Skip to main content

DOVREFJELL

Koninkrijk van de muskusossen

Scroll naar beneden voor inspiratie of ga rechtstreeks naar onze pagina 'plan je reis'

Dovrefjell ligt in Oost-Noorwegen en is een voor de hand liggende stopplaats op de E6 tussen Oslo en Trondheim.

Dankzij de muskusossen is dit een dierenrijk als geen ander in Europa. Stap in hun wereld en ontdek een berggebied met ongerepte natuur en een fascinerende geschiedenis.

Bewegwijzerde paden leiden je de weg in alle richtingen: van diepe valleien naar het westen tot een fantastisch landschap richting het oosten.

Of sta je liever alleen op de bergtop? Beklim dan de hoogste piek, Snøhetta, die 2.286 meter boven de zeespiegel uitsteekt. In totaal ben je wel 5 tot 7 uur onderweg, maar als je al vaker in de bergen gewandeld hebt, is deze trip best te doen.

Maar je hoeft geen uren te wandelen om de indrukwekkende sfeer van Snøhetta te proeven. Vang een glimp van de berg op in de warme en gezellige omgeving bij het uitkijkpunt Snøhetta. Je kunt hier bijna helemaal naartoe rijden - het is maar 1,5 kilometer lopen vanaf de parkeerplaats.

Het uitkijkpunt maakt deel uit van het Noorse Wild Reindeer Centre en is het kroonjuweel van Dovrefjell waar natuur en moderne architectuur discreet verenigd worden. Het werd in 2011 zelfs uitgeroepen tot ‘wereldgebouw van het jaar’.

En ja, het werd ontworpen door de wereldberoemde architecten van Snøhetta, een Noors bedrijf dat zo onder de indruk was van de berg dat ze hun bedrijf ernaar vernoemd hebben.

Er zijn meer manieren om Dovrefjell te verkennen. De Tour de Dovre op twee wielen verkennen is natuurlijk ook een leuke optie, en in de omgeving kun je ook (elektrische) fietsen huren.

Aan zadels geen gebrek!

Je hoeft geen professionele ruiter te zijn om aan te sluiten bij de buitenritten van Hjerkinn Mountain Lodge en Kvistli Farms.

En houd je ogen onderweg open - je weet maar nooit wie jou in het vizier heeft!

Dovrefjell is de thuisbasis van wilde rendieren, elanden en poolvossen. Ze worden niet graag gestoord, dus loop niet in hun richting als je deze dieren te zien krijgt.

Sluit aan bij een begeleide excursie als je in de buurt wilt komen van deze prachtige dieren, de muskusossen! Al is een veilige afstand van minstens 200 meter wel nodig, je kunt ze echt zonder verrekijker bewonderen. Is dat niet geweldig?

Heb je mazzel, dan poseren ze zelfs voor je. Neem dus je camera (en je zoomlens) mee om dat prachtige plaatje te schieten!

Avontuurlijke dagen in de bergen zullen je zeker hongerig maken, maar wees niet bang. De verschillende berghutten zoals Snøheim (op de foto) bieden precies wat je nodig hebt.

Van verse groenten en heerlijke vis tot delicatessen van rendiervlees - en allemaal van plaatselijke komaf.

Naar Dovrefjell reizen met de trein, de bus of de auto is super-eenvoudig.

Of ga lekker lopen!

Delen van de spirituele pelgrimsroute St-Olavswegen lopen door Dovrefjell.

Op dit traject kom je in contact met je geloof, met jezelf, met het gezelschap onderweg en met de natuur - een goddelijke combinatie.

Folldal is maar een kleine omweg naar het oosten, maar van hieruit kun je verder reizen naar het naburige nationale park Rondane en de Norwegian Scenic Route Rondanevegen.

Waar wacht je nog op?

Plan je avonturen in Dovrefjell.

Lees meer

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's