Skip to main content
Ik heb zo veel dierbare herinneringen aan als kind met de trein reizen.
Het geluid van de spoorrails op de achtergrond, terwijl ik naar mijn moeder luisterde die verhalen vertelde over Interrail.
En de kennis van mijn vader over de verschillende treinen in me opnam.
Ik denk dat daar mijn passie voor treinreizen vandaan komt.

Erik Sveberg Dietrichs, auteur van Togferie (Treinvakanties)

Wil je de onvergetelijke natuur bekijken terwijl je door Oost-Noorwegen van Oslo naar Trondheim reist?

Doe wat Erik doet: neem de trein!

Ontdek de Dovre-spoorlijn, ofwel de Dovrebanen

met treinexpert Erik Sveberg Dietrichs

'Vroeger namen mijn zus en ik altijd de trein om onze grootouders te bezoeken. Iets te snoepen uit de restauratiewagon was een must tijdens zo'n lange en trage rit. Toen was de bestemming het belangrijkste doel van de reis. Tegenwoordig is de reis op zich al een hele belevenis', aldus Erik.

Erik heeft de wereld rondgereisd over het spoor. Het begon allemaal met familieleden bezoeken in verschillende delen van Noorwegen en gezinsvakanties in Europa. Maar in zijn tienerjaren werd reizen met Interrail met vrienden en alleen met de trein reizen echt een grote hobby. En joh, hij heeft heel wat uurtjes op het spoor doorgebracht!

'Treinen zijn geweldig. Ik ben best lang, dus in een bus kan het al gauw wat krap worden. De trein biedt dan ook veel meer ruimte, en dat maakt de reis een stuk comfortabeler. En dan heb ik het niet eens over het feit dat de trein nemen een goede manier is om duurzaam te reizen', zo zegt Erik.

Erik heeft echt passie voor treinreizen, en heeft zelfs een boek geschreven over zijn ervaringen met de titel Togferie (Treinvakanties). In z'n zijn boek neemt Erik de lezers mee op schitterende treinreizen in Europa. Hij deelt daarbij zowel reistips als voorgestelde reisroutes.

Vandaag is hij je persoonlijke gids op een belangrijk spoortraject in Noorwegen, de Dovre-spoorlijn, dat de belangrijkste spoorwegverbinding van het land is tussen Oslo in Oost-Noorwegen en Trondheim in Trøndelag. Het is een treinrit van ongeveer zes en een half uur.

Het spoor is een geweldig vertrekpunt voor je reis van de ene bestemming naar de andere, en bovendien ook een duurzame keuze. De Noorse treintrajecten komen door vele pittoreske plaatsen met veel activiteiten in de buurt - van bezoekjes aan schilderachtige dorpjes en begeleide tochten tot betoverende bergen. Er is ontzettend veel te zien en te doen, en een heel aantal van de beste bezienswaardigheden bevinden zich op een klein stukje wandelen of op een korte busrit van de treinstations.

Lees tips over hotspots op de Dovre-spoorlijn van de treinexpert zelf.

Treinen zijn misschien niet de snelste manier van reizen, maar je hebt dan wel de tijd om de fantastische natuur van heel dichtbij te bekijken.

Erik

De 100-jarige geschiedenis van de spoorlijn

De Dovre-spoorlijn, ofwel de Dovrebanen, werd officieel in gebruik genomen op 17 september 1921. Het duurde 70 jaar om de spoorlijn te voltooien, en het was een lang en moeilijk proces. In de loop der jaren zijn er meerdere trajecten aan toegevoegd.

Hoewel de 'Dovrebanen' formeel het traject tussen Eidsvoll in Oost-Noorwegen en Trondheim in Trøndelag aangeeft, kun je meteen vanuit Oslo of Oslo Airport de Dovre-spoorlijn nemen.

Vergeet je camera niet

Tijdens de 485 kilometer lange reis passeert de trein de bekende Gudbrandsdalen-vallei en doorkruist hij ook het prachtige Dovrefjell-bergplateau. Dat is één van de nationale parken van Noorwegen. Dovrefjell heeft een populatie van 300 wilde muskusossen. Als je echt geluk hebt, kun je er zelfs eentje vanaf je zitplaats zien!

'Het spoor brengt je op plaatsen die met de auto niet makkelijk bereikbaar zijn. Dat is één van de dingen die ik zo leuk vind aan met de trein reizen', zegt Erik.

De Dovrebanen passeert meerdere stations met aansluitingen op andere trajecten zoals de Rørosbanen, de Nordlandsbanen en de schitterende Raumabanen.

'We hebben in Noorwegen veel opmerkelijke spoorwegen. De Rauma-spoorlijn is één van mijn favorieten', zegt Erik.

De Dovrebanen is ook ideaal om van Oslo naar Trondheim te reizen op zakenreis.
Je kunt zelfs de nachttrein nemen en wakker worden in een andere stad.
Maar ik raad je aan de trein overdag te nemen zodat je van het prachtige uitzicht kunt genieten.

Erik

Er staan je fantastische avonturen te wachten! De trein rijdt door een aantal van de meest verbluffende Noorse plaatsen. In de buurt van de stations zijn er veel bezienswaardigheden voor gezinnen, stellen en individuele reizigers. Reis je met de trein, dan kun je op een station makkelijk uitstappen om de natuur te verkennen of deel te nemen aan een activiteit. Later stap je dan weer gewoon op en vervolg je je reis. Zie de majestueuze muskusossen met eigen ogen tijdens een begeleide tocht in de buurt van Dovrefjell, laat de adrenaline door je lijf gieren tijdens het raften in Sjoa en sluit de dag af in een gezellige Noorse fjellstue (berghut)!

Als je met de trein van Oslo naar Trondheim reist, dan kun je je reis richting het noorden vanuit Trondheim voortzetten met de Nordlandsbanen. Dat traject loopt helemaal naar Bodø in Noord-Noorwegen.

De video hieronder toont je alles wat je moet weten over de Dovre-spoorlijn tussen Oslo en Trondheim:

Klik hieronder voor nog meer inspiratie voor je vakantie op de Dovrebanen!

Meer weten?

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Recent bekeken pagina's