Vardø, op een eilandje, waar een bezoekje aan het Steilneset-monument zeker een tussenstop waard is.

Bij dit monument wat tot nadenken stemt, kom je meer te weten over de 91 mensen, waarvan de meeste vrouwen, die tijdens de heksenjachten in de 17e eeuw op de brandstapel terechtkwamen.

Vervolg dan de schilderachtige route totdat ...

… je aankomt in Hamningberg. LET OP: deze Norwegian Scenic Route is elke winter gesloten door het weer.

Het (nu verlaten) pittoreske oude vissersdorpje is één van de weinige plaatsen die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog niet door de terugtrekkende Duitsers is platgebrand. Veel van de huizen uit de 19e eeuw staan er nog steeds.

Op Varanger kun je ook iets heel bijzonders zien ...

... zoals deze kleine leukerd!

De Atlantische papegaaiduiker is één van de 150.000 vogels die je op het eiland Hornøy van dichtbij kunt zien. Dit is de grootste broedplaats van Noorwegen waar onder andere kortbekzeekoeten, zeearenden en nog veel andere vogelsoorten rondvliegen.

Architectenbureau Biotope heeft speciale schuilplaatsen voor vogelspotters ontworpen die ook beschutting bieden tegen het weer.

Maar je hoeft niet geïnteresseerd te zijn in vogels om hier een pauze in te lassen. Geniet van de geweldige natuur overal onder de middernachtzon of, met een beetje geluk, onder het noorderlicht.

Je kunt hier nog veel meer ontdekken. Wat dacht je van een boottocht of wandelen, klimmen, fietsen, duiken of vissen op ...

... dit enorme exemplaar!

Koningskrab behoort tot de lekkerste vangst uit de Barentszzee. Probeer eens koningskrab tijdens een safari. En als je mazzel hebt, zie je misschien zelfs walvissen!

Vardø is één van de oudste steden in Noord-Noorwegen. Behalve het Steilneset-monument heeft de stad een rijke geschiedenis.

Maar er zijn ook modernere dingen, bijvoorbeeld straatkunst!

Na heel wat jaren leegloop qua inwoners nodigde de vermaarde Noorse straatkunstenaar Pøbel in 2012 kunstenaars uit om mee te doen aan een project om de straten op te fleuren. Tegenwoordig vind je er zowat overal kunstwerken.

Je hoeft niet naar het zuiden om mooie stranden te vinden!

Ga maar eens kijken bij de 'Arctische Rivièra' van Varanger: Ekkerøy! Verken de lange zandstranden en neem een duik in het ongerepte water.

Maar let op: de temperatuur is wel voor echte bikkels … brrrr!

De kleurrijke huizen en de rustige omgeving van het kleine vissersdorp Skallelv zijn echt een bezoek waard.

Ben je op zoek naar een grotere plaats, rijd dan een half uur richting het zuiden naar Vadsø - één van de grootste steden in dit deel van Noord-Noorwegen.

Aan het einde van de 19e eeuw spraken de meeste bewoners van Vadsø Kveens, een taal van een Fins-etnische minderheid. Tegenwoordig spreken veel locals nog steeds zowel Fins als Kveens.

Vadsø ziet er schitterend uit in de winter, toch?

Over de winter gesproken: Varanger is één groot feest als de temperatuur daalt! Wat dacht je van ijsvissen, sneeuwschoenwandelen, surfen, kiten of een avontuur met een hondenslee?

Vergeet ook het noordwesten van Varanger niet te verkennen.

Ben je op zoek naar een leuke plek om hier te overnachten, bekijk dan Kongsfjord Gjestehus maar eens. Deze oude havengebouwen zijn liefdevol gerestaureerd om zowel de cultuur als de tradities van het gebied te behouden en zijn doordenkt met een historische sfeer.

Arctische avonturen in het uiterste noordoosten

In het hoge noorden, op het meest oostelijke puntje van Noorwegen waar de hemel de zee ontmoet, ligt het schiereiland Varanger. Hier vind je onder andere ruige Arctische landschappen, een enorme verscheidenheid aan vogels, uitstekende visgebieden en grillige kliffen die uitkijken op het einde van de wereld.

Het gebied heeft niet alleen visrijke rivieren, besneeuwde vlaktes, exotische koningskrabben, vogels en zalm maar ook fonkelende zeeën en dansend noorderlicht.

Varanger is een smeltkroes van volkeren en culturen in en uit het hoge noorden. Dankzij de unieke geschiedenis en natuur, spannende activiteiten en de gastvrije bevolking staat een bezoek aan Varanger garant voor een unieke ervaring.

Er zijn verschillende manieren om naar Varanger te reizen. Meer inspiratie is te vinden op de website van Varanger zelf of op de officiële website van Noord-Noorwegen.

Bekijk alle onderstaande opties of ga meteen naar:
Wat is er te doen | Waar kun je overnachten | Eten en drinken | Naar Kirkenes en omgeving reizen

Activiteiten en bezienswaardigheden

Ga vogelspotten onder de middernachtzon, maak een tocht met een hondenslee, ga op koningskrab vissen of duik in de fascinerende geschiedenis van Finnmark!

Waar kun je overnachten?

Ga in zen-modus in een historische omgeving!

Eten en drinken

Ontdek de fantastische Arctische keuken.

Naar Varanger en omgeving reizen

Gedetailleerde reisinformatie over naar Noord-Noorwegen reizen

Seizoen en klimaat

Varanger ligt in het hoge noorden, en het klimaat is net tussen Subarctisch en Arctisch. In feite is Vardø de enige Noorse stad binnen de Arctische klimaatzone waar de gemiddelde temperatuur nooit hoger is dan 10°C.

Verder landinwaarts, vooral in Vadsø en Tana, liggen de temperaturen in de zomer een graad of twee hoger. Warme lucht uit Rusland kan de thermometer tot boven de 30°C jagen, en als de middernachtzon schijnt, blijft de temperatuur de hele nacht boven de 20°C - zelfs in de vissersdorpen aan de Barentszzee. Maar de noordwestenwind kan ook frissere temperaturen, wind en regen met zich meebrengen. Het is dan ook handig kleding in te pakken voor alle soorten weer.

In de gebieden in het binnenland, zoals Tana en Nesseby, zijn de winters koud en droog met stabiel weer. In Vardø kun je meer sneeuw, mildere temperaturen en af en toe een bui verwachten, omdat de stad aan zee ligt. Over het geheel genomen is het winterweer op Varanger - met de juiste kleding - geweldig voor buitenactiviteiten in de sneeuw. Een paar keer per winter zijn er op Varanger pittige sneeuwstormen door koufronten die vanuit de Noordpool overtrekken. Vluchten worden geannuleerd, de Hurtigruten vaart ver op zee zonder de haven aan te doen en wegen worden afgesloten. Maar die stormen duren niet zo lang, dus het vervoer komt ook snel weer op gang.

In Vadsø blijft de zon tussen 25 november en 17 januari overdag onder de horizon. In de winter kun je op het hele schiereiland af en toe het noorderlicht meemaken.

In de zomer schijnt in Vardø de middernachtzon van 15 mei tot 28 juli.

Bekijk de laatste weersverwachting op yr.no.

Lees meer over het noorderlicht.

Gebruik Entur om je reis te plannen en vind opties van het hele Noorse openbaarvervoersnetwerk.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Meer bezienswaardigheden in Oost-Finnmark

Je hoeft niet te wachten totdat je er bent. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Laat je inspireren

Recent bekeken pagina's