Reizen met een beperking

Autoveerboten

De meeste veerboten in Noorwegen zijn rolstoeltoegankelijk. Moderne veerboten beschikken normaal gezien over liften en de oudere hebben vaak trapliften voor rolstoelen. Vrijwel alle veerboten hebben hellende vlakken en toiletten voor mensen met een beperking. Sommige veerbootterminals zijn uitgerust met een speciale wachtrij voor passagiers met een beperking. Deze zorgen ervoor dat je aan boord een plaats krijgt die het beste aan je behoeftes beantwoordt. Heeft de terminal geen speciale rij, dan krijg je vaak dezelfde service als je het veerbootpersoneel contacteert.

Het is niet verplicht, maar we raden je wel aan om op voorhand contact op te nemen met het personeel aan boord om te laten weten of je specifieke hulp nodig hebt.

Houd er rekening mee dat er speciale regels gelden voor Hurtigruten.

Lokale bussen

Nieuwe lokale bussen hebben een manuele of automatische oprijplaat. In grotere gemeentes hebben de meeste bussen een lage vloer en een knopje dat de deuren open houdt tot iedereen aan boord is. In de nieuwste bussen wordt de volgende halte aangekondigd op de schermen of via de luidsprekers in de bus. Assistentiehonden zijn normaal gezien toegelaten op lokale bussen.

Reizen met het vliegtuig

Vlieg je binnen Noorwegen, dan kan de luchtvaartmaatschappij je helpen om zitplaatsen te reserveren die genoeg ruimte bieden. Het grondpersoneel kan je helpen bij het in- en uitstappen. Neem ten minste 48 uur op voorhand contact op met de maatschappij en met de luchthaven om hen te informeren over wat je nodig hebt.

Reizen vanuit en naar het vliegveld

Je kunt de meeste vliegvelden in Noorwegen bereiken met de bus of taxi. Sommige luchthavens hebben ook een treinverbinding. Alle busdiensten naar het vliegveld zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en beschikken over een lift of een oprijplaat. Sanitaire voorzieningen zijn normaal gesproken niet aanwezig op treinen en bussen van en naar het vliegveld.

Heb je extra hulp nodig tijdens je reis naar het vliegveld, neem dan op voorhand contact op met de transportdienst waarmee je zult reizen.

Snelboten

Doorgaans zijn snelboten langs de Noorse kust allemaal rolstoeltoegankelijk. De boten tussen grotere kuststeden en -gemeenten hebben sanitaire voorzieningen voor rolstoelgebruikers en hellende vlakken of oprijplaten om de boot op en af te gaan.

Snelbussen en langeafstandsbussen

Moderne snel- en langeafstandsbussen beschikken over een rolstoellift en bevestigingspunten voor extra veiligheid in de bus. Nieuwe bussen hebben sanitaire voorzieningen aan boord die ook toegankelijk zijn voor reizigers met een beperking. In de nieuwste bussen tonen digitale schermen de volgende halte. Deze worden ook via de luidsprekers aangekondigd.

Trams en de metro in Oslo

In Oslo hebben de nieuwste trams een lage vloer die gemakkelijk toegankelijk is voor mensen met beperkte mobiliteit. Oudere trams hebben vaak smalle trappen die zonder hulp moeilijk op te klimmen zijn. In Bergen zijn alle trams rolstoeltoegankelijk.

De meeste metrostations in Oslo hebben liften of hellende vlakken om de treinen toegankelijk te maken voor reizigers met een beperking. Let wel goed op voor de opening tussen de trein en het perron. In de stations worden de treinen aangekondigd over de luidsprekers en ook aangegeven op de schermen en op de treinen. Op de treinen worden de stations aangekondigd over de luidsprekers.

Lees meer over het openbaar vervoer in Oslo en Akershus
Lees meer over het openbaar vervoer in Bergen en Hordaland

Treinen

Heb je extra hulp nodig tijdens je treinreis, koop je ticket dan bij een bediende in het station of neem contact op met de klantendienst van de spoorwegmaatschappij van je trein.

In sommige stations is er begeleiding en assistentie beschikbaar tussen het station en de trein. Deze is gratis, maar moet minstens 24 uur op voorhand gereserveerd worden. Hulp bij het in- en uitstappen in de trein moet niet op voorhand gereserveerd worden, maar we raden je toch aan de klantendienst op voorhand te contacteren. Ben je onderweg met een begeleider dan heeft die recht op korting.

De meeste moderne treinen beschikken over liften voor rolstoelen, rolstoeltoegankelijke toiletten, veiligheidsbevestigingen voor rolstoelen en minstens één brede slaapcoupé. Dit moet wel op voorhand gereserveerd worden. De haltes worden aangekondigd over de luidsprekers en op de schermen in de wagons.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Lees meer

Recent bekeken pagina's