Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Whale safari Vesterålen Vesterålen
Credits
Vesterålen.
Photo: Marten Bril/visitvesteralen.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Het koninkrijk van de walvis

Vesterålen staat bekend om zijn contrasten ­ van de witte stranden en idyllische landerijen tot de steile bergtoppen die oprijzen uit de zee.

De archipel ligt ten noorden van Lofoten en de poolcirkel en strekt zich vanaf het vasteland westwaarts uit naar de Atlantische Oceaan.

Je vindt er niet alleen kleine eilandjes en scheren, maar ook een aantal van de grootste eilanden van Noorwegen. Of je nu op zoek bent naar kalme en vredige stranden en landerijen of ruige bergen, schilderachtige fjorden of pure wildernis: Vesterålen biedt het allemaal. 

Een van de - letterlijk - grootste trekpleisters van Vesterålen is de walvis. Nergens aan de Noorse kust ben je zo dicht bij het continentaal plat als in Vesterålen. De voedselrijke omgeving vormt de enige plek waar je met 95% zekerheid walvissen vindt. Je hoeft er vaak niet eens lang voor te wachten! Bovendien laten de walvissen zich het hele jaar door van hun beste kans zien. Ga in de zomer op safari naar de machtige potvis of bewonder in de winter de orka's en bultruggen.

Vesterålen is al van verre te herkennen: de hoogste bergtoppen steken meer dan 1.200 meter boven zeeniveau uit. Houd je het meest van actieve vakanties?

Neem dan je wandelschoenen mee en volg de speciale wandelpaden langs bergen en bergweiden. Dronningruta ("De koninginneroute") is een goed aangegeven pad van zo'n 15 kilometer die je langs de kustlijn en over de bergen tussen het oude vissersdorpje Nyksund en Stø in de gemeende Øksnes voert. 

Op dit moment wonen in de regio nog zo'n 30.000 inwoners. Voor hen is de zee altijd een belangrijk en onmisbaar onderdeel van hun leven geweest. Tijdens je bezoek aan de kust ontdek je karakteristieke oude vissersdorpjes met de gekleurde houten huizen waarin eeuwenlang vissers en vishandelaren hebben gewoon. Gooi eens een visje uit of beleef de indrukwekkende archipel in een kajak.

Wil je de kustlijn optimaal ervaren? Volg dan de Nationaal-Touristische Route in Andøya. Deze route komt uit op het meest noordelijke punt van Vesterålen en vormt een ideale locatie om de middernachtzon of het noorderlicht te ervaren.

Vesterålen
Møysalen
Christer Gundersen/visitvesteralen.com
Andøya, Vesterålen
Andøy
Marten Bril/ www.visitvesteralen.com
Northern lights, Bø in Vesterålen
Øystein Lunde Ingvaldsen/ www.nordnorge.com
Vesterålen
Sørsand
Odd-Eirik Einarsen/ www.askr.no
Ad

Wat te doen

Waar te verblijven

Eten en drinken

Reizen naar en in de omgeving

Per vliegtuig
  • Vanuit de grote steden in Noorwegen vinden regelmatig vluchten plaats naar Harstad/Narvik, het dichtstbijzijnde vliegveld.
  • Vanaf het vliegveld reis je per bus naar Sortland in Vesterålen. Deze reis duurt ongeveer twee uur.
  • Vesterålen huisvest daarnaast nog twee vliegvelden: Stokmarkes en Andenes. 
Per auto
  • Vesterålen is via een snelweg met dubbele baan verbonden met het vasteland en met de E6.  De eilanden zijn met elkaar verbonden door middel van bruggen en tunnels.
  • Elke dag rijden er bussen vanuit de grotere steden in Noord-Noorwegen naar Sortland, de grootste stad van Vesterålen.
Per boot
  • Elke dag doet de Hurtigruten, The Norwegian Coastal Voyage, op de heen- en terugweg Risøyhamn, Sortland en Stokmarknes in Vesterålen aan.
  • Ook kun je het hele jaar door met de veerboot tussen Lødingen en Bognes en tussen Melbu en Fiskebøl reizen. In de zomer vaart er bovendien een veerboot tussen Andenes en Gryllefjord.
  • Wil je naar Lofoten reizen, dan kun je een veerboot in Melbu en Digermulen nemen.
     

Noorderlicht weersvoorspelling

Vesterålen biedt nog meer ...

Je hoeft niet pas in Noorwegen je route te bepalen.

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad