Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Norway Now
Search
or search all of Norway
Hellesylt Hellesylt
Credits
Hellesylt.
Photo: Mattias Fredriksson Photography AB - Vistinorway.com
Campaign
Partner
Ad

Laat je wielen werken

Of je je nu eens lekker wilt uitsloven tegen een berg op of als je heerlijk wilt fietsen door pittoreske stadjes: het wisselende landschap in Noorwegen biedt uitdagingen genoeg.

Eerlijk is eerlijk: op papier lijkt Noorwegen geen ideale omgeving voor een fietsvakantie, tenzij je zo fit bent als een hoentje. De bergen zijn inderdaad hoog en de afdelingen kunnen heel steil zijn. En dan hebben we het nog niet gehad over de ruigheid van alle terreinen daartussenin ...

Maar dankzij de uitstekende wegen en afwisselende omgevingen is Noorwegen tóch een geweldig fietsland, ­ zelfs voor de onervaren fietsers.

Als de fietstocht zelf niet adembenemend is, dan zijn het wel de landschappen... Kies bijvoorbeeld de kustroute "Kystriksveien" en fiets langs puntige bergen, eeuwenoude kerken, prachtige zandstranden en duizenden eilanden.

Of droom weg onder de middernachtzon, op de vogelkliffen en in de kleine vissersdorpjes op de Lofoten of Vesterålen.

Het tijdschrift 'Travel and Vacation' noemt de Rallarvegen ('de grondwerkersweg') het mooiste fietspad van Noorwegen. De weg heeft meerdere steile afdalingen en onderweg kom je meerdere wilde watervallen tegen.

Wil je liever niet te veel tijd aan je voorbereiding besteden? Kies dan voor een van de tien nationale fietsroutes die je over het hele Noorse vasteland brengen. De fietsroutes verbinden de steden en dorpen en vermijden de drukke wegen.

Net als bijna overal ter wereld heeft de Noorse politiek ook het milieu en de klimaatveranderingen op de agenda gezet. Wie de fiets pakt in plaats van de auto, kan waarschijnlijk op extra goodwill van de lokale bevolking rekenen. Bovendien brengt een fiets je veel dichter bij de natuur en bij lokale tradities en verborgen juweeltjes dan een auto.

Spectaculaire fietsroutes

Telemark
Telemarkskanalen
Kåre Pedersen
Road cycling along the Atlantic Road
Atlanterhavsveien
Mattias Fredriksson/visitnorway.com
Hemsedal Bike Park
Hemsedal
Hemsedal.com/Steffen Gulbrandsen
Cycling in Hamnøya, Lofoten
Hamnøya, Lofoten
CH - Visitnorway.com

Fietsen wordt een fluitje van een cent

Dat fietsers met open armen worden ontvangen, is natuurlijk mooi. Net als veel andere Europese landen neemt ook Noorwegen deel aan "Cyclist Welcome". Bedrijven, accommodaties, VVV's en andere locaties met het "Cyclist Welcome"-keurmerk zetten zich in om het fietsers uitgebreid naar hun zin te maken. Ze bieden bijvoorbeeld een veilige fietsenstalling, fietsreparatiesets, informatie over routes in de omgeving en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op cyclingnorway.no

Bekijk de video over de Rallarvegen

Rallarvegen (de Grondwerkersweg) is de populairste fietsroute in Noorwegen. De start is op 1000 meter hoogte en je daalt af naar de fjord. De weg is genoemd naar de 'rallar' (grondwerkers), de werkers die de Bergensbanen spoorlijn hebben aangelegd begin 1900.

Laat het achter zoals je het vindt

Neem alleen foto's en herinneringen mee

De Noorse filosofie is dat natuurbehoud ieders verantwoordelijkheid is. Van de natuur en het buitenleven genieten is een tijdsverdrijf wat door bijna alle Noren gewardeerd wordt, en dit heeft haar uitwerking op het behoud en gebruik van onze wildernis.

Of je nu gaat bergwandelen of de mountainbike een leuk bospaadje op neemt, Noren doen hun best om alles zoveel mogelijk achter te laten zoals ze het vinden. Ongeacht of je te gast bent in een klein vissersdorpje of erop uit trekt in het landschap, "laat het achter zoals je het wilt vinden" is een mantra wat je je het best eigen kunt maken.

Zie het als een stukje levenskwaliteit, niet alleen voor onze generatie, maar ook voor die van onze (klein)kinderen. We realizeren ons dat anderen even belangrijk zijn als onszelf, en doen ons best om stappen te nemen om dit in alle aspecten van ons dagelijks leven toe te passen. Dit is niet eenvoudig, en levert op de korte termijn weinig op. Maar voor later is het zeer zeker de moeite waard.

Op die fiets

Manieren en gezond verstand tijdens het fietsen

Mooie wegen om op te rijden is geen recht, maar een voorrecht. De Noorse organisatie voor Mountainbiken (NOTS) vraagt iedereen om attent te zijn op de fiets- en skipaden. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen:

 • Wees attent en maken plaats voor voetgangers en skiërs.
 • Ga niet te snel, zo voorkom je gevaar of overlast voor anderen.
 • Vermijd het maken van nieuwe paden.
 • Fiets over de ski-tracks niet meer dan nodig is.
 • Rijd niet op kwetsbare paden net na perioden van hevige regenval.
 • Rijd niet in de ski-tracks met ijzel.
 • Maak de weg niet wijder.
 • Draag je fiets door moerassen om diepe groeven te voorkomen.
 • Blokkeer het achterwiel niet tijdens afdalingen van steile hellingen.
 • De fietser die bergop fietst heeft voorrang.
 • Vermijd de meest populaire ski-pistes tijdens de piekuren in het weekend en op feestdagen.

Vergeet niet tijdens je fietstocht even af te stappen om een van de vele Noorse lekkernijen te proeven

Fietsaanbiedingen

Waarom wachten tot je er bent? Bekijk wat er allemaal te zien is

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad