Skip to main content

HAUGESUND

Het thuis van de Vikingkoningen

Scroll naar beneden voor inspiratie of ga
rechtstreeks naar onze pagina ’plan je reis

Ga mee naar een land waar de stamhoofden eeuwenlang heersten en er nog sterke culturele tradities aanwezig zijn.

Tussen de bergen, eilanden en de Noordzee ligt de regio Haugesund in Fjord-Noorwegen. Deze heeft een speciale plek in de geschiedenis van het land.

Het landschap van de regio wordt vaak vergeleken met de panorama’s van bekende series zoals Game of Thrones. Maar vooral de serie Vikings geeft het beste beeld van de regio.

Dit was namelijk de thuisbasis van de Vikingkoningen en het machtscentrum voor Harald Veelhaar, toen hij Noorwegen verenigde tot één koninkrijk.

Het is ook waar het nationale monument van Noorwegen, Haraldshaugen, staat trots op wat vermoedelijk de begraafplaats van Harald Veelhaar is.

Eén van de beste plaatsen om het Vikingtijdperk te ervaren is Avaldsnes, de oudste koninklijke troon van Noorwegen op het eiland Bukkøy.

Tijdens het jaarlijkse Vikingfestival komen 200 Vikingen van over heel Europa naar Avaldsnes, waar ze in tenten verblijven, historische gebeurtenissen naspelen…

…en handgemaakte voorwerpen maken met werktuigen en technieken uit die tijd.

In de regio Haugesund zorgen locals voor het behoud van tradities zodat deze niet alleen in de geschiedenisboeken overleven. Maar dit is niet beperkt tot het Vikingtijdperk.

Ze hebben verschillende tradities in ere gehouden, zoals de creatie van lokale lekkernijen, met smaken uit de regio en oceaan.

Proef zeewier, schelpdieren en haring en ook het speciale, regionale dessert, Queen Maud Fromage, met chocolade en kogel-mogel.

Tijdens een wandeling door het charmante stadje Haugesund zul je ook tradities zien die uit verre landen afkomstig zijn.

Van een heerlijk koffiearoma…

…tot de kunst van het glasblazen.

Om nog maar te zwijgen van films op groot scherm tijdens het Noorse Internationale Filmfestival en muziek op het jaarlijkse Karmøygeddon Metal Festival.

Het kustlandschap van de regio is nog zo’n goed bewaarde bezienswaardigheid.

Kijk naar beneden vanaf de top van Himakånå, het kleine zusje van Trolltunga, of geniet van de kustcultuur in het idyllische kuststadje Skudeneshavn.

Voel de frisse bries van de oceaan tijdens een tocht naar één van de eilanden zoals Utsira en Røvær, of ervaar de brute kracht van het water tijdens een surftrip…

… of tijdens een uitstap naar de machtige Langfoss waterval in Åkrafjorden.

Deze 612 meter hoge waterval staat op de lijst van tien mooiste watervallen ter wereld van CNN.

In de regio Haugesund vind je ook parelwitte stranden die er uitzien alsof ze zuidelijker in de wereld thuishoren. Naast zwemmen zijn de stranden een favoriete plek om te surfen en te vliegeren. De stranden Åkrasanden en Sandvesanden hebben het milieulabel Blauwe Vlag.

Natuur. Cultuur. Geschiedenis.

Dit komt allemaal samen in de regio Haugesund.

Plan je reis

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's