Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Agder
Agder.
Photo: Aptum/Jan Peter Lehne
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Een beetje planning brengt je verder

Over het algemeen zijn vliegtuigen, treinen, bussen, veerboten en winkels in Noorwegen voor iedereen toegankelijk. En met een beetje voorkennis wordt het een stuk makkelijker om er rond te reizen.

Met het vliegtuig

Als je naar Noorwegen vliegt, kan de luchtvaartmaatschappij je helpen met het reserveren van een plek met extra ruimte. De medewerkers van de luchthaven helpen je met het in- en uitstappen. Neem wel 48 uur van te voren contact op met de luchtvaartmaatschappij en het vliegveld, zodat ze weten wat er allemaal nodig is.

Reizen van en naar de luchthavens

Met de bus of taxi kun je bij elke Noorse luchthaven komen, en sommige hebben een treinverbinding. Bijna alle luchthavenbussen zijn toegankelijk voor rolstoelen en hebben een lift of oprit. Een toilet is normaal gesproken niet aanwezig in de treinen en bussen van en naar de luchthavens. 

Neem contact op met het bedrijf waarmee je gaat reizen, als je extra hulp nodig hebt.

Treinen

Als je speciale wensen hebt voor je treinreis, boek dan je treinticket bij een bediende op het station, of neem contact op met de Noorse Nationale Spoorwegen (NSB)

Assistentie voor het in- en uitstappen van de trein is op sommige stations beschikbaar. Assistentie tijdens het reizen is gratis, en moet ten minste 24 uur van tevoren worden geboekt. Hulp bij het in- en uistappen van de trein hoeft niet van tevoren worden aangegeven, maar het is wel verstandig om van te voren even contact op te nemen. Als je privé assistentie hebt, hebben ze recht op korting. 

De meeste moderne treinen hebben een lift voor rolstoelen, wc's toegankelijk voor rolstoelgebruikers, en ten minste één brede slaapcoupé. Deze moeten van te voren worden geboekt. De haltes worden over de luidsprekers aangekondigd, en zijn zichtbaar op de monitors in de coupés. 

Lees meer over de Noorse Nationale Spoorwegen

Express en lange afstandsbussen

Moderne express en lange afstandsbussen hebben een lift en bevestigingspunten voor rolstoelen. Nieuwe bussen hebben ook een toilet aan boord, toegankelijk voor reizigers met een beperking. De haltes worden omgeroepen, en de nieuwere bussen hebben een monitor die de haltes aangeeft. 

Houdt er rekening mee dat geleidehonden de bus niet kunnen nemen, als andere passagiers ernstig allergisch zijn. Neem van te voren contact op met de busmaatschapij als je een geleidehond meeneemt, of extra hulp nodig hebt. 

Lijnbussen

Nieuwe lijnbussen hebben opritten, handmatig of automatisch. In de grotere steden hebben de meeste bussen een lage vloer, en een knop die alle deuren openhoudt, totdat iedereen aan boord is. De nieuwste bussen hebben een scherm waarop de volgende haltes te zien zijn. De haltes worden via luidsprekers omgeroepen. Geleidehonden zijn normaal gesproken toegestaan in de lijnbussen. 

Trams en de metro in Oslo

In Oslo hebben de nieuwere trams lage vloeren, zodat het makkelijk is om in te stappen. Oudere trams hebben vaak nauwe trappen, waardoor het moeilijk is om in te stappen, zonder enige assistentie. In Bergen zijn alle trams rolstoelvriendelijk.

De meeste metrostations in Oslo hebben liften of opritten, maar pas op voor het gat tussen de trein en het perron. Over de luidsprekers en op de trams en borden is te zien en horen wanneer een metro arriveert. In de metro worden de haltes omgeroepen.

Lees meer over openbaar vervoer in Oslo en Akershus.
Lees meer over openbaar vervoer in Bergen en Hordaland.

Autoveerboten

De meeste veerboten in Noorwegen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De moderne veerboten zijn meestal voorzien van liften, en het merendeel van de oudere veerboten hebben trapliften voor rolstoelgebruikers. Bijna alle ferries hebben opritten en een gehandicaptentoilet. Sommige veerbooten terminals hebben een speciale wachtrij voor passagiers met een handicap. Daarmee wordt ervoor gezorgd dat je de naar de juiste plek aan boord wordt gebracht, die het beste bij jouw wensen past. Mocht dit niet aanwezig zijn, neem dan contact op met leden van het personeel.  

Het is niet vereist, maar het wordt wel aanbevolen om vooraf te bellen om de bemanning te laten weten wat je wensen zijn. 

Voor Hurtigruten gelden speciale regels.

Met de boot

Volgens de regels moeten alle boten die langs de Noorse kustlijn varen allemaal toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. De boten tussen de grote kuststeden hebben toiletten voor rolstoelgebruikers en hellingen voor het op- en afstappen van de boot. 

Reizen naar en in de omgeving

Meer reisinformatieis te vinden op de officiële website van het Sognefjord.

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad