Skip to main content

Rondane

Hoogtepunten van de hoogvlaktes

Scroll naar beneden voor inspiratie of ga rechtstreeks naar onze pagina 'plan je reis'

Op zoek naar een nieuw avontuur?

Een rustig maar gevarieerd en opwindend landschap ... het nationaal park Rondane is de perfecte bestemming voor natuurliefhebbers en mensen die graag met de auto op pad gaan.

Het ligt in Oost-Noorwegen, vlakbij het cultureel rijke Gudbrandsdalen-dal en Folldal.

Als je in de bergen wilt gaan wandelen, dan is het dorp Høvringen een prima vertrekpunt voor meerdere routes.

In het nationale park zijn ook veel gezellige berghutten, die ideaal zijn voor gezinsvriendelijke activiteiten of als uitvalsbasis voor wandelaars ...

… die graag één van de tien toppen willen veroveren die ruim 2.000 meter boven de zeespiegel uitsteken.

De hoogste top, Rondslottet, steekt 2.178 meter boven de zeespiegel uit. De naam betekent ‘het kasteel van Rondane’ - heel toepasselijk, toch?

Wil je grotere gebieden verkennen, dan kun letterlijk van blokhut naar blokhut wandelen, bijvoorbeeld naar de Peer Gynt-blokhut (op de foto), of overnachten in een berghotel (eentje heeft zelfs een wellnesscentrum).

Andere gebieden die je als uitvalsbasis kunt gebruiken zijn het Grimsdalen-dal en de populaire plek voor schoolkampen Høvringen.

Vanuit Høvringen wandel je naar de berg Formokampen, een gezinsvriendelijke wandeling met een uitzicht dat zowel kinderen als volwassenen zal verbazen.

Langs het pad kom je misschien nog wel rendiervallen tegen die stammen uit vroegere tijden.

Wist je dat Rondane uit meer bestaat dan alleen uitgestrekte hoogvlaktes? Er zijn ook andere pareltjes te vinden in de omgeving, zoals het rijke dierenleven.

Hier vind je ook één van de laatst overgebleven wilde rendierkuddes van Noorwegen. Wie weet kom je die onderweg wel tegen!

Of wil je misschien ‘de koning van de bossen’ (op de foto) met eigen ogen zien? Ga mee op elandsafari op een elektrische fiets, en wie weet kom je er eentje tegen.

En er is meer te beleven! Al eeuwenlang banen rivieren zich een weg door het landschap en vormen ze fascinerende watervallen zoals Ulafossen en Brudesløret (op de foto).

De meren zijn ook een prachtige plek voor een korte stop. Geniet van de rustige sfeer, huur een kano of neem een duik in het kristalheldere water. Het is ook een geweldige plek om te vissen.

Wie wil er forel als avondmaal?

Een ander hoogtepunt is de befaamde Norwegian Scenic Route Rondanevegen. Het is een onvergetelijke rit - dus zet je favoriete afspeellijst maar vast klaar!

Maak ook even een tussenstop bij uitkijkpunt Sohlbergplassen (op de foto). In harmonie met de natuur is het uitzicht op Rondane gekaderd zoals op het beroemde schilderij ‘Winter Night in the Mountains’ van Harald Sohlber.

Je kunt ook een bezoekje brengen aan de barokke Sollia-kerk of een ritje maken naar het Aukrust Centre (museum). Ben je een zoetekauw, dan is een tussenstop bij Sjokoladelåven (de chocoladeschuur) echt een must. De weg eindigt in Folldal.

Ben je benieuwd hoe de hoogvlaktes er bedekt met sneeuw uitzien?

Nou, even mooi! Een eldorado voor langlaufliefhebbers en fans van skitochten.

Wil je al langlaufend van blokhut naar blokhut trekken, dan regelen sommige reisaanbieders ook het vervoer van je bagage.

Je kunt ook het Troll Trail (Trolløypa) van Høvringen naar Lillehammer al skiënd volgen. Een ware must voor langlaufliefhebbers.

Regen, zon of sneeuw - Rondane is het hele jaar door prachtig, ongeacht het jaargetijde en het weer.

Wat houdt je dus nog tegen?

Plan je reis en ontdek de bergen van Rondane.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's