Skip to main content

VESTERÅLEN

Walvissen en wauw-ervaringen

Scrol naar beneden voor inspiratie,
of plan nu je vakantie

Een ervaring die nog unieker is dan de staart van een immense potvis die je uitwuift onder de middernachtzon zijn moeilijk te vinden…

…of wat te denken van bultrugwalvissen en orka’s die zich vermaken in de winterse golven.

Dankzij hun locatie bij de continentale plaat zijn de Vesterålen de enige bestemming in Noorwegen waar je het hele jaar lang walvissen kunt bewonderen. Ga mee op een begeleide walvissafari!

Binnenkort hebben walvisliefhebbers nog een extra reden om Andenes te bezoeken…

…wanneer het nieuwe Whale Centre voor het publiek open gaat. Kijk eens naar het gebouw!

De Vesterålen hebben meer te bieden dan alleen belevenissen op zee. Ook op de 1.330 eilanden vind je tal van wow-momenten.

De Norwegian Scenic Route Andøya met de fiets of met de auto doen is een geweldige manier om de schoonheid van het eiland op korte tijd zelf te ervaren.

En misschien moet je zelfs een paar keer in je arm knijpen.

Bijvoorbeeld als het noorderlicht tussen september en april tijdens de donkere winteravonden aan de hemel danst.

Of wanneer je de eilandengroep, de zee en de vissersdorpjes bewondert tijdens een wandeling. Maak een uitstap naar Dronningruta of Møysalen.

In de zomer kun je lekker lang buiten toeven onder de middernachtzon …

…en in de winter kun je een sneeuwschoentocht maken door de verse poedersneeuw. De bijnaam ’paradijs voor wandelaars’ is het hele jaar lang toepasbaar, zoals je kunt zien 😊 !

Geniet van het uitzicht!

De Vesterålen zijn ook een gecertificeerde Duurzame Bestemming.

De bergen weerspiegeld zien in het Trollfjord is een andere ervaring die je gegarandeerd met je ogen zal doen knipperen…

…wanneer je de top van een berg als Reka haalt met de hulp van bouten, touwen en een lokale gids…

…en wanneer je enkele van de langste en mooiste Noorse stranden verkent nabij de vissersdorpjes Hovden (op de foto) en Bleik.

In dit deel van Noord-Noorwegen is niet alleen de fauna aan de kust spectaculair.

Laat een gids je meenemen naar plekken waar elanden zwemmen en vossenwelpjes aan het spelen zijn. Of naar de vogelberg waar zo’n 80.000 papegaaiduikers op de uitkijk staan voor jagende adelaars.

Je zult ook zien dat de eilandengroep in het noorden van Nordland heel wat meer te bieden heeft dan alleen wilde dieren op grote hoogte. Ontdek bruisende kustgemeenschappen…

…en coole bezienswaardigheden.

Bij Spaceship Aurora kun je je uitleven op heel wat interactieve tentoonstellingen, meer te weten komen over het noorderlicht en je een astronaut wanen.

Het gloednieuwe Hurtigruten Museum verwelkomt je in een stukje kustgeschiedenis.

En vergeet niet een souvenir van het charmante vissersdorpje Nyksund mee naar huis te nemen!

Wanneer de vissers het dorp verlieten, kwamen in de kleurrijke huizen artiesten, galerieën, musea en enkele van de beste restaurants van de Vesterålen in de plaats.

Toch zul je nog steeds heel wat vissersboten en trawlers zien uitvaren naar de visrijke gebieden, soms met toeristen aan boord. Ga gerust mee!

Het is een prima plek om te vissen – de zee wemelt van de vis en andere zeevruchten. Misschien sla je wel een skrei (migrerende arctische kabeljauw) aan de haak? Al sinds het Vikingtijdperk is skrei het belangrijkste exportproduct van de regio.

Proef ook zeker de vele kabeljauwgerechten die verbluffend gevarieerd zijn. Naast plaatselijke lekkernijen zoals stokvis vind je ook verse, gebakken, gekookte en ovengegaarde kabeljauw. Wat je maar met kabeljauw kunt bedenken, op de Vesterålen staat het op de kaart!

Wat je ook kiest, je komt sowieso te weten waarom deze witte vis uit Noorwegen zo populair is in alle uithoeken van de wereld.

Waag je ook aan plaatselijke Samische lekkernijen, zoals mals rendiervlees dat op je tong smelt.

Bezoek ook Inga Sami Siida om de Samische tradities te beleven en rendieren van dichtbij te zien.

Vesterålen biedt heel wat wauw-momenten, of je nu met je partner, vrienden, of familie reist. Kom en ontdek het zelf!

Plan je reis

Lees meer

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's