Skip to main content

BERGEN VAN NOORWEGEN

Stel je voor hoe het voelt om een berg te bedwingen zoals...​

DEZE!​

Noren zijn dol op wandelen.

Maar de bergen zijn ook een plek om te reflecteren en te mediteren.

Het is een plek waar iedereen elkaar gedag zegt.

En als je single bent, ontmoet je misschien wel je soulmate tijdens een bergwandeling!

De bergen van Noorwegen torenen op majestueuze manier boven diepe, glinsterende fjorden uit.

In adembenemende landschappen zie je steile kliffen die de zee induiken.

Verken wijde, uitgestrekte bergplateaus op grote hoogte.

Noorwegen herbergt meer dan 300 bergtoppen van meer dan 2.000 meter.

Galdhøpiggen is met zijn 2.469 meter de hoogste berg van Noorwegen (een belangrijk cijfer dat elke Noor kent).

Een populaire manier om de top te bereiken is om mee te gaan met een begeleide tocht vanuit de bemande lodges van de Noorse Wandelvereniging (NDT) in Juvasshytta of Spiterstulen.

'Ain't no mountain high enough'

Noorwegen bestaat voornamelijk uit bergen en wildernis. Steile toppen en rotsformaties vormen een belangrijk onderdeel van de nationale identiteit. Noren spenderen al heel lang hun vrije tijd in de bergen. Overal in het land trekken mensen tijdens het weekend of de vakantie naar de bergen om de frisse en schone berglucht in te ademen.

Bijna de helft van de bevolking heeft toegang tot een eigen blokhut die men hytta noemt in het Noors. Er zijn ook duizenden bemande berghutten, Fjellstuer genaamd, self-servicehutten en eenvoudige hutten. Veel hutten worden gerund door de Noorse Wandelvereniging (DNT). Sommige nieuwere hutten en lodges hebben zelfs een verbazingwekkend en vooruitstrevend ontwerp van prominente architecten. Veel lodges en hutten serveren lokaal geproduceerde eten met ingrediënten zoals eland, hert, forel, of rendier.

Wandelen is de favoriete buitenactiviteit van veel Noren. Je hebt de keuze uit duizenden kilometers bewegwijzerde routes van alle moeilijkheidsgraden. Hoewel het recht om rond te zwerven ervoor zorgt dat iedereen vrije toegang heeft tot het platteland, mag je niet vergeten op het pad te blijven om je ’voetafdruk’ te minimaliseren en de privacy van mensen te respecteren.

Als je een stadsvakantie wilt combineren met bergwandelen, dan ben je in veel Noorse steden aan het goede adres. Bergen, Ålesund, Bodø en Tromsø behoren tot de vele dorpen en steden met goede toegang tot de bergen.

In de winter heeft Noorwegen skifaciliteiten in de aanbieding voor alle niveaus. In het zuiden van Noorwegen vind je de meeste topskigebieden in Noorwegen. Deze zijn goed bereikbaar en liggen vaak dicht bij luchthavens, havens en treinstations. Als je een adrenalinejunkie bent, dan zijn de bergen in Fjord-Noorwegen en Noord-Noorwegen de perfecte plek om te gaan skiën.

Als het weer het toelaat, kun je je zowel dichtbij de steden als op het platteland ook wagen aan een langlaufroute in de buurt.

Wil je in de winter gaan wandelen? Geen probleem! Sneeuwschoentochten zijn een populaire activiteit en een uitstekende training.

Als je in goede conditie bent, kun je zelfs de beroemde Trolltunga gaan bedwingen. Maak een begeleide wandeling naar één van de unieke en beroemdste bergformaties ter wereld.

De Preekstoel (Preikestolen) is een andere beroemde bergformatie in Noorwegen waar je het hele jaar door naartoe kunt wandelen.

Een gids valt zeker aan te raden tijdens het ijzige winterseizoen. 

Als je geen zin hebt in een zware wandeling, zijn veel bergen gemakkelijk bereikbaar met een kabelbaan of gondellift, zoals deze in Loen in Fjord-Noorwegen.

Het is belangrijk om op de gemarkeerde paden te blijven. De Noorse Wandelvereniging (DNT) heeft de veiligste paden op de meeste bergwandelingen gemarkeerd met een gemakkelijk te herkennen rood 'T'-symbool. Kijk ervoor uit tijdens het wandelen.

Seizoenen in de bergen

Je beleving van de Noorse bergen kan enorm verschillen en hangt af van wanneer je erheen trekt.

De zomer is de beste tijd om te wandelen over de uitgestrekte vlaktes en langs de spectaculaire toppen. De populairste paden kunnen tijdens het hoogseizoen soms een beetje druk zijn.

In de herfst bereidt de natuur zich voor op de winter en zie je doorheen het landschap een ongelooflijke hoeveelheid rode en gele tinten. De frisse lucht en heldere kleuren zijn verbluffend. De herfst is het seizoen voor kruipbramen en bosbessen, en voor jachtkorhoenders en rendieren. Je kunt nog steeds wandelen, maar wees voorbereid op plotselinge sneeuwval.

In de winter verandert een groot deel van Noorwegen in een waar sneeuwparadijs. Houd er rekening mee dat de winters op sommige plaatsen zowel donker als koud kunnen zijn.

De winter is het langste van de seizoenen in de bergen. Zodra de lente aanbreekt, komt de natuur weer tot leven en komen bezoekers opnieuw in de verleiding om de bergen en valleien te voet of te paard te verkennen en te vissen in talloze bergmeren.

Onthoud om veilig te blijven in de bergen en de veiligheidsregels van de bergen te volgen!

Vijf feitjes over de Noorse bergen

  1. De hoogste berg van Noorwegen is de 2.469 meter hoge Galdhøppigen in Nationaal Park Jotunheimen.  De top werd voor het eerst bereikt in 1850 door een groepje van drie mannen uit het nabijgelegen Lom; een docent, een kerkzanger en een boer.
  2. De op één na hoogste berg is Glittertind, ook in Nationaal Park Jotunheimen. Inclusief de ijskap op de top is deze 2.464 meter hoog.
  3. In Noorwegen wordt alles boven de boomgrens als berg beschouwd. Dit kan dus variëren van even boven zeeniveau in het hoge noorden van het land tot ruim 1.200 meter in het uiterste zuiden.
  4. Afhankelijk van de definitie die je gebruikt, heeft Noorwegen tussen de 230 en 300 bergtoppen die hoger zijn dan 2.000 meter.
  5. Als je een minimale hoogte van 1.650 meter gebruikt en een topografische prominentie van 50 meter, dan zijn er zelfs ruim 1.000 bergen in Noorwegen.

Populaire tochten in de bergen

De populairste bergtochten volgens de Noorse Wandelvereniging (DNT).

Vind meer bergactiviteiten

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je wilt doen. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Lees meer

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's