Skip to main content

RØROS

Reis terug in de tijd

Scroll naar beneden voor inspiratie of ga rechtstreeks naar onze pagina ’plan je reis’

Schilderachtige houten huizen met een hele geschiedenis.

Een ondergrondse wereld.

Overblijfselen van een andere tijd.

Het traditionele bergstadje Røros in Trøndelag is één van de oudste gemeentes met houten gebouwen in Europa en ook een UNESCO-Werelderfgoedsite.

Het staat bekend als een levend museum dat eeuwen geschiedenis herbergt, zowel van de charmante straatjes tot aan…

…de oude kopermijnen, zoals de Olav-mijn.

Røros werd gesticht in 1644, na de eerste ontdekkingen van koper in de regio. Door de jaren heen werd het één van de belangrijkste mijnstadjes in Noorwegen.

De inwoners van Røros hebben de originele charme van het stadje behouden, met huizen die dateren uit de 18e en 19e eeuw, net als een omliggende cultureel landschap.

Ontdek het zelf of…

…reis terug in de tijd met een begeleide tocht.

Eén van de topbezienswaardigheden is de oude Røros-Kerk, ook wel de Bergstadens Ziir genoemd, wat ’de trots van het mijnstadje’ betekent.

Kijk maar naar de architectuur, de details,…

…om nog maar te zwijgen over de binnenkant.

Røros is ook één van de toonaangevende regio’s in Noorwegen voor lokaal geproduceerde voeding.

Zoals bijvoorbeeld het traditionele, platte gebakje Pjalt dat vaak met bruine kaas wordt geserveerd.

In de zomer kun je meegaan met een plaatselijke foodsafari. Je kunt allerlei lekkernijen proeven, zoals gefermenteerde vis (rakfisk), rendiervlees, bekroonde kazen en verse producten van de boerderijen Eggen Gardsysteri en Galåvolden Gård.

Je kunt de delicatessen het hele jaar door proeven in tal van restaurants in het stadje.

Het kale landschap en de temperatuur in de regio zorgen ervoor dat alle producten traag groeien en zo een echt bijzondere smaak krijgen. Ook de vele rendieren in de regio lijken er wel van te houden!

De prachtige natuur rond Røros is ook het ontdekken waard.

Ga op verkenning in de nationale parken Femundsmarka en Forollhogna waar je kunt gaan wandelen, mountainbiken en vissen. Of ga naar de grootste kloof van Noord-Europa, de Jutulhogget.

Liever een ontspannen dag aan het meer? Dan biedt de historische boot M/S Fæmund II in de zomer tochtjes aan op het Femunden-meer.

In Alvdal, ten zuiden van Røros, kun je ook over de op één na hoogst gelegen weg van Noorwegen rijden, naar de top van de berg Tronfjellet, waar je een panoramisch uitzicht hebt over de regio.

In de winter gebruiken de mensen vaak een ’spark’ (stepslee) om door de stad te rijden. Probeer het zelf eens en stop even bij onafhankelijke winkels en ateliers die lokaal gemaakte keramiek, kleding en voeding verkopen.

Aangezien Røros in de winter één van de koudste steden van Noorwegen is, doe je best zoals de locals: je in wol wikkelen!

Gebreide truien en wanten van een plaatselijke winkel of warme dekens en zitkussens van Røros Tweed. Dat komt allemaal van pas wanneer de temperaturen dalen tot min 20°C.

Maar bij dit koude weer krijg je ook veel sneeuw!

Kruip lekker onder een schapenvacht tijdens een sleetochtje, ga skiën, of ga op hondensledetocht.

Eén van de beroemdste wintertradities is de jaarlijkse kerstmarkt en hiervoor is Røros één van de topbestemmingen voor Kerstmis in Noorwegen.

De decoraties, marktkraampjes en de echte kerstsfeer. Het is de perfecte locatie voor een feestdag vol nostalgie.

Ga terug in de tijd in het historische Røros.

Plan je reis vandaag!

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's