Skip to main content

Kom in aanraking met de prachtige wezens die rondtrekken op de zeebodem van Noord-Noorwegen tijdens een begeleide koningskrab safari. Deze exclusieve krabben zijn heerlijk vers uit de zee!

Laten we gaan vissen

Houd je goed vast terwijl de RIB-boot de Barentszzee invaart vanaf de kust. Met een warme overall, een veiligheidsbril en wanten zit je altijd goed, ongeacht het weer in het noorden.

Wanneer je boot afremt, neemt de spanning toe. Heeft de imposante koningskrab het aas gepakt?

We zijn net buiten de kust van Kirkenes in Zuid-Varanger in Noord-Noorwegen. Dit is een van de belangrijkste havens voor het vangen van koningskrab in de Barentszzee. 

Vanuit hier worden luxe krabben wereldwijd geëxporteerd naar toprestaurants, waaronder natuurlijk een aantal heerlijke Noorse zeevruchtenrestaurants.

Het is een ware delicatesse om te genieten van perfecte bereide koningskrab in een luxe restaurant. Maar hij is ook heerlijk om vers uit de zee geserveerd te krijgen. Vooral wanneer jij hebt geholpen bij de vangst!

Heerlijke reuzen

De koningskrab is relatief nieuw in Noorwegen en het duurde tot 1977 voordat de eerste koningskrab hier werd gevangen. Destijds stond hij in Noorwegen bekend als de Kamtsjatka-krab, vernoemd naar het schiereiland op de oostkust van Siberië.

De koningskrab die nu buiten Noorwegen leeft komt van oorsprong van het fjord Moermansk, waar ze in de jaren 60 door Sovjetbiologen werden vrijgelaten. Sindsdien heeft de populatie zich uitgebreid naar Noord-Noorwegen, waar ze zich uitstekend thuis voelen in het koude water.

“Er bestaan meer dan een honderd soorten koningskrab. De rode koningskrab is de twee na grootste soort en ook van de meest gegeten soorten”, zegt Michael, koningskrab safarigids bij Snowhotel Kirkenes.

Koningskrab is zoet en aromatisch, waardoor het vaak wordt vergeleken met kreeft. Volgens Michael is het lekkerste deel de schouder.

“De schouderspier is de filet van de koningskrab. Het is het meest malse vlees van de krab”, zegt Michael.

Wil je het zelf proeven? De meeste koningskrab safari's omvatten veel kansen om te proeven. Anders gezegd, krijg je veel waar voor je geld, aangezien de koningskrab vaak een van de duurste gerechten op de kaart is.

Laten we nu koken!

Activiteit voor het hele jaar door

Koningskrab safari's zijn het hele jaar door beschikbaar in Noorwegen, inclusief de winter en dan is het een ontzettend coole ervaring! Bij veel tours rijd je met een sneeuwscooter het bevroren fjord op, waar er vallen voor koningskrabben onder het ijs zijn gezet. Je kunt ook het hele jaar door op koningskrab bootsafari onder het stralende noorderlicht!

De meeste koningskrabexcursies bevatten veel informatie over de imposante krab en je leert vaak veel over de lokale geschiedenis.

P.S.: Als je op zoek bent naar meer coole activiteiten in het noorden, mag je een tocht op een hondenslee niet missen!

Vind een koningskrab safari

Bekijk alle heerlijke beschikbare koningskrabexcursies in Noord-Noorwegen.

Wildsafari's

Lees meer

Uitstekende zeevruchtenrestaurants

Bezoek een restaurant dat zich specialiseert in het nog heerlijker maker van Noorse zeevruchten. Welke bijzondere vis- of krabsoort wil je als eerste proeven?

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen. 
Bekijk onze noorderlicht-aanbiedingen hier.

Recent bekeken pagina's