Skip to main content

Charmante kustbestemmingen

aan het Oslofjord

Zwemmen in verfrissende wateren, kuieren door dorpjes en smullen van heerlijke lekkernijen. Oh, wat een mooie dag!

Rond het Oslofjord in Oost-Noorwegen vind je het ene idyllische kuststadje na het andere. En het hoeft echt geen zomer te zijn om er naartoe te trekken.

Vollen

Asker

Het gezellige Vollen biedt een leuke kustsfeer voor het hele gezin.

Het dorpje is een oude handelspost met heel wat winkels, galerijen, cafés en restaurantjes en ook een gasthaven.

Bezoek het Oslofjord-museum in de Maudbukta-baai. Je vindt er tentoonstellingen, een collectie houten boten en activiteiten voor de kinderen.

Vlakbij ligt ook het strand Fritznerstranden, één van de Noorse stranden dat het certificaat Blauwe Vlag heeft weten te bemachtigen.

Filtvet en Tofte

Het schiereiland Hurumlandet in Asker

Palmbomen en zandstranden. Mediterraans eten. Een vuurtoren vol kunst.

Bij Villa Malla in Filtvet staat er je een heerlijke, zomerse sfeer te wachten. Spring op een ferry vanuit Oslo en ontdek het zelf!

Verder naar het zuiden op het schiereiland ligt het stadje Tofte. Hier kun je langsgaan bij de plaatselijke winkeltjes, of je kunt de stranden langs het kustpad of in het natuurreservaat verkennen.

Holmsbu

Het schiereiland Hurumlandet in Asker

Een, twee, drie, plons!

Het mooie Holmsbu heeft heel wat leuke plekken om te zonnebaden in de aanbieding, en ook een badhotel. En ja hoor, je kunt het hele jaar door de oceaan induiken. Dankzij de drijvende sauna KOK warm je gemakkelijk op na een verfrissende duik, zelfs in de winter!

Heel wat artiesten vonden hun inspiratie op deze plek en in het prachtige omringende landschap. Maak je bezoek compleet met een tocht naar de galerij en een maaltijd in één van de restaurants.

Vanuit Holmsbu, breng dan ook een bezoekje aan…

…het dichtbijzijnde dorpje Rødtangen met ondiepe stranden en een prachtig pad langs de kust.

Åsgårdstrand

Horten in Vestfold

Treed in de voetstappen van Edvard Munch!

In Åsgårdstrand kun je poseren voor een foto op de brug die bekend werd door het beroemde kunstwerk Meisjes op de pier, één van de talloze schilderijen waarvoor hij zijn inspiratie hier vond. Je kunt zelfs zijn voormalig zomerhuis bezoeken.

Dit witgeschilderde kuststadje is nog steeds in trek bij ambachtslui. Daarom zijn er altijd spannende tentoonstellingen waar je heen kunt.

En nu je er toch bent, kun je misschien ook jezelf trakteren op een heerlijk diner en een verblijf in het Grand Hotel.

Tjøme

Vestfold

Reis naar het einde van de wereld!

In Tjøme, het uiterste punt van het Oslofjord, vind je een beroemde kantellantaarn, gladde kustrotsen en idyllische plekken zoals Sandøysund in Hvasser.

Breng zeker je zonnecrème mee. Tjøme is namelijk één van de plekken langs de kust die de meeste zonnige dagen per jaar heeft.

Eén van de mooiste kano- en kajakroutes van Noorwegen loopt ook door deze regio.

Eilandhoppen in de eilandengroep Hvaler

Østfold

In het zuidoostelijk deel van het Oslofjord, net ten zuiden van Fredrikstad, kun je gaan eilandhoppen in een eilandengroep met meer dan 500 grote en kleine eilanden.

Dankzij de Hvalerfergene-veerboten kom je gemakkelijk van het ene eiland naar het andere. Veel van de eilanden zijn ook autovrij. Op je tocht kun je gaan zwemmen, door het prachtige cultuurlandschap wandelen, kuilen gaan bewonderen en schattige alpaca’s ontmoeten.

Son

Follo

Een peddelsessie met nadien een ijsje? Ja, heel graag!

In Son komen een ontspannen sfeer en jaren geschiedenis samen.

Ga wandelen tussen de houten huizen die dateren uit de periode van het einde van de 16e eeuw tot het midden van de 18e eeuw. De plaatselijke bewoners hebben het over ’Hollendertiden’. Je wandeling brengt je uiteindelijk tot aan de haven, waar je je dag kunt beëindigen met een diner.

Zin om jezelf te verwennen? Check dan in bij Son Spa, één van de meest exclusieve hotels van Noorwegen, dat vlakbij de oceaan ligt.

Drøbak

Follo

Wacht even. Wat? Kerstversieringen in het midden van de zomer?

Ja hoor! In de kerstwinkel Tregaardens Julehus in Drøbak komt er nooit een einde aan de feestdagen!

Andere hoogtepunten zijn garnalen op het dok, galerijen, oude, houten huizen en het enige zoutwateraquarium langs het Oslofjord.

Maar je kunt de regio niet verlaten voor je een ferry hebt genomen naar…

Oscarsborg, één van de oudste forten van Noorwegen.

Je zult alles te weten komen over het gevecht dat het Duitse oorlogsschip Blücher deed zinken tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kinderen kunnen mee met een begeleide tocht door de tunnels onder het kasteel.

Het hele jaar door zijn er concerten op de binnenplaats.

Geniet van een lunch of diner in een gezellig restaurant of overnacht in het hotel van het fort! In de zomer kun je helemaal vanuit Oslo de ferry nemen naar Oscarsborg.

Hvitsten

Follo

Vanuit Drøbak is het een korte trip naar de rustige en serene sfeer van het charmantste park van de regio Oslo, het Havlystparken vlakbij de culturele bestemming Ramme gård net buiten Hvitsten.

Since de 19e eeuw is het dorpje een populaire bestemming voor wie aan de drukte van het stadsleven wil ontsnappen.

Hier vind je zandstranden, gladde rotsen die perfect geschikt zijn om op te zonnebaden, en meer dan 30 boegbeelden die over de hele stad verspreid staan!

Wil je meer van de Noorse kustlijn verkennen?

Dan vind je hier ideeën om te gaan eilandhoppen langs de kust van Helgeland (hier afgebeeld), of bekijk andere charmante kustgemeentes in het zuiden van het land.

Lees meer

Recent bekeken pagina's