Skip to main content

Foto’s maken van het noorderlicht

De betoverende kleuren van het noorderlicht die door de noordpoolhemel flikkeren zijn heel bijzonder om te aanschouwen. Bekijk het vanaf een bergflank of langs de kust, door een glazen dak van een warme en comfortabele iglo, of op de eerste rij van het observatiedek van één van de Noorse kustsnelboten van Hurtigruten. Je vaart onder het noorderlicht, dus houd je camera klaar!

Leer hoe je foto's van het noorderlicht maakt

Wanneer de lichtshow aan de hemel oplicht is zelfs alle kou die je moet lijden het waard. De 27-jarige fotograaf Christian Hoiberg heeft veel ervaring met het vereeuwigen van de pracht van het noorderlicht.

'Het noorderlicht fotograferen is niet zo moeilijk, zelfs met maar basiskennis van je camera. Het moeilijkste is het noorderlicht te vinden. Het is een echte plaaggeest,’ zegt Christian.

Hieronder vind je zijn ’fotografeer het noorderlicht’-gids voor beginners.

1. Ga weg van het licht

Nee, niet het noorderlicht, maar de stadslichten. Zijn die te dichtbij, dan zullen je foto’s er niet zo goed uitkomen. Vind een goede plek buiten het stadscentrum. Je kansen om de perfecte Instagramfoto te nemen nemen aanzienlijk toe als je meegaat met een plaatselijke noorderlichtgids die de beste uitkijkpunten kent. Gebruik in elk geval geen flits, wanneer je foto’s neemt.

2. Houd de voorspellingen in de gaten

Check zeker de weersvoorspellingen (je wilt een heldere hemel) en de noorderlichtvoorspellingen (dan weet je of het licht aan de hemel danst). Stel je voor dat je aan het haardvuur zit met een warme kop koffie om het mooiste lichtspektakel ter wereld te aanschouwen… en dan begint het te regenen! Niet bepaald de perfecte avond, niet waar? Nogmaals, het is misschien wijs om met een begeleide noorderlichttour mee te gaan. De gidsen hebben altijd de beste informatie over de plaatselijke weersomstandigheden.

Voor updates onderweg, download de noorderlichtvoorspellingsapp NorwayLights op je smartphone voor iPhone, Android, of Windows.

3. Je bent in het noordpoolgebied, kleed je dus warm aan

De winter in Noord-Noorwegen is koud. Met bibberende handen en bevroren vingers maak je geen goede foto. Kleed je dus warm aan met veel laagjes. Het maakt niet uit of je er uitziet als het mollige neefje van Hollebolle Gijs, op je foto gaat het toch vooral om het noorderlicht.

4. Houd de camera stabiel

Wazige beelden kun je misschien artistiek noemen, maar dit is niet wat je hier nodig hebt. Gebruik een statief en je foto’s zullen er minder uitzien alsof je ze nam met een paar biertjes op. Heb je geen statief, zoek dan een grote steen, de motorkap van een auto of iets anders waarop je de camera stil kunt houden. Een afstandsbediening of ontspankabel kunnen ook van pas komen.

5. Stel je camera handmatig in, als dit kan

Ja, automatische instellingen maken het leven gemakkelijker. Maar niet wanneer het donker is. In het slechtste geval krijg je helemaal geen noorderlicht op je foto te zien!

De juiste camera-instellingen om het noorderlicht te fotograferen kunnen verschillen per camera, en zijn ook afhankelijk van tijd en plaats. Toch zijn manuele instellingen altijd het beste. Je kunt er focus, sluitertijd, ISO en apertuur mee instellen. Maak jezelf dus vertrouwd met je camera-instellingen voor je op reis vertrekt. Zo vergroot je je kansen om de perfecte noorderlichtfoto te maken. Lees meer over camera-instellingen in de factbox hiernaast.

De juiste camera-instellingen om het noorderlicht te fotograferen kunnen verschillen per camera, en zijn ook afhankelijk van tijd en plaats. Toch zijn manuele instellingen altijd het beste. Je kunt er focus, sluitertijd, ISO en apertuur mee instellen. Maak jezelf dus vertrouwd met je camera-instellingen voor je op reis vertrekt. Zo vergroot je je kansen om de perfecte noorderlichtfoto te maken. Lees meer over camera-instellingen in de factbox hiernaast.

6. Heb je alleen je telefoon, gebruik de juiste app

Wil je weten hoe je foto’s van het noorderlicht maakt met je smartphone? Het resultaat zal niet hetzelfde zijn, maar geen nood. Je kunt nog steeds een behoorlijke foto maken met een app die de sluitertijd van je camera kan veranderen. Of misschien heeft je telefoon wel artificiële intelligentie om ’s nachts goede foto’s mee te maken.

De beste omstandigheden om het noorderlicht met je telefoon te fotograferen zijn een heldere maan en noorderlicht met zo’n felle kleuren dat je ervan weggeblazen wordt. Vind meer tips in de factbox naast puntje 1.

The best conditions for photographing the northern lights with your phone is a bright moon and an aurora with colours so strong that she almost knocks you off your feet.

7. Maak het noorderlicht een onderdeel van je foto en niet het enige op de foto

Mensen richten hun camera vaak naar de hemel. Dat is begrijpelijk, het noorderlicht is dan ook wondermooi. Toch heb je meer nodig om het juiste gevoel op je beeld te creëren.

Het pittoreske landschap in Noord-Noorwegen is daar perfect voor geschikt! Plaats een berg op de achtergrond. Een strand of een kampvuur op de voorgrond. En dan uiteindelijk heel belangrijk: laat genoeg ruimte over bovenaan voor het noorderlicht… en wacht tot het verschijnt. Daarom is de beste lens om het noorderlicht te fotograferen een groothoeklens. En klaar is Kees! Je hebt je topfoto!

De beste plaats en periode

De natuur zorgt voor de lichten, je hebt de camera, dus het is tijd voor actie. De beste plaats en periode om het betoverende tafereel te bewonderen, is boven de poolcirkel aan het einde van de herfst, in de winter, en in de vroege lente (september tot eind maart).

Ben je van plan het noorderlicht te gaan bewonderen, bekijk dan ook even de favoriete uitkijkpunten van de locals waar je zelf of met een begeleide groep heen kunt.

Wil je het noorderlicht van op zee zien, boek dan een tocht met Hurtigruten. Dan vaar je recht onder het noorderlichtovaal en is er zelfs een noorderlichtalarm om ervoor te zorgen dat je de magie zeker niet mist, zelfs wanneer het noorderlicht aan het dansen gaat, wanneer je aan het slapen bent.

Leg 's nachts het poollicht vast

In het noordelijkste deel van Noorwegen maakt de poolnacht deel uit van de wintermaanden. Het contrast tussen dag en nacht wordt wazig, want soms gaan weken voorbij zonder dat de zon boven de horizon uitkomt. Perfect om op jacht te gaan naar het noorderlicht. Door het gebrek aan zonlicht komt het noorderlicht nog beter tot zijn recht.

Toch betekent de poolnacht niet dat je geen straaltje licht krijgt in de loop van de dag. Tenzij je naar Spitsbergen gaat. Daar is het halverwege de winter gedurende een paar weken pikdonker. In de noordelijke delen van het vasteland zie je ook een ander soort licht. Op heldere dagen zie je de prachtige kleuren van de zonsondergang in het zuiden en een diepblauwe tint in het noorden.

Tijdens de schemering van het ’blauwe uur’ lijkt het landschap wel bedekt met een dunne, blauwe sluier. Dit kan zelfs meer dan een uur duren en zorgt voor een vreemd gevoel. Het is donker, maar niet helemaal. Het is koud, maar de warme lichtjes van alle huizen zorgen voor warmte en gezelligheid. Zeker de moeite waard om op foto vast te leggen!

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Recent bekeken pagina's