Skip to main content

Wat pruttelt er nog zoal in Trøndelag?

Nuchter. Authentiek. Met wortels uit de Vikingtijd en gestoeld op de middeleeuwse geschiedenis en duizenden jaren jacht-, vis- en landbouwtradities. Maar tegelijkertijd uiterst innovatief.

De prestigieuze Condé Nast Traveler heeft Trøndelag benoemd tot een van de drie topbestemmingen voor dinerervaringen in 2022, waarmee het de titel van Europese Regio van Gastronomie in 2022 heeft verdiend.

'Het afwisselende landschap, de bossen, de bergen, de fjorden en de velden in het gebied leveren vis, schaal- en schelpdieren, biologische zuivelproducten en verse groenten van hoge kwaliteit op die de boeren zowel lokaal als aan restaurants over de hele wereld verkopen.' Condé Nast Traveler

Lees hieronder wat Noorse sterrenchef-koks en voedselproducenten tegen elkaar te zeggen hebben over foodieparadijs Trøndelag.

De beste vis, schaal- en schelpdieren ter wereld?

Wat staat er op de menukaart vandaag? De kustlijn van de regio Trøndelag bestaat uit duizenden eilanden en scheren in de koude, schone Noorse Zee. De kabeljauw, zalm, krab en langoustines uit dit gebied - vooral die van de eilanden Hitra en Frøya - worden verscheept over de hele wereld en geserveerd in de beste restaurants ter wereld.

“Ik heb zelf een van de meest creatieve zeevruchtengerechten van mijn leven gegeten bij de Ansnes Brygger op het eiland Hitra. Het was gewoon... Wow!” zegt Noorse kookboekauteur Helle Øder Valebrokk. Ze is een van de bekendste foodbloggers en schrijft het populaire blog helleskitchen.no.

En ze is niet de enige. Ze interviewde ooit het gerenommeerde MasterChef Australia-jurylid Matt Preston in Mexico.

'Hij vertelde me dat vis, schaal- en schelpdieren uit Noorwegen en Trøndelag de allerbeste zijn die hij ooit heeft gegeten', zegt Helle.

Ze is ervan overtuigd dat Trondheim z'n bijnaam de bakermat van de Scandinavische keuken eer aandoet.

'Waar je ook naartoe gaat in Scandinavië, de schaal- en schelpdieren die in de echt goede restaurants worden geserveerd, komen tegenwoordig zowat allemaal uit Noorwegen.'

De lokale voedselhausse

In Trøndelag draait het zowel om het land als om de zee. Om een goed beeld te krijgen, moeten we een stukje terug in de tijd. In de regio Trøndelag wordt al heel wat jaartjes gekookt.

Hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, het kleine voormalige mijnstadje Røros midden in de bergen in het zuiden van Trøndelag nam het voortouw wat betreft de lokale voedselhausse in Noorwegen. Je kunt hier zelfs mee op lokale foodsafari voor een unieke en historische gastronomische ervaring.

De trend verspreidde zich over de hele regio. Trøndelag trok dankzij de overvloed aan geweldige voedselproducenten topkoks aan, en die brachten op hun beurt ervaringen uit alle windrichtingen met zich mee. Hier is dan ook een sterke cultuur ontstaan waarin plaatselijke etenswaren worden gecombineerd met innovatieve ideeën, en het resultaat daarvan geeft de regio z'n gedurfde, passievolle culinaire houding.

Dankzij de unieke vruchtbare grond van de regio groeien groenten en fruit hier langzamer, waardoor ze een zoetere en intensere smaak krijgen.

Een keur aan lokale specialiteiten

'Het fascinerende aan Trøndelag is dat de regio vrij uniek is als het om eten gaat. Elk afzonderlijk gebied wordt gewaardeerd om z'n eigen producten', zegt Mikael Forselius, voormalig Hotelier & CEO van het gerenommeerde Britannia Hotel in Trondheim, waar het Michelinster-restaurant Speilsalen is gevestigd.

Je enige probleem is kiezen uit het overvloedige aanbod.

De groenten uit de regio Fosen, het plaatselijke rendiervlees, de zuivelproducten uit Røros en de vis, schaal- en schelpdieren van de eilanden Hitra en Frøya zijn allemaal plaatselijke specialiteiten.

Zei je kaas?

De koeien en schapen in de regio grazen het sappige groene gras en produceren melk waarmee de plaatselijke kaasmakers de beste kazen ter wereld maken.

2023 was een recordjaar voor de World Cheese Awards, met meer dan 4.500 die streden voor het wereldkampioenschap. De prestigieuze competitie werd gehouden in Trondheim in Trøndelag. De blauwe kaas ‘Nidelven Blå’ van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.

“We zijn een kleine melkveehouderij twee uur verwijderd van Trondheim, dus dat dit gebeurt in onze eigen omgeving betekent veel voor ons. Dat alle medewerkers van de melkveehouderij hier zijn maakt het extra bijzonder”, zegt Maren Gangstad, algemeen directeur van Gangstad Gårdsysteri.

Wil je deze bekroonde kaas proeven? Gangstad Gårdsysteri is een van de hoogtepunten van de Golden Road, een van de heerlijkste fietsreizen van Noorwegen. Vergeet niet om ook de Camembert en smeerbare kazen te proberen! De route is ook thuis aan vele andere boerderijwinkels, eetgelegenheden en cafés die lokale producten verkopen, waaronder heerlijke kazen.


Bocuse d'Or Europe

In 2024 is Trondheim gaststad van het Bocuse d'Or Europe kampioenschap - een andere internationale erkenning van het ongelooflijke gastronomische traject van deze kleine maar trotse regio in het noorden.

Bij het aankondigen van hun keuze verklaarde Bocuse d'Or dat 'Trondheim een veelbelovende internationale gastronomische hoofdstad is'.

Wist je trouwens dat Noorwegen en Frankrijk de landen zijn die de Bocuse d’Or het vaakst winnen?

Dorst in Trøndelag?

Er zijn in de regio genoeg manieren om je dorst te lessen. Overal duiken nieuwe microbrouwerijen, koffietentjes en plaatselijke sap- en kombuchaproducenten op.

En naar een lekkere cocktail hoef je ook niet ver te zoeken. Sommige worden gemaakt met een lokaal tintje.

'Cocktails op basis van aquavit zijn op dit moment behoorlijk in opkomst - zowel in Noorwegen als in de andere Scandinavische landen. Dat is grotendeels te danken aan een nieuwe golf lokale producenten en vakbekwame, innovatieve barkeepers', zegt Jørgen Dons, winnaar van de onderscheiding The best Nordic Bartender en manager van de populaire Raus Bar in Trondheim.

De stijlvolle bar van Hotel Britannia is ook een aanrader voor echte cocktailliefhebbers. Ben je meer van de wijn, dan is volgens de Michelingids de sommelier hier één van de beste ter wereld. Er zijn ook volop andere geweldige wijnbarretjes en gezellige pubs in de stad.

Ontdek meer

Recent bekeken pagina's