Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Helgelandskysten view over the forests and the fjords in the background Helgelandskysten view over the forests and the fjords in the background
Credits
Helgelandskysten.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Het koninkrijk van het licht

Noord-Noorwegen is verreweg de grootste en dunst bevolkte regio op het Noorse vasteland. De regio beslaat meer dan een derde van het land en strekt zich uit van het idyllische Helgeland in het zuiden tot het noordelijkste punt van Europa - de Noordkaap.

De regio wordt al duizenden jaren bewoond en is vooral geliefd om het relatief warme klimaat, de ijsvrije havens en de uitstekende vismogelijkheden. Eeuwenlang bestonden de inwoners van de regio van de visserij en ook vandaag nog tref je er karakteristieke, oude vissersdorpjes met gekleurde houten huizen. Zelfs de vissers en vishandelaren zijn er nog.

Vroeger waren grote delen van Noord-Noorwegen ontoegankelijk. Gelukkig is er vandaag de dag een uitgebreid wegennet. Bovendien zijn er kleine vliegvelden die reguliere vluchten bieden naar veel kleine stadjes en dorpen. Hurtigruten, de kuststoomboot, doet alle havens langs de kust minimaal één keer per dag aan op weg naar het noorden of naar het zuiden.

De regio is echter niet alleen wild en ongerept en vol pittoreske oude dorpjes. Tromsø is bijvoorbeeld de grootste stad van Noord-Noorwegen en ligt ver boven de poolcirkel. De levendige universiteitsstad kent een grote studentenpopulatie en biedt veel concerten en shows. Bovendien vind je er een internationaal filmfestival en een multiculturele gemeenschap met burgers van meer dan 100 verschillende nationaliteiten.

De Sami vormen het noordelijkste inheemse volk van Europa. De attracties op de Noorse toendra in Finnmark weerspiegelen dan ook allemaal de geschiedenis, het erfgoed en het hedendaagse leven van de Sami. Het behoud van de natuur, cultuur en tradities in de regio heeft topprioriteit.

Op je reis naar het noorden speelt licht een belangrijke rol. De zomeravonden zijn lang en licht. Tijdens een zomernacht hoog boven de poolcirkel gaat de zon zelfs niet eens onder. 

De lange en heldere zomeravonden vormen trouwens een mooie gelegenheid om sappige en smakelijke groenten en fruit te proberen. Zoals je ze in Noorwegen eet, eet je ze nergens. Vooral de lokale aardbeien mag je niet missen!

Verhalen uit Noord-Noorwegen

Norske - dé Noorwegen specialist

  • 14-daagse fly&drive rondreis
  • 8 dagen Lofoten en Vesterålen eilanden
  • Hurtigrutenreis naar de Noordkaap

14 dagen vanaf € 1.476,- p.p.

Boek nu

  • Al 25 jaar een klassieker
  • Met de auto naar het noorden, terug langs de kust met Hurtigruten
  • Verblijf in hotels incl. ontbijt

23 dagen vanaf € 1.169,- p.p.

Boek nu

  • Color Line ferry Kiel-Oslo-Kiel (niet incl.)
  • Langs de Helgelandskust met Torghatten, Svartisen gletsjer, Saltstraumen en ‘Zeven Zusters’.

20 dagen vanaf € 409,- p.p. (bij 4 personen)

Boek nu

Leuke activiteiten

Of je nu actie wilt of rust, sneeuwpret of middernachtzonnepret, kajakken of skiën, wandelen of vissen: Noord-Noorwegen biedt je de keus.

Je vindt er het prestigieuze WK kabeljauw vissen, maar verder is het er vaak heerlijk rustig. Ontspan op de noordelijkste golfbaan ter wereld, kijk hoe de walvissen rondspringen in de zee, ga wandelen door de bergen of vis de zee leeg.

Aan de kust van Noordland krijg je de kans om te duiken in Saltstraumen, de sterkste getijdenstroom ter wereld, en om de unieke natuur van Lofoten en Vega te verkennen. De winter vormt het begin van het skiseizoen. Ontspannen cross-countryskiën is er net zo gewoon als het opwindende alpine- en off-pisteskiën.

Ben je meer een cultuurmens? Bezoek dan het museum dat is gewijd aan de dichter-priester Petter Dass. Wellicht is het gebouw zelf, ontworpen door de beroemde Snøhetta en verborgen in het landschap, nog het aantrekkelijkst. Het handelsgebouw te Kjerringøy is een van de belangrijkste herinneringen aan het 18e-eeuwse Noorwegen. De regio vormde bovendien een inspirerende omgeving voor Nobelprijswinnaar Knut Hamsun.

De Noord-Noorse mode- en voedselcultuur wordt gekenmerkt door de Sami. In het Sápmi Culture Park kun je ervaren hoe de Sami leefden. Ontdek hoe de Sami kookten op open vuur, beluister hun traditionele liederen - de "joik", één van de oudste muziektradities van Europa - en ontmoet Sami in hun kleurrijke kleding.

Als je in Noord-Noorwegen bent, wil je natuurlijk niet de lokale gerechten en ingrediënten missen. Geniet van zeewolf, heilbot, roodbaars en koningskrab en van andere schaal- en schelpdieren, zoals zee-egels, kokkels en mosselen.

Natuurlijk kun je ook de meest voorkomende soorten vis, zoals kabeljauw, haring en koolvis, eten - traditioneel bereid en gezouten, gedroogd of gestoomd. In de regio vind je ook rendierfokkers - een overblijfsel uit de tijd van de Sami.

Tromsø
Middernachtzon
Knut Hansvold/www.nordnorge.com
Fjellheisen Fløya, Tromsø
Tromsø
Knut Hansvold / www.nordnorge.com / Tromsø
Northern lights Northern Norway
Middernachtzon
Bjarne Riesto / riesto.no / www.nordnorge.com
Tomasz Furmanek/visitnorway.com

6 onmisbare activiteiten

We zetten de belangrijkste activiteiten in Noord-Noorwegen volgens TripAdvisor op een rij:

Alle bestemmingen in Noord-Noorwegen

Bekijk het zelf

×

Interviews met toeristen

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad