Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A dog running towards the farm Borkerud on the pilgrimage path to Trondheim, Norway
Borkerud farm on the St. Olav Ways in the Gudbrandsdalen valley.
Photo: pilegrimsleden.no
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Beleef de Noorse cultuur, leer iets over de Noorse geschiedenis en neem deel aan een Europese traditie. Het maakt niet uit hoe spiritueel je bent – een pelgrimstocht is in meer dan één opzicht een boeiende reis.

De Sint-Olavspaden – de pelgrimsroute naar Trondheim – bestaan uit zes pelgrimroutes die allemaal uitkomen bij de Nidaros-domkerk in Trondheim. Bij elkaar vormen ze een netwerk van 2000 kilometer paden door prachtig, stil landschap en pittoreske dorpjes met een sterke culturele geschiedenis.

Hoewel pelgrimstochten oorspronkelijk een religieus karakter hadden, zijn de routes vandaag de dag voor iedereen toegankelijk en heeft iedereen andere redenen om ze te bewandelen. Sommige wandelaars beschouwen het als een educatieve tour, anderen zien het als een moment om over het leven na te denken en weer anderen lopen de route om God te vinden. Maar als gemene deler beschrijven de meeste moderne pelgrimhangers de reis als een diepe innerlijke ervaring.

De Vikingenkoning en Sint-Olav

De heilige schrijn van St. Olav in de Nidaroskathedraal in Trondheim is al sinds zijn heiligverklaring in 1031 een belangrijk pelgrimsoord en een bestemming die door pelgrims overal ter wereld wordt gekoesterd. Op de plek waar eens een eenvoudige houten kapel over zijn begraafplaats stond, staat nu een prachtige kathedraal. Het is de traditionele locatie voor de inwijdingsceremonie van de Noorse vorsten en wordt beschouwd als het Noorse nationale heiligdom. De Nidaros-domkerk staat in het centrum van Trondheim en is éé van de meest indrukwekkende gebouwen van Noorwegen. Binnen zijn talloze prachtige kunstwerken en stenen beelden te bewonderen.

Pitstops voor pelgrims

Er zijn tal van plaatsen langs de pelgrimsroutes in Noorwegen waar je een goede nachtrust, maaltijd en een warme douche kunt krijgen. Dit zijn slechts twee van die vele plekken.

De Nidaros-domkerk: de eindbestemming

In de middeleeuwen kwamen christenen uit de hele wereld - de meeste van hen pelgrims - naar de Nidaros-domkerk om het schrijn van de heilige Olav te bezoeken. Meestal waren er twee redenen om te beginnen aan een pelgrimstocht. Ofwel wilde je genezing van ziekte of pijn, of je wilde vergeving van je zonden.

In Trondheim aangekomen zagen de pelgrims de imposante kathedraal geschilderd in heldere en glanzende kleuren. Zelfs als de pelgrims weken of zelfs maanden hadden gewandeld, konden ze niet direct naar binnen in de kathedraal. Ze moesten eerst, als ritueel, drie keer om de kathedraal heenlopen voordat ze naar binnen mochten.

De meeste pelgrims planden de wandeling op de dag van Sint-Olav, 29 juli. Op deze dag was er een processie van de kist met de overblijfselen van Sint-Olav. Dit was een geweldige dag voor de lokale bevolking en bezoekers. Zowel de optochten als de bedevaart zijn na de Reformatie in 1537 gestopt, toen Noorwegen protestants werd.

Vandaag de dag volgen pelgrims de pelgrimspaden naar Trondheim en de Nidaros-domkerk. Zelfs al zijn de redenen anders dan tijdens de middeleeuwen. De geschiedenis van de kathedraal maakt het een aantrekkelijke bestemming voor zowel pelgrims en andere bezoekers. Er zijn dagelijkse tours, diensten en het hele jaar door concerten.

Laat je inspireren

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Wandelingen voor alle niveaus

Je hoeft geen doorgewinterde wandelaar te zijn om te voet op pad te gaan in Noorwegen. Of je een beginner bent of een ervaren wandelaar, je vindt sowieso een route die je ligt.

×
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven