Skip to main content

Ga eilandhoppen

in de buurt van Bodø langs de kust van Helgeland

Waarschuwing: naar beneden scrollen kan ernstige wanderlust veroorzaken!

In Helgeland staan de plaatselijke speedboten bekend als ’de metro’. Neem plaats om de originele hoofdweg tussen Bodø en Sandnessjøen te bewonderen.

Bezoek avontuurlijke eilanden als Træna (op de foto) en leer de mensen kennen die hier, op soms wel 10 tot 12 kilometer van het vasteland wonen.

Je hebt geen auto nodig. Enkel tijd. Heel veel tijd…

…en een kaartje voor de boot. Koop de Travel Pass Nordland voor een week lang onbeperkt toegang tot speedboten, ferry’s en bussen in Nordland en dat voor een redelijke prijs.

Hier zijn enkele zeer aan te bevelen eilanden om te verkennen. Vergeet niet dat je ook aan wal kunt gaan in enkele van de idyllische dorpjes op het vasteland.

1. Fleinvær

Wil je even afstand van alles nemen en bij je eigen gedachten stilstaan? Of houd je eerder van coole architectuur?

In beide gevallen kun je op Fleinvær gemakkelijk de rust vinden en je lichaam, ziel en geest op één lijn krijgen. Er zijn geen auto’s en winkels hier, enkel hoge hemels en een brede horizon.

Overnacht in één van de kleine hotels van The Arctic Hideaway, die ook wel slaaphuisjes genoemd worden.

En ja hoor, ze zijn orkaanbestendig!

2. Arnøyene

Word wakker door het geluid van beukende golven en krijsende meeuwen. Op Arnøyene is er letterlijk een zee aan mogelijkheden. Beland jouw heilbot in de beroemde ’hall of fame’ van Arnøy Brygge?

Op Sør-Arnøy en Nord-Arnøy ligt een heel rijk aan eilanden om te verkennen. Boten, fietsen en duikuitrusting kun je daar huren.

3. Støtt

Støtt Brygge biedt accommodatie in een historische omgeving. Er is ook een restaurant en een winkel waar je enkele van de beste delicatessen en verste zeevruchten kunt proeven of kopen.

Pure nostalgie, rechtstreeks in je slaapkamer. Slaap wel niet te veel tijdens je zomervakantie in Noorwegen. Haal ook zeker het maximum uit deze heldere nachten!

4. Bolga

Een berg met een gat. De middernachtzon. En zoveel vis in de zee!

Veel mensen die naar Bolga Brygge komen, blijven vaker langer dan ze gepland hadden.

En wanneer je over de zee uitkijkt terwijl je benen in het water bengelen, kun je zelf beslissen om iets langer te blijven dan gepland.

5. Rødøya

Dankzij de trap die door de Sherpa’s uit Nepal gebouwd werd is het fantastische uitzicht vanaf Rødøyløva nu gemakkelijker bereikbaar.

Maar je hoeft niet alleen het landschap vanop afstand te bewonderen. Huur een kajak en verken de eilanden en de witte strandbaaien onder de middernachtzon.

Trakteer jezelf eerst wel op een heerlijke maaltijd in Klokkergården.

6. Myken

Myken heeft maar 12 inwoners, maar dankzij verschillende restaurants en een eigen whiskystokerij is het zeker een geweldige plek om te ’stranden’.

…en trouwens, op Myken ben je bijna het verst verwijderd van het Noorse vasteland als mogelijk is!

7. Træna

Mythisch. Magisch. En zo cool! Het is geen toeval dat hipsters, artiesten, chefs en koffiebranders massaal naar het eiland Træna trekken.

Met zoveel kunst, witte stranden en één van de hipste muziekfestivals van Noorwegen moet je er beslist eens heen. Als je er dan toch bent, probeer dan te weten te komen waarom de locals altijd ’Aloha’ zeggen!

8. Lovund

Is dit kleine kereltje niet schattig? Vind je van wel, stap dan zeker van de boot op het eiland Lovund.

Het is de thuisbasis van honderdduizenden papegaaiduikers en de meeste komen elk jaar op dezelfde dag aan. 14 april. Deze dag staat zelfs bekend als ’lundkommardagen’, wat letterlijk ’de dag dat de papegaaiduikers aankomen’ betekent.

Wat dacht je van wakker worden in dit hotel met een uitzicht op zee van plafond tot vloer vanuit je bed?

9. Dønna

Een paradijselijk eiland met een eigen productie aan paradijselijke chocolade! En zie je het prachtige witte strand hieronder? De kleine huizen?

Kom, we gaan er heen! Hier kun je tot rust komen tijdens een overnachting bij de Dønnes-boerderij. Je kunt ook een moment van rust gaan opzoeken in de mooiste kerk van Nordland

…en probeer je evenwicht te vinden op een SUP-board.

Of trek er misschien op uit tot hoog in de bergen, naar de top van Dønnamannen.

10. Herøy

Vanuit Dønna kun je over de brug fietsen naar het peddelparadijs Herøy, de perfecte setting om meer prachtige landschappen te bewonderen.

Wil je gaan peddelen, maar heb je geen Noorse kaart die je toestemming geeft (de zogenaamde ’våttkort’)? Maak je geen zorgen, een ervaren gids neemt je mee naar de leukste plekken.

Hoe kom je er

Maak het jezelf gemakkelijk: neem gewoon de trein of vlieg naar Bodø en ga naar de haven. Zet je schrap voor op de mooiste kustuitstap in Noorwegen die het hele jaar lang beschikbaar is.

Spring op en van de boot wanneer je maar wilt, onderweg naar Sandnessjøen.

Onthoud gewoon dat je hetzelfde kaartje kunt gebruiken op bussen, ferry’s en speedboten in de regio Nordland.

Je kunt dus even goed voor een extra week een pasje kopen en verder naar het noorden reizen, deze keer naar Steigen, Hamarøy en de Lofoten.

Of ga naar het zuiden…

…naar de door UNESCO beschermde Vega-eilanden. Deze eilanden staan op de werelderfgoedlijst dankzij de traditie om nesthuizen te bouwen voor de plaatselijke populatie eidereenden. De donzen veren van deze vogels zorgen voor de zachtste dekbedden die je maar kunt bedenken.

Na een tocht naar de top van de Vegatrappa, een avontuur langs een via ferrata of een fietstocht rond het eiland zul je zeker lekker slapen! Sluit de avond af in een waar zeevruchtenparadijs, het restaurant van het Vega Havhotell.

We zien je op een speedboot richting de middernachtzon, toch?

Lees meer over wat je kunt verwachten in Helgeland.

Lees meer

Recent bekeken pagina's