Skip to main content

Pelgrimstocht op de St-Olavswegen

Ervaar de Noorse cultuur, leer over de Noordse geschiedenis en neem deel aan een Europese traditie. Ongeacht je spiritueel bent of niet, een pelgrimstocht is in meer dan één opzicht een boeiende reis.

Lange afstanden lopen is niet hetzelfde als gewoon… wandelen. Je wandelt enkele uren aan één stuk en na een tijdje zit je in je eigen ritme. Het constante ritme van je voetstappen of van je wandelsticks opent je geest voor de grote vragen, zoals de zin van het leven, het mysterie van het lijden, de liefde voor familie en vrienden, maar ook voor dat vervelende reclamemuziekje of kinderdeuntje dat je bijna vergeten was. Nu blijft net dat terugkeren.

Je vindt pelgrimspaden over het hele land. De populairste routes zijn de negen St-Olavswegen die allemaal naar de Nidaros-domkerk in Trondheim leiden. Daar is het Sint-Olafsschrijn de belangrijkste pelgrimsbestemming in Scandinavië. Het is de plek waar de voormalige Vikingkoning Olav II Haraldsson in 1031 heilig werd verklaard. De negen paden naar het schrijn zijn samen goed voor in totaal ongeveer 3.000 kilometer langs een rustgevende omgeving en pittoreske dorpjes met een sterk cultureel erfgoed en heerlijk lokaal eten.

De meeste pelgrims kiezen voor het prachtige Gudbrandsdalen-pad dat 643 kilometer lang is en van de hoofdstad Oslo naar de op twee na grootste Noorse stad Trondheim loopt. De route is de langste pelgrimsroute in het land en was in de middeleeuwen de belangrijkste weg naar Nidaros (nu Trondheim). Je hebt minstens 32 dagen nodig om de route af te werken. Onderweg loop je langs historische en culturele bezienswaardigheden, door mooie landschappen en ongerepte natuur. Je komt ook langs middeleeuwse boerderijen die zowel een comfortabel bed als culinaire ervaringen bieden, op basis van seizoensingrediënten van de regio.

Volgens de traditie is een pelgrimstocht religieus geïnspireerd. De meeste pelgrims ondernamen de tocht om van een ziekte of pijn te genezen. Vandaag de dag zijn de routes voor iedereen toegankelijk en is de motivatie vaak erg persoonlijk. Voor sommigen is het een educatieve tocht, anderen willen gewoon de tijd nemen om over het leven na te denken in een vredige omgeving. De meeste pelgrims beschrijven de tocht wel als een bijzonder persoonlijke ervaring.

Pitstops voor pelgrims

Wil je de tocht puur op motivatie en geloof in eigen kunnen afwerken, dan zul je het waarschijnlijk lastig hebben. Maar geen nood, veel plekken langs de routes zijn bereid om je tegen redelijke prijzen te voorzien van nachtrust, een lekkere maaltijd en een hete douche. Je kunt overal slapen, met je slaapzak in een open beschutte plek of onbemande ’self-service’-blokhutten, tot in hostels en hotels die heerlijke maaltijden in de aanbieding hebben.

Op het Gudbrandsdalen-pad moet je beslist halt houden bij Sygard Grytting. Een bezoek aan deze boerderij en Historisch Hotel is als terugreizen in de tijd. De familie die deze plek de voorbije 700 jaar beheerd heeft, geeft hongerige pelgrims vlees en vis uit de nabijgelegen bossen en bergen, zelfgebakken brood en marmelade van besjes uit de tuin. De boerderij biedt ook accommodatie, zowel op de historische site als in het pelgrimshostel.

Je laatste kans om de nacht binnen door te brengen voor je aan de beklimming van de bergketen Dovrefjell begint, is de middeleeuwse pelgrimsboerderij Budsjord. Voor het avondeten kun je de plaatselijke elandtaco’s proeven of je kunt halt houden voor een biertje in de plaatselijke brouwerij Hubertus.

Maar dit zijn slechts twee van honderden plekken waar je voor een maaltijd en slaapplaats halt kunt houden. Vind gedetailleerde informatie en plan je overnachtingen via pilegrimsleden.no.

De laatste halte: de Nidaros-domkerk

Het heilige schrijn van Sint-Olav in de Nidaros-domkerk in Trondheim is de belangrijkste pelgrimssite, sinds de voormalige Vikingkoning Olav II er in 1031 heilig werd verklaard. Het is nog steeds een geliefde bestemming voor pelgrims van over de hele wereld. De site begon ooit als een eenvoudige houten kapel op het graf van de heilige en is met de tijd uitgegroeid tot een indrukwekkende kathedraal. Nidarosdomen is al sinds lange tijd de traditionele plaats waar Noorse monarchen gekroond worden en het wordt gezien als Noorwegens nationale heiligdom.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het uitzicht dat pelgrims te zien krijgen in Trondheim nog steeds overweldigend is. De Nidaros-domkerk is één van de meest indrukwekkende gebouwen in Noorwegen, waar je prachtige kunstwerken en versierde stenen sculpturen kunt terugvinden. Voor je er als pelgrim binnengaat, moet je volgens het aloude ritueel drie keer rond de kathedraal lopen.

Ontdek het zelf

Ga mee op pelgrimstocht van Oslo naar Trondheim, samen met Kes Blans die kanker wist te overwinnen.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's