Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Røros Røros
Credits
Røros.
Photo: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com
Campaign
Partner

Een glimps van het verleden

Het traditionele stadje Røros is een moderne gemeenschap waar de bevolking leeft en werkt in het een UNESCO­wereldcultuurerfgoed.

Røros is een van de oudste stadjes in Europa welk is gebouwd met uitsluitend houten gewouwen, en ligt op een glooiend plateau op 628 met boven NAP. Het stadje was gesticht in 1644 toen het eerste kopererts in het gebied was gevonden, en door je jaren heen werd Røros een van de belangrijkste mijnstadjes in Noorwegen.

Veel van het oorspronkelijke karakter van Røros is bewaard gebleven. Het stratenpatroon en de boerderijen in het centrum van het stadje zijn nog hetzelfde als toen het stadje gebouwd werd in de 17e eeuw. Dankzij de authentieke houten gebouwen en het unieke karakter van een 17e eeuws mijnstadje werd Røros op de UNESCO-lijst geplaatst in 1980.

In 2013 werd Røros gecertificeerd als een duurzame bestemming, een kwaliteitsmerk wat wordt gegeven aan bestemmingen die systematisch te werk gaan om de impact van het toerisme op het milieu tegen te gaan, terwijl de ervaring voor de bezoekers gewaarborgd blijft. Ook zijn deze duurzame bestemmingen ertoe verplicht om de geschiedenis, karakter en natuur van de bestemming te beschermen. Røros staat er ook bekend in Noorwegen als een van de belangrijkste regio's voor lokaal geproduceerd voedsel.

Vandaag de dag is het kleine stadje Røros een levend museum, en het gehele stadscentrum met haar authenieke houten gebouwen is een beschermd stadsgezicht. Wanneer je de smalle straatjes, binnenplaatsen en gebouwen van het centrum van Røros verkent, zul je vele lokale winkeltjes en werkplaatsen tegenkomen waar onder andere lokaal gemaakte keramiek, kleding en gerechten aangeboden wordt.

Utistuvollen, Vingelen
Vingelen
CH - visitnorway.com
Røros
Røros
CH - Visitnorway.com
Røros
Røros
Thomas Rasmus Skaug/Visitnorway.com
Røros
Røros
Terje Rakke/Nordic Life AS/ Visitnorway.com
Ad

Een duurzame bestemming

Veel plaatsen volgen duurzame principes, maar om als duurzame bestemming gecertificeerd te worden is een eer waar maar weinig bestemmingen voor kwalificeren. Het proces om gecertificeerd te worden duurt jaren, en de samenwerkende aanbieders in de betreffende bestemming moeten in deze tijd aantonen dat zij ook daadwerkelijk gedreven zijn om de ervaring voor hun bezoekers uitmuntend te houden, terwijl de negatieve impact van het toerisme op alle mogelijke manieren wordt tegengegaan. Daarnaast moet de bestemming continu aan haar bedrijfsvoering en de verhoudingen met de lokale gemeenschap werken, allemaal volgens duurzame principes.

Leer meer over duurzaamheid in Noorwegen

Sustainable destination

Wat te doen

Waar te verblijven

Eten en drinken

Reizen naar en in de omgeving

Met het vliegtuig:
  • Røros ligt ongeveer 50 minuten met het vliegtuig van Oslo. Het is mogelijk om op alle dagen een vliegtuig naar Røros te pakken, met uitzondering van zaterdag.
  • De luchthaven van Røros ligt ongeveer 2 kilometer buiten het centrum van het stadje.
Over de weg:
  • Met de auto of bus doe je er ongeveer 5 uur over om vanuit Oslo in Røros te komen. Vanuit Trondheim duurt het ongeveer 2 uur.
Met de trein:
  • Er vertrekken regelmatig treinen van de Noorse Staatsspoorwegen (NSB) uit zowel Oslo als Trondheim naar Røros. Vanuit Trondheim doe je er ongeveer twee uur over met de trein, net zo lang als met de auto of bus.
Met de boot:
  • De excursieboot MS Fæmund II vaart dagelijks in de zomer over het Femundenmeer. Hiermee kun je varen vanuit Elgå in Hedmark naar Synnervika in de gemeente Røros, 30 kilometer van het stadje Røros. Vanuit Synnervika kun je met de bus verder naar Røros. Deze boot kan enkel passagiers meenemen, en heeft geen plaats voor auto's.

 

Røros biedt meer...

Waarom wachten totdat je er bent? Bekijk nu alle andere mogelijkheden en ontdek wat er allemaal kan!

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad