Skip to main content

Noorse toeristische
route Varanger

De weg naar het einde van de wereld​

Het landschap langs de Noorse toeristische route Varanger, een van de 18 Noorse toeristische routes, overtreft al je verwachtingen.

Moderne architectuur, gecombineerd met echte natuur en fantastische fauna, zorgen ervoor dat je overal wil stoppen om te verkennen.

Ontdek de hoogtepunten zowel langs de route als omwegen naar leuke activiteiten in de natuur, waaronder een aantal van de beste Arctische vogelobservatoriums ter wereld.

Rijd mee naar Varanger, de meest noordelijke toeristische route van Noorwegen. Ontdek vogelobservatoriums en unieke kijkwanden, straatkunst, historische locaties en nog veel meer!

Een reis naar het einde van de wereld

Vanwege het platte, rotsachtige landschap en wat lijkt op oneindig zicht op de zee, voelt het bijna alsof je tijdens deze schilderachtige route naar het einde van de wereld rijdt. En dat is slechts één onderdeel van wat de Noorse toeristische route Varanger zo avontuurlijk maakt!

De 160 kilometer lange route loopt tussen Varangerbotn en Hamningberg op het schiereiland Varanger in de meest noordelijke punt van Noorwegen. Het is de perfecte route voor iedereen die het leven in het Noordpoolgebied wil ontdekken.

Om een goed startpunt voor je reis te bereiken, kun je vliegen naar Kirkenes en rijden naar Varangerbotn of aan boord van het cruiseschip Hurtigruten de tocht naar Kirkenes, Vardø, of Vadsø afleggen, waarna je je reis per auto kunt voortzetten.

Je kunt vliegtickets boeken met Norwegian, Widerøe of SAS.

Routetips van een local

Ottar Zahl Jonassen, CEO van Visit Varanger, is opgegroeid op Varanger en woont nu in Vadsø, in het zuiden van het schiereiland.

“Eén van unieke eigenschappen van deze plek is het platte landschap en eindeloze horizonnen, wat je niet zou inbeelden wanneer je aan Noorwegen en haar hoge bergtoppen denkt. Het is ook een zeer uitgestrekt gebied. Je kunt helemaal één zijn met de natuur, als je dat wilt,” zegt Ottar.

Ottar heeft een passie voor alles wat het gebied Varanger te bieden heeft. Hieronder leidt hij ons langs een aantal van de beste hoogtepunten van de nationale toeristische route Varanger.


De reis begint in het binnenste deel van het Varangerfjord, in Varangerbotn. Na slechts vijf minuten rijden kun je dit rustgebied, Gornitak genaamd (wat 'beklimming' betekent), zien liggen aan het fjord.

Hier vind je de dienstvoorzieningen in een oud, gerestaureerd stenen gebouw waar tijdens de Tweede Wereldoorlog munitie werd opgeslagen.

Als je de weg in oostelijke richting volgt, kom je al snel aan in Nesseby, waar deze ongelooflijke kerk hoog aan de oceaan staat.

Deze bezienswaardigheid heeft een interessant verhaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van de noordelijke graafschappen in smeulende puinhopen achtergelaten, waaronder dit gebied. Maar wonder boven wonder bleef de Nesseby-kerk ongedeerd.

Het is een heel bijzondere plek. Je kunt bijna voelen dat het met je probeert te communiceren. En de locatie van de kerk, direct aan het water, is magisch.

Ottar

Je vindt er een hoop historische locaties en er is genoeg te zien op de route. Zorg er wel voor dat je wandelschoenen meeneemt en kleding die geschikt is voor het weer, zodat je uit je auto kunt stappen en op ontdekkingstocht kunt gaan!

Op minder dan 10 minuten rijden van de kerk ligt het cultureel erfgoed van Mortensnes, een karakteristieke plek met een rijke geschiedenis, met sporen van nederzettingen uit de steentijd, Sami-offerplaatsen en graven.

Je kunt het gebied op eigen houtje verkennen of (vooraf) een rondleiding boeken in het museum, Varjjat Varanger Sami musea.

Bezoek zeker het museumgebouw met fascinerende tentoonstellingen over het geloof en de mythologie van de Sami.

Sami-cultuur in Varanger

Het machtige visrijke fjord en de plateaus en bossen vol wild, bessen en zoetwatervis trokken 10.000 jaar geleden de eerste menselijke kolonisten naar Varanger. Sindsdien hebben er voortdurend mensen uit verschillende culturen in het gebied gewoond.

De vroegst bekende overblijfselen van de Sami-cultuur in Varanger zijn de Sami-graven in het cultureel erfgoed Mortensnes, die ongeveer 3000 jaar oud zijn.

De Sami-cultuur is nog steeds sterk aanwezig in Varanger en Nesseby is een Sami-gemeente.

Je zult merken dat de verkeersborden in Varanger zowel in het Noors als in het Noord-Samisch zijn geschreven, de meest gebruikte Sami-taal, en het is niet ongewoon om rendieren langs de weg tegen te komen.

Lees meer over de Sami-cultuur in dit gebied:

Noorse Finnen

Varanger biedt een rijke diversiteit en je vindt hier ook een Noors-Finse cultuur.

In de 19e eeuw was er een massale immigratie vanuit Noord-Finland en Zweden. Deze immigranten werden in Noorwegen Kvens genoemd, of Noorse Finnen, zoals velen tegenwoordig liever genoemd worden. De mogelijkheid om landbouw te combineren met fjord- en riviervisserij was een van de redenen achter de migratie.

Vooral de gebieden Vestre Jakobselv, Vadsø en Skallelv werden beïnvloed door de Finse kolonisten. Tot op de dag van vandaag staat Vadsø bekend als "de Kvenstad". In de jaren 1860 had Vadsø een Fins sprekende meerderheid en velen spreken er nog steeds Fins en Kven.

"Er is een monument ter ere van de Finse en Kven immigratie in het centrum van Vadsø," vertelt Ottar, onze lokale gids.

Vadsø

Vadsø is een van de belangrijkste steden langs de toeristische route en is een goede uitvalsbasis om Varanger te verkennen. Hier vind je een autoverhuurbedrijf, een hotel en andere overnachtingsmogelijkheden, zoals The Icehouse.

De stad ligt aan het fjord aan de zuidkant van het schiereiland op het eiland Vadsøya, dat met een brug verbonden is met het vasteland.

In Vadsø wordt ook een jaarlijks muziekfestival gehouden, Varangerfestivalen, en tal van andere culturele evenementen. Ga voor meer informatie naar Varanger toeristische informatie, Vadsø.

Vanaf Vadsø gaat de route verder in noordoostelijke richting langs de fjordenkust. Bewonder alle kleine, idyllische dorpjes met kleurrijke huizen langs de kust, die tot de jaren 1960 belangrijke vissersdorpen waren.

Eén daarvan is het schiereiland Ekkerøy, een plaats met slechts 20 inwoners, maar...

...ook de thuisbasis van veel meer vogels!

Varanger is een paradijs voor vogelliefhebbers en biedt enkele van de meest toegankelijke vogelobservatoriums in het noordpoolgebied.

Je kunt je auto dicht bij de vogelklif bij Ekkerøy parkeren en na een korte wandeling kun je genieten van de grote kolonie drieteenmeeuwen.

Geniet van het ongelooflijke vogelreservaat en houd je zoals altijd aan de regels voor toegang tot de natuur.

Meer idyllische kustdorpjes

De weg gaat verder oostwaarts vanaf Ekkerøy, met onderweg verschillende kleine dorpjes, elk met hun eigen charme en geschiedenis.

Skallelv is een van de weinige dorpen in de provincie Finnmark die niet is verwoest door de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg daarvan kun je houten gebouwen zien die dateren uit 1860 en ouder, waaronder Varangerhus.

"Varangerhus is een traditioneel type huis in het gebied Varanger. Ze werden gebouwd als schuur en huis in één. De reden om dit soort boerderijen te bouwen was simpel: om te voorkomen dat je naar buiten moest om karweitjes in de schuur te doen als het buiten vroor. Je ziet ze overal in Varanger," zegt Ottar.

Hier vind je ook de rivier de Skallelv, een populaire plek om te vissen en favoriet bij de plaatselijke bevolking vanwege het lange zandstrand.

"De lokale bevolking noemt dit gebied 'Skallorca', een woordspeling op Mallorca, vanwege het ongelooflijke strand. Dit gebied is een paradijs in de zomer, ook al is het water niet altijd even warm," zegt onze lokale gids Ottar.

Komagvær is een van de belangrijkste toegangspoorten tot het nationaal park Varangerhalvøya. Hier kun je wandelen in de ongelofelijke natuur en natuurlijk genieten van het rijke vogelleven.

Kiberg ligt in het oosten van het schiereiland Varanger, aan de Barentszzee. Hier ligt de Oostkaap, het meest oostelijke punt van het Noorse vasteland. In het Partizanenmuseum in Kiberg kun je meer te weten komen over het indrukwekkende verhaal van de jonge mensen die Oost-Finmark verlieten om te worden getraind om te helpen vechten voor hun land.

De imposante koningskrab zwerft door de zee van Noord-Noorwegen. Een andere must in de omgeving van Varanger is een koningskrabsafari! De meeste tochten bevatten ook veel kook- en proefactiviteiten. Je kunt deelnemen aan een rondleiding in de haven van Kiberg.

Op de route van Kiberg naar Vardø ligt een architectonisch juweeltje dat je gezien moet hebben: het Domen uitkijkpunt.

Het architectenbureau Biotope uit Vadsø heeft 12 opvallende vogelkijkwanden ontworpen in Varanger.

Ze zijn niet alleen fantastisch om te zien, maar ze bieden ook de perfecte beschutting om vogels te kijken of gewoon in alle rust van de natuur te genieten.

Geniet van een warme kop koffie in de kijkhut voordat je op weg gaat naar Vardø, waar je nog veel meer avonturen kunt beleven, zoals meer vogelen!

De oudste stad van Noord-Noorwegen

Een historisch fort, moderne straatkunst, prachtige vogelobservatoriums en de plek waar enkele van de meest beruchte heksenprocessen in Noord-Europa plaatsvonden. Je bent nu aangekomen in Vardø, de enige Noorse stad in de Arctische klimaatzone.

Zoals je je kunt voorstellen, is het een goed idee om een tijdje in Vardø te blijven om alles te zien wat de stad en de omgeving te bieden hebben.

Vogelobservatorium Hornøya

Als je een vogelaar of natuurfotograaf bent of gewoon houdt van avontuur met wilde dieren, moet je zeker een uitstapje plannen naar het eiland Hornøya, net buiten Vardø.

Hornøya is het meest oostelijke beschermde natuurreservaat in Noorwegen en thuis aan maar liefst 80.000 zeevogels, waaronder superleuke Atlantische papegaaiduikers!

Je bereikt het met de boot vanuit de haven van Vardø, die tussen 1 april en 31 augustus elke dag vaart.

Straatkunst in Vardø

De straten van Vardø zijn een tentoonstelling geworden voor de beste straatkunst ter wereld, vooral dankzij het festival Komafest.

Het festival is opgezet als een samenwerking tussen de in Vardø gevestigde stadsvernieuwers Vardø Restores en de Noorse kunstenaar Pøbel. In 2012 nodigde Komafest 11 van 's werelds beste straatkunstenaars uit om hun stempel op de stad te drukken.

Verken de stad te voet en bekijk werken van E.B. Itso, Ken Sortais, Pøbel, Steve Powers, Husk mit navn, Atle Østrem, Roa, Remed en Vhils, om er maar een paar te noemen!

Vardøhus-fort

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en historische bezienswaardigheden, is een bezoek aan 's werelds noordelijkste fort, Vardøhus, een must. Het fort is gebouwd tussen 1734 en 1738 en grote delen ervan zijn sinds 1738 ongerept gebleven.

Tegenwoordig is het commando over het fort in handen van de Koninklijke Noorse Marine, die er een commandant en soldaten heeft gestationeerd. Het fort heeft vooral een symbolische functie.

Steilneset-monument

Sommige hoofdstukken in de geschiedenis zijn duisterder dan andere. De heksenvervolgingen in Europa zijn daar een voorbeeld van, die ook in Finnmark plaatsvonden.

Tussen 1600 en 1692 werden in Finnmark 91 mensen ter dood veroordeeld op beschuldiging van hekserij. De meesten van hen woonden in Vardø, Vadsø of nabijgelegen plaatsen en zowel Noren als Sami hadden te lijden onder de vervolging.

Aan zee in Vardø werd het monument Steilneset gebouwd om de geëxecuteerden te herdenken.

De gedenkhal is ontworpen door architect Peter Zumthor. In de glazen doos vind je een installatie van de kunstenares Louise Bourgeois.

Ottar

Terwijl je door de gedenkhal loopt, kun je meer lezen over alle 91 personen die hebben geleden onder de heksenjacht in Finnmark. Hun verhalen worden gedeeld door teksten van historica Liv Helene Willumsen.

Buiten, aan het einde van de gedenkhal, zie je een kunstinstallatie van Bourgeois, The Damned, the Possessed and the Beloved.

Vardø heeft veel unieke kunst, waaronder dit gigantische houten sculptuur Drakkar-Leviathan van Taibola Assemble.

Je vindt het op een verlaten rots op het eiland Vardø.

Van een houten sculptuur tot de sculpturen van de natuur zelf. Ben je klaar voor het laatste stuk van de toeristische route?

Kijkt naar dit unieke landschap!

Dit laatste stuk van Vardø naar Hamningberg duurt ongeveer een uur rijden en brengt je langs de majestueuze Persfjorden voordat je in het maanachtige landschap bij Hamningberg belandt.

Wees niet verbaasd als je onderweg zowel adelaars als rendieren ziet.

Hamningberg

Terwijl de weg steeds smaller wordt, kom je aan bij de laatste halte (of het begin!) van de Noorse toeristische route Varanger. Wat een legendarische afsluiting.

"Hamningberg is een echt juweeltje met zijn kleine huisjes en ongelooflijke ligging. Sommige mensen noemen het 'Het einde van Europa'," zegt Ottar.

Het verlaten vissersdorp Hamningberg heeft een bijzondere ligging langs de noordkust van het schiereiland Varanger. Als je door het voormalige vissersdorp loopt, word je begroet door kleurrijke huizen en een prachtig uitzicht op de Barentszzee. Opeens is de bijnaam "het einde van Europa" heel logisch.

"Hamningberg is niet langer een actief vissersdorp, maar sommige huizen zijn nog steeds in gebruik als hutten, en het is een populaire plek vol leven in de zomer," zegt Ottar.

Hier vind je ook een ongelooflijke vogelkijkhut ontworpen door Biotope. Het gebied is favoriet onder vogelaars, vooral tijdens de vogeltrek in mei. Als je geluk hebt, kun je vanaf Hamningberg ook bruinvissen, orka's en nertsen zien.

"Als je in Hamningberg wilt overnachten, is het ook mogelijk om accommodatie te boeken. Je kunt zelfs in een traditioneel Varanger huis verblijven," zegt Ottar.

Vanwege het weer is de weg naar Hamningberg in de winter gesloten. Normaal gesproken gaat de weg halverwege mei open en sluit hij wanneer de sneeuw in de herfst begint te vallen.

Plan je reis

Ga op avontuur in de buurt van de Noorse toeristische route Varanger.

Lees meer

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.
Bekijk onze noorderlicht-aanbiedingen hier.