Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Lofoten Lofoten
Credits
Lofoten.
Photo: Frithjof Fure - Visitnorway.com
Campaign
Partner

Ontdek deze ongerepte Noorse eilanden

De Lofoten staan bekend om haar goede viswateren, schitterende natuur, en afgelegen karakteristieke vissersdorpjes. Maak een kajaktocht van eiland naar eiland, werp een hengel uit voor de vangst van je leven, of kijk uit voor de magnifieke zeearend die hoog boven de kliffen en wateren zweeft.

"De schoonheid van deze eilanden is simpelweg niet te bevatten." - Lonely Planet

De eilandengroep Lofoten liggen midden in de woeste Noorse Zee, ruim boven de Poolcirkel. Deze bijzondere wildernis biedt een schitterend landschap van imposante bergen, diepe fjorden en lange, wilde zandstranden waar het geluid van de vele zeevogelkolonies nooit ver weg is.

Wanneer je op zoek bent naar een onvergetelijke natuurbelevenis, ben je in de Lofoten op het juiste adres. Vanwege de diversiteit in het landschap, kun je gaan bergwandelen, klimmen, skien, vissen, duiken of zelfs raften op de oceaan. Ook zijn de Lofoten een van de beste plekken in Noorwegen om te gaan surfen, wat vrijwel nergens ter wereld zo noordelijk kan.

De geschiedenis van de Lofoten gaat terug tot de vikingtijd, en bij het Lofotr Vikingmuseum kun je deze tijd ook ervaren zoals die werkelijk was. In Borg hebben archeologen het grootste viking-langhuis uit deze tijd ontdekt. Het gebouw is 83 meter lang en is als een levend museum volledig herbouwd.

Vanwege de warme Golfstroom hebben de Lofoten een veel warmer klimaat dat wat je zou verwachten zo hoog in het noorden. Tussen eind mei en half juli gaat de zon hier niet onder en kun je dus genieten van de middernachtzon, terwijl tussen september en half april regelmatig het noorderlicht te zien is.

De visserij is altijd een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en economie geweest, en de rijke visgronden zijn dan ook de voornaamste reden waarom er in deze archipel zoveel karakteristieke kleine vissersdorpjes liggen. Hier kun je verblijven in een traditionele Rorbu - een vissershut - en zoveel stokvis eten als je maar lust. Stokvis, bereid van paaiende kabeljauw, is vaak de basis van de vele traditionele gerechten die hier in de lokale restaurants worden bereid.

Het altijd veranderende weer, en het bijzondere licht trekken al decennialang talloze kunstenaars naar deze eilanden. Kunstliefhebbers zullen dan ook op de Lofoten zeer zeker aan hun trekken komen met de grote hoeveelheid kunstgalerieën en fotoexposities.

Lofoten
Borg
Kjell Ove Storvik/Lofotr Vikingmuseum
Stockfish in Vågan, Lofoten
Vågan
Espen Mortensen/esmofoto.no/www.nordnorge.com
Fisherman's shacks and wharf in Reine, Lofoten
Reine
CH/Visitnorway.com
Moskenes
Lofoten
Vidar Moløkken/www.nordnorge.com
Ad

Wat te doen

Waar te verblijven

Eten en drinken

Lofoten

Vestvågøy, Lofoten

Reizen naar en in de omgeving

Per vliegtuig:
 • Vanuit vrijwel alle grote Noorse steden worden er regelmatige lijndiensten uitgevoerd naar de luchthavens van Bodø, Harstad/Narvik, Svolvær, Leknes en Røst.
 • Vanuit Oslo doet het vliegtuig naar Bodø er ongeveer anderhalf uur over. Vanuit Bodø is het nog een klein half uurtje vliegen naar de vliegvelden op de Lofoten zelf.
 • Ook is het mogelijk om per helikopter te vliegen tussen Bodø en Værøy.
Over de weg:
 • Wanneer je liever zelf rijdt, zijn er meerdere mogelijkheden om op de Lofoten te komen.
 • Vanuit het noorden hoef je tegenwoordig niet meer de veerboot te nemen om op de Lofoten te komen - een spiksplinternieuwe weg verbindt het hoofdeiland met het Noorse vaste land via een serie tunnels en bruggen.<
 • Ook kun je vanuit Narvik, Bodø en Harstad een bus pakken naar Svolvær, de grootste plaats op de Lofoten
Per trein:
 • Het hele jaar door gaat er dagelijks een directe trein vanuit Stockholm en Kiruna naar Narvik. Vanuit Narvik kun je verschillende bussen naar bestemmingen op de Lofoten pakken.
 • Ook zijn er treinen van Oslo, via Trondheim en Fauske, naar Bodø. Vanuit Trondheim doet de trein er ongeveer 10 uur over.
Per boot:
 • Snelveren varen het gehele jaar door tussen Bodø, Svolvær en Værøy.
 • Ook zijn er autoveren vanuit Bodø naar verschillende plaatsen in de Lofoten, en tussen sommige van de eilanden zelf.
 • Zowel in noordelijke- als zuidelijke richting meert Hurtigruten, de Noorse Kustexpress, dagelijks in Stamsund en Svolvær aan.
   

Noorderlicht weersvoorspelling


De Lofoten bieden meer:

In en rond de Lofoten is nog veel meer te doen, en waarom wachten totdat je er bent? Bekijk nu alle andere mogelijkheden en ontdek wat er allemaal kan!

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad