Skip to main content

Boerderijervaringen aan het Mjøsa-meer:

een ontsnapping naar het landelijke leven

Geniet 's morgens buiten in de tuin van je kopje koffie terwijl je het uitzicht, de geuren en de stilte van de natuur in je opneemt.

Een vakantie op het platteland draait om ontspanning en je verbonden voelen met de aarde.

En om eten! De lekkerste gerechten die recht van het veld op je bord belanden, natuurlijk in een restaurant in een gezellige omgeving.

Aan het Mjøsa-meer, het grootste van Noorwegen, vind je tal van gastvrije boerderijen die stuk voor stuk hun gasten een unieke ervaring bieden.

En het leukste? Je kunt heel makkelijk van het ene boerderijavontuur naar het andere, op de fiets of met de auto.

Maak je dus maar op voor historische tuinen, landelijke luxe en gezellige boerderijwinkels in de weelderige provincie Innlandet in Oost-Noorwegen - een paradijs op maar anderhalf uur rijden vanuit de hoofdstad Oslo.

Het gebied rondom het Mjøsa-meer staat bekend om z'n culturele landschappen en ongelooflijke herenboerderijen. Elke boerderij heeft een boeiende geschiedenis die je kunt verkennen, los van het unieke culinaire aanbod en de ervaringen in de natuur. Plan je eigen boerderijvakantie met onze tips over wat je er allemaal kunt zien, eten en beleven.

Ontdek het zelf

Als je vanuit Oslo noordwaarts richting Trondheim rijdt, dan pak je waarschijnlijk de snelweg E6. De E6 is een populaire route door Noorwegen, maar wat de meeste toeristen niet weten is dat ze onderweg een paradijselijk landelijk gebied passeren.

Als je in de gemeente Ringsaker aankomt, op ongeveer anderhalf uur rijden vanuit Oslo, maak dan eens een omweg naar het idyllische schiereiland Nes en het eiland Helgøya - echt de moeite waard! Luister naar de hommels die zoemen tussen de gerstvelden, voel de hectiek van de stad wegebben en adem de schone lucht van het platteland in.

Het landschap is weids en heeft grote landbouwgebieden die alleen worden onderbroken door het glinsterende, blauwe meer. Rondom het meer staan veel traditionele boerderijen - sommige daarvan al generaties lang. Bij de ene boerderij vind je een boerderijwinkel waar je plaatselijke specialiteiten kunt proeven, een andere maakt de meest ongelooflijke zelfgemaakte maaltijden en bij een aantal ben je van harte welkom voor een landelijke overnachting. Wat wil je het eerst gaan verkennen?

Wat echt geweldig is aan het akkerland rond het Mjøsa-meer, het schiereiland Nes en het eiland Helgøya is dat je deze streek prima kunt verkennen met de fiets, met de auto, op een boot of te voet. Wat een fantastische plek om op avontuur te gaan! Kleine landweggetjes brengen je van de ene bezienswaardigheid naar het andere.

Of je nou met z'n tweeën, met een groep vrienden of alleen reist, er is altijd wel een plek en een activiteit die perfect aansluit bij wat jij wilt.

Laten we eens een rondje door het gebied maken.

We beginnen in het hart van het Mjøsa-meer bij Nes en Helgøya.

Het gebied is dan wel klein, maar het is een echte ontdekkingstocht met authentieke lokale ervaringen en allerlei lekkers.

Iets dat je niet mag missen op het eiland is Hovelsrud Gård, één van de grootste boerderijen van de streek.

Hovelsrud wordt gerund door Marianne Olssøn. Ze is advocaat van beroep, maar in 2009 werd ze ook eigenaar van de familieboerderij.

'Mijn betovergrootvader, Nils Hoel, bouwde dit alles in 1840.'

Marianne

Eén van de meest spectaculaire dingen aan Hovelsrud is de schitterende tuin.

Let op de geometrische vorm met z'n centrale as en op het pad dat bezoekers helemaal vanaf het hoofdgebouw in westelijke richting naar het Mjøsa-meer leidt.

Een indrukwekkend ontwerp, of niet?

De historische tuin van Hovelsrud

De tuin van Hovelsrud Gård is niet altijd zo spectaculair geweest als het nu is. Tussen de 19e eeuw en toen Marianne in 2009 eigenaar werd, was het pand heel anders dan in de tijd van haar betovergrootvader. Maar toen Marianne de leiding overnam, begon het werk om zowel het huis als de tuin terug te brengen in hun oorspronkelijke staat. Dat was een enorme onderneming, maar het resultaat mag er zijn!

'Voor mij was het belangrijk om de tuin terug te brengen naar hoe die er in 1840 uitzag. Er ligt hier zo veel geschiedenis besloten. En het was ook tof om te doen', zegt Marianne.

Wat voor Marianne het leukste aan haar tuin is, is dat zowat alles wat er groeit eetbaar is. Je kunt hier wandelen tussen struiken vol kruisbessen en zwarte bessen en appels, peren, pruimen en nog veel meer lekkers plukken.

Ik heb heel wat veel onderzoek verricht om de juiste soorten aan te planten zodat de tuin zo authentiek mogelijk is. Gelukkig vonden we meerdere documenten waarin de verschillende planten waren beschreven die vroeger in de tuin stonden. Maar ik had natuurlijk wel hulp van deskundigen op dit gebied nodig', aldus Marianne.

In 2012 mocht Marianne de Nationale Cultuurlandschapsprijs in ontvangst nemen voor haar geweldige tuin, en in 2014 won ze ook de Europa Nostra Award.

Zin in een wandelingetje? Als bezoeker kun je een rondleiding boeken door de prachtige tuin en er onderweg letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukken. In de boerderijwinkel verkopen ze sappen en jam die zijn gemaakt van bessen en fruit uit de tuin.

Landelijke logies

Marianne en haar gezin hebben op het terrein niet alleen de tuin helemaal opgeknapt, maar ook een kleine schuur, een idyllische blokhut en een oude boerderij. In de zomer kun je ook overnachten in één van hun gebouwen. Perfect voor wie meer tijd wilt doorbrengen op het idyllische Helgøya.

Overnachten in Sommerfjøset (de zomerschuur) is een unieke ervaring direct aan het meer. Hier werden vroeger in de zomer de koeien gemolken. Nu is het een relaxte plek tussen het meer en de korenvelden. En als je 's morgens wakker wordt, staat er een ontbijt met ingrediënten uit de streek voor je deur.

Villa Leonore is een vakantiehuis dat in 1908 is gebouwd voor Leonore, de vrouw van de toenmalige spoorwegdirecteur. Hier is zelfs een kleine moestuin waar je mag pakken wat je wilt.

Havrebakken is een oude boerderij die is gerestaureerd met behulp van een plaatselijk fonds dat als doel heeft bepaalde cultuurlandschappen met een rijke agrarische geschiedenis te ondersteunen. De boerderij ligt direct naast het bos en biedt uitzicht op het Mjøsa-meer.

Waar wil jij overnachten?

Biologische kip van de boerderij

Hovelsrud Gård is veel meer dan een tuin in een idyllische omgeving. Het is ook bedrijvige boerderij. In 2016 begon Marianne met kippen houden. Ze heeft geen moment getwijfeld over hoe ze dat wilde gaan doen.

'Het moest biologisch zijn. Als advocaat heb ik veel met dierenwelzijn te maken gehad, dus voor mij persoonlijk was het doel ervoor te zorgen dat de kippen een goed leven hebben. En daarom hebben we alleen gecertificeerde biologische kippen. De kippen hebben een grote buitenruimte waar ze kunnen spelen en de boel verkennen. Ze groeien langzamer dan de meeste industrieel gefokte kippen. Daardoor is de smaak van het vlees gewoon niet te evenaren', aldus zegt Marianne.

Hovelsrud was de eerste kippenboerderij in Noorwegen die het dierenbeschermingslabel Dyrevernmerket kreeg, dat garandeert dat de dieren meer ruimte hebben en gezonder en actiever zijn dan ongelabelde, industrieel gefokte kippen.

Ook toprestaurants hebben de kippen van Marianne ondertussen ontdekt. Gerenommeerde Michelinsterrenrestaurants Maaemo in Oslo en RE-NAA in Stavanger zijn bijvoorbeeld een paar van haar klanten.

'Het is zo leuk te werken met mensen die om kwaliteit geven en onze manier van veehouden echt waarderen.'

Marianne

Na een heerlijk verblijf bij Hovelsrud gaan we door naar ons volgende avontuur.

We gaan naar een herenboerderij met een rijke geschiedenis waar luxe en ontspanning prachtig worden gecombineerd.

Welkom bij Hoel Gård!

De herenboerderij Hoel Gård

'Het is een beetje cliché om te zeggen, maar deze plek is echt uniek. Als je op de boerderij aankomt, dan voel je meteen dat je stress verdwijnt. En dat is precies wat we willen dat onze gasten voelen', zegt Christian Fredrik Sandberg Hoel, eigenaar van Hoel Gård.

Christian Fredrik is samen met zijn vrouw Sabine de vierde generatie van zijn familie die de boerderij runt. Het oudste deel van het huidige hoofdgebouw dateert uit 1719, maar voorwerpen die op het terrein zijn gevonden, wijzen erop dat er al sinds de 6e eeuw bebouwing is. Door de jaren heen is de boerderij eigendom geweest van zowel de kerk als van het koningshuis. Tegen het einde van de 17e eeuw werd het particulier bezit.

De boerderij ligt idyllisch midden in het groene landschap en is makkelijk te herkennen aan z'n felrode kleur en karakteristieke klokkentorens. Dit gebied doet veel mensen denken aan een zuidelijk klimaat.

'Sommigen noemen het zelfs 'het Toscane van Noorwegen', dus ga maar na', aldus Christian Fredrik.

Vers van het land

Bij Hoel Gård tillen ze verse levensmiddelen van het land naar een heel nieuw niveau. Truls Evensen is chef-kok bij Hoel en hij heeft 15 jaar ervaring. Samen met zijn creatieve souschef Robert Petersen, die een tijdje heeft gewerkt bij het voortreffelijke restaurant Noma in Kopenhagen, serveert hij verrukkelijke gerechten met lokale ingrediënten.

'Alles wat we koken komt uit de streek of van onze eigen boerderij. We hebben behalve onze eigen aardappelen, gerst, rabarber en druiven achterin ook een kruidentuin. Het Mjøsa-meer voorziet ons van verse vis, en vlees en graan kopen we bij boerderijen in de buurt. We fokken bij Hoel ook zelf kippen', zegt Christian Fredrik, en voegt daaraan toe dat ze er zo'n 190.000 per jaar fokken!

Als je bij Hoel Gård gaat eten, dan kun je kwaliteit en luxe verwachten. En natuurlijk een menu dat wordt bepaald door zowel verse lokale ingrediënten als seizoensgebonden producten.

Wie wil er nou niet wakker worden met dit uitzicht?

Boek gerust een overnachting in Hoel Gård. Niet alleen het eten, maar ook de kamers zijn geweldig.

Met 37 kamers verspreid over verschillende gebouwen op het terrein valt er genoeg te kiezen, en elke kamer is uniek.

Ga je dag van start met een smakelijk ontbijt met lokale lekkernijen en verken daarna de mooie tuin van de boerderij.

En met een beetje geluk zijn de appels rijp en pluk je die vers in de tuin.

Tip van een professional: Huur een kajak, roeiboot of kano - dat zijn prima manieren om de omgeving te ontdekken.

Noors design

Maar het schiereiland Nes en het eiland Helgøya hebben meer te bieden dan landelijke overnachtingen, landbouw en veeteelt. Het is een plek vol mensen die hun dromen durven te volgen en niet bang zijn hun eigen keuzes te maken. Eén van die mensen is Edel Urstad, de vrouw achter Edel Design - een designgalerie op Alhaug Gård.

Bij Edel Design vind je door Edel zelf ontworpen kleding die alleen is gemaakt van natuurlijke materialen. Elk kledingstuk is uniek en wordt per klant speciaal op maat gemaakt. Het draait hier niet zo zeer om mode, maar om luxe en kwaliteit. Edel werkt graag met wol. Dat is het hele jaar door te krijgen en houdt je in de zomer heerlijk koel en in de winter lekker warm. Linnen kom je in haar winkel ook veel tegen.

'Het idee is praktische, duurzame kleding ontwerpen die je bij elke gelegenheid kunt dragen', legt Edel uit.

Haar boetiek en de designgalerie zijn gevestigd in de oude schuur van Alhaug Gård, en de voormalige silo van de boerderij is tegenwoordig de paskamer. Het is een plek die altijd is gevuld met gelach en warmte, en mensen brengen hier graag wat tijd door. De kleding wordt met de hand gemaakt in het atelier op zolder, recht boven de boetiek.

Op Alhaug verbouwen ze ook biologische zwarte bessen die onder andere worden geleverd aan het Koninklijk Paleis, aan het met een Michelinster bekroonde restaurant Maaemo in Oslo en aan verschillende horecazaken in Trondheim.

Kleed je als Michelle Obama

Mensen lijken verliefd te zijn geworden op de kleding van Edel en op de manier waarop ze haar kledingwinkel runt. In 2009 mocht Edel de Bedriftsutviklingsprisen in ontvangst nemen. Dat is een prestigieuze Noorse prijs die wordt toegekend aan mensen die een succesvol bedrijf hebben opgezet op basis van landelijke en agrarische hulpbronnen.

De prijs leidde er ook toe dat een speciale gast de designgalerie ontdekte. Toen Barack Obama datzelfde jaar in Oslo zijn Nobelprijs voor de vrede in ontvangst kwam nemen, kocht first lady Michelle meerdere artikelen bij Edel Design.

Welke maat je hebt, is echt geen thema. De ene heeft nou eenmaal een maatje meer dan de andere, en dat mag er allemaal zijn. Edel Design was al vroeg aanhanger van body positivity, het idee dat alle lichamen goed zijn en gezien mogen worden. Edel vindt het belangrijk dat iedereen trots kan zijn op zijn of haar uiterlijk in haar kleding, ongeacht welke maat je hebt.

'We geven zelfs complimentengarantie. Dat wil zeggen dat als je geen complimentje krijgt als je mijn ontwerp draagt, je het kledingstuk kunt teruggeven', legt Edel uit.

Laten we nu van Nes en Helgøya naar het noorden gaan, naar Biri - een klein dorp in de gemeente Gjøvik aan de linkeroever van het Mjøsa-meer.

Hier worden we verwelkomd door Julie Sigstad, de 17e (!) generatie die Sigstad Gård runt.

Een wandeling door de geschiedenis van Biri

'Heel wat jaartjes geleden was dit één van de grootste boerderijen in de streek. Halverwege de 19e eeuw werkten er alleen op deze boerderij maar liefst 54 gezinnen! Toen ik klein was, waren er alleen mijn vader en ik, dus heel anders dan vroeger', legt Julie uit.

Je kunt er met geen mogelijkheid omheen: Sigstad Gård is een plek boordevol geschiedenis. De boerderij zelf dateert van rond het jaar 1000 en was oorspronkelijk een katholieke pastorie, wat de ligging vlak bij de kerk van Biri verklaart. Rond 1640 kwam de boerderij in handen van de familie Sigstad. Samen met een aantal andere gezinnen hielden ze vee, verbouwden ze koren en bewerkten ze het bos. In die tijd had de boerderij zelfs een eigen slagerij, timmerwerkplaats en een zadelmakerij.

Toen Julie en haar man de boerderij in 2015 overnamen, was er al jaren geen vee meer. Maar de meeste oude gebouwen die in de 17e eeuw de boeren onderdak boden, stonden er nog. Tegenwoordig kunnen gasten overnachten in het meest historische gebouw op het terrein: het 900 vierkante meter grote hoofdgebouw.

Als je door het eeuwenoude hoofdgebouw dwaalt, voelt het bijna alsof je in een museum bent beland. Het is gezellig en uitnodigend, maar toch vol elementen uit een andere tijd. In elke kamer valt er wel iets nieuws te ontdekken. De prachtige achtertuin heeft ook een veranda en is de perfecte plek om te ontspannen met een goed boek en een kopje thee erbij.

Maaltijden die je hart sneller laten slaan

Eén van de belangrijkste redenen waarom Julie besloot haar deuren te openen voor gasten is haar passie voor koken. Met andere woorden, maak je maar op voor een geweldige culinaire ervaring als je langskomt.

'Ik heb het mezelf aangeleerd. Toen ik vroeger alleen met mijn vader was, maakte ik meestal het eten klaar, en dat was echt het begin van mijn passie voor zelfgemaakte maaltijden. Ik gebruik wat de boerderij ons kan leveren, en we fermenteren, drogen en conserveren onze ingrediënten zodat we ze na het seizoen nog kunnen gebruiken', legt Julie uit.

Bij Sigstad Gård is het mantra 'lokaal geproduceerd, met liefde geserveerd'. Als je bij hen aan tafel zit, zie je al snel dat dit een mantra is waarnaar ze leven.

Lekkere lokale kazen, vers brood uit de boerderijkeuken, zelfgemaakte jam en nog veel meer.

Wat een lekker begin van je dag!

En voor het avondeten: pompoensoep met groenten uit de tuin als voorgerecht ...

... en langzaam gegaard scharrelvlees als hoofdgerecht. Van de eigen boerderij, uiteraard.

Vrolijke varkens

Sinds 2017 houdt de familie Sigstad weer vee op de boerderij. In een grote buitenruimte, niet al te ver van het hoofdgebouw, spelen en eten 25 scharrelvarkens en verkennen ze de natuur van Biri.

'Onze varkens leven alleen buiten. Hier krijgen ze de kans om vrij rond te lopen en te doen wat ze willen, en dat proef je volgens mij echt aan het eindproduct.' Voor mij is het niet alleen belangrijk te weten waar het vlees vandaan komt, maar ook dat de dieren een goed leven hebben gehad', aldus Julie.

In Noorwegen is het gebruikelijk rond kerst varkensvlees te eten, zoals onze traditionele ribbe, ofwel kerstvarkensribbetjes. Vroeger waren mensen veel meer aangewezen op het hele dier gebruiken - iets dat Julie graag meer zou zien.

'We hebben een jaarabonnement op varkensvlees waarbij je het vlees van een half varken kunt kopen, wat vijf keer per jaar thuis wordt geleverd. Bij het vlees krijg je ook recepten met tips hoe je de verschillende delen kunt gebruiken. Ik ben hiermee begonnen als een manier om voedselverspilling tegen te gaan en mensen kennis te laten maken met geweldige traditionele recepten. Mensen weten niet meer hoe ze delen zoals de lever en zo moeten gebruiken, en ik wil ze laten zien dat je met minder gebruikelijke delen van het dier echt lekkere maaltijden op tafel kunt zetten', zegt Julie.

Meer bijzondere plekken om te ontdekken:

Als je in het noordelijke deel van het Mjøsa-meer bent, ga dan zeker langs een aantal boerderijwinkels. Verschillende boerderijen in de streek hebben hun eigen winkel met zelfgemaakte delicatessen met heerlijke ingrediënten.

Een plek die je zeker moet bezoeken is Fredheim gårdsutsalg die is uitgeroepen tot de beste boerderijwinkel van Noorwegen.

Ben je een zoetekauw? Ga dan zeker eens langs bij de boerderijwinkel van Kvarstad Gård.

De oude wortelkelder van de boerderij is omgebouwd tot winkel en boerderijcafé waar je zelfgemaakt snoepgoed, chocolate chip cookies en nog veel meer kunt proeven. Echt hemels!

Je kunt in het mooie Kvarstad Gård ook overnachten.

Eigenaren Helena en Hans Frogner zijn de derde generatie van hun familie die de boerderij runnen, en ze bieden hun gasten een prachtig verblijf met zelfbereide maaltijden die zijn gemaakt met ingrediënten die ter plekke worden geteeld.

Reis je met kinderen?

Combineer dan het leuke landelijke leven met een dagje in het klimpark op het eiland Helgøya! Het park heeft ook een aantal originele Noorse boomhutten waarin je kunt overnachten.

Boerderijavonturen

Zoek meer overnachtingsmogelijkheden en activiteiten in de buurt van het Mjøsa-meer.

Lees meer

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.