De lokale voedselhausse
In Trøndelag draait het zowel om het land als om de zee. Om een goed beeld te krijgen, moeten we een stukje terug in de tijd. In de regio Trøndelag wordt al heel wat jaartjes gekookt.
Hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, het kleine voormalige mijnstadje Røros midden in de bergen in het zuiden van Trøndelag nam het voortouw wat betreft de lokale voedselhausse in Noorwegen. Je kunt hier zelfs mee op lokale foodsafari voor een unieke en historische gastronomische ervaring.
De trend verspreidde zich over de hele regio. Trøndelag trok dankzij de overvloed aan geweldige voedselproducenten topkoks aan, en die brachten op hun beurt ervaringen uit alle windrichtingen met zich mee. Hier is dan ook een sterke cultuur ontstaan waarin plaatselijke etenswaren worden gecombineerd met innovatieve ideeën, en het resultaat daarvan geeft de regio z'n gedurfde, passievolle culinaire houding.
Dankzij de unieke vruchtbare grond van de regio groeien groenten en fruit hier langzamer, waardoor ze een zoetere en intensere smaak krijgen.
Een keur aan lokale specialiteiten
'Het fascinerende aan Trøndelag is dat de regio vrij uniek is als het om eten gaat. Elk afzonderlijk gebied wordt gewaardeerd om z'n eigen producten', zegt Mikael Forselius. Hij is hotelier en CEO van het beroemde Britannia Hotel in Trondheim, waarin het met Michelinsterren bekroonde restaurant Speilsalen is gevestigd.
Je enige probleem is kiezen uit het overvloedige aanbod.
De groenten uit de regio Fosen, het plaatselijke rendiervlees, de zuivelproducten uit Røros en de vis, schaal- en schelpdieren van de eilanden Hitra en Frøya zijn allemaal plaatselijke specialiteiten.