Skip to main content

De beste tips van locals om het noorderlicht te zien

Waar op aarde liggen de beste plekken om het noorderlicht te zien? De plaatselijke bevolking, die met dit magische natuurfenomeen opgroeide, verklapt enkele geheime uitzichtpunten.

Ben je de gebruikelijke reisadviezen beu? Adviezen die je maar al te graag in de richting van het noorderlicht sturen? Maar wat als je het overlaat aan de wijsheid van de lokale bevolking?

In Noord-Noorwegen wonen bijna 500.000 mensen en hier ontmoet je er zeven van: een kajakker, een rendierherder, een lokale radiomedewerker, een surfer, een cultureel coördinator in een ziekenhuis, een muzikant en een taxichauffeur.

Bewonder het noorderlicht samen met de locals

Ze mogen dan verschillende levens leiden, maar ze hebben één ding gemeen: ze kennen de beste plekjes in de buurt om het noorderlicht in alle rust te kunnen bewonderen. Het klimaat in Noorwegen is vaak milder dan in andere delen van de wereld waar het noorderlicht te zien is. Daarom zul je er sowieso vaker de locals buiten terugvinden om net als jij dit magische fenomeen te beleven. Dit kan overal het geval zijn: op de Lofoten, in de regio Tromsø, dicht bij de Noordkaap, op Spitsbergen of op een bergplateau van de inheemse Sami-bevolking in Finnmark.

Het ’stedelijke’ noorderlicht in Tromsø

’We mogen onszelf gelukkig prijzen dat we het noorderlicht quasi elke dag kunnen zien, bijvoorbeeld in de ochtend op weg naar school or naar het werk,’ zegt Aggie Frost, een bekende muzikante die bekend staat om haar onderkoelde, arctische sound. Ze maakte zelfs een akoestisch nummer met als titel Aurora Lily. Naast zelf muziek te componeren, werkt ze ook als communicatiemanager voor de Norwegian Arctic Philharmonic Orchestra.

’Wanneer je in de binnenstad van Tromsø bent en je weinig tijd hebt, dan zou mijn weinig spannende tip zijn om naar de straat Parkgata te gaan. Deze straat ligt dicht bij het stadspark Kongsbakken waar er geen straatverlichting is om de ervaring te verstoren,’ zegt Aggie.

In deze donkerdere straat naast het park voel je een wezenlijk verschil met de andere drukke straten in de stad.

Een paar kilometer van het centrum van Tromsø ligt het prachtige Prestvannet-meer.

’Dit natuurreservaat zonder kunstmatige verlichting ligt op slechts 20 minuten wandelen van het stadscentrum en is een beeldschone plek om in alle rust het noorderlicht te bewonderen,’ gaat ze verder.

Met haar muziekgroep ’Frost’ heeft Aggie vaak getoerd in vele delen van Noorwegen die onder het noorderlichtovaal liggen. Ze waren bijvoorbeeld in Alta waar ze een nieuw openbaar zwembad met openluchtbubbelbaden hebben.

’In een bubbelbad zitten onder het noorderlicht is een eerder luxueuze noordpoolervaring,’ zegt ze lachend.

De taxichauffeur op Spitsbergen

Wiggo Antonsen is een drukbezette taxichauffeur in Longyearbyen, de administratieve nederzetting op Spitsbergen, dat ongeveer halverwege tussen het Noorse vasteland en de Noordpool ligt. Hij is niet alleen een plaatselijke persoonlijkheid maar ook een internationale beroemdheid, dankzij zijn memorabele deelname aan de populaire BBC-documentaireserie ’Life on the Edge’.

'Sommige toeristen denken dat ze naar het einde van de wereld moeten reizen om het noorderlicht te zien, maar mijn motto is dat je niet verder moet reizen dan nodig. In de allesomvattende duisternis van Spitsbergen is de magische ervaring overal hetzelfde,’ zegt hij en je kunt een glimlach in zijn weelderige baard zien verschijnen.

Wiggo Antonsen raadt de noorderlichtapp 'Aurora Forecast 3D' aan, die melding maakt van wanneer het noorderlicht te zien is. Nu we het er toch over hebben, hij zegt ook dat je je best goed voorbereidt om goede foto’s van het noorderlicht te kunnen maken. Hij raadt je zeker aan een statief mee te brengen. 'Het effect op het eindresultaat is enorm. Het noorderlicht op de gevoelige plaat vastleggen kun je vergelijken met een foto proberen te maken van hyperactieve kinderen,’ zegt hij.

'Maar vraag mij niet om hulp. Ik ben taxichauffeur, geen fotograaf,’ zegt hij lachend.

'Ik krijg constant grappige verzoeken, zoals van een toerist uit India die me vroeg rond te rijden tot we een ijsbeer tegenkwamen.’ vertelt Wiggo.

'Van een job als taxichauffeur word ik niet rijk, maar ik blijf wel lekker hier.’

De rendierherder in Finnmark

Rendierherder Jon Mikkel Eira woont in de buurt van het dorp Karasjok in de provincie Finnmark en runt samen met zijn familie het etablissement Ravdol Reindeer Herding in de buurt van het Nattvatn-meer.

’Het grootste voordeel van een reis naar Finnmark om het noorderlicht te zien is dat de regio minder vaak wordt aangeprezen als noorderlichtbestemming dan andere regio’s. Er wonen hier ook minder mensen en er is veel ongerepte natuur met rustige uitzichtpunten,’ zegt Jon Mikkel.

Het centrum van Karasjok is zo compact dat je maar een eindje van de hoofdstraat af moet om een onverstoord zicht te hebben op het noorderlicht,’ zegt hij.

’Waar je ook heen gaat, ongeacht de afstand, onthoud om warme kleding te dragen,’ waarschuwt hij.

In de winter kan het stevig vriezen op dit bergplateau in het binnenland. In 2018 hadden we onze koudste dag in februari, met een temperatuur van - 37,8 graden Celsius. De perfecte temperatuur volgens Jon Mikkel.

’Hoe kouder, hoe beter. Met lage temperaturen heb je een goede kans op een heldere hemel,’ zegt hij.

Hoewel het een koude en compacte plek is, heeft Karasjok drie hotels en ook kampeerplekken met moderne huisjes die geschikt zijn voor de winter. De Noorse hoofdweg E6 loopt er ook door.

’Op een uurtje rijden richting de stad Lakselv vind je een bewegwijzerd uitzichtpunt dat ook perfect geschikt is om het noorderlicht te bewonderen,’ zegt Jon Mikkel.

’De andere kant op, richting Finland maar nog steeds langs de E6, vind je ook een aantal andere goede uitzichtpunten,’ gaat hij verder. Volgens hem krijgen de locals ook nooit genoeg van het noorderlicht. Toch wordt de zon die in januari het einde van de poolnacht aankondigt als nog een grotere gebeurtenis beschouwd.

De kajakker rond de Lofoten en het eiland Kvaløya

Tijdens de dag heeft Anita Andresen een gewone kantoorbaan. Maar zodra de werkdag erop zit, gaat ze op pad met een groepje mensen die ze haar ’peddelvrienden’ noemt.

Het hele jaar door komen ze soms enkele keren per week samen om hun passie voor kajakken te delen. Dit gebeurt rond het eiland Kvaløya of in de eilandengroep van de Lofoten.

’Weinig dingen komen in de buurt van de sensatie te kajakken met het noorderlicht boven je en tegelijkertijd ook onder je in het water, dankzij het weerspiegelende effect dat we in het Noors ’morild’ noemen,’ legt Anita uit.

Morild is het melkachtige effect in het zeewater, een fosforiserend fenomeen dat veroorzaakt wordt door bioluminescerend plankton.

Terwijl ze van de natuur aan het genieten waren, zijn Anita en haar kajakvrienden al eens erg dicht in de buurt van walvissen gekomen. Eigenlijk binnen een afstand van 10 meter. ’Voor zover ik weet is er nog nooit een ongeval geweest. Zo peddelen we in het gezelschap van nieuwsgierige zeehonden en verschillende vogelsoorten.’

Anita heeft leren kajakken via haar vriendin Lise Haug Halvorsen die het Elements Arctic Camp bestuurt, een bedrijf dat gespecialiseerd is in georganiseerde kajaktochten.

Aan het einde van hun avondtocht beslist de groep of ze naar huis terugkeren of ze de nacht doorbrengen in een goed geïsoleerde slaapzak in een hangmat.

De surfer op de kust van het eiland Andøya

Anders Stave is dokter in de stad Andenes op de Vesterålen en is de drijvende kracht achter de plaatselijke ontmoetingsplek voor surfers. De Andøya Surf Club is een vriendengroep die open staat voor zowel nieuwe leden als reizende surfers.

’Het lichtgolven boven je zien terwijl je aan het surfen bent op de zeegolven is een heel bijzondere, maar ook zeldzame ervaring,’ vertelt Anders.

De grootste uitdaging is niet alleen het donkere seizoen, maar ook het feit dat enkel het noorderlicht voor een klein beetje licht zorgt, wanneer je op je board aan het balanceren bent.

’De nuttige regels van de Noorse bergcode die zeggen dat je goede kleding moet dragen om op onverwachte weersveranderingen te anticiperen, gelden ook in de zee,’ zegt Anders. Hij herinnert zich ook nog het moment dat er plots een aantal orka’s opdoken die ongeveer 10 meter lang waren, met vinnen van ongeveer twee meter. ’Toegegeven, het was best eng en we beslisten om richting kust terug te keren voor er iets zou gebeuren.’

Anders en zijn vrienden vervangen geregeld hun wetsuits door wollen kleren om de heuvel van de beroemdste plek van het eiland te beklimmen, het Andøya Space Centre.

Een andere plek die Anders kan aanraden is de grootste golfbreker in Noord-Europa, die aan de haven van zijn thuisstad Andenes ligt. ’Hier heb je de combinatie van de zee en het noorderlicht, terwijl je het gevoel krijgt dat je op een gigantisch surfboard staat,’ zegt hij lachend.

’Er zijn natuurlijk meer manieren om het noorderlicht te bewonderen,’ voegt hij toe. ’Zelf heb ik leuke ervaringen gehad tijdens het snowboarden in de buurt van de kust. Dat moet je ook eens proberen.’

De radiomedewerker bij een station aan de Noordkaap

Natuurfotograaf Kjell Bendik Pedersen werkt bij Radio Nordkapp, een radiostation dat allerlei leuke plaatselijk verhalen in de kijker plaatst en een trouw publiek heeft in de buurt van het wereldberoemde uitzichtpunt bij de Noordkaap.

In de winter is het bergplateau officieel gesloten en je kunt er enkel heen tijdens een georganiseerde en begeleide groepstocht. Toch kent Kjell Bendik veel andere, minstens even speciale plekjes om een geweldig uitzicht van het noorderlicht te hebben en er de perfecte foto van te kunnen nemen. Eigenlijk is dat zijn specialiteit.

De Skipsfjorden-baai behoort tot zijn absolute favorieten.

’Bij de Seibukta-baai is er een parking langs de weg E69 die in de winter sneeuwvrij wordt gemaakt. Daar kun je in een rustige omgeving het noorderlicht bewonderen.’ legt Kjell Bendik uit.

Ik hou ook erg van het Tufjord aan de kust van het eiland Magerøya. Er is een uitzichtpunt onderweg naar de Noordkaap en dankzij het onverstoorde landschap kan ik zonder problemen met de timelapse van mijn camera werken,’ zegt hij.

Kjell Bendik woont in Honningsvåg, de grootste stad van de regio met een bevolking van ongeveer 2.000 inwoners,  maar in de buurt van de Noordkaap vind je ook kleine dorpjes zoals Kåfjord, Repvåg, Skarsvåg, Nordvågen, Kjelvik, Valan, Gjesvær, en Kamøyvær.

’In Honningsvåg is er amper elektrische verlichting en een donker hoekje volstaat al om volop van het noorderlicht te kunnen genieten. Daarna kun je nog een biertje gaan drinken,’ grijnst Kjell Bendik.

De lichtjes van Inger Lise in de provincie Troms

In de enorme provincie Troms woont Inger Lise Ebeltoft, cultureel coördinator in het ziekenhuis van Tromsø en voormalig internationaal topmodel in Milaan, Parijs, en New York. Ze kwam terug naar het noorderlicht en naar Tromsø, de plek van haar jeugd.

Inger Lise ziet vooral de mogelijkheden van het platteland rond Tromsø om het noorderlicht te gaan bekijken. Zo vermijd je de storende stadsverlichting.

’Wil je het noorderlicht ten zuidwesten van Tromsø zien, rijd dan ongeveer een uurtje rijden tot het charmante dorpje Hansnes en neem eventueel de veerboot naar het grote eiland Vannøya of het rustige kleinere eiland Karlsøy,’ zegt Inger Lise.

’Ten westen van Tromsø kun je met de auto of de bus naar het enorme eiland Kvaløya, waar er tal van rustige plekjes zijn, zoals de dorpjes Kvaløyvågen en Skulsfjord, en het ronduit prachtige schiereiland Sommarøy,’ gaat ze verder.

Ga je oostwaarts, dan kun je richting het Balsfjord gaan. Op een uurtje tijd ben je er, zelfs als je helemaal tot het binnenste deel van het fjord gaat, richting het dorpje Nordkjosbotn.

In de tuin van het familiehuis langs het water lag Inger Lise tijdens haar kindertijd vaak op haar rug naar het noorderlicht te turen. ’Natuurlijk vind ik het noorderlicht nog steeds mysterieus en boeiend, want elke keer ziet het er anders uit,’ zegt ze.

Noorderlichtvoorspellingen

De beste plekken om het noorderlicht te zien

Meer activiteiten onder het noorderlicht

Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Lees meer

Recent bekeken pagina's