Skip to main content

Parels voor een vakantie aan de zuidkust

Open zee, weidse hemel en zoveel plezier!

Bezoek enkele van de mooiste parels langs de Noorse kust.

Sogndalstrand

Sørvestlandet (Zuidwest)

Ooit was de haven van Sogndalstrand niet in de beste staat.

Vandaag vind je in de oude gebouwen leuke restaurants, interessante galerijen en een stijlvol hotel. Je kunt zelfs een biertje drinken in een cel waar mensen vroeger moesten ontnuchteren!

Bekijk de andere kustparels in de regio, zoals het eiland Hidra net buiten Flekkefjord, of het klooster in Rennesøy. Je kunt ook gaan eilandhoppen met je fiets in Finnøy.

Stokkøya

Trøndelag

Zin in een verfrissend drankje in één van de allercoolste strandbars? Combineer je bezoek met een overnachting in een zogenaamde ’sublugar’, een kamer die deels onder de grond werd gebouwd.

Het concept, de architectuur en de prachtige locatie maakten van het strandhotel Stokkøya Sjøsenter een echte sterlocatie op Instagram. Ook voor foodies is het een topbestemming. Je kunt er genieten van heerlijke gerechten met lokale ingrediënten zoals zeewier en kelp.

De kust van Trøndelag heeft heel wat resorts waar het echt geweldig gezellig kan zijn. Bezoek het historische vissersdorpje Sør-Gjæslingan of ga eilandhoppen tussen Frøya en Halten.

Bud

Noordwest

Pieren, roeiboten en gemoedsrust. Het vissersdorpje Bud is een echte must tijdens een reis in de regio Noordwest. Reis er heen met de boot of huur een auto en rijd langs de spectaculaire Atlantische weg.

Hustadvika is één van de minst beschutte regio’s van Noorwegen en je kunt er dus de kracht van de natuur ten volle ervaren. Wandel langs de kust, bezoek het fort en bewonder de drieteenmeeuwen op de vogelklif. Als de wind te keer gaat op zee is het uitzicht waarlijk indrukwekkend.

Vanuit Bud kun je een tocht maken naar de vuurtoren op het eiland Ona, of kun je op reis naar charmante vissersdorpjes zoals Veiholmen op Smøla of Grip net buiten Kristiansund.

Skudeneshavn

Haugesund en Haugalandet

Wil je complete rust ervaren, dan hebben we de ideale reis voor jou. Dit stadje staat als de Witte Dame van het Rijk, een naam die komt van de vele witte huisjes in de Empirestijl.

Skudeneshavn is een oud zeildorpje met een leuke sfeer. Het ligt op het zuidelijkste puntje van het eiland Karmøy, net buiten Haugesund. Loop langs de haven of tussen de charmante 18e-eeuwse houten huizen.

Op een leuk boottochtje afstand vind je het eiland Røvær dat een leuk cultuurhotel heeft, en ook Utsira, een droombestemming voor vogelspotters.

Brekkestø

Zuid-Noorwegen

Verse garnalen op de pier met daarna gigantische bollen roomijs. Zomerser kan het niet worden!

Het schilderachtige Brekkestø, net buiten Lillesand scoort heel hoog op de schaal van ’kos’ (Het Noorse woord dat je kunt vergelijken met ’gezelligheid’ in goed gezelschap). Zoek een plekje op de rotsen in de buurt van de zee en neem een paar foto’s van de schattige, houten huisjes in de haven.

Klaar voor meer vakantieparels? Geen enkel probleem! Verken de eilanden Lyngør en Sandøya of de haven van Ny-Hellesund.

Stavern

Vestfold en Telemark

Stavern werd al verschillende keren bekroond tot zomerstad van het jaar. En terecht! Het is de favoriete bestemming voor iedereen die een vakantie wil met veel afwisseling.

Wandel langs het kustpad, verken de kunstgalerijen en ontspan je op het strand of tijdens een cruise door de eilandengroep.

Voor meer cultuur, bezoek dan Åsgårdstrand waar Edvard Munch inspiratie vond voor zijn schilderijen De meisjes op de pier (Pikene på broen). Je kunt ook op een boot springen in Kragerø en een tochtje maken naar het eilandenparadijs Jomfruland.

Selje

Witte zandstranden Een fantastisch fjordenlandschap Een spannende legende!

Selje in Nordfjord staat bekend als het eerste bedevaartsoord van Noorwegen. Hier kun je het Benedictijnenklooster bewonderen. Het wordt gezien als het oudste klooster van het land.

Fjord-Noorwegen heeft eindeloos veel eilandjes die je kunt verkennen. Neem de postboot naar Solund, of combineer een citytrip in Bergen met een boottochtje naar de fietsvriendelijke eilanden Værlandet en Bulandet.

Dus waar wacht je op?

Heel wat kustparels liggen dichtbij enkele van de populairste kustplaatsen van het land.

Reis je verder naar het noorden, bewonder dan ook de leukste plekken om te gaan eilandhoppen langs de kust van Helgeland.

Lees meer

Recent bekeken pagina's