Skip to main content

10 prachtige wandelingen door de vallei

Tussen de talloze fantastische bergtoppen in Noorwegen ligt een mooi aantal valleien om te wandelen. Dit zijn enkele van de beste.

Diepe valleien en open landschappen die je kunt bewonderen. Meanderende paden langs kolkende rivieren, door steile kloven en langs kleine boerderijtjes waar je zult denken: wonen er hier mensen?

’Je moet niet altijd de hoogste pieken bereiken. In de valleien loop je vaak door prachtige culturele landschappen en langs oude wegen of langs bergboerderijen met een interessante geschiedenis,’ zegt Dag Terje Klarp Solvang, Secretaris-generaal van de Norwegian Trekking Association.

De natuur in de vallei is anders dan wat je in de hoge bergen vindt. Aangezien valleien iets minder beïnvloed worden door het weer, trekken vaak heel wat verschillende bloemen en planten je aandacht.

’In heel wat valleien duurt het seizoen langer dan in de bergen en ben je meer beschermd wanneer je aan het wandelen bent,’ zegt Klarp Solvang.

Hieronder vind je zijn selectie van de mooiste valleien in het land.

1. Aurlandsdalen in de regio Sognefjord

Deze hike van 20 kilometer start aan de Østerbø fjellstove (820 meter boven de zeespiegel). Het volgt een gemarkeerd pad tot aan Vassbygdi in Aurland langs het Sognefjord, door een prachtig landschap dat meer dan 500 verschillende plantensoorten telt. Hier vormen steile bergen diepe ravijnen en het pad loopt ook langs oude culturele schatten.

De hike duurt zo’n zeven à acht uur. Wil je prachtige uitzichten, kies dan het pad langs de steile Bjørnestigen. Een ’hiking bus’ neemt je tijdens het wandelseizoen mee vanuit Geiteryggen, Aurland en Flåm naar Østerbø en Vassbygdi. Het seizoen loopt van eind mei tot begin oktober.

Nu je er toch al bent, geniet van langzaam gebakken kaaspizza in het dorpje Aurland, zie hoe kwaliteitshandwerk gemaakt wordt in de schoenfabriek van Aurland en bewonder het uitzicht over het fjord vanaf het Stegastein-uitkijkpunt.

2. Husedalen in de regio Hardangerfjord

De wilde Husedalen-vallei in Kinsarvik aan het Hardangerfjord heeft maar liefst vier spectaculaire watervallen. Wandel van het dorpscentrum of -park naar de Tveitafossen-waterval. Vandaar is het minder dan een uur tot aan de Nyastølfossen-waterval. Nog eens 45 tot 60 minuten verder kom je bij de Nykkjesøyfossen-waterval. De vierde waterval is ook de indrukwekkendste: Søtefossen. Wil je het bergplateau Hardangervidda ten volle beleven, dan kun je verder gaan tot aan de self-service blokhut Stavali.

Het is ongeveer 15 kilometer van Kinsarvik tot Søtefossen. Heen en terug lopen duurt gewoonlijk vijf tot zes uur.

Nu je er toch al bent, het Hardangerfjord is de ideale plek voor wateractiviteiten. Ontdek het op twee na langste fjord ter wereld met een kajak of tijdens een fjord- of RIB-safari. Of ga gewoon lekker zwemmen. Wandelaars zullen zeker genieten van de tocht naar de wereldberoemde Trolltunga, het panoramische wandelpad van Hare Majesteit Koningin Sonja en de Buarbreen-gletsjer. Je kunt ook gaan zomerskiën nabij de Folgefonna-gletsjer, of bij lokale boerderijen gewoon genieten van een glaasje van de beste cider of appelsap die je ooit proefde.

3. Utladalen in Årdal

Eén van de diepste valleien van Noord-Europa lijkt wel uit het landschap gehouwen. Deze vallei loopt zo’n 20 kilometer van aan het Sognefjord tot in de bergen van Sognefjellet en Jotunheimen. Op de bodem kolkt de Utla-rivier en majestueuze bergtoppen rijzen meer dan 2.000 meter boven de groene bergwanden uit.

De wandeling neemt je mee langs de grindweg Folkevegen die in de jaren 1970 door de locals werd aangelegd. Na ongeveer een kilometer leidt een steil pad je omhoog naar de Avdalen-boerderij waar je even halt kunt houden voor een lekkere maaltijd of om te overnachten. Vier lichte kilometers verder in de vallei biedt het Vetti gard turiststasjon hetzelfde. Als je wilt, kun je een paard huren om je bagage te dragen. Vanuit Vetti is het zo’n anderhalve kilometer lopen tot aan de Vettisfossen-waterval, de hoogste enkelvoudige, vrij vallende waterval in Noord-Europa.

Je kunt ook verderlopen naar de prachtige Stølsmaradalen-vallei, waar je kunt overnachten in twee verschillende DNT-blokhutten.

Nu je er toch al bent, rijd dan vanuit Turtagrø op de Norwegian Scenic Route Sognefjellet langs de prachtige Tindevegen-bergweg naar Årdal. En als je in Årdal bent, dan kun je misschien even gaan zwemmen in het openluchtzwembad.

4. Innerdalen in Sunndal

De Innerdalen-vallei wordt vaak ’de mooiste vallei van Noorwegen’ genoemd. Het groene paradijs Sunndal ligt niet ver van Sunndalsøra in Noordwest en wordt omringd door wilde bergen en glinsterende meren waar je kunt gaan zwemmen of een roeiboot of kano kunt huren.

Parkeer je auto in de buurt van Ålvundeid en volg de behoorlijk steile grindweg voor 3,5 kilometer tot je bij de charmante Renndølsetra-logde komt. Daar kun je overnachten en heerlijke, lokale, biologische gerechten eten of gewoon even halt houden voor hun beroemde wafels. Een eindje verder ligt de blokhut Innerdal turisthytte waar je ook kunt eten en overnachten.

Volg de paden verder tot in de vallei om omhoog naar de bergen van Trollheimen, of wandel tot aan de voet (of top) van de legendarische, 1.452 meter hoge berg Innerdalstårnet.

Nu je er toch al bent, maak dan even een omweg naar Tingvoll, waar je Kraftkar, de beste kaas ter wereld, kunt kopen. Wil je blijven wandelen, dan liggen het populaire pad naar de berg Skåla en de prachtige Trollheimen-bergen vlakbij.

5. Sautso/Alta-kloof in Alta

De grootste kloof van Noord-Europa heeft steile wanden die 300 à 400 meter hoog zijn. Er zijn hier dus geen paden. Maar je kunt het prachtige uitzicht bewonderen vanaf heel wat uitkijkpunten in Alta zoals de Gargia-berghut of Beskades. Het is ook mogelijk om de kloof tijdens een begeleide tocht met een rivierboot of kano te verkennen.

Nu je er toch al bent, in Alta kun je de Samische cultuur van dichtbij meemaken. Je moet ook zeker een bezoekje brengen aan de noorderlichtkathedraal en onder de middernachtzon de door UNESCO beschermde rotstekeningen in Hjemmeluft bewonderen. En onthoud zeker: Alta is in de zomer vaak verrassend warm, zonnig en droog.

6. The King’s Road door Lærdal

Kongevegen, wat de Koningsweg betekent, was in 1793 de eerste weg die Oost- en West-Noorwegen met elkaar verbond. Het mooiste stukje weg begint in Vang in Valdres en neemt je mee door de Filefjell-bergen tot in Lærdal aan het Sognefjord. De hele tocht duurt zo’n vijf à zes dagen of wandel enkel over het laatste deel.

Op een kort stukje weg langs de Vindhellavegen van aan de Borgund-staafkerk kun je een fascinerende, oude wegconstructie beleven. Wil je een langere wandeling, ga dan verder naar beneden langs het fjord of over de Øygardsvegen en zelfs nog verder langs rivieren en watervallen door Galdane. Van daaruit kun je een bus nemen naar de oude stad Gamle Lærdalsøyri of er overnachten voor je de volgende ochtend verder gaat over natuurpaden en -wegen door het groene Lærdal.

Nu je er toch al bent, verken dan de kleine parel Gamle Lærdalsøyri en de beschermde houten huizen langs het fjord. Je kunt ook gaan kajakken, het centrum voor Noorse wilde zalm bezoeken en over een Norwegian Scenic Route langs de berg Aurlandsfjellet naar Aurland rijden. Pauzeer even bij het uitkijkpunt Stegastein voor een adembenemend uitzicht!

7. Døråldalen in Rondane

Wandel over landmassa’s die op miljoenen jaren tijd van de evenaar tot hier zijn gereisd. In de Døråldalen-vallei kreeg de omgeving een unieke vorm door een combinatie van ijs, weer en wind. Je kunt helemaal tot aan de twee blokhutten Øvre en Nedre Dørålseter rijden, waar je kunt overnachten.

Van aan de parking volg je de rivier doorheen de 10 kilometer lange Døråldalen-vallei of je wandelt naar de top van één van de prachtige omringende bergen. Ontdek de bijzondere Skranglehaugene met zijn morenes en doodijsgaten die aan het einde van de IJstijd gevormd werden. Je kunt ook vertrekken op een tocht van blokhut naar blokhut door de bergen van Rondane.

Nu je hier toch al bent, neem dan zeker de tijd voor een ritje met de auto of fiets over de Norwegian Scenic Route Rondane. En zorg zeker voor een stop aan het uitkijkpunt Sohlbergplassen. Maak een leuke treintocht in de oude mijn in Folldal of ga paardrijden in de bergen vlakbij.

8. Junkerdalsura in Saltfjellet

Dichtbij Storfjord, net ten noorden van de Saltfjellet-bergen in de buurt van Bodø in Noord-Noorwegen, vind je de ingang van het Junkerdalsura-natuurreservaat. Een gigantische, maar nauwe kloof die zich een weg baant tussen de hoge bergen.

Door de beschutte ligging en kalkrijke grond is de Junkerdalen-vallei een botanische droom met een breed aanbod aan planten, waaronder ook orchideeën.

Van aan de parking bij het centrum voor het nationale park Nordland, kun je ’kinderwagenvriendelijke’ weg van 2.5 kilometer volgen tot aan een picknickgebied in de vallei. Er zijn ook veel wandelopties in het nationaal park Junkerdalen. Of je kunt het uitzicht vanaf de berg Solvågtind bewonderen.

Nu je er toch al bent, stop dan even bij het centrum voor het nationale park Nordland en ga lekker lunchen bij het nostalgische gasthuis Storjord hotel. Aan de andere kant van de weg vind je enkele prachtige bospaden en spannende hangbruggen.

9. Jutulhogget in Røros

Beleef het grootste ravijn van Noord-Europa in Alvdal in de Østerdalen-vallei. Jutulhogget is 2,4 kilometer lang en op sommige plaatsen rijzen de rotsmuren wel tot 240 meter hoog. Parkeer langs de Riksveg 3 (Rv3) en geniet van het uitzicht voor je het pad neemt naar beneden in de ravijn. Test de ongelofelijke echo en bewonder de vele planten die je nergens anders in deze bergen zult vinden.

Nu je toch hier bent, bezoek dan zeker het mijnstadje Røros dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en maak ook een boottocht op het Femunden-meer.

10. Molladalen in Sunnmøre

Molladalen ligt als een gigantisch hoefijzer in Sunnmøre en wordt omringd door ruige pieken die tot 1.400 meter boven de zeespiegel rijzen. De vallei is minstens even magisch in het zonlicht als wanneer de mist mysterieus tussen de bergen zweeft. Kijk of de vissen bijten in één van de vele meren of huur een berggids en beklim de Bladet of één van de andere steile pieken van de Molladalstindane-bergen. Je vindt hier zowel gemakkelijke als zwaardere hikes. Rijd over de tolweg van Barstadvika naar je beginpunt in Melbøsætra.

En als je er dan toch bent: Molladalen ligt vlakbij de art nouveau-stad Ålesund, en rond het Hjørundfjord kun je schitterende wandelingen maken. De streek heeft niet alleen heel wat unieke hotels en restaurants, maar ook de meest spectaculaire schommel ter wereld!

Beklim de mooiste bergtrappen van het land of verhoog je hartslag met onze 10 tips voor adrenalinejunkies. Je kunt hoe dan ook een vakantie op maat boeken bij Up Norway!

Verken de valleien

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Recent bekeken pagina's