Skip to main content

Heb je er wel eens over nagedacht waarom toerisme zo belangrijk kan zijn en waarom de keuze van je bestemming zo belangrijk is? Ga met ons mee naar Nordskot in Steigen, een kleine gemeente in Salten, Noord-Noorwegen. Het is een schilderachtig dorp dat verval heeft getrotseerd, dankzij bezoekers zoals jij.

Het is vroeg in de ochtend in het voormalige vissersdorp Nordskot, een adembenemende boottocht van 1,5 uur ten noorden van Bodø.

Het smaragdgroene water glinstert onder de torenhoge, prachtige bergen, terwijl een paar adelaars sierlijk neerstrijkt, gefocust op hun ochtendjacht.

Pia, de beheerder van Naustholmen Adventure Island, komt per boot aan om de boodschappen van vandaag te doen bij de plaatselijke supermarkt Nærbutikken.

“We kopen hier alles wat we nodig hebben voor Naustholmen,” zegt ze.

Het piepkleine winkeltje, dat een soort toeristische attractie op zich is geworden, heeft bijna alles wat je nodig hebt en een heleboel dingen waarvan je nooit had gedacht dat je ze nodig zou hebben. Dit zijn onder andere visgerei, handschoenen, zonnebrillen, muggenspray, speelgoed en boodschappen. Allemaal gemakkelijk toegankelijk via het volledig geautomatiseerde systeem, dat 24 uur per dag, 7 dagen per week operationeel is.

“We zijn zeer trots dat we in 2023 zijn uitgeroepen tot ‘Noorse lokale supermarkt van het jaar’,” deelt eigenaresse Nina Ingolfse.

“Nu reizen mensen van heinde en verre om hier boodschappen te doen!”

Zware tijden

Het is niet altijd zo geweest. Slechts een paar jaar geleden stond Nina op het punt om het runnen van haar winkel op te geven. Nordskot, ooit een van de drukste handelsposten langs de kust, verwelkomde vroeger duizenden mensen tijdens de drukke seizoensgebonden skreivisserij. Naarmate de boten moderner werden, was het echter minder nodig om in Nordskot te stoppen, waardoor het langzaam in verval raakte.

De bewoners begonnen te verhuizen en de elegante witte huizen, ooit symbolen van welvaart, werden afgebroken en verplaatst naar andere delen van het land. Slechts een aantal ouder wordende inwoners bleef over en de sluiting van de school was een andere voorbode van het verval van het dorp. De afnemende vraag naar zowel mensen als goederen leidde zelfs tot discussies onder politici over het beëindigen van de snelbootdienst naar het dorp.

Nordskot stond op het punt een spookstad te worden.

Een droom wordt werkelijkheid

En toen in 2012-2015 veranderde alles. Vier verschillende Noren, waaronder de beroemde poolreizigers Børge Ousland en Randi Skaug, werden verliefd op dit prachtige gebied en besloten om hun droom hier te bouwen, waardoor het gebied uiteindelijk veranderde door de introductie van een aantal van de meest karakteristieke accommodaties van Noorwegen.

"Dat heeft ons gered. Zonder hen had onze gemeenschap het niet overleefd,” vertelt Nina dankbaar.

“Vandaag de dag is de winkel erg succesvol en mijn man beheert de aankomsten van de snelboot, die twee tot vier keer per dag aanmeert,” voegt ze er lachend aan toe, terwijl ze kijkt naar haar twee jonge zonen, Adrian en Daniel, die haar helpen in de winkel.

"Ik ben zowat opgegroeid in een winkelwagentje. Mijn moeder moest de schappen afplakken om me van de snoepjes weg te houden,” herinnert Daniel zich, die ook een getalenteerd muzikant is.

Beide zonen zien hier een toekomst voor zich.

“Onze huidige uitdaging is om genoeg huisvesting te vinden voor iedereen die hierheen wil verhuizen,” zegt de familie.

Een lokale ontmoetingsplaats

Als je geluk hebt, kun je hem gitaar horen spelen in het kleine café in de winkel, waar je ook boeken kunt ruilen.

“ ...gecombineerd met een wat geroddel en een knuffel!” zegt Pia met een glimlach.

"We brengen onze gasten altijd hierheen voordat ze naar Naustholmen gaan. We sporen toeristen aan om deze lokale winkels, die overal in Noorwegen te vinden zijn, te steunen. Ze zijn van vitaal belang voor kleine gemeenschappen, waardoor de lokale bevolking hier kan leven,” benadrukt ze, voordat ze ons met een kleine boot naar het paradijselijke eiland Naustholmen brengt.”

Vriendschappelijke gemeenschap

Na het bedwingen van de Seven Summits kocht de bekende avonturier Randi Skaug het kleine eiland Naustholmen en veranderde het in een centrum voor outdooravontuur. Het biedt nu plek voor groepen en individuele reizigers tijdens het zomerseizoen. Mensen komen hier om tot rust te komen, los te komen van de digitale wereld, activiteiten te ondernemen zoals kajakken en wandelen, en vooral om weer contact te leggen met de natuur en met elkaar.

“Vriendschap' is de fundamentele waarde van deze plek,” zegt Randi.

We ontmoeten haar in Butikken, een charmant café in een voormalig boothuis. Deze gezellige plek, versierd met vintage meubilair en een hete kachel, dient als het hart van het pand.

"We streven ernaar om alles lokaal in te kopen, hebben lokale werknemers in dienst, kopen lokale vintage artikelen en ondersteunen de lokale gemeenschap op alle mogelijke manieren. Duurzaam en verantwoord toerisme gaat ook over het behoud van bloeiende gemeenschappen in afgelegen gebieden,” zegt ze.

Recreëren en renoveren

"Het is belangrijk voor mij om klein te blijven en de oude gebouwen te reconstrueren in plaats van iets nieuws te bouwen. Dit helpt het unieke karakter en de intieme sfeer van het eiland te behouden,” zegt Randi, die ook een kookboek heeft geschreven met lekkernijen van het eiland.

"Onze keuken is eenvoudig en pretentieloos, met lokale ingrediënten zoals vis, eland, hert en walvis, vaak met een vleugje Aziatische smaak. 

Het is altijd heerlijk en kleurrijk,” voegt ze eraan toe.

Je kunt ook ontspannen in een hete sauna, een massage krijgen in het nieuwe boothuis aan zee, op jacht gaan naar het noorderlicht of genieten van de middernachtzon.

De unieke plek is zelfs te zien geweest in de populaire BBC-serie New Lives in the Wild van Ben Fogle.

Ultramodern

“De hutten hier hebben een beetje een Star Wars-uitstraling, vind je niet?” zegt Randi. 

Aan de overkant van de zeestraat heeft poolreiziger Børge Ousland een ultramodern toevluchtsoord gebouwd voor liefhebbers van geweldige architectuur, eten en design (samen met enkele verbazingwekkende verhalen van de Noord- en Zuidpool).

In 2023 voltooide hij de laatste van de werkelijk unieke hutten op zijn eiland: twee zwarte torens uitgerust met zonnepanelen. Een groot glazen dak bedekt de bovenste verdieping, met een tweepersoonsbed, terwijl de eerste verdieping een gezellige lounge biedt met een panoramisch uitzicht over het water, dat bijna in de hut lijkt te stromen.

"Ik voel een persoonlijke verplichting en verantwoordelijkheid om te investeren in een duurzamere toekomst en bij te dragen aan het verminderen van onze consumptie. Ik ben niet van plan om meer hutten te bouwen; dit zal nooit een toeristenmachine worden. Ik wil dat mijn gasten 'onzichtbare luxe' ervaren en een diepgaande verbinding met de natuur cultiveren,” zegt hij.

De hutten, die zijn gemaakt in samenwerking met de Noorse architect Snorre Stinessen, hebben verschillende internationale prijzen gewonnen voor hun opvallende architectuur en hebben in talloze prestigieuze reis- en architectuurtijdschriften over de hele wereld gestaan.

Heerlijk lokaal eten

Wilde schapen en lammeren lopen vrij rond op het eiland. Ze maaien niet alleen het gras, maar helpen ook de grond te bemesten. Het zoute gras en zeewier waarop ze grazen geven hun vlees een zeer malse en uitgesproken smaak.

Ondanks de Arctische locatie serveert het ruime restaurant met panoramisch uitzicht voornamelijk lokaal geproduceerde gerechten.

“We vissen veel zelf en we kopen wild zoals elanden, maar ook groenten en aardappelen van de boeren op het eiland Engeløya hier in Steigen,” legt Børge uit.

“We verzamelen ook paddenstoelen, bessen en zeewier, die we bewaren voor gebruik het hele jaar door,” voegt chef-kok Ondrej Tajdik toe, net voordat hij ons de lekkerste zwarte bessensorbet serveert die we ooit hebben geproefd.

Hij houdt van experimenteren.

"Ik concentreer me graag op één ding tegelijk. Ik heb onlangs geëxperimenteerd met het maken van gefermenteerd broodsap, broodijs, broodkaramel en vele andere smakelijke broodgerechten,” vervolgt hij. 

Stap terug in de tijd

Maar er staat je hier nog meer te wachten. Net over een schilderachtige, oude brug van Naustholmen ligt Grøtøya, het grootste van de drie 'toeristische eilanden' buiten Nordskot. Boven op een heuvel ligt het charmante en gerenommeerde Villa Haugen Boutique Hotel.

Eilandnostalgie

Voormalig ingenieurs Unni Johnsen en John Magne Birkeland waren oorspronkelijk op zoek naar een vakantiehuisje toen ze in 2014 tijdens een winterstorm strandden op het kleine eiland Grøtøya.

Ze waren helemaal weg van de gerenoveerde Villa Haugen en besloten deze spontaan te kopen om een nieuw leven te beginnen, hun hart volgend.

Hier is het gemakkelijk om je voor te stellen hoe de eilanden geweest zouden kunnen zijn in de tijd dat Grøtøya nog een bloeiend handelscentrum was, met een telegraaf, bank en verschillende winkels, toen de dames nog lange jurken en hoge hakken droegen.

“Vroeger zeiden ze: ‘Als je het hier niet kunt kopen, heb je het niet nodig,’” herinnert John Magne zich.

Een authentieke sfeer

De huidige Villa Haugen is een gereconstrueerde replica van het oude huis dat hier ooit stond. De eigenaars hebben veel moeite gedaan om de authentieke, nostalgische stijl te behouden. Er zijn talloze art-deco-stukken en vintage meubels in verwerkt om de geschiedenis en de geest van het eiland te bewaren.

Gasten kunnen kiezen uit verschillende unieke kamers en genieten van de sauna, het bubbelbad en de pier-pub die op het westen uitkijkt.

De gastvrije gastheren serveren ook uitzonderlijk eten en bereiden maaltijden voor de gasten zelf. Duurzaamheid is hier een prioriteit.

"We zorgen ervoor dat we elk deel van de vis gebruiken. Een aanzienlijk deel van de vangst wordt niet gefileerd, maar kan toch worden gebruikt voor heerlijke gerechten,” zegt John Magne terwijl hij ons zijn ongelooflijk smakelijke zelfgemaakte viskoekjes serveert, gemaakt van verschillende vissoorten.

Paradijs voor zeeactiviteiten

Nordskot Brygge was het eerste toeristische bedrijf dat in dit gebied in 2012 werd opgericht en dus het bedrijf waarmee alles begon.

John Åge Handberg en Marit Sjøvoll kochten de plek in 2006 als vakantiehuis in Nordskot, maar na een paar jaar, op zoek naar rust van de drukte van Bodø, besloten ze definitief naar Nordskot te verhuizen. Hier richtten ze een zelfstandig appartementenhotel op en een centrum voor activiteiten op zee, zoals vissen, stand-up paddleboarden (SUP), kajakken en RIB-safari's.

"Onze pier en gebouwen zijn moderne interpretaties van de huizen die hier vroeger stonden. We wilden de authentieke sfeer behouden,” vertelt het echtpaar.

Saunatijd

Veel van de zelfstandige wooneenheden zijn opgezet in de stijl van oude vissershutten, de rorbu, waar vroeger de vissers van de Lofoten woonden.

"Er zijn hier nog steeds uitstekende vismogelijkheden, onder andere voor heilbot. We ontvangen echter ook veel wandelaars en kajakkers,” laten ze ons weten.

En aan het einde van een lange en actieve dag kunnen gasten tot rust komen in hun stijlvolle drijvende sauna.

“Dit is een aanbod dat ook wordt gewaardeerd door veel van de lokale bevolking,” vertellen ze ons.

Unieke bestemmingen

Vier verschillende bestemmingen, zo dicht bij elkaar. Wat dacht je ervan om ze allemaal te bezoeken?

"Het leuke aan Nordskot is dat we zo'n goede en nauwe samenwerking hebben. Je kunt op één locatie blijven terwijl je geniet van maaltijden, activiteiten of excursies op andere eilanden,” legt Handberg uit.

Je hosts helpen je met het regelen van boottransport tussen de eilanden.

Ga mee met begeleide kajak- of vistochten, huur een boot, wandel alleen of met een gids. Als je zin hebt in avontuur, kun je beginnen aan de uitdagende Nordskot-bergtocht.

Nachten onder het noorderlicht

Terug in onze torenhut in Manshausen werpen de laatste zonnestralen een dieprode tint over de imposante bergen.

We ontspannen in de stomend hete sauna en frissen onszelf op met een korte duik in de verlichte, smaragdgroene zwemvijver, waardoor golven dopamine door ons lichaam stromen en we ons weer helemaal energiek voelen.

Plotseling verandert de hemel in een enorme, pulserende display van groene golven, eerst boven de hutten, dan verspreidend over de bergen. Het is bijna overweldigend en surrealistisch! De aurora borealis zet haar betoverende dans voort en betovert ons met haar arctische spektakel.

Maar het meest adembenemende moment moet nog komen.

Terwijl de duisternis valt, verschijnen een triljoen sterren, schijnbaar binnen handbereik. Ik ga liggen in het zachte bed van de torensuite onder het glazen dak, met het gevoel alsof het hele universum van mij is. 

Het is echt een existentieel moment.

Recent bekeken pagina's