BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
People standing at the Stegastein viewpoint along the Norwegian Scenic Route Aurlandsfjellet
Norwegian Scenic Routes.
Photo: One Big Happy Family / Nasjonaleturistveger.no Music: Apogee (feat. Pav) - Carl Louis

Norwegian Scenic Routes

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Maak op deze uitgekiende Noorse routes kennis met de wonderen van de natuur en met kunst, design en architectuur. Het brengt je op bijzondere en verrassende manieren dichter bij de natuur. Ontdek deze bekroonde Norwegian Scenic Routes.

Een roadtrip is een geweldige manier om een nieuw land te ontdekken. Toch kun je soms in de auto het gevoel hebben dat er iets aan de sfeer ontbreekt, zoals het landschap niet kunnen ruiken en aanraken.

Het beste van twee werelden

De afgelopen jaren hebben architectuur en design in Noorwegen een enorme groei doorgemaakt en zijn architecten en designers zich op onze natuur gaan richten. Langs 18 verschillende wegen is het landschap zo aangepast dat er een nieuwe, betere beleving ontstaan is. Dit is allemaal te danken aan de inzet van het Norwegian Scenic Route-initiatief dat Noorse natuur, architectuur en design verweeft tot een samenhangend geheel.

De 18 mooiste Norwegian Scenic Routes zijn zowel te vinden in het westen, midden en noorden van Noorwegen als langs de kust en in de bergen. In totaal beslaan ze ongeveer 2.136 kilometer. Het duurde 20 jaar totdat het project klaar was en heeft enkele honderden miljoenen kronen gekost.

Zowat overal zijn er wel snelwegen met prachtige uitzichten te vinden, maar deze spannen de kroon door hun spectaculaire kunst en architectuur. Niemand heeft iets dergelijks tot nu toe voor elkaar gekregen.

Tijdens de aanleg werden er rustpunten, parkeerplaatsen en uitzichtpunten gebouwd en werd er begroeiing weggehaald. Een aantal Noorse toparchitecten en -designers leverden een bijdrage aan het project, zoals Snøhetta, Reiulf Ramstad Arkitekter, Jensen & Skodvin en Carl-Viggo Hølmebakk. Ook waren er enkele buitenlanders betrokken, waaronder de Frans-Amerikaanse Louise Bourgeois en de Zwitser Peter Zumthor.

Advertentie

Ontdek de Norwegian Scenic Routes met de auto. Bekijk de prijzen en beschikbaarheid op Auto Europe.

 

De 18 Norwegian Scenic Routes

Norwegian scenic routes van Noord tot Zuid
Varanger gaat over de lange lijnen in het landschap en ook de lange tijdslijnen van zijn geschiedenis. Het biedt niet alleen een lichamelijke… Read more
Varanger
De weg richting Havøysund is bijzonder gevarieerd. Hoewel het hoogste punt maar een paar honderd meter boven de zeespiegel ligt, krijg je de indruk… Read more
Havøysund
De steile bergen duiken diep de oceaan in, een ronduit adembenemend zicht! Read more
Senja
Op het eiland Andøya kun je over Noorwegens mooiste stranden kuieren en over de stille wateren van de oceaan turen met de middernachtzon als je enige… Read more
Andøya
Welk jaargetijde je er ook bent, Lofoten staat garant voor een reis met een adembenemende omgeving. Read more
Lofoten
Dankzij de zes veerboten en de vele contrasten moet je zeker genoeg tijd uittrekken om over de Helgelandskysten te rijden. Read more
Helgelandskysten
Niets is zo machtig als de oceaan, die voor vele eeuwen de belangrijkste transportroute en inkomstbron was en nu het startpunt voor allerlei… Read more
Atlanterhavsvegen
Soms is de weg op zich al de bestemming. Dit is zeker waar voor de Gamle Strynefjellsvegen. Read more
Gamle Strynefjellsvegen
Pieken van meer dan 2.000 meter hoog in een enig sneeuwwit landschap, de stralen van de laaghangende zon die reflecteren op de glinsterende sneeuw,… Read more
Rondane
Vanaf de groene weide en het weelderige landschap van Bøverdalen kun je een glimp opvangen van de machtige bergen in de verte, terwijl de weg langzaam… Read more
Sognefjellet
Rijden door het open landschap geeft je het gevoel te vliegen. De wegen strekken zich golvend uit in de verte. Read more
Valdresflye
Voor de meesten is Gaularfjellet een goed bewaard geheim, maar voor wie de weg verkend heeft, zal ze altijd bijzonder blijven. Read more
Gaularfjellet
De meeste schilderachtige wegen zijn prachtig, ongeacht van welke kant je komt, maar in dit geval rijd je best vanuit Lærdal richting Aurlandsvangen… Read more
Aurlandsfjellet
Het is geen geheim dat Hardanger overloopt van de natuurpracht dankzij zijn razende watervallen en bloeiende fruitbomen. Read more
Hardanger
Het feit dat deze weg over het hoogste bergplateau van Europa loopt, geeft je al een idee wat je kunt verwachten... maar niet alles! Read more
Hardangervidda
De rit over de Norwegian Scenic Route Ryfylke is een tocht vol contrasten. Hier vind je hoge, kale bergen, weelderige hellingen, hoge bergwanden en… Read more
Ryfylke
De Norwegian Scenic Route Jæren verschilt tot op zeker niveau van de meeste andere routes. Het is vooral een weg voor allerlei doeleinden. Read more
Jæren
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Varanger – Varangerbotn naar Hamningberg

  160 km, 123 meter boven NAP, geen veerdiensten, let op in de winter​

  Deze weg langs de open zee in het hoge noorden heeft alles te maken met bezinning. Rijdend onder een natuurlijke lichtshow van het noorderlicht kun je stilstaan bij de aangrijpende leefomstandigheden van de mensen die hier in het verre verleden woonden.

  Havøysund – van Kokelv naar Havøysund

  67 km, 233 meter boven NAP, geen veerdiensten

  Er reizen niet veel mensen zo ver noordelijk, al is dat wel de moeite waard want aan het eind van deze gevarieerde en fascinerende route - aan de kust in de buurt van de Noordkaap - vind je een levendig vissersdorp.

  Senja – van Gryllefjord naar Botnhamn

  102 km, 287 meter boven NAP, geen veerdiensten

  De smalle, bochtige weggetjes op Senja banen zich een weg door de imposante rotspartijen die recht uit de zee omhoogrijzen. Je bent, als je deze route rijdt, dan ook altijd in de buurt van de zee.

  Andøya – van Bjørnskinn naar Andenes

  58 km, 65 meter boven NAP, geen veerdiensten​

  De Andøya-route loopt langs zandstranden en over grillige bergtoppen. Beleef de variatie: van de serene en ruwe natuur via de rijke fauna tot de eeuwenoude cultuur aan de kust.

  Lofoten – van Å naar Raftsundet

  230 kilometres, 59 metres above sea level

  Het klinkt cliché, maar de natuur op de Lofoten is echt adembenemend. Het is één van de meest unieke en populaire bestemmingen in Noorwegen. De weg loopt recht naar het hart van het gebied.

  Helgelandskysten – van Holm naar Godøystraumen

  433 km, 346 meter boven NAP, 6 veerdiensten​

  De langste nationale toeristische route is 433 kilometer lang. Je kruist de Poolcirkel en komt langs de grootste getijdendraaikolk ter wereld, je passeert de unieke berg Torghatten, en als kers op de taart kom je op de Vega-eilanden die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

  Atlanterhavsvegen – van Kårvåg naar Bud

  36 km, 30 meter boven NAP, geen veerdiensten

  Dit is ongetwijfeld één van de meest spectaculaire wegen ter wereld. De Atlantische weg doorkruist de uitmonding van een fjord en voert je over eilandjes en langs rotspartijen via acht verbindingsbruggen.

  Geiranger-Trollstigen – van Langevatn naar Strynefjellet en Sogge Bru in de Romsdalen-vallei

  104 km, 1.038 meter boven NAP, geen veerdiensten, let op in de winter

  De Trollstigen-weg vol haarspeldbochten is wereldberoemd, net zoals het Geirangerfjord dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ze staan met elkaar in verbinding via deze spectaculaire bergweg. Een tussenstop bij één van de prachtige uitzichtpunten is zeker de moeite waard.

  Gamle Strynefjellsvegen – van Grotli naar Videsæter

  27 km, 1.139 meter boven NAP, geen veerdiensten, let op in de winter​

  De oude weg door de bergen van Stryn is aangelegd in 1884. Hier zijn de grootste bezienswaardigheden de 27 kilometer lange weg zelf en de natuur in de omgeving.

  Rondane – van Venabygdsfjellet naar Folldal

  75 km, 1.060 meter boven NAP, geen veerdiensten

  Rondane is het oudste nationale park van Noorwegen en is een groot, zowat totaal ongerept rotsplateau met tien bergtoppen die hoger zijn dan 2.000 meter. Deze route is een mengelmoes van kalm, woest, sereen en ruig.

  Sognefjellet – van Lom naar Gaupne

  108 km, 1.434 meter boven NAP, geen veerdiensten, let op in de winter​

  Passeer je de hoogste Noorse bergpas op 1.434 meter boven de zeespiegel, dan kijk je uit over het Sognefjord, het langste en diepste fjord van Noorwegen. De natuur hier is echt spectaculair.

  Valdresflye – van Garli naar Hindsæter

  49 km, 1.389 meter boven NAP, geen veerdiensten, let op in de winter

  Een alternatieve route voor mensen die richting het noorden rijden. Deze bergweg loopt recht over een enorme hoogvlakte - ver boven de boomgrens. Hier heb je uitzicht op Jotunheimen waar je de hoogste bergtoppen van Noorwegen vindt.

  Gaularfjellet – van Balestrand naar Moskog en van Sande naar Eldalsosen

  114 km, 784 meter boven NAP, geen veerdiensten, let op in de winter​

  Deze minder bekende route is echt een verborgen juweeltje. De weg volgt het water van de bergmeren naar het fjord - langs woeste stroomversnellingen en watervallen.

  Aurlandsfjellet – van Aurlandsvangen naar Lærdalsøyri

  47 km, 1.306 meter boven NAP, geen veerdiensten, let op in de winter

  De beste manier om deze route van fjord naar fjord te rijden is van oost naar west. Je komt dan uit in Stegastein, misschien wel het mooiste uitzichtpunt langs alle nationale toeristische routes.

  Hardanger – van Granvin naar Steinsdalsfossen, van Norheimsund naar Tørvikbygd, van Jondal naar Utne en van Kinsarvik naar Låtefoss

  158 km, 275 meter boven NAP, 2 veerdiensten

  De regio Hardanger is een plaatje op zich dankzij haar fjorden, bergen, cultuurlandschap en haar eeuwenoude cultuur – allemaal te bewonderen vanuit de auto.

  Hardangervidda – van Eidfjord naar Haugastøl

   67 km, 1.250 meter boven NAP, geen veerdiensten

  Met ruim 6.000 vierkante kilometer is Hardangervidda het grootste bergplateau van Noord-Europa. Het is aangemerkt als nationaal park en heeft een rijke flora en fauna met schitterende vergezichten.

  Ryfylke – van Oanes aan het Lysefjord naar Håra

  260 km, 972 meter boven NAP, 2 veerdiensten, let op in de winter

  Deze weg vol contrasten voert je langs fjorden en over bergen. Nog geen twintig minuten vanaf je beginpunt ligt het pad naar de wereldberoemde klif Preikestolen (de preekstoel).

  Jæren – van Ogna naar Bore

  41 km, 35 meter boven NAP, geen veerdiensten

  Zowel deze weg als het landschap in het zuidwesten van Noorwegen springen er letterlijk en figuurlijk uit ten opzichte van de andere nationale toeristische routes. Het is namelijk een hoofdweg met uitzicht op zee dat door een ongekend mooi kustlandschap loopt dat je nergens anders in Noorwegen zult vinden. 

  Profiteer van deze topaanbiedingen

  Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

  Zie het zelf

  Raak geïnspireerd

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top
  Your Recently Viewed Pages

  Terug naar boven