Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Overnachtingsmogelijkheden en skiresorts

    Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

    Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

    Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

    Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

    Classic Norway Hotels – een unieke combinatie van karakteristieke hotels en authentieke vissershutten

    Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

    Rauland - skivakantie in een prachtig berglandschap

    DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

    Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

    Campcation –  Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation

  • Reizen in Noorwegen

    Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

    SJ NORD – het avontuur begint op de trein

    Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

    NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

    Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

    DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021

    AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

    Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

    Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

    Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

  • Tours en rondtochten

    Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

    Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen

    Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals

    Up Norway – luxe op maat door insiders

    Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

    Booknordics.com –  honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen

    Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

    Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten

    Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

    50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

    Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

    Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

    Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

  • Offers

Search
or search all of Norway

Paradijs voor foodies

Trondheim en Trøndelag

Europese gastronomische regio 2022

'De provincie Trøndelag is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een wereldberoemde regio op etensgebied.'

Condé Nast Traveler, 2022

Seafood from Fosen, Trøndelag .
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
Seafood from Fosen, Trøndelag .
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Kom naar de bakermat van de allerbeste vis, schaal- en schelpdieren van de hele wereld ...

Seafood from Fosen, Trøndelag .
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
Seafood from Fosen, Trøndelag .
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

... en krijg een nieuwe kijk op versheid.

Food and drink in Trøndelag .
Photo: Foodboom / Trøndelag Reiseliv
Food and drink in Trøndelag .
Photo: Foodboom / Trøndelag Reiseliv

Proef de verfijnde smaken van ingrediënten uit de ruige, krachtige wildernis en uit de bergen.

Reindeer in wintertime .
Photo: Hans Petter Sørensen / FarOutFocus - Visit Norway
Reindeer in wintertime .
Photo: Hans Petter Sørensen / FarOutFocus - Visit Norway

Kruipbramen, rendiervlees en verse vis - recht uit de meren en uit zee.

Food from Trøndelag .
Photo: Annegrethes/Foap/Visitnorway.com/Marius Rua/Trøndelag Reiseliv AS
Food from Trøndelag .
Photo: Annegrethes/Foap/Visitnorway.com/Marius Rua/Trøndelag Reiseliv AS

Hier zijn koks niet vies zijn van rock-'n-roll en toveren met verrassende ingrediënten ...

Home of Nordic Flavours, Trondheim .
Photo: Visit Trondheim
Home of Nordic Flavours, Trondheim .
Photo: Visit Trondheim

... en met de oogst van langzaam groeiende gewassen uit de landelijke gebieden.

De vruchtbare en mineraalrijke grond heeft de regio gezegend met een overdaad aan geurige en kleurige producten.

Local food from Trøndelag .
Photo: Marius Rua/R.R. Frontal/Explore Trøndelag/Will Lee Wright - Oi! Trøndersk Mat og Drikke
Local food from Trøndelag .
Photo: Marius Rua

Tast toe!

Welkom in Trondheim en Trøndelag, de Europese gastronomische regio 2022.

Nyt Oppdal .
Photo: R.R Frontal / Marius Rua / Trøndelag Reiseliv
Nyt Oppdal .
Photo: R.R Frontal / Marius Rua / Trøndelag Reiseliv

Wat pruttelt er nog zoal in Trøndelag?

Nuchter. Authentiek. Met wortels uit de Vikingtijd en gestoeld op de middeleeuwse geschiedenis en duizenden jaren jacht-, vis- en landbouwtradities. Maar tegelijkertijd uiterst innovatief.

De wereld merkt deze regio de laatste tijd steeds vaker op. De prestigieuze Condé Nast Traveler heeft de regio opgenomen als één van de drie beste bestemmingen voor culinaire ervaringen en als één van de 22 beste plaatsen om in 2022 naartoe te gaan.

'Het afwisselende landschap, de bossen, de bergen, de fjorden en de velden in het gebied leveren vis, schaal- en schelpdieren, biologische zuivelproducten en verse groenten van hoge kwaliteit op die de boeren zowel lokaal als aan restaurants over de hele wereld verkopen.' Condé Nast Traveler

Plotseling komen fijnproevers uit de hele wereld naar deze kleine, gezellige regio in Midden-Noorwegen die wordt beschouwd als 'de voorraadkast van Noorwegen'. De regio is door internationale voedseldeskundigen uitgeroepen tot Europese gastronomische regio van 2022. In de Scandinavische landen hebben alleen Aarhus in Denemarken en Kuopio in Finland deze onderscheiding al eens in ontvangst mogen nemen.

Maar Trøndelag heeft niet altijd op de culinaire kaart gestaan.

Groeiende culinaire trots

'Ik groeide op in Trondheim in een periode waarin Trøndelag nog verre van een culinair pareltje was. De afgelopen jaren ben ik meerdere keren terug geweest, en elke keer ben ik ontzettend trots op de kwaliteit van de culinaire ervaringen, de passie voor streekgerechten en op de unieke saamhorigheid onder de koks hier', aldus de Noorse kookboekauteur Helle Øder Valebrokk. Ze is één van de meest bekende culinaire journalisten van Noorwegen en schrijft de populaire blog helleskitchen.no.

Benieuwd waar al die ophef nou over gaat? Lees hieronder wat Noorse sterrenchef-koks en voedselproducenten tegen elkaar te zeggen hebben over foodieparadijs Trøndelag.

De indicatie Europese gastronomische regio geeft aan dat minimaal 30% van het eten dat in een restaurant of eetgelegenheid wordt geserveerd, wordt bereid met streekproducten.

Signs for the European Region of Gastronomy 2022

De beste vis, schaal- en schelpdieren ter wereld?

Wat staat er op de menukaart vandaag? De kustlijn van de regio Trøndelag bestaat uit duizenden eilanden en scheren in de koude, schone Noorse Zee. De kabeljauw, zalm, krab en langoustines uit dit gebied - vooral die van de eilanden Hitra en Frøya - worden verscheept over de hele wereld en geserveerd in de beste restaurants ter wereld.

'Ik heb zelf één van de meest bijzondere visgerechten van mijn leven gegeten bij Ansnes Brygger op het eiland Hitra. Het was gewoon ... wow! Ik verheug me nu al op een bezoek aan hun nieuwe restaurant The Crab in Trondheim', aldus Helle Øder Valebrokk.

En ze is niet de enige. Ze interviewde ooit het gerenommeerde MasterChef Australia-jurylid Matt Preston in Mexico.

'Hij vertelde me dat vis, schaal- en schelpdieren uit Noorwegen en Trøndelag de allerbeste zijn die hij ooit heeft gegeten', zegt Helle.

Ze is ervan overtuigd dat Trondheim z'n bijnaam de bakermat van de Scandinavische keuken eer aandoet.

'Waar je ook naartoe gaat in Scandinavië, de schaal- en schelpdieren die in de echt goede restaurants worden geserveerd, komen tegenwoordig zowat allemaal uit Noorwegen.'

'Zelfs in Dubai kreeg ik sint-jakobsschelpen uit Trøndelag geserveerd. Ze waren wel ontzettend duur, maar werden aangeprijsd als 'de beste ter wereld'. En daar ben ik het helemaal mee eens!'

Helle Øder Valebrokk

Scallops from Hitra in Trøndelag .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Scallops from Hitra in Trøndelag .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway

De lokale voedselhausse

In Trøndelag draait het zowel om het land als om de zee. Om een goed beeld te krijgen, moeten we een stukje terug in de tijd. In de regio Trøndelag wordt al heel wat jaartjes gekookt.

Hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, het kleine voormalige mijnstadje Røros midden in de bergen in het zuiden van Trøndelag nam het voortouw wat betreft de lokale voedselhausse in Noorwegen. Je kunt hier zelfs mee op lokale foodsafari voor een unieke en historische gastronomische ervaring.

De trend verspreidde zich over de hele regio. Trøndelag trok dankzij de overvloed aan geweldige voedselproducenten topkoks aan, en die brachten op hun beurt ervaringen uit alle windrichtingen met zich mee. Hier is dan ook een sterke cultuur ontstaan waarin plaatselijke etenswaren worden gecombineerd met innovatieve ideeën, en het resultaat daarvan geeft de regio z'n gedurfde, passievolle culinaire houding.

Dankzij de unieke vruchtbare grond van de regio groeien groenten en fruit hier langzamer, waardoor ze een zoetere en intensere smaak krijgen.

Een keur aan lokale specialiteiten

'Het fascinerende aan Trøndelag is dat de regio vrij uniek is als het om eten gaat. Elk afzonderlijk gebied wordt gewaardeerd om z'n eigen producten', zegt Mikael Forselius. Hij is hotelier en CEO van het beroemde Britannia Hotel in Trondheim, waarin het met Michelinsterren bekroonde restaurant Speilsalen is gevestigd.

Je enige probleem is kiezen uit het overvloedige aanbod.

De groenten uit de regio Fosen, het plaatselijke rendiervlees, de zuivelproducten uit Røros en de vis, schaal- en schelpdieren van de eilanden Hitra en Frøya zijn allemaal plaatselijke specialiteiten.

Specialiteiten die je moet hebben geproefd:

• Krab, langoustines en andere schelpdieren uit Hitra en Frøya

• Zeevruchten en zoetwatervis uit de hele regio

• Rendier, eland en hert

• Vleeswaren en zelfgemaakt platbrood

• Lokale bakwaren: Lefselemsepjalt

• Kruipbramen

• Kraftkar blauwschimmelkaas van Tingvollost en andere bekroonde kazen van Gangstad Gårdsysteri, Eggen Gardsysteri, Munkeby monastery, Elvekanten Ysteri, Hitra Gårdsmat, Grindal Ysteri en Orkladal Ysteri.

• Merken om naar uit te kijken Rørosmat, Trondheims Matperler.

Local food in Røros .
Photo: Ren Røros Frontal
Local food in Røros .
Photo: Ren Røros Frontal

Zei je kaas?

De koeien en schapen in de regio grazen het sappige groene gras en produceren melk waarmee de plaatselijke kaasmakers de beste kazen ter wereld maken.

In 2016 werd de blauwschimmelkaas Kraftkar van boerderij Tingvoll in Nordmøre tijdens de World Cheese Awards in Spanje uitgeroepen tot wereldkampioen van alle kazen. En in 2019 kwam Nidelven Blå (een soort blauwschimmelkaas) van Gangstad Gårdsysteri in Trøndelag naar huis met supergoud. En er zijn er nog veel meer!

In 2023 is Trondheim gaststad van de World Cheese Awards - een internationale kaaswedstrijd. Lokale kaasmakers zijn nu al volop met de voorbereidingen bezig.

“Kraftkar” cheese from Tingvollost, figs, walnuts, jam and crispbread. Near Kristiansund in Fjord Norway.
“Kraftkar” cheese from Tingvollost.
Photo: Hanne Stensvold

Bocuse d'Or Europe

In 2024 is Trondheim gaststad van het Bocuse d'Or Europe kampioenschap - een andere internationale erkenning van het ongelooflijke gastronomische traject van deze kleine maar trotse regio in het noorden.

Bij het aankondigen van hun keuze verklaarde Bocuse d'Or dat 'Trondheim een veelbelovende internationale gastronomische hoofdstad is'.

Wist je trouwens dat Noorwegen en Frankrijk de landen zijn die de Bocuse d’Or het vaakst winnen?

Dorst in Trøndelag?

Er zijn in de regio genoeg manieren om je dorst te lessen. Overal duiken nieuwe microbrouwerijen, koffietentjes en plaatselijke sap- en kombuchaproducenten op.

En naar een lekkere cocktail hoef je ook niet ver te zoeken. Sommige worden gemaakt met een lokaal tintje.

'Cocktails op basis van aquavit zijn op dit moment behoorlijk in opkomst - zowel in Noorwegen als in de andere Scandinavische landen. Dat is grotendeels te danken aan een nieuwe golf lokale producenten en vakbekwame, innovatieve barkeepers', zegt Jørgen Dons, winnaar van de onderscheiding The best Nordic Bartender en manager van de populaire Raus Bar in Trondheim.

Aqyavit tasting at Inderøy Brenneri in Trøndelag
Inderøy Brenneri at Berg Gård, Inderøy, Trøndelag.
Photo: Christine Baglo / Visitnorway.com

De stijlvolle bar van Hotel Britannia is ook een aanrader voor echte cocktailliefhebbers. Ben je meer van de wijn, dan is volgens de Michelingids de sommelier hier één van de beste ter wereld. Er zijn ook volop andere geweldige wijnbarretjes en gezellige pubs in de stad.

Lees de hele gids voor foodies die naar Trondheim en Trøndelag willen

Beleef culinaire ervaringen die je niet mag missen!

Credo restaurant in Trondheim .
Photo: Geir Morgen
Credo restaurant in Trondheim .
Photo: Geir Morgen

Inspirerende video's

Deze foto kun je bijna proeven, toch? En er staat je nog veel meer lekkers te wachten in de regio Trøndelag!

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Ontdek meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven