Skip to main content

Hier komt de natuur op de eerste plaats

Je treedt eigenlijk het rijk van de natuur en haar schepselen binnen. Rekening houden met de flora en fauna komt hier op de eerste plaats. Verken de grote en zeldzame ecosystemen, de ongerepte natuur, spot wilde dieren vanaf een veilige afstand en geniet van de rust die het landschap uitstraalt.

Overal in Noorwegen zijn nationale parken te vinden. Vaak vind je er wel eentje in de buurt van waar je bent.

Bijna 85% van de Noorse nationale parken liggen in de bergen - van zacht glooiende hoogvlaktes tot steile bergpieken, grillige ravijnen en prachtige gletsjers. Vier nationale parken zijn aangeduid als marien. Dat wil zeggen dat 98% van de beschermde gebieden onder water ligt.

Allemansrecht (het recht om rond te zwerven)

Activiteiten in de buitenlucht vormen een belangrijk onderdeel van onze nationale identiteit. Het allemansrecht (het recht om rond te zwerven) (in het Noors allemannsretten) is sinds 1957 verankerd in de Noorse wet op recreatie in de buitenlucht. De wet bepaalt dat iedereen de Noorse natuur vrij in mag. Het staat je vrij om zowat overal in de Noorse natuur te wandelen, zolang je je maar aan een paar basisregels houdt.

Het recht om rond te zwerven geldt ook voor de meeste nationale parken. De toegang tot bepaalde gebieden kan in sommige parken beperkt zijn tijdens de nestperiode en de broedtijd van de dieren, of er gelden strengere regels om er te kamperen, vissen, wandelen, etc. Het is dan ook een goed idee om je vóór je bezoek vertrouwd te maken met de plaatselijke regels. Meer informatie is te vinden op de officiële website van Noorwegen m.b.t. nationale parken.

Hoe je je in de natuur moet gedragen

De hoofdregels zijn simpel: wees attent en respectvol.

Zorg dat je geen afval achterlaat en dat je respect toont voor mens en natuur. Laat de plaatsen die je bezoekt achter zoals je ze zelf zou willen aantreffen. Laat alles zoveel mogelijk achter te laten zoals je het aantrof

Door je aan deze regels te houden, kun je vrij op verkenning gaan en genieten van de talloze onvergetelijke ervaringen en activiteiten. Nationale parken verkennen helpt bij het vergroten van zowel het belang van natuurbehoud als het bewustzijn daaromtrent.

Laat de dieren zelf je tonen hoe je je in de natuur moet gedragen zodat je een expert wordt!

Zoek een nationaal park

Recent bekeken pagina's