Skip to main content

BODØ

De minimetropool van het noorden

Scrol naar beneden voor inspiratie,
of plan nu je vakantie

Wat is er nu zo bijzonder aan een kleine stad in Noord-Noorwegen?

De natuur? De cultuur? De mensen?

Het geheim is vrij eenvoudig:
het is een beetje van alles!

Met Bodø als uitvalsbasis vul je gemakkelijk een hele week met leuke activiteiten, culturele evenementen, lekker eten en ervaringen in de natuur van de regio Salten.

Maar verken eerst Bodø, de ’hoofdstad’ van Nordland, die zich de laatste jaren enorm ontwikkeld heeft. Vooral het culturele centrum Kulturkvartalet Stormen is zeker een bezoekje waard.

De bibliotheek van Stormen werd in 2016 door Wire Magazine genoemd als één van de tien mooiste bibliotheken ter wereld, en de concerthal weet tal van internationale artiesten te trekken.

Dankzij het bruisende culturele leven wordt Bodø in 2024 de Culturele Hoofdstad van Europa.

Ontdek nieuwe bands en leer nieuwe vrienden kennen in de nachtclub Dama di …

… of tijdens het Parken-festival in augustus. Ongeacht het weer, is de sfeer er altijd geweldig!

Voor meer cultuur, maak een wandeling door de stad en ontdek leuke streetart …

… en bijzondere winkeltjes zoals Studio EBN, waar je designhandtassen kunt kopen die gemaakt zijn van zalmhuiden!

Spring ook zeker binnen in het roomijs- en taartenparadijs Craig Alibone Pâtisserie. Het is een must voor iedereen die nieuwsgierig is naar de combinatie van champagne en snoepgoed, of zin heeft in een verse macaron.

Verken de rijke culinaire tradities van Noord-Noorwegen en waag je aan de dagverse vis en zeevruchten.

Andere toppers zijn de bakkerij Brødrene Berbusmel en restaurants als LystPå en Bjørk. Doe je tegoed aan de ter plaatse gemaakte klipvis en sappig wildvlees …

… bij voorkeur met een lekker drankje van één van de lokale brouwerijen, bijvoorbeeld Hundholmen en Bådin.

Sluit de avond af met een cocktail in één van de leuke skybars waar je een panoramisch uitzicht hebt over de zee en de bergen.

Een wandeling in Bodømarka of in de bergen in de buurt van de stad is ook een echte must tijdens een reis naar Bodø. De plaatselijke favoriet is zeker Keiservarden, die voor de meeste mensen geschikt is.

Tijdens het muziekfestival Nordland Musikkfestuke kun je hier zelfs van een concert genieten!

In de zomer kun je tot lang na bedtijd buiten blijven.

De middernachtzon geeft zowel bezoekers als locals extra veel energie. En dat is ideaal als je wilt zwemmen, vissen, golfen, of de Rønvikfjellet wilt beklimmen voor een prachtig uitzicht over de omgeving.

Of misschien heb je wel liever een zitje op de eerste rij tijdens de noorderlichtshow op een heldere winternacht?

Als je op zoek bent naar een adrenalinerush, dan is een tochtje op een RIB-boot tot aan de sterkste getijdestroom ter wereld Saltstraumen zeker een goed idee …

… misschien zelfs in combinatie met een wildlife safari?

Er zijn niet veel plaatsen op deze planeet waar je meer kans hebt om dichtbij zeearenden te komen dan hier.

Een ander hoogtepunt van Bodø is het Noorse Luchtvaartmuseum. Je vindt er een grote collectie van militaire en burgervliegtuigen, waaronder ook het iconische spionagevliegtuig U-2 dat Bodø tijdens de Koude Oorlog op de kaart zette.

Wil je zelf vliegen? Je kunt je in de Newton Flight Academy naast het museum een dag lang piloot wanen in een echte vliegsimulator.

Bodø heeft het certificaat ‘Duurzame bestemming’ verdiend. Hoewel dit niet betekent dat de bestemming volledig duurzaam is, betekent het wel dat het een toezegging heeft gedaan om systematisch de negatieve effecten van toerisme te verminderen, waarbij positieve effecten worden gesteund.

Als je de locals vraagt naar hun tips voor een lang weekend in Bodø, zullen de meesten je een trip naar Kjerringøy aanraden.

De idyllische handelspost is één van de beste bewaarde van het land. Het was ook de inspiratiebron voor ’Sirilund’ waar Nobelprijswinnaar Knut Hamsun over schreef in veel van zijn romans.

In de tijd van Hamsun kwamen de zogenaamde ’jektschepen’ vaak langs de handelsroutes langs de kust, vooral voor de uitvoer van vis. De scheepsbouwtraditie van deze vierkante zeilboten gaat terug tot in de tijd van de Vikingen.

Bezoek het Jekt Trade Museum in Bodøsjøen om Anna Karoline te zien, één van de enkele oude jektschepen die bewaard gebleven zijn.

Vandaag de dag zijn de moderne speedboten net als metrolijnen die langs de kust lopen.

Ze zijn perfect geschikt om te gaan eilandhoppen langs de kust van Helgeland, of om Steigen en Hamarøy te verkennen, met of zonder fiets.

Deze boten nemen je ook mee naar de prachtige eilandengroep met eilanden als Givær, Bliksvær, Landegode, Helligvær en Karlsøyvær, en Fleinvær (hier afgebeeld). Het is de ideale daguitstap, maar is zelfs nog beter als je het kunt combineren met een overnachting.

Of wat dacht je van een tocht naar de bergen, een gletsjertocht over Svartisen, of een ritje langs de prachtige Kystriksveien?

Voor meer tips in deze geweldige regio, bekijk de hoogtepunten van Salten,of begin nu je reis te plannen.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's