Skip to main content

Agrotoerisme is helemaal hip, en het is niet moeilijk te raden waarom. Want waar kun je beter tot rust komen en ongelooflijke verse producten proeven dan op een authentieke, gezellige boerderij? In heel Noorwegen zijn gastvrije boerderijen waar je als gezin de dag kunt doorbrengen of lekker blijven slapen.

Een ontspannen verblijf

In Noorwegen overnachten op een boerderij is een bijzonder soort luxe. Alles draait om terug naar de roots, eenvoudig leven en heel veel kos.

Word wakker in een rustige omgeving waar je alleen de geluiden hoort van de dieren die in de buurt grazen. In de eethoek staat er een ontbijt voor je klaar met verse groenten, vers gebakken brood en zuivelproducten van de boerderij. Na het ontbijt kun je de groene omgeving verkennen of helpen met klusjes op de boerderij, wat bij sommige boerderijen kan als onderdeel van de ervaring.

Overnachten op een boerderij kan ook onderdeel zijn van een culinaire reis. Je bent per slot van rekening op een plek waar geweldige producten worden verbouwd en geoogst. Baan je al smullend een weg van de ene boerderij naar de andere of proef de overvloed aan specialiteiten van de boerderijwinkels.

Voor gezinnen met kinderen zijn er op de boerderijen veel leuke activiteiten.

Zoek je perfecte boerderijvakantie:

Luxe in de landelijke gebieden

Een aantal traditionele Noorse boerderijen en landhuizen hebben hun oorspronkelijke stijl intact gehouden en hun deuren geopend voor mensen die op zoek zijn naar een rustige vakantie en goed gezelschap.

Op deze boerderijen vind je vaak traditie en geschiedenis in combinatie met modern comfort, en natuurlijk zalige maaltijden! Met andere woorden: het perfecte recept voor een romantisch uitje.

Zomerboerderijen

Noorse boeren hebben oude tradities als het gaat om hun vee in de zomer in de bergen te laten grazen. Een melkmeisje woonde vroeger de hele zomer in een kleine hut en waakte over de kudde. Deze zomerboerderijen heten in het Noors seter en liggen in schilderachtige, landelijke gebieden in de bergen en valleien.

Sommige zomerboerderijen bieden van juni tot eind augustus overnachtingsmogelijkheden, maar verwelkomen graag dagjesmensen.

Bij seter serveren ze vaak traditionele zelfgemaakte lekkernijen zoals wafelsbruine kaas en pap met zure room. Waarom ga je tijdens je wandeling in de bergen niet even langs voor de lunch?

Ga eens naar een boerderij die dagjesmensen verwelkomt

Voor wie op zoek is naar activiteiten overdag zijn boerderijen die dagjesmensen verwelkomen voor het hele gezin een perfecte optie. De kinderen zullen zich gegarandeerd prima vermaken!

Laat de kids lekker rondrennen, de schattige dieren aaien en meehelpen met de klusjes op de boerderij. De konijntjes voeren, op een pony rijden of meerijden op de tractor - hoe leuk is dat allemaal?!

Van de ene boerderij naar de andere

Op zoek naar van alles wat? Dan is misschien van de ene boerderij naar de andere trekken wel een prima optie voor jou.

Het landschap aan het Mjøsa-meer, het grootste meer van Noorwegen in Oost-Noorwegen, staat bekend om z'n talrijke lekkernijen en gastvrije boerderijen - en het is perfect voor een uitstap naar een landelijk gebied. Het landschap is hier vrij vlak, dus ideaal voor fiets- en wandeltochten. Ga eens naar historische tuinen, overnacht in een landhuis en proef wat de omgeving je te bieden heeft bij de gezellige boerderijwinkels.

The Golden Road-omweg op het idyllische schiereiland Inderøy in Trøndelag is een perfecte route voor foodies. Op de fiets of met de auto naar boerderijwinkels, brouwerijen, bakkerijen, cafés en nog veel meer.

Het agrarische paradijs Jæren in de regio Stavanger is geweldig voor iedereen die bezoekjes aan boerderijen wil combineren met toprestaurants, kunstervaringen en pret in de buitenlucht in de buurt van ongelooflijke stranden.

Zoek boerderijen in heel Noorwegen

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's