Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Northern Lights, Grøtfjord, Kvaløya Northern Lights, Grøtfjord, Kvaløya Grøtfjord, Kvaløya
Northern Lights, Grøtfjord, Kvaløya Grøtfjord, Kvaløya
Credits
Northern Lights, Grøtfjord, Kvaløya.
Photo: Gaute Bruvik - visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Wat is het noorderlicht nou eigenlijk?

Het verhaal achter het noorderlicht en wat dit fenomeen veroorzaakt is zowel wetenschappelijk als mythisch te verklaren.

Zo ontstaat het noorderlicht

Licht, camera ... actie!

Je hebt niet veel nodig om het noorderlicht te fotograferen, maar we zetten toch nog even de belangrijkste onderdelen op een rijtje:

  1. Reserveaccu: accu's gaan sneller leeg wanneer het koud is. Vergeet dus niet om volle reserveaccu's mee te nemen. Bewaar ze bovendien onder je jas en dicht bij je lichaam totdat je ze nodig hebt.
  2. Camera: een camera met een verwisselbare lens werkt het beste, maar in principe kun je elke camera gebruiken. Hoe groter en nieuwer de chip is, hoe minder ruis je op je foto's hebt.
  3. Afstandsbediening: om trillingen te verminderen is een afstandsbediening onmisbaar. Je kunt de afstandsbediening gebruiken ter aanvulling op of in plaats van de ontspanvertraging die vandaag de dag in veel camera's aanwezig is. Heb je geen afstandsbediening? Gebruik dan gewoon de ontspanvertraging.
  4. Stabiel statief: voorkom vage foto's omdat je de camera bewoog. Kies voor een statief met een goede kop die je onafhankelijk in alle richtingen kunt instellen. Staat je statief niet stabiel? Probeer dan wat gewicht aan tussen de poten te hangen.
  5. Lens: een groothoeklens werkt het beste. Kies voor een lens met een brandpuntsafstand van 10 tot 24 mm en een maximale opening van f/2.8 (hoewel f/3.5 ook geen probleem is). Handmatig scherpstellen is een must.

De wetenschap en mythen rondom het noorderlicht

Noorderlicht wordt meestal verklaard door natuurkundigen die gespecialiseerd zijn in magnetohydrodynamica. En eerlijk gezegd zijn die natuurkundigen een stuk slimmer dan wij.

Toch proberen we het op onze manier even uit te leggen: alles komt door de zon, dus ook het noorderlicht. Tijdens de grote zonne-explosies en -uitbarstingen worden grote hoeveelheden deeltjes uit de zon in de ruimte geslingerd.

Tot zover het eenvoudige gedeelte. Nu het moeilijke deel: wanneer de deeltjes bij het aardmagnetisch schild aankomen, worden zij naar een cirkel rond de magnetische noordpool geleid. Daarbij interageren ze met de bovenste lagen van de atmosfeer. De energie die daarbij vrijkomt, zien wij als het noorderlicht. Dit hele gebeuren vindt plaats op ongeveer 100 kilometer boven ons hoofd.

Het mag geen verrassing zijn dan het noorderlicht al tot veel legendes heeft geleid. Zo bevat de sjamanentrommel symbolen die zijn gerelateerd aan het noorderlicht. Het verschijnsel heeft verschillende namen in het Sami, zoals ‘Guovssahas’, wat ‘het licht dat kan worden gehoord’ betekent. Klinkt poëtisch toch?

Tijdens de Vikingtijd werd bovendien beweerd dat het noorderlicht het pantser van de Valkyrie-strijdmaagden was dat een vreemd flikkerend licht uitstraalde. Oh, de Vikingen en hun maagden...

Verklaring van het noorderlicht

Ben je geïnteresseerd in de oorsprong van het noorderlicht? Deze video laat zien wat ervoor zorgt dat wij het noorderlicht kunnen zien.

Wanneer en waar? Dat weten we niet precies, maar...

Vaak wordt gezegd dat je het noorderlicht het beste kunt bekijken in de noordelijke delen van Noorwegen. Dat is, eerlijk is eerlijk, maar een halve waarheid: het licht is namelijk ook buiten Noorwegen te zien.

We durven echter wel te stellen dat Noord-Noorwegen een van de beste en meest interessante plaatsen is om het licht te zien. De geografische regio is immers enorm groot en de honderdduizenden inwoners bieden genoeg hotels en activiteiten.

Het noorderlicht begint bij de Lofoten en volgt de kustlijn tot voorbij de Noordkaap. In recente jaren is het licht echter ook in Trøndelag waargenomen. Vaak maakt het niet veel uit waar je het licht wilt zien: je ziet hetzelfde licht in Lofoten en in Tromsø (zo'n 500 kilometer verderop). Alleen de kijkhoek is anders...

Let op: de aurora vertoont wat divagedrag en start pas wanneer de tijd daar rijp voor is. Geduld is dus een schone zaak. Wil je de kans op succes vergroten? Houd dan rekening met de volgende factoren: het noorderlicht is het meest te zien tegen het einde van de herfst, in de winter en in het vroege voorjaar.

Vanaf eind september tot eind maart is het donker van 18.00 uur tot 01.00 uur. Je maakt dan de meeste kans om het licht te zien.

Hadden we je al verteld dat de aurora divagedrag vertoont? Aurora borealis houdt het meest van koude en droge omstandigheden. December is haar favoriete maand. Soms wordt er gezegd dat de droogste weersomstandigheden en de helderste luchten in het binnenland worden gevonden. Dat is niet altijd waar, want door een sterke oostenwind kan het zicht aan de kust beter zijn dan het zicht in het binnenland.

Wil je het noorderlicht zien? Vermijd dan volle maan, want daardoor zie je het licht minder goed.

Installeer de Norway Lights-app op je Android-apparaat of iPhone om te ontdekken waar je het noorderlicht het beste kunt zien.

iPhone: Download Norway Lights for iOS
Android: Download Norway Lights for Android
Windows: Download Norway Lights for Windows

Winterkleding in Noord-Noorwegen

Mensen zeggen dat Noord-Noorwegen minder koud is dan te hadden verwacht. Met een open haard of een kampvuur die de hutten en lavvos opwarmt, is de temperatuur meestal rond de 25°C. Als je andere activiteiten wilt doen, zonder daarbij te bevriezen (of te zweten), moet je je wel voorbereiden.

Warme Wol

De Noren zijn verslaafd aan de warme kleding gemaakt van schapenwol. Een dunne laag van een wollen overhemd en een broek is een goed begin. Als alternatief kun je gepaste kleding dragen gemaakt van synthetische vezels, die het zweet naar buiten vervoert. Vermijdt katoen, omdat het gauw koud en oncomfortabel wordt als je zweet. 

Laag over Laag

Als je lagen draagt, is het makkelijk om een extra stuk kleding aan of uit te trekken als je het te warmer of kouder krijgt. Draag een laag vlies of wol over de basislaag. Nog steeds koud? Trek een iets warmere trui aan, een sjaal en wollen sokken. De buitenste laag hoort wind- en waterdicht te zijn. Vergeet ook niet je oren warm te houden, goede handschoenen aan te trekken en de juiste winterschoenen te dragen. Strik je schoenen niet te strak, omdat dit je tenen koud kan maken. 

On dun ijs

Het kustklimaat is normaal vrij mild, maar pas op voor ijzel. Het is goed om schoenen met rubberen zolen te hebben. In de heuvels is het goed om stijgijzers te dragen. De ijzers zijn in de meeste sportwinkels te koop.

Actief

Voor een tocht op een sneeuwscooter heb je meer kleding nodig. Op deze tochten krijg je een thermisch pak en geschikte laarzen, handschoenen en hoofddeksel.

Insider tips

In Noord-Noorwegen is het goed om altijd wat extra lagen kleding uit te trekken als je binnen bent, zodat je niet koud wordt als je weer naar buiten loopt. Het is ook goed om te weten dat er van je wordt verwacht dat je je schoenen uittrekt als je binnenkomt. Dat is namelijk onbeleefd om met schoenen aan in het huis rond te lopen. 

Bron: NordNorsk Reiseliv

Noorwegen, thuisbasis van het noorderlicht

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad