Skip to main content

DE NOORDKAAP

Het noordelijkste punt van Europa

Stel je een plek ver boven de poolcirkel voor waar in de zomer de zon niet ondergaat.

Met een klif van 307 meter hoog die in zee verdwijnt en waar het enige stuk land tussen jou de Noordpool en eilandengroep Spitsbergen is.

Een betoverende plek waar je duizenden papegaaiduikers, jan-van-genten en aalscholvers boven het beschermde natuurgebied Gjesværstappan ziet rondvliegen.

Die plek is Nordkapp (de Noordkaap) in West-Finnmark in het noorden van Noorwegen.

Wandel je naar de natuurlijke boog Kirkeporten (de kerkpoort) met een fenomenaal uitzicht op het Noordkaapplateau?

Of ga je voor een meer uitdagende wandeling naar kaap Knivskjellodden? Dat is technisch gezien het meest noordelijke punt van Europa van waaruit je de rotsformaties uit de zee ziet oprijzen.

Op gigantische koningskrab vissen vanaf een stevige opblaasboot (een RIB, ofwel een rigid inflatable boat) behoort ook tot de opties. Daarna is het natuurlijk volop genieten van je zelfgevangen verse krab!

Verken in de winter bijvoorbeeld het witte ruige landschap op een sneeuwscooter, of ga vissen, een tocht met een hondenslee maken, op quadsafari of waag je eens aan sneeuwschoenwandelen - steeds op zoek naar dat ongrijpbare maar altijd spectaculaire noorderlicht.

Sla vooral de kleurrijke vissersdorpjes in dit rotsachtige kale landschap niet over. Skarsvåg is het meest noordelijk gelegen vissersdorp ter wereld. Kamøyvær is de thuisbasis van kunstgalerie West of the Moon.

De Noordkaap ligt op ongeveer 3,5 uur rijden van Alta. Onderweg kun je wel wat anders dan gewoon verkeer tegenkomen!

Het gezellige stadje Honningsvåg is een aanleghaven van de cruiseschepen die met hun passagiers de Noordkaap bezoeken. Hier vind je aparte winkeltjes en kun je de lekkerste streekgerechten proeven.

De populairste activiteit is natuurlijk een bezoekje aan het Noordkaapplateau. Hurtigruten biedt zelfs eigen excursies naar het plateau aan.

Dit was maar een kleine greep uit wat je allemaal kunt beleven in de buurt van het Noordkaapplateau.

Scrol naar beneden voor tips over accommodaties, activiteiten en eetgelegenheden.

Activiteiten op de Noordkaap

Activiteiten onder het noorderlicht

Overnachten op de Noordkaap

Naar de Noordkaap en omgeving reizen

Gedetailleerde reisinformatie is te vinden op de officiële website van de Noordkaap.
Plan je reis naar de Noordkaap met Entur.

Gebruik Entur om je reis te plannen en vind opties van het hele Noorse openbaarvervoersnetwerk.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Ontdek de Noordkaap met Hurtigruten

Seizoenen en klimaat

Hoewel de Noordkaap op het meest noordelijke punt van Europa ligt, kent het dankzij de Golfstroom een subarctisch klimaat.

De gemiddelde temperatuur in de zomer is 10°C, maar die kan oplopen tot wel 25°C. In de winter is de gemiddelde temperatuur ongeveer -3°C. Op z'n koudst kan de temperatuur dalen tot ongeveer -15°C.

De natste maanden zijn van oktober tot januari met een gemiddelde neerslag van 85 millimeter per maand. De droogste maanden zijn van mei tot juli met een gemiddelde neerslag van 43 millimeter per maand.

De zon schijnt tussen 14 mei en 29 juli 24 uur per dag. In de winter verschuilt de zon zich van 21 november tot 21 januari achter de horizon, en daardoor ontstaat de poolnacht.

Bekijk de laatste weersverwachting op yr.no.

Lees meer over het noorderlicht.

Laat je inspireren

De Noordkaap biedt meer

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen doen. Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's