Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
The Pulpit Rock and the Lysefjord The Pulpit Rock and the Lysefjord
Credits
Preikestolen.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life/regionstavanger.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Een stad vol natuurlijke hoogtepunten

Een schitterende omgeving met mooie fjorden, hoge bergen en lange, witte zandstranden.
Een voormalige Europese culturele hoofdstad, Stavanger biedt een uitgebreid assortiment aan musea en culturele evenementen.

De regio Stavanger staat bekend om vele mooie attracties, waaronder de Lysefjord, het strand van Sola en uiteraard de wereldberoemde rotsformatie Preikestolen (De Preekstoel). Het plateau van Preikestolen ligt 604 meter boven de zeespiegel, en is de meest bezochte natuurattractie in het graafschap Rogaland. Dit is volgens Lonely Planet het meest adembenemende uitzichtsplatform ter wereld.

Stavanger is een studentenstad, en het thuis van een groot aantal educatieve instellingen en onderzoekscentra. Natuurlijk is dit terug te vinden in de levendige, stadse sfeer die er heerst, en in de gevarieerde keuze aan uitgaans- en winkelgelegendheden. Stavanger en Sandnes zijn in 2008 benoemd tot Culturele Hoofdstad van Europa, een testament aan de variëteit aan culturele evenementen en activiteiten die er in de regio plaatsvinden. Het culinaire festival Gladmat, welk jaarlijks rond eind juli wordt georganiseerd, trekt doorgaans rond de 250.000 bezoekers.

In 1969 werd het eerste olieveld ontdekt bij Ekofisk, ten zuiden van Stavanger in de Noordzee, welk de regio Stavanger een belangrijke pijler van de Noorse economie maakte. Vandaag de dag is Stavanger de olie- en energiehoofdstad van Europa, en de belangrijkste bron van inkomsten voor de regio is dan ook de aardoliesector. Deze industrie trekt een grote hoeveelheid verschillende nationaliteiten naar de regio, waardoor Stavanger een zeer internationale sfeer heeft.

Het centrum van Stavanger is vrij compact, wat het mogelijk maakt om de meeste bezienswaardigheden te belopen. De oude stad van Stavanger biedt de grootste verzameling houten huizen, met ruim 170 witte houten huizen. Als je door het centrum loopt is het echt een aanrader om bij een van de vele musea die de stad rijk is binnen te lopen. In Stavanger vind je onder andere het Noors aardoliemuseum, het Stavanger Museum voor de Beeldende Kunsten en het Noors Conservenindustriemuseum.

Hafrsfjord, Stavanger
Swords in Rock, Hafrsfjord
CH/Visitnorway.com
Stavanger
Stavanger
CH/Visitnorway.com
Stavanger
Stavanger
CH/Visitnorway.com
Stavanger
Stavanger
CH/Visitnorway.com
Ad

Breng een bezoekje aan het Petroleum Museum, cruise op de Lysefjord, beklim de Preikestolen of doe mee aan een begeleide tocht rond Stavanger. 

Er zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden in de Stavanger regio. Kies uit hotels, B&B's, vakantiehutten, kampeerplaatsen en zelfs vuurtorens.

Eten en drinken

Reizen naar en in de omgeving

 • Per vliegtuig

  Per vliegtuig

  Stavanger heeft de op een na grootste luchthaven van Noorwegen, gemeten naar internationale rezigersaantallen.

  Van en naar de luchthaven Sola in Stavanger zijn er directe vluchten naar ruim 60 bestemmingen zowel binnen als buiten Noorwegen.

  Een shuttlebus verbindt de luchthaven met het centrum van Stavanger. Deze vertrekt iedere 20 minuten en doet er ongeveer een half uur over.

 • Met de auto

  Met de auto

  Er rijden dagelijks meerdere bussen tussen Oslo, Bergen, Kristiansand en Stavanger.

  De reistijd naar Oslo is ongeveer 10 uur, naar Bergen ongeveer 5 uur en naar Kristiansand ongeveer 4 uur. Vind meer informatie over reizen met de auto op de officiële website van Stavanger & Ryfylke.

   

 • Met de trein

  Met de trein

  Met de Noorse spoorwegen (NSB) kun je meerdere malen per dag tussen Oslo, Kristiansand en Stavanger reizen. Naar Oslo doet de trein er ongeveer acht uur over. Bekijk de website van NSB (Nationale Spoorwegen Noorwegen) voor prijzen en dienstregelingen.

  De lokale trein tussen Stavanger en Egersund rijdt minimaal eens per uur, wat het eenvoudig maakt Jæren te bezoeken met het OV.

 • Per boot

  Per boot

  Als je je eigen auto wilt meenemen, kun je een veerboot vanuit Hirtshals in Denemarken naar Kristiansand of naar Tananger nemen. Tananger is ongeveer 20 minuten rijden vanuit  Stavanger, en Kristiansand is ongeveer vier uur met de auto.

  Van de veerterminal in Stavanger zelf kun je verschillende passagiersveren naar plaatsen in de regio nemen, onder andere naar Ryfylke, maar ook naar de eilanden buiten Stavanger.

 • Lokaal vervoer

  Lokaal vervoer

  De bussen in Stavanger zijn van Kolumbus, die een netwerk heeft over de hele Stavanger en Sandnes gebieden. Bekijk de website van Kolumbus voor prijzen en schema's

Stavanger biedt meer:

In en rond Stavanger is nog veel meer te doen, en waarom wachten totdat je er bent? Bekijk nu alle andere mogelijkheden en ontdek wat er allemaal kan!

×

Lees meer

RECENTLY VIEWED ARTICLES PLACEHOLDER