Skip to main content

Ongelooflijke natuurkrachten

Vier keer per dag baant een enorme hoeveelheid water zich een weg door de 150 meter smalle zeestraat in Saltstraumen en maakt enorme draaikolken die tussen de fjorden dansen. We hebben het hier over 400 miljoen kubieke meter zeewater dat zich gemiddeld met een indrukwekkende 13 kilometer per uur voortbeweegt - en veel harder als de stroming op z'n sterkst is. Geen wonder dat mensen uit de hele wereld naar Noord-Noorwegen reizen om dit wereldberoemde natuurverschijnsel zelf te ervaren.

De ideale tijd om te gaan kijken is rond nieuwe of volle maan en tot een dag of drie daarna als de getijdenstroom op z'n sterkst is. Het verschil tussen eb en vloed kan dan wel drie meter zijn - echt een indrukwekkend schouwspel dat de moeite waard is.

De stroming fascineert mensen al jaren, en doet dat nog steeds. In 2016 zond de Noorse omroep NRK een livestream uit van de draaikolken. Ruim een miljoen Noren zaten toen aan de buis gekluisterd mee te kijken.

Hoe krijg je het beste uitzicht

Maak een wandeling over de Saltstraumen-brug die vlak over de watermassa loopt. Aan beide kanten van de brug zijn er wandelpaden zodat je makkelijk recht naar beneden in de indrukwekkende waterstroom eronder kunt kijken. Op bezoek in de winter? Trek warme kleding aan! Het kan behoorlijk hard waaien op de brug.

Als je de waterstroom echt van dichtbij wilt zien, ga dan naar één van de vele uitkijkpunten langs de oever. Sommige paden langs het water zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Je kunt de ongelooflijke krachten voelen (en horen) wanneer het water tegen de kust klotst. Maar houd het wel veilig en kom niet te dicht in de buurt van het water, want de stroming is geen grap!

Houd er ook rekening mee dat de getijdestroom van richting verandert. Als de vloed uit het westen komt, heb je het beste uitzicht vanaf de oostkant van de brug, en je moet aan de westkant zijn als het eb wordt.

Duiken en snorkelen in Saltstraumen

'Duiken in Saltstraumen is niet voor beginnelingen, want door de sterke stromingen en steile wanden is hier duiken best lastig. Maar als je een duikbrevet hebt en je met een professionele lokale gids gaat duiken, is de ervaring ronduit uniek', zegt Borghild Viem.

Borghild is al sinds 2015 divemaster en samen met master-instructeur Fredric Ihrsen runt ze Nord&Ne, een duikcentrum in de buurt van Saltstraumen.

'Wat echt sensationeel is aan Saltstraumen, is dat je een klein tijdslot hebt waarin je kunt duiken, net wanneer de stroming verschuift. Je hebt in totaal ongeveer een uur voordat de wasmachine - zoals ik het noem - weer begint te draaien. Maar ik moet zeggen: er is geen enkele plek zoals Saltstraumen', legt Borghild uit.

'Het onderwaterleven is ongelooflijk. Tijdens het duiken zie je grote kelpwouden dansen in de stroom, kleurrijke anemonen die grote rotswanden bedekken, kabeljauw en heilbot die echt serieus groot zijn en enorme zeeslakken. En als je geluk hebt, kun je ook zeewolf spotten. Het gebied is ook een geliefde plek voor onderwaterfotografie', vertelt Borghild.

Borghild en Fredric begeleiden duikers vanaf een boot of aan land, buiten de sterkste stroming. Om te duiken in Saltstraumen heb je een droogpak nodig met warme kleding eronder. De maanstand, het getijdenverschil en het tijdstip van de dag bepalen hoe uitdagend de duik is. Ga nooit in de stroming duiken zonder ervaring en ga altijd mee met een professionele gids.

Een minder extreme manier om de stroming te verkennen is door te snorkelen. Dat is geschikt voor de meeste mensen en wordt als veilig beschouwd, zolang je met een professionele gids gaat en basiszwemervaring hebt. Het snorkelseizoen in Saltstraumen is tussen mei en september.

Verken de onderwaterwereld:

Maar onthoud dat: het zeeleven in Saltstraumen kwetsbaar is en dat je beter niet kunt vissen in de stroming. De professionele duikers in het gebied zijn veel tijd kwijt met oude vishaken en lijnen uit het water halen. Wil je in het gebied vissen, blijf dan uit de buurt van de stroming en vraag de locals tips voor de beste visplekjes.

Hoe je er komt

Saltstraumen ligt aan het einde van één van de mooiste wegen van Noorwegen: Kystriksveien. dat is de kustroute op 33 kilometer van het centrum van Bodø. Om er te komen, kun je vanuit Bodø de bus of een taxi nemen. Bodø Taxi biedt sightseeing-rondritten aan naar Saltstraumen voor een vast bedrag.

Ben je in een sportieve bui, dan kun je een fiets huren, meegaan op een fietstocht met een gids en vanuit het centrum van Bodø of vanaf het vliegveld naar Saltstraumen fietsen.

Een coole optie die je echt dicht bij de getijdenstroom brengt, is een tocht met een RIB naar Saltstraumen. Er zijn meerdere aanbieders die ook in de winter tochten doen. Als je met een RIB gaat, houd dan de zeearenden goed in de gaten. Bodø heeft één van de grootste populaties zeearenden ter wereld, dus goed kans dat je er eentje tegenkomt tijdens de tocht.

Ontdek RIB-tochten in Saltstraumen:

Plan je verblijf

Accommodatie

Activiteiten

Restaurants en cafés

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's