Skip to main content

Veiligheid op de fiets

Fietsen is een geweldige manier om de locals te leren kennen, nieuwe plaatsen te verkennen en voor je dagelijkse portie lichaamsbeweging. Leer hoe je veilig op weg kunt en krijg tips over wat er allemaal te doen is!

In Noorwegen delen chauffeurs en fietsers vaak de weg en voor hen gelden dus dezelfde verkeersregels. Houd rechts aan, geef voorrang aan wie van rechts komt en fiets niet wanneer je gedronken hebt. Dezelfde verkeersborden gelden zowel voor jou, als voor auto’s en andere voertuigen op de weg.

Als fietser heb je toch wat meer opties. Is er geen fietspad, dan mag je op het voetpad fietsen, zolang je je snelheid aanpast aan de voetgangers. Je mag over zebrapaden fietsen, maar auto’s zijn niet verplicht te stoppen, tenzij je van je fiets stapt en te voet oversteekt.

Maar ook al heb je dezelfde rechten als motorrijders, jij zult altijd diegene zijn die bij een ongeval het meeste risico loopt. Draag dus altijd een helm op je fiets. Overweeg ook een reflecterende vest te dragen, zeker op drukke wegen.

Het is verboden om op snelwegen en tweestrookswegen te fietsen en sommige tunnels zijn ook verboden terrein, wanneer je op twee wielen reist. Dit wordt duidelijk aangegeven door verkeersborden. cycletourer.co.uk heeft een handige kaart die aangeeft door welke Noorse tunnels je mag fietsen.

Voor je links of rechts afslaat, geef de richting aan door je arm uit te steken. Op eenrichtingswegen mag je niet tegen het verkeer in fietsen, tenzij dit uitdrukkelijk wordt aangegeven door een verkeersbord.

Fietsen met kinderen

Alleen kinderen jonger dan 10 mogen als passagier mee op de fiets.

Rijden de kinderen op hun eigen fietsen, dan moeten ze zeker minstens 10 jaar oud zijn voor ze op de weg of op het fietspad mogen fietsen. Je moet hen ook de verkeersregels aanleren en ze moeten oud en ’volwassen’ genoeg zijn om het algemene verkeer te begrijpen.

Elektrische fiets

Een elektrische fiets heeft nauwelijks impact op het milieu en is een geweldige manier om op ontdekkingstocht te gaan!

In principe kunnen elektrische fietsen offroad op dezelfde manier worden gebruikt als gewone fietsen, maar ze vallen niet onder het Noorse allemansrecht. Dat betekent dat er andere regels kunnen gelden op bijvoorbeeld bergpaden en privéwegen. Ga na welke regels er gelden op de plek waar je naartoe gaat. Dat kun je navragen bij het plaatselijke VVV-kantoor of bij de fietsverhuurder.

Ga je een langere tocht maken, zorg dan dat de accu helemaal is opgeladen. In de bergen kan de afstand tussen de ene laadplaats en de andere groot zijn, dus dat kun je beter op voorhand plannen. Controleer de accu op eventuele gebreken voordat je vertrekt.

Huur een fiets

Wil je in Noorwegen gaan fietsen en je eigen tweewieler thuis laten? Geen probleem! Er zijn in het hele land veel plaatsen waar je fietsen kunt huren. Boek een fietstocht of een vakantie-arrangement voor een zorgeloze vakantie!

Zoek je volgende fietsavontuur

Ontdek meer

Recent bekeken pagina's