Skip to main content

Wandelen naar Trolltunga

Trolltunga is zonder twijfel één van de meest adembenemende kliffen in Noorwegen. De rots ligt zo'n 1.100 meter boven de zeespiegel en hangt zo'n 700 meter boven het Ringedalsvatnet-meer.

Trolltunga ligt in het westen van het bergplateau Hardangervidda en vlakbij het stadje Odda. De vallei waar de rots over zweeft werd uitgehouwen door een ijskap die tijdens de opeenvolging van de ijstijden het grootste deel van Scandinavië bedekte. Elk jaar komen reizigers van over de hele wereld naar hier om de wandeling te maken en een foto te maken waar ze op of net voor de wereldberoemde klif staan.

Seizoen

Het wandelseizoen loopt van 1 juni tot 31 augustus. Een begeleide wandeling is aan te raden, maar ervaren wandelaars kunnen er ook op hun eentje naartoe.  Vertrek voor 8 uur ’s ochtends en kom zeker terug voor het donker wordt.

Ga tijdens het winterseizoen, van 1 oktober tot 31 mei, altijd met een gids. Verschillende bedrijven bieden begeleide sneeuwschoentochten of skitrips om het uitzicht te bewonderen van een besneeuwde Trolltunga.

Trolltunga

Een wandeling van 10-12 uur

De wandeling door het hooggebergte tot aan Trolltunga (1.180 meter boven de zeespiegel) is lang en zwaar, zowel mentaal als fysiek. Je hebt het beste een goede uitrusting mee en hopelijk heb je ook een goede conditie. Maar de beloning krijg je in de vorm van schitterende uitzichten!

Vanaf de hoofdweg in Skjeggedal is de wandeling 27 kilometer lang, heen en terug. Je zult bijna 800 meter klimmen, bereid je dus voor op een wandeling van zo’n 10 à 12 uur, pauzes inbegrepen.

Vanaf de hoofdweg aan Mågelitopp is de wandeling 20 kilometer heen en terug, met een beklimming van 320 meter. De geschatte wandeltijd is 7 à 10 uur.

Borden langs het pad geven de afstand aan die je nog moet afleggen, zowel richting Trolltunga als op de terugweg.

We raden je aan om minstens twee dagen te rekenen, zo heb je een grotere kans op mooi weer. Trolltunga wordt omringd door steile kliffen en er zijn geen omheiningen. Van de klif vallen, bijvoorbeeld door de mist, is sowieso fataal. Wees dus voorzichtig.

Begeleide wandelingen

Ben je onervaren of voel je je onzeker over deze tocht, ga dan mee op een begeleide hike. De gidsen kennen de plaatselijke omstandigheden en weten wat te doen bij wisselvallig weer.

Veiligheidsmaatregelen

Elke dag zijn er reddingsoperaties voor wandelaars. Om ervoor te zorgen dat jij niet één van die wandelaars wordt, bereid je dan goed voor op de wandeling. Ben je niet zo ervaren, ga dan mee met een begeleide tocht.

In de zomer is er dag en nacht een bergwacht aanwezig bij Trolltunga.

Er zijn twee reddingshutten op het pad naar Trolltunga. Deze zijn bedoeld voor noodgevallen en zijn niet geschikt voor overnachtingen.

Er is over bijna het hele pad telefoonnetwerk beschikbaar.

Lees eerst iets over veiligheid in de bergen voor je er heen gaat.

Weersomstandigheden in de bergen

Zelfs als er zonnig en mooi weer wordt voorspeld, kan het weer snel omslaan. Check dus altijd de weersvoorspelling voordat je aan je tocht begint en vraag aan de lokale bevolking welk weer er wordt verwacht. Zij kunnen je dikwijls vertellen of er kans is op regen of wind, zelfs als er rustig en goed weer wordt voorspeld. De meest recente weersvoorspellingen van waar je naartoe wilt, via yr.no.

Goede wandeluitrusting

Neem een rugzak van 30 liter mee om zeker genoeg plaats te hebben voor alles wat je nodig hebt in de Noorse bergen. Een aantal zaken die we zeker aanraden mee te nemen in je rugzak zijn een kaart, een kompas, een volledig opgeladen mobiele telefoon en een koplamp. Bekijk onze wandeltips-pagina voor een complete paklijst voor zomerwandelingen of bekijk de video hieronder.

Warme, degelijke kleding

Met zo’n hoogteverschil is het cruciaal goede schoenen te dragen. Wandelschoenen dus, laat de sportschoenen maar beneden. Onderweg zul je over drassige ondergrond, modder en op verschillende plekken water moeten lopen. Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt. Neem dus zeker warme kleding mee. Draag wind- en waterdichte bovenkleding en neem altijd een extra set kleren mee, waaronder ook een muts, sjaal en handschoenen of wanten.

Eten en drinken

Neem altijd genoeg eten en drinken mee wanneer je eropuit trekt. Neem ook genoeg water en energiesnacks mee, zoals chocolade en fruit. Vul je waterflessen op de parking in Skjeggedal.

Toiletten

Er zijn geen toiletten onderweg, gebruikt dus de toiletten op de parkings in Skjeggedal of Tyssedal voor je aan de wandeling begint. Moet je onderweg naar het toilet, ga dan op een plek die lager ligt dan het pad en blijf ver weg van stromen of meren. Neem je afval terug mee naar de parking.

Hoe je er komt

Er zijn drie parkeerterreinen in de buurt: Tyssedal, Skjeggedal en Mågelitopp.

Er rijden pendelbussen tussen Odda, P1 Tyssedal en P2 Skjeggedal. Als je de wandeling liever begint vanuit het hoogstgelegen parkeerterrein (P3 Mågelitopp), dan brengt een andere pendelbus je daar vanuit P2 Skjeggedal naartoe.

Informatie over de wandeling naar Trolltunga, vervoer en parkeren vind je op trolltunga.com.

Andere wandelroutes en activiteiten in de regio

De regio Hardangerfjord is al sinds de 19e eeuw een belangrijke Europese toeristische trekpleister dankzij haar spectaculaire natuur en levendige cultuur. Het is dan ook een uitgelezen bestemming voor zowel actieve als relaxte vakanties. Beklim een via ferrata of ga kajakken op het Hardangerfjord en ga zomerskiën of maak een gletsjertocht op de Folgefonna-gletsjer.

Enkele van de mooiste hikes in Noorwegen kun je vinden in de regio Hardangerfjord: natuurlijk Trolltunga, maar ook de vier watervallen in de Husedalen-vallei, het panoramische wandelpad van Hare Majesteit Koningin Sonja en het nationaal park Hardangervidda. Bekijk onderstaande routes.

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's