Skip to main content

Fietsen rond het Oslofjord

Ben je op zoek naar een bijzondere fietstocht?

Verken de charmante kustdorpjes langs het Oslofjord vol culturele hoogtepunten! 

De zon in je gezicht en de wind in je haar. De pedalen trappen lekker door en er is zoveel om naar uit te kijken.

Tijd voor avontuur!

Ten zuiden van Oslo staat een werkelijk prachtig avontuur op twee wielen op je te wachten!

Huur een elektrische of normale fiets in de hoofdstad en fiets de hele route of neem de trein naar waar je je reis wilt beginnen en eindigen.

Kunstgalerieën, historische schatten, plaatselijke cafés en verborgen juweeltjes kom je gedurende de hele tocht tegen. Het kan lastig zijn om te kiezen waar je even stopt.

Maar maak je geen zorgen, want wij delen de hoogtepunten met je – jij hoeft alleen te kiezen hoe je jezelf gaat verwennen! :)

Combineer een citytrip naar Oslo met een ongeëvenaard fietsavontuur. Het binnenste deel van het Oslofjord is bekend bij veel Noren, maar valt nog steeds buiten de gebaande paden voor de meeste vakantiegangers. Het is een fietsparadijs met korte afstanden tussen culturele topervaringen, heerlijk eten en prachtige plekken om te overnachten.

Aanbevolen routes

Er bestaan verschillende manieren waarop je deze reis kunt afleggen. Hier volgen onze favoriete opties!

1. Je kunt de hele route fietsen (behalve de veerboottocht halverwege).
2. Fiets helemaal van Oslo naar Moss, neem dan de veerboot naar Horten en fiets tussen Horten, Åsgårdstrand en Drammen.
3. Reis per trein van Oslo naar Moss en fiets dan de route van punt 2 hierboven tot aan Drammen. We raden je aan om de trein te pakken op het laatste stuk van Drammen naar Oslo, omdat het meestal drukker is op deze weg.

Als je moe bent van het fietsen wanneer je aankomt in Åsgårdstrand, kun je ook de trein pakken vanuit Tønsberg (een rit van 45 minuten, 13,4 km ten zuiden van Åsgårdstrand) of Sande (een rit van 1 uur en 52 minuten, 34 km ten noorden van Åsgårdstrand).

P.S.: Je kunt ook de hele reis met de auto afleggen als dat je meer aanspreekt.

Een leuke stop in Drøbak (vol kerstgeschiedenis!)

Fiets vanuit het centrum van Oslo 37 km tot je het idyllische kustdorpjeDrøbak bereikt, dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis, gezellige centrum en smalle straatjes met kleine houten huizen. Ontdek schilderachtige boetiekjes, kunstgalerieën en lokale ambachtelijke winkels waar je schatten kunt ontdekken!

Bekijk voor een meer gedetailleerde beschrijving deze routebeschrijving van de NAF-reisplanner, maar kort samengevat betekent het: Fiets langs de zee over de weg Mosseveien tot deze samenkomt met de weg Gamle Mossevei. Volg dan de weg Nessetveien totdat je Årungen bereikt. Sla rechtsaf en rijd verder op Freensveien. Volg deze weg rechtdoor (hij gaat eerst over in Kirkeveien, dan in Osloveien), tot je in Drøbak aankomt.

Breng ook een bezoek aan de historische Drøbak-kerk uit de 13e eeuw, het kerstpostkantoor in het centrum van Drøbak en fort Oscarsborg op het eilandje net buiten de stad. Het fort is bereikbaar per boot en je vindt er ook een prachtig hotel. Drøbak heeft een schitterende kustlijn met veel mooie plekken, dus je kunt ook in zee springen voor een verfrissende duik!

Rijd vervolgens 14 kilometer over landwegen en glooiende velden naar het verborgen juweeltje Hvitsten. Volg in de voetstappen van de beroemde Noorse schrijver Henrik Ibsen en maak een ontspannende wandeling langs de kustlijn. Kijk uit naar de vele bijzondere beelden die in dit gebied worden tentoongesteld.

De culturele bestemming Ramme is ook zeker een bezoekje waard. Trakteer jezelf op een biologische lunch bij de ecoboerderij van Ramme, volg in de voetsporen van Edvard Munch en bewonder kunst van wereldklasse. Of ga mee met een rondleiding door het sprookjesachtige tuinpark Havlyst. Je kunt ook overnachten in het luxe Ramme Fjordhotel voordat je verder fietst.

Het idyllische zomerdorp Son ligt ongeveer 11 km verder naar het zuiden. Ondertussen wil je misschien je fiets even wegzetten en de rest van de dag doorbrengen (en misschien je vermoeide beenspieren rust geven) in het chique Son Spa Hotel. Zit het weer niet mee? Een hete sauna biedt de oplossing!

Tijd om weer op pad te gaan. De volgende stop is Moss, op 12 kilometer hiervandaan. Fiets de hele weg langs de zee naar het gloednieuwe Riviera Hotel van de stad!

Als je op zoek bent naar een tropische sfeer, dan zul je die hier zeker vinden!

Het hotel is direct gelegen aan een prachtig strand, met een spa en zwemgedeelte op het dak, samen met een bar waar kleurrijke drankjes worden geserveerd.

We gaan verder in de meer historische delen van Moss.

Hier kom je veel groene parken en gezellige cafés tegen, waaronder Farbror Melkers Café, die een bezoek waard zijn terwijl je langs de rivier, oude fabrieksgebouwen en de oude stad wandelt.

Ervaar de charmante architectuur en rijke geschiedenis - of maak gewoon een paar leuke Instagram-foto's!

Laat de stad achter je en ervaar de luxe van het platteland op het idyllische schiereiland Jeløy, op slechts 10 minuten fietsen van Moss.

Fietsen met enorme esdoorns langs de weg is een hele ervaring op zich!

Aan het eind van de weg, leidt een grote poort naar...

... Galleri F15!

Dit statige landhuis, omringd door sfeervolle agrarische gebouwen, is een van de oudste en meest prestigieuze tentoonstellingslocaties voor hedendaagse Scandinavische kunst en handwerk.

Het heeft ook...

... De beste taart van Moss, Albykringlen (Alby-taart)!

Het is misschien zelfs, als je het ons vraagt, de beste taart ter wereld!

Op slechts vijf minuten fietsen ligt de charmante boerderij Røed.

De boerderij wordt al genoemd in documenten uit de 14e eeuw. De huidige bouwwerken werden gebouwd in de 18e eeuw, dus er zit veel geschiedenis in de muren!

Verschillende kunstenaars hebben ateliers en galerieën in de historische gebouwen.

Als je nog trek hebt na die heerlijke taart die je net bij Galleri F 15 hebt gegeten, kun je wat lekkers eten en drinken in het café in de knusse tuin!

Zin om als een vorst behandeld te worden?

Welkom bij Refsnes Gods!

Hotelgasten genieten al meer dan 250 jaar van dit uitzicht.

Wellicht stond de wereldberoemde kunstenaar Edvard Munch hier tijdens een van zijn verblijven ideeën op te doen.

Hij en andere beroemde Noorse kunstenaars zoals Peder Balke, Hans Gude en vele anderen vonden hier inspiratie voor hun meesterwerken.

Ontspan na een lange dag vol avontuur met een heerlijk diner in het prachtige, historische restaurant. Of time je fietstocht zo dat je in het weekend op tijd voor de middagthee aankomt!

Als je jezelf lekker wilt verwennen, kun je hier overnachten of in het nabijgelegen Moss. Er zijn ook verschillende goede kampeerplekken in de omgeving.

Goedemorgen! Laten we naar de westkant van het Oslofjord gaan.

Of misschien vind je het tijd om terug naar Oslo te gaan? De keuze is aan jou, maar als je ervoor kiest om verder te gaan, pak je de veerboot vanuit het centrum van Moss.

Na een tocht van 30 minuten bereik je...

... Horten!

Begin met het verkennen van het Horten-kanaal en de voormalige marinebasis, Karljohansvern!

Heb je er ooit van gedroomd om een onderzeeër van binnen te zien?

Bij het Karljohansvern Marinemuseum kan dat het hele jaar door! Maar houd er rekening mee, dat het een beetje...

...krap kan zijn, vooral als je claustrofobisch bent.

De onderzeeër was in gebruik van 1965 tot 1990, voordat hij aan het museum werd geschonken. Stel je eens voor hoe het leven was voor de bemanning toen het schip in dienst was!

Maak je geen zorgen, het museum heeft ook minder benauwde tentoonstellingen!

Het marinemuseum is een van de oudste in zijn soort ter wereld en heeft fascinerende collecties met betrekking tot de marinegeschiedenis in tijden van zowel oorlog als vrede.

In hetzelfde gebouw vind je ook Preus, het Noors Nationaal Museum van Fotografie, met zijn collectie van meer dan 325.000 foto's van Noorse en buitenlandse fotografen.

Is geschiedenis een van je passies?

Dan moet je nog ongeveer 20 minuten doortrappen tot je Borre bereikt.

Dit magische gebied was ooit een belangrijke nederzetting in de Vikingtijd. Je kunt vandaag de dag nog steeds de grote grafheuvels zien en sommige zijn zelfs nog ongerept!

Mis het Midgard Vikingcentrum niet, voor een bijzonder ervaring in een levend museum.

Het Viking langhuis is een replica gebouwd volgens het oorspronkelijke eeuwenoude ontwerp van deze huizen. In het centrum kunnen jong en oud het hele jaar door Vikingactiviteiten uitproberen.

Laten we terugkeren naar het heden en nog een paar minuten richting het zuiden fietsen, naar het charmante kustdorpje Åsgårdstrand!

Het dorp heeft een dynamische kunstgemeenschap, met verschillende galerieën en winkels rond de gezellige voetgangersstraat Smalgangen.

Let op een klein geel huis, omringd door een tuin met hoge bomen en een prachtig uitzicht over de zee.

Het netjes onderhouden huis was eigendom van de wereldberoemde schilder Edvard Munch.

Er liggen zelfs nog penselen, paletten en andere persoonlijke spullen in het huis en de studio, die vrijwel onaangeroerd zijn gebleven sinds de kunstenaar het pand voor het laatst verliet.

Pssst! Je kunt niet zeggen dat je écht naar Åsgårdstrand bent geweest als je niet het schilderij ‘De meisjes op de brug’ op een foto nabootst!

Edvard was er vast trots op geweest.

Begin je trek te krijgen?

Trakteer jezelf op een lunch of diner in het Grand Hotel in Åsgårdstrand, direct boven de brug waar je net een foto hebt genomen.

Zowel het uitzicht als het eten zijn goddelijk!

Vel bekomme (eet smakelijk)!

Wanneer het tijd is om terug te gaan naar Oslo, fiets je door prachtige velden langs de zee richting Sande.

Onderweg passeer je het fjordendorp Holmestrand, een goede plek voor een pauze voordat je het laatste stuk naar het treinstation in Drammen fietst.

Als je het fietsen zat bent, kun je ook de trein nemen vanuit Tønsberg, op slechts 45 minuten rijden van Åsgårdstrand.

Plan je fietstocht

Deze reis kan zo lang of kort zijn als je zelf wilt. Neem een week de tijd, een weekend of race de hele route op één dag. Als je de hele route van Oslo naar Drammen fietst zonder stops, is de hele tocht ongeveer 166 km (9,5 uur), maar zie hieronder voor tijden en afstanden.  Hoewel je het allemaal in één dag kunt doen, raden we je aan de tijd te nemen om alle bezienswaardigheden onderweg te zien!

Afstanden tussen de stops:

(OPMERKING: sneller met een elektrische fiets)

 1. Oslo–Drøbak: 37,5 km - 2 uur 9 min
 2. Drøbak–De culturele bestemming Ramme: 12,2 km - 52 min
 3. Ramme–Hvitsten: 1,5 km - 5 min
 4. Hvitsten– Son: 11,2 km - 46 min
 5. Son–Moss (Hotel Riviera): 11,3 km - 37 min
  1. In Moss: Hotel Riviera–Farbror Melkers Café: 634 m, 3 min
  2. Farbror Melkers Café–Galleri F 15: 5,5 km, 19 min
  3. Galleri F 15–boederij Røed: 1,4 km, 4 min
  4. Boerderij Røed–Refsnes Gods: 2 km, 8 min
 6. Refsnes Gods–Moss veerbootkade 3,2 km, 12 min
 7. Moss veerbootkade–Horten veerbootkade (per boot): 10,9 km - 34 min
 8. Horten veerbootkade–Karljohansvern: 2,5 km – 8 min
 9. Karljohansvern–Borre: 6,9 km - 24 min
 10. Borre–Åsgårdstrand: 4,2 km - 14 min
 11. Åsgårdstrand–Holmestrand: 20,7 km - 1 uur 9 min
 12. Holmestrand–Drammen: 33,9 km - 1 uur 48 min

(Deze route is gepland met de reisplanner van NAF)

Treinreizen (je kunt tickets kopen bij Vy of Entur):

De oostkant van het Oslofjord:

Oslo – Moss: 30-40 min

De westkant van het Oslofjord:

Drammen – Oslo: 33 min

Sande – Oslo: 49 min

Tønsberg – Oslo: 1hr 11 min

Maak je reis langer

Voor een langere tocht ga je verder langs de oostkant van het fjord van Moss naar de charmante stad Fredrikstad. Fiets dan naar Strømstad (over de grens in Zweden), waar je de veerboot terug naar Noorwegen en de zomerstad Sandefjord neemt. Fiets vanaf daar in noordelijke richting door Tønsberg en Åsgårdstrand voordat je via bovenstaande route teruggaat naar Oslo.

Discover Norway biedt een kant-en-klare fietsreis van 6 dagen langs deze route.

Pomp je banden op en plan nu uw reis naar Moss en Horten!

Recent bekeken pagina's