Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Borkerud Borkerud
Borkerud.
Photo: pilegrimsleden.no
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Beleef de Noorse cultuur, leer iets over de Noorse geschiedenis en neem deel aan een Europese traditie. Het maakt niet uit hoe spiritueel je bent – een pelgrimstocht is in meer dan één opzicht een boeiende reis.

 

De St. Olavspaden – de pelgrimsroute naar Trondheim – bestaan uit zes pelgrimroutes die allemaal uitkomen bij de Nidaroskathedraal in Trondheim. Bij elkaar vormen ze een netwerk van 2000 kilometer paden door prachtig, stil landschap en pittoreske dorpjes met een sterke culturele historie.

Hoewel pelgrimstochten oorspronkelijk een religieus karakter hebben, zijn de routes vandaag de dag voor iedereen toegankelijk en iedereen heeft andere redenen om ze te bewandelen. Sommige wandelaars beschouwen het als een educatieve tour, anderen zien het als een moment om over het leven na te denken en weer anderen lopen de route om God te vinden. Maar als gemene deler beschrijven de meeste moderne pelgrimhangers de reis als een diepe innerlijke ervaring.

De Vikingenkoning en St. Olav

De heilige schrijn van St. Olav in de Nidaroskathedraal in Trondheim is al sinds zijn heiligverklaring in 1031 een belangrijk pelgrimsoord en een bestemming die door pelgrims overal ter wereld wordt gekoesterd. Op de plek waar eens een eenvoudige houten kapel over zijn begraafplaats stond, staat nu een magnifieke kathedraal. Het is de traditionele locatie voor de wijdingsceremonie van de Noorse vorsten en wordt beschouwd als het Noorse nationale heiligdom. De Nidaroskathedraal staat in het centrum van Trondheim en is een van de meest indrukwekkende gebouwen van Noorwegen. Binnen zijn talloze prachtige kunstwerken en stenen beelden te bewonderen.


Te gekke ervaringen op een pelgrimstocht in Noorwegen

Wat bezielt drie jonge kerels om avontuurlijk wildkamperen te combineren met een pelgrimstocht? Lees het verrassende verhaal over de wandeltocht van Joly en de twee Daves van Oslo naar Trondheim.


Pitstops voor pelgrims

Er zijn tal van plaatsen langs de pelgrimsroutes in Noorwegen waar je een goede nachtrust, maaltijd en een warme douche kunt krijgen. Dit zijn slechts twee van die vele plekken.


De Nidarosdomen kathedraal: De eindbestemming

In de middeleeuwen, kwamen christenen uit de hele wereld - de meeste van hen pelgrims - naar de Nidarosdomen kathedraal om het heiligdom van de heilige Olav te bezoeken. Meestal waren er twee redenen om te beginnen aan een pelgrimstocht. Ofwel je wilde genezing van ziekte of pijn, of je wilde vergeving van zonden.

In Trondheim aangekomen zagen de pelgrims de imposante kathedraal geschilderd in heldere en glanzende kleuren. Zelfs als de pelgrims weken of zelfs maanden hadden gewandeld, konden ze niet direct naar binnen in de kathedraal. Ze moesten eerst, als ritueel, 3 keer om de kathedraal heenlopen voordat ze naar binnen mochten.

De meeste pelgrims planden de wandeling op de dag van St. Olav, 29 juli. Op deze dag was er een processie van de kist met de overblijfselen van St. Olav. Dit was een geweldige dag voor de lokale bevolking en bezoekers. Zowel de optochten als de bedevaart zijn na de Reformatie in 1537 gestopt, toen Noorwegen protestants werd.

Vandaag de dag volgen pelgrims de pelgrimspaden naar Trondheim en de Nidarosdomen kathedraal. Zelfs al zijn de redenen anders dan tijdens de middeleeuwen. De geschiedenis van de kathedraal maakt het een aantrekkelijke bestemming voor zowel pelgrims en andere bezoekers. Er zijn dagelijkse tours, diensten en het hele jaar door concerten.


Alle wegen leiden naar Trondheim

Plan je Noorse pelgrimstocht, vraag een reisexpert om je te helpen, of ga mee op een begeleide groepstocht.


Lees meer

Your Recently Viewed Pages