Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Preikestolen Preikestolen
Credits
Preikestolen.
Photo: Eduardo Grund/ regionstavanger.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Geen berg is hoog genoeg?

De beroemde soulzanger Marvin Gaye zong ooit dat geen berg hoog genoeg was, maar hij is waarschijnlijk nog nooit in Noorwegen geweest. Met bijna 300 bergen boven de 2.000 had hij er waarschijnlijk een flinke kluif aan gehad.

The Navvies Road
Rallarvegen
Sverre Hjørnevik/visitnorway.com
Beitostølen
Beitostølen
Chris Arnesen/Visitnorway.com
Valdres
Valdres
Terje Rakke / Nordic Life
Reindeer on Utvikfjellet
Utvikfjellet
C H - Visitnorway.com
Ad

Al eeuwenlang zien de Noren de bergen als een plek om te ontspannen van de stress die het moderne leven met zich meebrengt. Vanuit het hele land trekken mensen van alle rangen en standen in hun vakanties en vrije dagen naar de bergen om die frisse, schone berglucht te kunnen ademen - in de winter op hun ski's, en in de zomer op hun bergschoenen.

Het doet iets met je. Op 2000 meter hoogte staan met een 360-graden panorama verruimt ieders geest.

Het grootste gedeelte van Noorwegen zijn bergen en wildernis. De steile rotsen, scherpe pieken en door de gletsjers uitgeslepen ronde dalen: De Noorse bergen zijn een essentiëel onderdeel van de nationale identiteit. Bijna de helft van de bevolking heeft een eigen hut in de bergen, en de rest van de bevolking wordt voorzien door de duizenden bemande en onbemande berghutten die worden onderhouden door buitensportorganisaties en toeristische bedrijven.

Noorwegen is waar de hoogste bergen en het meest dramatische en spectaculaire landschap in Noord-Europa gevonden kan worden. Toch zijn deze makkelijk te bereiken, en dit heeft er zeker ook aan bijgedragen dat de bergsport zo mateloos populair in Noorwegen is. Ook de vele duizenden kilometers aan goed onderhoude paden door de wildernis, en de Noorse wetgeving "Allemannsretten" genaamd, welk erin voorziet dat ieder recht heeft om van het niet-omheinde platteland gebruik te maken hebben zeker aan deze populariteit bijgedragen.

Wanneer de winter komt, wordt het landschap met een schone witte sluier omgetoverd in een sprookjesachtig wit land. In Noorwegen zijn er talloze mogelijkheden voor skiërs, van beginners tot zeer ervaren en alles er tussen in om hun sport te kunnen beoefenen. Avontuurlijke skiërs die graag tot hun knieën in de poeder willen staan hebben een extra stimulans om de bergen in te trekken. Langlaufers komen ook aan hun trekken - door heel Noorwegen, in de wildernis, maar ook in elk dorpje en elk stadje worden loipes aangelegd, zodat deze ook niets tekort komen.

Belangrijkste bergen in Noorwegen

Beklim de duizelingwekkende hoogte van Skåla.

Als je echt de top wilt bereiken, moet je je voorbereiden op een uitputtingslag omhoog. Om de top van Skåla te bereiken moet je de langste klim in heel Noorwegen overwinnen.

Wees voorzichtig in de bergen

Bergwandelen en skiën zijn een populaire bezigheid voor zowel veel Noren als toeristen, maar wees goed voorbereid en let op je veiligheid

  • Veiligheid in de Noorse bergen in de zomer
  • Veiligheid in de Noorse bergen in de winter

Deze brochures voorzien je van nuttige informatie, bijvoorbeeld met betrekking tot de uitrusting en kleding die wordt aangeraden, maar ook informatie over het toedienen van eerste hulp en hoe de Noorse bergreddingsdienst te werk gaat.

De seizoenen in de bergen

Hoe je de Noorse bergen ervaart is geheel afhankelijk van wanneer je ze komt bezoeken.

De zomer is de beste tijd voor lange trektochten naar dramatische bergtoppen. Aangezien dit het hoogseizoen is, kunnen de meest populaire paden vrij druk zijn.

In de herfst is de natuur zich op volle kracht aan het voorbereiden op de winter, en is het landschap getooid in alle mogelijke varianten op de kleuren rood en geel. De frisse lucht en heldere kleuren zijn bijzonder. Dit is de tijd voor kruipbramen en bosbessen. Ook een prima tijd om fazanten en rendieren te jagen.

En dan komt de winter. Dit jaargetijde transformeert grote delen van Noorwegen tot een paradijs voor wintersporters. Wel kan het hartje winter erg koud en donker zijn.

In de bergen duurt de winter het langst, maar wanneer de lente zich dan toch meldt, bloeit de natuur helemaal op, en worden bezoekers verwonderd door het weelderige, al groene landschap in de dalen terwijl bovenin de bergen nog sneeuw ligt. Dit is het seizoen om er te paard op uit te trekken, te gaan vissen in de heldere bergmeertjes of door de mooie groene dalen te lopen.

Vijf feitjes over de Noorse bergen

1. De hoogste berg van Noorwegen is de 2.469 meter hoge Galdhøppigen in Nationaal Park Jotunheimen.  De top werd voor het eerst bereikt in 1850 door een groepje van drie mannen uit het nabijgelegen Lom; een docent, een kerkzanger en een boer.

2. De op één na hoogste berg is Glittertind, ook in Nationaal Park Jotunheimen. Inclusief de ijskap op de top is deze 2.464 meter hoog.

3. In Noorwegen wordt alles boven de boomgrens als berg beschouwd. Dit kan dus variëren van even boven zeeniveau in het hoge noorden van het land tot ruim 1.200 meter in het uiterste zuiden.

4. Afhankelijk van de definitie die je gebruikt, heeft Noorwegen tussen de 230 en 300 bergtoppen die hoger zijn dan 2.000 meter.

5. Als je een minimale hoogte van 1.650 meter gebruikt en een topografische prominentie van 50 meter, dan zijn er zelfs ruim 1.000 bergen in Noorwegen.

Join British actor David Spinx on his hike to Preikestolen

Het recht op vrije toegang

Zwerf gerust rond

Op een respectvolle genieten van wat de natuur te bieden heeft en de omgeving achterlaten zoals je hem vond, zodat anderen er weer van kunnen genieten – dat is de essentie van het recht om rond te zwerven.

Zelfs in de Noorse nationale parken mag je bijna overal wandelen. Zolang je buiten gecultiveerd land blijft en je houdt aan een paar simpele regels, mag je zo ongeveer overal wandelen, kamperen, paardrijden of skiën. Je mag zelfs zonder vergunning zoutwatervis vangen, zolang het maar voor eigen gebruik is.

Wel moet je steeds zorgen dat je geen schade veroorzaakt. Daarnaast zijn er een paar speciale regels voor beschermde gebieden, bepaalde planten- en diersoorten, voor waar en hoe lang je mag kamperen en waar en wanneer je een kampvuur mag maken; dat zijn eigenlijk de belangrijkste.

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad