Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Silhouette of person inside Sorrisniva igloo hotel Silhouette of person inside Sorrisniva igloo hotel
Credits
Alta.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life /Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Stad van het Noorderlicht

Alta is de grootste plaats in het noordelijkste graafschap van Noorwegen, en ligt in een gebied met een relatief mild klimaat voor haar breedtegraad. Hier kunt u de cultuur van de Samen van dichtbij ervaren, en de beroemde rotstekeningen zien, die als werelderfgoed op de Unescolijst staan.

In Alta is het hele jaar door veel te doen. In de winter heeft de regio een aparte sfeer dankzij het bijzondere blauwe licht en het contrasterende landschap van Finnmark. Ga eens op een sneeuwscootersafari, of trek er met de hondenslee op uit. Ook was Alta de plaats waar tegen het einde van de negentiende eeuw het allereerste Noorderlichtobservatorium ter wereld werd geopend. Zodoende heeft Alta dan ook haar bijnaam als "Stad van het Noorderlicht" gekregen.

In een schitterend landschap, midden in de natuur langs de Altarivier, ligt het bijzondere Sorrisniva Igloo Hotel. Dit is een luxehotel waar zowel het interieur als het hotel zelf gemaakt zijn van sneeuw. Ieder jaar opent het hotel ergens in januari, totdat het weer wegsmelt in het voorjaar.

De ligging van Alta, aan de kop van de Altafjord, betekent dat de regio alles te bieden heeft; van bossen, tot kale bergvlaktes, zandstranden, tot steile kliffen die uit de kust oprijzen. Hierdoor is de omgeving van Alta ideaal om te gaan wandelen, vissen, fietsen of te kamperen.

In de zomer zijn ook de rotstekeningen van Hjemmeluft een aanrader. Deze rotstekeningen zijn tussen 4200 en 500 v.Chr gemaakt, in de tijd van de eerste menselijke bewoning zo hoog in het noorden. Deze rotstekeningen zijn een van de belangrijkste oudheidkundige schatten die in het Noordpoolgebied zijn gevonden, en zodoende zijn deze dan ook door UNESCO op de werelderfgoederenlijst geplaatst.

Even bijzonder aan Alta is het klimaat; met weinig neerslag en voor haar breedtegraad milde winters en warme zomers. Tijdens de lange winternachten kun je regelmatig het Noorderlicht zien dansen door de hemel. De poolnacht, met het kenmerkende blauwe schemerlicht, duurt van november tot januari, waarna de dagen weer langer duren. Van mei tot begin augustus is de middernachtzon te zien, en is het 24 uur per dag licht.

Alta
The Cathedral of the Northern Lights in Alta
Anne Olsen-Ryum /www.nordnorge.com/Alta
Alta
The Rock Carvings
CH/Visitnorway.com
Alta
Lunch in the lavvu, Alta
CH/visitnorway.com
Alta
Dog sledding, Alta
Terje Rakke/Nordic Life /Visitnorway.com
Ad

Wat te doen

Waar te verblijven

Eten en drinken

Noorderlicht weersvoorspelling

Reizen naar en in de omgeving

Per vliegtuig:
  • De luchthaven van Alta heeft directe vliegverbindingen met Oslo en Tromsø. Ook kan je vanuit Alta naar diverse kleinere plaatsen in de regio vliegen.
  • De vlucht naar Oslo duur ongeveer twee uur. Naar Tromsø ben je ongeveer 40 minuten onderweg.

Advertentie: Vlieg moet Widerøe naar Alta

Via de weg:
  • Alle wegen in de regio worden tijdens de winter opengehouden. Het kan echter voorkomen dat kleinere wegen of bergpassen tijdens de winter tijdelijk ingesneeuwd raken.
  • Het is noodzakelijk om reizen met het openbaar vervoer in Finnmark goed te plannen. Bijna alle plaatsen in de regio zijn met de bus te bereiken, maar de bus rijdt niet zo vaak.
  • Van Alta naar Hammerfest rijden er 1 tot 3 bussen per dag, en de bus doet er ongeveer 2,5 uur over. Naar Honningsvåg rijdt de bus maar 1 of 2 keer per dag. Deze doet er ongeveer 4 uur over.
  • Naar Kirkenes kun je 3 keer per week met de bus, die er 11 uur over doet. Naar Tromsø gaat iedere dag een bus. Deze doet er 6 tot 7 uur over.

In Alta kun je ook...

×

Interviews met toeristen

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad