Skip to main content

GEZELLIG
TRØNDELAG

Scroll naar beneden voor inspiratie of ga rechtstreeks naar onze pagina 'plan je reis'

De regio Trøndelag ligt in het hart van Noorwegen. Echt centraal gelegen, met aderen die zich naar alle mogelijke windstreken uitstrekken. Van hieruit kun je naar het wilde westen reizen. Het noordpoolgebied. Het diepe oosten. Of het leuke zuiden.

Of je blijft gewoon hier. Want een betere plek om de edele kunst van ons favoriete tijdverdrijf 'kos’ onder de knie te krijgen is er niet.

De tijd lijkt hier wat langzamer te verstrijken, en de lokale bevolking leeft hun leven ook in een relaxter tempo. In Trøndelag is ‘kos’ echt een manier van leven. Net zoals bij café/restaurant Baklandet Skydsstation.

Maar wat is ‘kos’ nu precies?

Wel, dat kan de tijd zijn die je met vrienden doorbrengt tijdens een wandeling door de oude, houten buurt Bakklandet in de bruisende studentenstad Trondheim. De belangrijkste stad van de regio is echt de hoofdstad van ‘kos’.

Er is ook jazz, coole hedendaagse kunst en zijn er funky festivals, monniken die kaas maken en jongens met grote snorren: ze heten ‘trønderbart’👨🏻.

En vergeet ook de beste techneuten van Europa niet.

Trondheim is in feite een broedmachine voor baanbrekende technologieën. Bekijk dit spectaculaire herkenningspunt ontworpen door Snøhetta maar eens.

Powerhouse is één van de meest milieuvriendelijke gebouwen ter wereld.

Het dak met 3.000 vierkante meter zonnepanelen produceert genoeg energie voor hun eigen gebouw en dat van de naaste buren - en ook voor alle elektrische stadsbussen.

Een ander markant gebouw dat je niet wilt missen is de adembenemende Nidaros-domkerk.

Misschien ontmoet je zelfs een aantal pelgrims die de beroemde St-Olavswegen hebben bewandeld. Dat is de belangrijkste Noorse pelgrimsroute. De route wordt steeds populairder als langeafstandswandeling in Noord-Europa.

Ook foodies van over de hele wereld trekken richting het culinaire hart, naar Trondheim dus.

De stad staat bekend als ‘thuisbasis van de Scandinavische keuken’ - en dat is niet voor niks!

Een paar jaar geleden werd Trøndelag de drijvende kracht achter de opkomst van Noorse lokale gerechten.

In Trondheim kun je daar de heerlijkste voorbeelden van proeven, bijvoorbeeld in restaurants met Michelin-sterren zoals Speilsalen en Fagn of op het jaarlijkse culinaire festival Trøndersk Matfestival.

Proef de allerbeste vis, schaal- en schelpdieren ter wereld, zoals de beroemde krab uit Hitra.

In de rest van de regio zijn er trouwens ook nog talrijke lokale pareltjes te ontdekken. En ja, het is ‘kos’ om plaatselijk gekweekte lekkernijen te delen.

Proef de hartige recepten van oma en geniet van de kazen uit de streek. Het Munkeby-klooster is een goed begin: een hemelse combinatie van verse Noorse melk en traditionele Franse kaasbereiding.

Een andere bekroonde kaas ligt al te wachten op zuivelboerderij Gangstad Gårdsysteri vlakbij de E6 richting Inderøy, een schiereiland op 2 uur ten noorden van Trondheim.

Van hieruit voert The Golden Road je door het zacht glooiende heuvellandschap en langs de fjorden naar trotse boeren en voedsel van wereldklasse, kunst en landelijke luxe bij het Øyna Cultural Landscape Hotel.

Wat dacht je ervan er een fietsvakantie van te maken?

Het kan ook ‘kos’ zijn om de kinderen mee te nemen naar onze historische roots in Stiklestad.

Op 29 juli 1030 speelde de slag bij Stiklestad een belangrijke rol in de bekering van Noorwegen van heidendom naar christendom.

Bij het Stiklestad National Culture Centre is de geschiedenis nog springlevend. Elk jaar wordt hier de grootste openlucht theatervoorstelling van Scandinavië opgevoerd: het Saint Olav Drama.

Een andere plaats met een duidelijke geschiedenis is de UNESCO-stad Røros. Waarschijnlijk het gezelligste mijnstadje ter wereld.

Kruip voor de open haard in één van de kleine blokhutten. De meeste verkeren nog in originele staat en blijven zelfs bij -40 graden Celsius lekker warm. En ja, zo koud wordt het in de winter.

Bovendien staat Røros bekend om zijn streekgerechten van topkwaliteit.

In het noordelijke deel van Trøndelag ligt een schilderachtige kustroute van 650 kilometer lang. Kystriksveien volgt de Helgeland-kust helemaal tot Bodø in Nordland, Noord-Noorwegen.

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom dit landschap als één van de mooiste ter wereld beschouwd wordt!

Je kunt de hele route in twee dagen rijden, maar om genoeg tijd te hebben voor zowel ‘kos’ als geweldige nieuwe avonturen kun je er beter minstens vijf dagen voor uittrekken.

‘Kos’ gaat ook over één zijn met de natuur en reizen in het eigen tempo van de natuur zelf.

Ga bijvoorbeeld naar Hanshelleren (op de foto) of Halvikhula, de grootste grot van Noord-Europa.

In het binnenland liggen zeven nationale parken op je te wachten.

En je hoeft niet in de rij te staan.

De enige groepen die je hier misschien tegenkomt zijn de koningen van het bos - elanden - of een kudde machtige muskusossen in de buurt van Dovrefjell.

Je kunt ook van de prachtige natuur genieten terwijl je op de vangst van je leven wacht. Trøndelag is een paradijs voor vissers die hun krachten willen meten met kabeljauw, heilbot of schelvis.

Of met die van de roze koning der vissen zelf. Die is te vinden in één van de beste zalmrivieren ter wereld, gewoon hier in Trøndelag.

Op een brug boven de zalmrivier Namsen kun je overnachten in een uniek vissersverblijf: een geparkeerde retrotrein!

En dan zijn er de zen-momenten als je de frisse lucht inademt en je de zilte wind door je haren voelt waaien.

Verblijf een tiental nachten in een aantal leuke, traditionele vissersdorpjes die verspreid liggen over de honderden eilanden langs de ruige kustlijn.

Of kies voor de 2.0-versie van ‘afgelegen landelijk vissersdorpje’ in het adembenemende Stokkøya waar je kunt genieten van ervaringen zoals heerlijk zeewier op je bord, verrassende architectuur en de coolste beachbar van het noorden.

Geniet van de honderden barretjes, festivals en ervaringen die je te wachten staan in Trøndelag.

Klaar om het je gezellig te maken?

Plan je reis naar Trøndelag

Ontdek meer

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Recent bekeken pagina's