Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnachtingsmogelijkheden en skiresorts

  Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

  Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

  Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

  Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

  Classic Norway Hotels – van karakteristieke hotels tot authentieke vissershutten

  Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

  DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

  Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

  Campcation –  Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation

  Rauland - skivakantie in een prachtig berglandschap

 • Reizen in Noorwegen

  Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

  SJ NORD – het avontuur begint op de trein

  Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

  NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

  Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

  DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021

  AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

  Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

  Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

  Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

 • Tours en rondtochten

  Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

  Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen

  Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals

  Up Norway – luxe op maat door insiders

  Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

  Booknordics.com –  honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen

  Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

  Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten

  Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

  50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

  Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

  Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

  Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

 • Offers

Search
or search all of Norway

Feit en fictie over het noorderlicht

Wat is het noorderlicht nu eigenlijk?
Velen zijn gefascineerd door het noorderlicht, maar slechts weinigen kennen de wetenschap en de wilde verhalen over dit natuurlijk lichtspektakel aan de hemel.
Northern lights over Grøtfjord in Kvaløya, Northern Norway
Northern lights over Grøtfjord, Kvaløya.
Photo: Gaute Bruvik / Visitnorway.com

Wanneer ervaren fysici met een specialisatie in de magnetohydrodynamica je het noorderlicht uitleggen, is het soms moeilijk om de link te zien met het licht dat boven je hoofd rondwervelt.

Je kunt het fenomeen ook op een tastbare manier uitleggen: we hebben alles te danken aan de zon, ook het noorderlicht. Tijdens grote zonne-explosies worden enorme hoeveelheden partikels vanuit de zon de ruimte ingeslingerd.

De wiskunde achter het noorderlicht

Hier wordt het pas echt interessant: wanneer de partikels het aardmagnetische veld bereiken, worden ze naar een ovaal geleid rond de magnetische Noordpool, waar ze interageren met de bovenste lagen van de atmosfeer, de lagen ozon, zuurstof en andere stoffen die de aarde beschermen. De energie die daarbij vrijkomt kunnen wij zien als het noorderlicht.

Wat het extra magisch maakt, is het feit dat dit alles ongeveer 100 kilometer boven onze hoofden plaatsvindt. De immense kracht is de reden waarom we het zo helder te zien krijgen. Het licht krijgt ook hulp van een ontelbaar aantal atomen en moleculen.

Beschouw het noorderlicht nooit als vanzelfsprekend. Het is een fenomeen zo natuurlijk als het weer. Hoe het eruit ziet en de intensiteit ervan wordt bepaald door de activiteit van de zon, en de plaats hangt af van het aardmagnetische veld.

Het noorderlicht verschijnt in een gordel of in een ovaal boven de aarde, op een vaste plek ten opzichte van de zon. Het licht is normaal gezien ’s nachts zichtbaar boven het vasteland in Noord-Noorwegen en overdag op Spitsbergen. Wanneer er meer zonneactiviteit is kun je het noorderlicht ook zuidelijker in Noorwegen zien.

Het noorderlicht verklaren

Wil je meer te weten komen over de oorsprong van het noorderlicht? Deze video legt je de fascinerende details van het noorderlicht uit.

Het noorderlicht is allesbehalve een nieuw fenomeen. Het spektakel werd al lang geleden beschreven in oude verhalen en vormt de bron voor vele legenden. Je vindt bijvoorbeeld symbolen die verbonden zijn met het noorderlicht op de sjamaandrums van de Sami. Het fenomeen heeft ook verschillende namen in de Sami-taal, onder andere ’Guovssahas’ dat ’het licht dat gehoord kan worden’ betekent. Het is poëzie in beweging.

Tijdens de Vikingtijd werd gezegd dat het noorderlicht de flikkerende weerspiegeling was van de wapenuitrusting van de Walkuren, de mythologische strijdgodinnen. Vandaag de dag gebruikt de plaatselijke bevolking de respectvolle term ’de groene dame’ om naar het noorderlicht te verwijzen. Bekijk de kleurschakeringen op de talrijke foto’s en filmpjes van het noorderlicht op sociale media. In het echt zie je waarschijnlijk nog meer tinten.

Waar en wanneer? Er is geen exact antwoord, maar...

Vaak wordt gezegd dat het noorden van Noorwegen de beste plaats ter wereld is om het noorderlicht te zien, aangezien dit deel van het land vlak onder het noorderlichtovaal ligt. Eerlijk gezegd is dit maar een deel van de waarheid. Het licht is even goed zichtbaar in andere bestemmingen buiten Noorwegen.

Maar toch gaan we er prat op dat Noord-Noorwegen zeker tot de aangenaamste en interessantste plekken behoort om het noorderlicht te bewonderen. De honderdduizenden mensen die in dit enorme gebied wonen bieden een breed aanbod aan accommodatie en activiteiten.

Het noorderlichtovaal boven Noord-Noorwegen begint boven de Lofoten (hoewel het noorderlicht de voorbije jaren steeds vaker boven het zuidelijker gelegen Trøndelag wordt waargenomen). Dan volgt het de kust, helemaal tot aan de Noordkaap en nog verder. Het uitzicht op het noorderlicht is vergelijkbaar in de verschillende bestemmingen in de regio. Je kunt het bewonderen vanaf de Lofoten of vanuit Tromsø, 500 kilometer verder, maar dan vanuit een ander standpunt.

Onthoud dat het noorderlicht zich een beetje als een diva kan gedragen. Het komt enkel tevoorschijn wanneer het denkt dat het het juiste moment is. Geduld is een schone zaak, ook wanneer je op jacht gaat naar het noorderlicht. Wil je je kansen vergroten, dan is het handig om te weten dat het noorderlicht het vaakst voorkomt in de late herfst en tijdens de winter en in de vroege lente (van september tot eind maart), tussen 18:00 uur en 01:00 uur ’s nachts.

Het noorderlicht is op zijn sterkst wanneer het weer koud en droog is, meestal vanaf december. Sommigen zeggen dat je het droogste weer en de meest heldere hemel in het binnenland hebt, maar dat is niet altijd het geval.

Bij een sterke oostenwind kan het aan de kust helderder zijn dan in het binnenland. Probeer de volle maan te vermijden, die je noorderlichtervaring behoorlijk kan doen verbleken.

Een gave noorderlichtvisualisatie

Omdat de samenstelling van de atmosfeer kan verschillen, kunnen de kleuren van het noorderlicht variëren van groen tot paars. Klik op onderstaande afbeelding en zie hoe het werkt.

Lichten, camera,... actie!

Wanneer de lichtshow aan de hemel oplicht is zelfs alle kou die je moet lijden het waard. De 27-jarige fotograaf Christian Hoiberg heeft veel ervaring met het vereeuwigen van de pracht van het noorderlicht.

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

 • Looking out from a glass dome in northern Norway
  Credits
  Camping in northern Norway
  Photo: Glød Explorer
  Aurora Canvas Dome
  Save 10% by joining our Adventure Club

  Spend a night in a glass dome under the northern lights. Wake up inside the remote pine forest of Alta overlooking majestic snow-covered mountains. Private bathroom and sauna facilities available. | Book Nordics

 • Northern Lights Dinner Cruise outside Tromsø by Go Fjords
  Credits
  Northern Lights Dinner Cruise outside Tromsø by Go Fjords
  Photo: Fredrik Ahlsen / Visit Norway
  Northern Lights Dinner Cruise outside Tromsø
  Dinner, boat tour, northern lights hunt

  On board an hybrid-electric boat outfitted with panoramic windows, you will glide silently into the darkness of the Tromsø fjords while savouring a delicious dinner and keeping an eye out for the magical northern lights. | Go Fjords

 • Tromsø
  Credits
  Tromsø
  Photo: Truls Tiller
  Tromsø Winter Break
  Tromsø, Northern Lights and Dog Sledding

  4-day winter break to Tromsø in Northern Norway, including dog sledding and a northern lights chase by minibus. Additional winter activities can be added. | Authentic Scandinavia

 • Magical Northern Light by Up Norway
  Credits
  Magical Northern Light by Up Norway
  Photo: Sorrisniva
  Magical Northern Lights
  Go dogsledding and whalewatching

  This journey encourages you to create your own magical connection in Alta, going on adventures such as dogsledding, snowmobiling and ice-fishing, and seeking the illuminations of the polar night. | Up Norway.

 • Sleigh Ride Under the Northern
  Credits
  Sleigh Ride Under the Northern
  Photo: Book Nordics
  5-Day Northern Lights and Winter Adventure in Lyngen
  Exciting winter activities and northern lights

  Want to gaze up at the northern lights dancing in the pitch black sky? Or swing crampons and an ice axe deep into a frozen waterfall? How about a cross-country skiing course followed by a trip in remote mountains? Or dog sledding? This trip lets you experience all of these activities and more! | Hvitserk

 • Kirkenes Snowhotel from the outside at nighttime
  Credits
  Kirkenes Snowhotel from the outside at nighttime
  Photo: Visit Norway
  Arctic Winter Adventure
  Snowhotel Kirkenes, Hurtigruten & Tromsø.

  6-day winter adventure tour including an overnight stay at Kirkenes Snow Hotel, a cruise with Hurtigruten to Tromsø, and a wide selection of optional winter activities. | Authentic Scandinavia

 • Northern Lights Stay at Lyngen Lodge by 50 Degrees North
  Credits
  Northern Lights Stay at Lyngen Lodge by 50 Degrees North
  Photo: Graham Austick / Lyngen Lodge
  Northern Lights Stay at Lyngen Lodge
  Mountain Lodge and winter adventures under the Northern Lights

  5-day stay in boutique lodge with transfers, dog sledding, all meals, snowmobiling, and sea safari. | 50 Degrees North

 • Hurtigruten and northern lights
  Credits
  Hurtigruten and the northern lights
  Photo: Visit Norway
  Northern Lights Cruise
  Visit Tromsø, the North Cape and Kirkenes

  6-day tour, including a return cruise from Tromsø to Kirkenes with Hurtigruten. Visit the North Cape and try winter activities including dog sledding and snowmobiling. | Authentic Scandinavia

 • Ice Hotel, Northern Lights and Tromsø by Fjord Travel
  Credits
  Ice Hotel, Northern Lights and Tromsø by Fjord Travel
  Photo: Terje Rakke / VisitNorway.com
  Ice Hotel, Northern Lights and Tromsø
  Dog sledding, King crabs, Reindeer sleigh

  Experience Norway’s best northern lights destinations, Kirkenes & Tromsø, on this amazing 7-day round trip from Oslo. | Fjord Travel

 • Norwegian Fjords & Northern Lights by Authentic Scandinavia
  Credits
  Norwegian Fjords & Northern Lights by Authentic Scandinavia
  Photo: Grim Berge
  Norwegian Fjords & Northern Lights
  Oslo, Bergen, Flåm and Tromsø

  6-day winter adventure. See the fjords and the Arctic city Tromsø. Amazing winter activities like dog sledding, northern lights safari, and much more can be added. | Authentic Scandinavia

 • Man standing on deck looking at the northern lights
  Credits
  Man standing on cruiseship - northern lights
  Photo: Visit Norway
  Short Winter Cruise
  Experience Tromsø and a Hurtigruten Cruise

  4-day tour including a cruise with Hurtigruten. Choose from a wide selection of winter activities, including dog sledding and northern lights excursions. | Authentic Scandinavia

 • Aurora Dinner Cruise by Brim Explorer
  Credits
  Aurora Dinner Cruise by Brim Explorer
  Photo: Romain Charrier
  Aurora Dinner Cruise
  Arctic tapas under the Northern Lights

  Join our Northern Lights Cruise and enjoy a delicious arctic tapas menu from our local partner in Tromsø while we look for the Northern Lights! | Brim Explorer.

 • Crystal Lavvu Stay with Whale Watching and Northern Lights by Book Nordics
  Credits
  Crystal Lavvu Stay with Whale Watching and Northern Lights by Book Nordics
  Photo: Book Nordics
  Crystal Lavvu Stay with Whale Watching and Northern Lights
  Spend your night in a Crystal Lavvu under the Northern Lights

  Spend your night in a Crystal Lavvo in the Lyngen Alps. We pick you up in Tromsø and take you out on an adventure of a lifetime! Dinner, breakfast, transportation and whale watching included. | Book Nordics

 • Northern Lights Safari by Fjord Travel
  Credits
  Northern Lights Safari by Fjord Travel
  Photo: Sven-Erik Knoff
  Northern Lights Safari
  Dog sledding and Aurora safari

  Join us on a 6-day northern lights round trip to Tromsø
  from Oslo. Fly to Tromsø where you will experience all the highlights of the region, including several opportunities to chase the northern lights. | Fjord Travel

 • Tromsø Wildlife & Northern Lights by Authentic Scandinavia
  Credits
  Tromsø Wildlife & Northern Lights by Authentic Scandinavia
  Photo: Brim Explorer
  Tromsø Wildlife & Northern Lights
  Tromsø City Break with a Wildlife Cruise

  4-day break to Tromsø including a wildlife cruise and hunt for the northern lights. With one day free, you will have the opportunity to add additional winter activities like dog sledding, a reindeer safari, and more. | Authentic Scandinavia

 • Lofoten & Northern Lights by 50 Degrees North
  Credits
  Lofoten & Northern Lights by 50 Degrees North
  Photo: Piotr Krzeslak / Shutterstock
  Lofoten & Northern Lights by 50 Degrees North
  Authentic experience in the Lofoten Archipelago

  4-day tour with Aurora Chase Guided tour, RIB boat tour,  and accommodation  in a traditional fisherman's cabin. | 50 Degrees North

Raak geïnspireerd

Ontdek meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven