Skip to main content

Geniet van de mooiste treinreizen ter wereld

Instappen allemaal! Reis in alle comfort door de bergen naar de schitterende fjorden in het zuiden of naar de poolcirkel. Deze acht spoorlijnen bieden je onderweg spectaculaire uitzichten. Meerdere Noorse spoorlijnen behoren met stip tot de beste treinreizen ter wereld.

In Noorwegen met de trein reizen gaat zowel over het unieke, prachtige landschap onderweg als aankomen op je bestemming. Volgens Lonely Planet en anderen behoren veel Noorse spoorlijnen met stip tot de mooiste treinreizen ter wereld.

Spoorwegtrajecten zoals de Nordlandsbanen en de Bergensbanen bieden veel meer dan alleen vervoer. Als passagier kom je via het spoor dicht bij het landschap en de cultuur op een manier die met een vliegtuig onmogelijk is.

Jan Helge Østlund heeft meerdere boeken geschreven over treinreizen in Noorwegen en de spoorweggeschiedenis. 'Zwitserland en Oostenrijk zijn wel behoorlijke concurrentie, maar daar doet het Noorse spoor volgens mij niet voor onder. Verder in het zuiden hebben ze misschien snellere treinen, maar wat betreft geschiedenis, interessante stations en schitterende natuur onderweg scoren we echt hoge ogen', aldus Østlund.

Met de trein reizen is bovendien ook de meest duurzame manier om het land te verkennen. Hieronder zie je acht fantastische Noorse spoorwegtrajecten:

1. De Bergensbanen (de spoorlijn Oslo - Bergen)

De Bergensbanen is misschien wel het meest populaire spoorwegtraject van Noorwegen, en terecht. De trein rijdt door het schitterende berglandschap vanuit Oslo naar Gol en Geilo. Door de Hallingdal-vallei ga je richting het Finse hooggebergte en kom je langs de fantastische Hardangerjøkulen-gletsjer ... en dan begint de afdaling richting je eindbestemming.

'De Bergensbanen verbindt onze twee grootste steden, Bergen en Oslo, en laat je onderweg het verbluffende Noorse landschap zien. Akkers, fjorden, bossen en bergen maken allemaal deel uit van het 7 uur durende traject. Ook het feit dat dit de hoogst gelegen spoorlijn van Noorwegen is, is interessant', vertelt Østlund.

De Noorse omroep NRK heeft de hele reis gefilmd en zonder onderbreking live uitgezonden als pionier van 'slow TV' (ze hebben ook een marathonuitzending van de Norwegian Coastal Express real-time uitgezonden). Sindsdien is de reis onder toeristen een favoriet geworden. Veel mensen maken van de gelegenheid gebruik om op station Myrdal over te stappen op de Flåmsbana (de Flåmspoorweg). Deze wereldberoemde spoorlijn voert je door een aantal van de meest spectaculaire natuurgebieden van Noorwegen.

Boek je tickets bij VY.

Lees meer tips over plaatsen die je gezien moet hebben langs de Bergensbanen van de beroemde Noorse Locomotwins.

2. De Dovrebanen (de Dovre-spoorlijn)

De Dovrebanen is een onvergetelijke manier om van Oslo naar Trondheim te reizen. Deze treinreis van zeven uur door Gudbrandsdalen, Rondane en Dovrefjell voert je door de mooiste nationale parken van het land.

'De Dovrebanen staat garant voor een leuk dagje met de trein. Er zijn allerlei mooie dingen te zien als je langs het Mjøsa-meer en richting Hamar en Lillehammer reist. Je komt ook langs Eidsvoll, de plaats waar de Noorse grondwet is ontstaan. Als is het niet landschap zo dramatisch als op bekendere trajecten, toch is er onderweg heel wat te zien. Zo is bijvoorbeeld de muskusos vaak gezien langs dit traject', legt treinexpert Østlund uit.

Je kunt ook halverwege een tussenstop maken op het Dovrefjell-bergplateau. Ga bijvoorbeeld mee op muskusossafari en geniet van een heerlijke maaltijd bij Kongsvold Fjeldstue. Dat is één van de meest unieke hotels en eetgelegenheden van Noorwegen, en het ligt vlakbij station Kongsvoll.

Reis je met kinderen, dan is attractiepark Hunderfossen in Lillehammer een prima keuze. Op station Bjorli kun je overstappen op een andere trein en de bekende Raumabanen nemen.

Je vindt tickets en dienstregelingen voor de Dovre-spoorlijn op SJ NORD.

Lees meer tips over wat er allemaal te zien en te doen is langs de Dovrebanen van treinexpert Erik Sveberg Dietrichs.

3. De Raumabanen (de Rauma-spoorlijn)

Østlund noemt de Raumabanen één van de 'mooiste en meest ruige spoorlijnen van Noorwegen'. Het 114 kilometer lange traject zal altijd een speciaal plekje in zijn hart hebben.

'Op het stuk tussen Bjorli en Åndalsnes zie je de meest adembenemende landschappen aan deze kant van Noorwegen. Volgens mij is het misschien wel het mooiste stuk dat dit land te bieden heeft', zegt hij.

Die treinreis duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten. Hoogtepunten zijn onder andere de Romsdalen-vallei, de rotsformatie Trollveggen en de unieke Kylling-brug. Via de Dovrebanen heb je via station Dombås een goede aansluiting op de Raumabanen. Op dit traject ligt de nadruk op toerisme. Zo heeft de trein panoramische ramen en gidsen in de zomer.

Vanuit het fjordendorp Åndalsnes, ook wel 'het bergbeklimmersparadijs' genoemd, kun je de beroemde Romsdalseggen bergkam bewandelen, een skitocht maken of met de auto de Norwegian Scenic Route Geiranger-Trollstigen rijden.

Je kunt je treinreis over de Raumabanen boeken bij SJ NORD.

Hier zijn meer tips over wat je onderweg zoal kunt beleven:

4. De Røros-spoorlijn

De Røros-lijn ging open in 1877 en is de oudste hoofdspoorlijn van Noorwegen. De vijf uur durende rit verbindt Hamar (één uur met de trein van Oslo) met Trondheim door de prachtige wildernis en de mysterieuze bossen van Østerdalen om verder te rijden naar het unieke door UNESCO beschermde mijnstadje Røros en uiteindelijk helemaal door naar Støren.

Veel mensen beschouwen de Røros-spoorlijn als een vrij saaie treinrit, maar eigenlijk is er best veel actie als je de tijd neemt om rond te kijken. In de uitgestrekte bossen krijg je met een beetje geluk een eland, veelvraat, lynx, wolf of een beer te zien,’ zegt Østlund.

Boek je tickets op SJ NORD.

5. De Flåmsbana (de Flåmspoorweg)

Het feit dat het één van de beroemdste spoorlijnen ter wereld is - al duurt de treinrit maar een uurtje - zegt veel over de Flåmsbana en de schitterende uitzichten onderweg. Elk jaar zijn meer dan een half miljoen treinreizigers helemaal in de ban van het steile traject van station Myrdal naar het dorp Flåm, dat in het binnenste gedeelte van het Aurlandsfjord ligt.

'De Flåmsbana biedt bij mooi weer schitterende uitzichten. Dankzij de indrukwekkende watervallen, rivieren, valleien en bergen is dit traject voor veel mensen het toppunt van de Noorse natuur', aldus Østlund.

Als levenslange liefhebber van treinen waardeert Østlund vooral de technische aspecten van de antieke treinen op de Flåmsbana.

'Bovendien is de Flåmspoorweg een technisch hoogstandje. Door de steile klim van 0 tot 866 meter boven de zeespiegel zijn er twee locomotieven nodig - eentje vóór de trein en eentje erachter - en elke wagon is voorzien van een speciaal remsysteem', legt hij uit.

Flåm biedt het hele jaar door een ruime keuze aan activiteiten en milieuvriendelijke fjordbezichtigingen. De Flåmsbana is ook een leuke activiteit voor in de winter geworden, want dan doet het tevens dienst als skilift.

Boek je Norway in a nutshell-rondreis met Fjord Tours of reserveer treintickets bij VY.

6. De Sørland-spoorlijn

De acht uur durende treinreis tussen Oslo en Stavanger heeft dan niet de ’wilde’ reputatie van zijn tegenhangers in het noorden, toch is het een aangenamer en meer pittoresk alternatief voor een rit met auto voor wie naar het zuiden rijdt.

De trein loopt langs gezinsvriendelijke bestemmingen zoals het grootste waterpark in Scandinavië, Bø Sommarland in Telemark. Je komt ook langs Kristiansand, dat bekend staat als de zomerhoofdstad van het zuiden dankzij de vele mooie stranden en familiebezienswaardigheden zoals de Kristiansand Zoo and Amusement Park.

’Veel mensen stellen zich een treinspoor voor vlak naast het water, maar grote delen van de Sørland-lijn waren in het binnenland aangelegd om bombardementen in tijden van oorlog te vermijden. Pas wanneer je Egersund nadert, krijg je de oceaan te zien. Daarvoor zijn het vooral valleien en bossen. Vanuit Nelaug loopt een zijspoor naar Arendal met onderweg mooie uitzichten,’ zegt Østlund.

De Sørland-spoorlijn geeft je ook gemakkelijk toegang tot de prachtige kustlandschappen van Zuid-Noorwegen met dorpen met kleine, witgeschilderde houten huisjes, zoals Risør, Grimstad, Mandal, Flekkefjord en Egersund.

7. De Nordland-spoorlijn

Deze 729 kilometer lange route tussen Trondheim en Bodø is volgens Vy de langste spoorweglijn van Noorwegen. De passagiers maken een tocht door een adembenemend landschap dat varieert van aparte Noordse kustlandschappen tot kleine dorpjes in het binnenland en hoge bergen. De route loopt zelfs tot in Hell! Stap daar uit of in één van de andere stations in Trøndelag om op zalm te gaan vissen of om de drie nationale parken te gaan verkennen in Namdalen. Als je de prachtige kust van Helgeland wilt verkennen, dan kun je ook uitstappen in Mosjøen of Mo i Rana.

’De Nordland-spoorlijn staat voor 729 kilometer aan ervaringen, geschiedenis en spectaculaire natuur. Velen vermoeden dat de tocht saai is, omdat die 11 uur duurt. In werkelijkheid is dit een echte Noorse spoorwegparel,’ zegt Jan Helge Østlund.

De Nordland-spoorlijn is de enige Noorse spoorlijn die tot boven de poolcirkel loopt. Je kunt de route het hele jaar door nemen. Je hebt de keuze tussen twee treinen per dag van Trondheim naar Bodø. De nachttrein werd door Lonely Planet benoemd tot één van de mooiste ter wereld. Boek je reis op voorhand als je een slaapplaats wilt op de trein.

Boek je treinreis bij SJ NORD.

8. De Ofoten-spoorlijn

Ooit werd de Ofoten-lijn het ’achtste wereldwonder’ genoemd. Het is de meest noordelijke spoorweg van Noorwegen en loopt over een oude ijzerertsspoorweg vanuit Narvik aan het Ofotfjord. De trein glijdt door een historisch, prachtig en wild landschap met prachtige uitzichten over het fjord, grillige bergtoppen en denderende watervallen. De reis naar de Zweedse grens duurt ongeveer een uur en in Zweden kun je naar het zuiden reizen richting Stockholm of andere bestemmingen in Europa.

Op deze tocht is niet alleen het landschap sensationeel. Sporen van de grondwerkers (’rallare’ in het Noors) die deze spoorlijn aan het einde van de 19e eeuw hebben aangelegd, vormen een fascinerend kader voor deze reis. Dit geldt ook voor de sporen van de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel van de strijd tijdens de Slag om Narvik vond plaats in de buurt van de spoorlijn. Het was de exportroute voor Europa’s grootste en belangrijkste ijzerertsdepot.

Stap af aan het station Katterat dat omringd wordt door schattige roodgeschilderde gebouwen, en wandel terug naar Rombaksbotn aan het fjord, langs de prachtige oude grondwerkersroute Rallarvegen. In de zomer zijn er ook begeleide tours en is er transport terug naar Narvik met een RIB-boot (rigid inflatable boat). Voor wie van skiën houdt is het skigebied Narvikfjellet open tot in mei. In de zomer neemt een gondellift je naar de top van de berg om van het geweldige uitzicht over het fjord te kunnen genieten.

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Plan je reis

Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Recent bekeken pagina's