Skip to main content

<br />

Unknown Component
civid: 605458c00798005481c63c1a
name: plugins_common_social_share (widget)

Wandelen naar de Romsdalseggen-bergkam

De wandeling over de Romsdalseggen-bergkam staat bekend als één van de meest schilderachtige van het land. Je hebt wel beter geen hoogtevrees, want een groot deel van de wandeling loopt over de bergkam.

Tal van fjorden, bergen en watervallen om je heen! De wandeling over de Romsdalseggen-bergkam in Åndalsnes biedt voor zelfs de meest ervaren wandelaar adembenemende uitzichten.

Vanaf de top kijk je over Åndalsnes, de Trollveggen-klif, de Trolltinder-pieken, helemaal tot aan Molde en de oceaan in het westen. Beneden meandert de Rauma-rivier zich een weg door de vallei en je kunt ook een glimp opvangen van de Rauma-spoorlijn.

Seizoen

Het wandelseizoen duurt van juli tot september.

Wandeling van 7 tot 8 uur

Vanaf het startpunt op de parking in Vengedalen duurt deze wandeling op en over Romsdalseggen zeven tot acht uur. De route is 10,3 kilometer lang en overbrugt een hoogteverschil van 970 meter. Je kunt kiezen tussen een eenvoudige, matig zware, of extreme route die je best met een berggids doet.

Zorg dat je een goede conditie hebt voordat je aan dit prachtige avontuur begint. Voor kinderen kan het lastig zijn om de hele tocht tot een goed einde te brengen en als je van plan bent om je hond mee te nemen, moet je er rekening mee houden dat je die over de steilste stukken heen moet helpen. De route staat goed aangegeven en op de bus naar Romsdalseggen krijg je bovendien een kaart en een routebeschrijving.

Tochten met een gids

Als je weinig of geen ervaring hebt of zo’n tocht niet graag in je eentje maakt, raden we je aan om mee te gaan met een begeleide tocht. Een goede gids kan van een minder mooie dag een fantastische ervaring maken. 

Veiligheidsmaatregelen

Elk jaar zijn er reddingsoperaties voor wandelaars. Zorg ervoor dat jij niet één van hen bent. Bereid je goed voor op de wandeling en ga mee met een begeleide wandeling als je geen ervaren wandelaar bent.

Lees ook zeker alles over veiligheid in de bergen, voor je vertrekt.

Doe als volgt:

Zoek de afstand, de duur en de verwachte fysieke vorm op van de wandeling die je wilt gaan doen.

Volg de weersomstandigheden op de voet en luister altijd naar de plaatselijk bergbewoners.

Koop of huur de gepaste uitrusting voor je trip.

Breng altijd genoeg eten, drinken en een extra set kleren mee in je rugzak.

Bekijk of je kunt aansluiten bij een begeleide tocht.

Vermijd het volgende:

Draag geen jeans, sportschoenen of andere alledaagse kleding.

Begin niet te laat op de dag aan je tocht. Zo riskeer je in het donker te moeten wandelen.

Begin nooit aan een bergwandeling als je je fysiek niet goed genoeg voelt.

Wees niet afhankelijk van de kaart op je mobiele telefoon. In de bergen heb je niet overal netwerk.

Laat niets achter, ook geen afval.

Wees goed voorbereid en pak je rugzak als een professional dankzij onze wandeltips.


Weersomstandigheden in de bergen

Zelfs als er zonnig en mooi weer wordt voorspeld, kan het weer snel omslaan. Check dus altijd de weersvoorspelling voordat je aan je tocht begint en vraag aan de lokale bevolking welk weer er wordt verwacht. Zij kunnen je dikwijls vertellen of er kans is op regen of wind, zelfs als er rustig en goed weer wordt voorspeld. De recentste weersvoorspellingen vind je op yr.no.

Goede wandeluitrusting 

Een rugzak van 30 liter is de beste optie om alles te kunnen meenemen wat je nodig hebt in de Noorse bergen. Neem sowieso een kaart en kompas, een verbandtrommel, opgeladen mobiele telefoon en een hoofdlamp mee. Scroll naar beneden voor de complete lijst aanbevolen spullen.

Geschikte en warme kleren

Zorg voor geschikte schoenen: wandelschoenen zijn ten sterkste aanbevolen. De route naar Kjerag gaat over ruw terrein, dus goede steun voor je voeten en enkels is een must. Op Kjerag kunnen plotselinge windstoten voorkomen, dus trek wind- en waterdichte bovenkleding aan. Vergeet niet om een extra set kleren, muts of pet, wanten of handschoenen en een sjaal in je rugzak te stoppen.

Voldoende eten en drinken

Zorg altijd voor voldoende eten en drinken als je een wandeltocht gaat maken. Het is belangrijk om voldoende proviand bij je te hebben, zodat je tijdens de hele tocht genoeg energie hebt.

Paklijst voor de zomer

Toiletten

Er zijn geen toiletten langs de paden, dus ga zeker voor je aan je wandeling begint. Moet je onderweg, ga dan zeker op een lager punt dan het pad en zeker ver weg van stromen en meren. Houd je afval bij tot je een vuilnisbak tegenkomt.

De route ernaartoe 

Tijdens het zomerseizoen rijden er bussen naar Romsdalseggen vanaf het treinstation Åndalsnes. Het seizoen wordt verlengd als het in de eerste weekends van oktober goed weer is. Als je met de auto naar Åndalsnes komt, moet je die op één van de parkings voor lang parkeren zetten. In het stadscentrum zijn er alleen opties voor kort parkeren. Je kunt ook naar het vertrekpunt van de tocht rijden: de parkeerplaats van Vengedalen.

Grootste fouten

Andere wandelroutes in de buurt

Er zijn verschillende wandelopties rondom Romsdalseggen en de nabije omgeving die ook minder veeleisend zijn. Lees meer over alle wandelmogelijkheden in de regio.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's