Skip to main content

Fjord-Noorwegen

Dat moet je echt met eigen ogen gezien hebben

Scrol naar beneden voor inspiratie
of plan je reis meteen.

Geef jezelf gerust een kneepje, want dit is the real deal.

Fjord-Noorwegen heeft een aantal ongelofelijk mooie uitkijkpunten die zo uit een sprookje weggelopen lijken te zijn, zoals Preikestolen (de Preekstoel) in Ryfylke …

… en adembenemende watervallen, zoals Vøringsfossen.

Er zijn ook een aantal ruige gletsjers die je kunt verkennen tijdens een begeleide excursie …

… en wegen die onmogelijk lijken totdat je er zelf op rijdt, zoals de Atlantische weg in het noordwesten. Die is zelfs door The Guardian uitgeroepen tot 'de beste roadtrip ter wereld'.

In het westelijke deel van Noorwegen zijn ook de iconische fjorden te vinden. Geniet van de bergen en bekijk met eigen ogen hoe de watervallen recht in het groenblauwe water klateren.

De meest bekende staan op de werelderfgoedlijst: het Geirangerfjord, het Nærøyfjord, het Hardangerfjord, het Nordfjord en het 250 kilometer lange Sognefjord. Maar ook minder drukbezochte fjorden zijn zeker de moeite waard, en die zijn er in de regio volop!

Ze zijn mooi in de zomer ...

... maar nog veel mooier in de lente wanneer de boomgaarden veranderen in één gigantische bloemenzee met de meest ongelofelijke kleuren. 

Of in de herfst wanneer de bladeren aan de bomen verkleuren in allerlei tinten rood, oranje en geel.

Geniet van de serene rust die de fjorden uitstralen vanuit een kajak of tijdens een boottochtje ...

... of trek je wandelschoenen aan voor een actief dagje vol adembenemende uitzichten. In Fjord-Noorwegen kun je eigenlijk overal schitterende wandelingen maken.

Een aantal daarvan zijn behoorlijk pittig, zelfs voor ervaren wandelaars. Maar er zijn ook korte en gemakkelijke wandelingen met even mooie uitzichten.

Ontdek de beste wandelingen in Fjord-Noorwegen.

In de winter kun je zelfs van de berghellingen af skiën totaan de fjorden. Woehoe!

Fjord-Noorwegen heeft fenomenale skigebieden waar je op je wenken bediend wordt: van uitdagende mogelijkheden voor off-piste skiën tot gezinsvriendelijke pistes zoals in Stranda, Sogndal, Myrkdalen en in Voss. Op een aantal gletsjers kun je zelfs zomerskiën.

Maak je geen zorgen.

Voor een schitterend uitzicht hoef je echt geen enorme inspanningen te leveren.

De gondel brengt je helemaal naar boven in Loen (op de foto), Voss of in Bergen …

... of bekijk de machtige bergen die tot aan de hemel lijken te rijken tijdens een fjordencruise.

(Bekijk de winterse toppers in Hardanger en op het traject tussen Bergen en Flåm.)

Maak ook zeker tijd voor een rit over de Flåmspoorweg die is uitgeroepen tot één van meest spectaculaire treinreizen ter wereld!

Dit kun je meemaken tijdens de beroemde Noorwegen in een notendop-excursie die zowel vanuit Bergen als vanuit Oslo vertrekt.

De spoorlijn Oslo - Bergen en de spoorlijn Dombås - Åndalsnes komen eigenlijk ook in aanmerking als mooiste spoorwegen van Europa via Lonely Planet.

Een andere topper is van het uitzicht genieten tijdens een autorit over de Norwegian Scenic Routes die tussen de ruige bergen en de serene fjorden zigzaggen.

Stel je voor dat je hier rijdt, over de schitterende bergweg Trollstigen.

Natuurlijk duurt een autorit over dit soort wegen wel een poosje. Fjord-Noorwegen is veel groter dan de kaart doet vermoeden, dus neem je tijd of richt je op een bepaald deel van de regio.

En las veel tussenstops in om van het eten te genieten.

Verse vangst uit de zee, mals vlees uit groene bergweides en het meest sappige fruit dat je ooit hebt geproefd. Eet het uit het vuistje of neem een slokje cider van de boerderijen in Hardanger of uit de streek rondom het Sognefjord.

De buitenste kustlijn is een avontuur op zich vol fascinerende eilanden, bijvoorbeeld Grip. Hier zijn in 1804 veel huizen meegesleurd in zee, maar ze zijn opnieuw gebouwd omdat het eiland een belangrijke vissersgemeenschap is.

Fjord-Noorwegen ia ook een regio met prachtige steden.

Voor veel toeristen is Bergen het meest voor de hand liggende vertrekpunt. Als voormalige hoofdstad van Noorwegen en Hanzestad zijn er volop historische schatten zoals Bryggen, en zijn er het hele jaar door culturele evenementen zoals theatervoorstellingen, concerten en festivals.

Maar Bergen is niet de enige prachtige stad in dit deel van Noorwegen.

De kustlijn is bezaaid met fascinerende steden. Neem bijvoorbeeld art-nouveauschoonheid Ålesund (op de foto), het culinaire Stavanger en Haugesund met zijn uitgebreide Vikingverleden.

Ben je niet vies van een uitdaging op wandelgebied? Stel je dan eens voor dat je hier staat, op Trolltunga!

Of waar dan ook in dit schilderachtige deel van het land.

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Recent bekeken pagina's