Skip to main content

KLIMMEN

Klim naar nieuwe hoogten

Steile muren, kleine rotsen, leuke klimpaden, abseilen met de wind in je gezicht.

Er gaat niets boven het heerlijke gevoel wanneer je de top van een uitdagende klim bereikt.

Noorwegen biedt beklimmingen voor elk niveau, en er zijn heel wat bekwame gidsen die je meenemen naar toppen waar je anders niet zou komen.

Veiligheid komt altijd eerst!

In mei 2021 noemde de Financial Times de Lofoten de op zes na beste klimbestemming van Europa.

Met zijn spectaculaire muren, talloze bouldermogelijkheden en prachtige middernachtzon trekken de Lofoten, en vooral Henningsvær, klimmers van over de hele wereld aan.

Stetind in Narvik, Noord-Noorwegen, is een populaire en mooie beklimming die bijna 1400 meter hoog is. De berg zelf is uniek, maar het uitzicht vanaf de top zul je je hele leven blijven herinneren. Dit is een steile en uitdagende klim. Je moet dus echt wel fysiek in orde zijn.

Als je op een veilige en sociale manier het maximum uit de reis wil halen, raden we je aan om Stetind met een lokale gecertificeerde berggids te beklimmen.

De wilde bergketen Hurrungane maakt deel uit van de bergen van Jotunheimen en weet met zijn verleidelijke bergtoppen veel klimmers en skiërs te lokken. Hier vind je een gevarieerd berglandschap, dat alles te bieden heeft wat een wandelaar maar kan wensen.

Eén van de populairste klimbestemmingen is Store Skagastølstind, de op twee na hoogste berg van Noorwegen.

De route begint bij Turtagrø, een hotel en een centraal ontmoetingspunt in Jotunheimen. Van daar loop je richting Skagadalen (de Skaga-vallei), om nadien met de beklimming te beginnen richting de Bandet-hut (hier afgebeeld) en daarna verder omhoog tot aan de top. De tocht duurt zo’n 12 à 15 uur heen en terug. Hiervoor moet je een goede fysieke conditie hebben.

Ook in Åndalsnes kun je heel goed klimmen. Daar zijn Trollveggen, Romsdalshorn, Bispen en Hornaksla enkele van de populairste plekken.

Als je op zoek bent naar goede plekken om te boulderen, moet je in Mjelva en Skiri zijn.

De 'piek' die je hier ziet is het Norsk Tindesenter, het Noorse bergsportcentrum. Je vindt er interactieve tentoonstellingen die je meer vertellen over steile buitenactiviteiten. Je kunt er ook je hoogtevrees overwinnen aan één van de hoogste indoor klimmuren van Noorwegen, 21 meter hoog!

Ben je in Zuid-Noorwegen en ben je klaar voor een echte klimuitdaging? Ga dan naar Lillesand!

Met zijn 47 meter is de Over-klimtoren in Lillesand de grootste vrijstaande klimtoren ter wereld. Klim helemaal naar de top zonder een gids of neem de trap. Bewonder het panoramische uitzicht over Zuid-Noorwegen terwijl je over de glazen vloer van de toren loopt.

Durf je naar beneden te kijken?

In de winter kun je je bijl in het ijs hakken en bevroren watervallen beklimmen in de buurt van Rjukan. Deze regio wordt gezien als één van de beste ijsklimmenplekken van Noord-Europa!

Geitgallien (foto) op de Lofoten is in de winter ook een populaire bestemming voor ijsklimmen. Hiervoor heb je een bijl en stijgijzers nodig.

Maar wees voorzichtig en onthoud dat alleen zeer ervaren ijsklimmers zonder gids kunnen gaan klimmen.

Houd je van een beetje extra adrenaline, maar heb je geen klimervaring? Dan is een via ferrata misschien iets voor jou. Via ferrata is een vorm van alpinisme waarbij langs de volledige route vasthangt aan een stalen kabel. Daarom is dit ook zeer geschikt voor gezinnen met grotere kinderen.

Er komen steeds nieuwe routes bij. Vandaag de dag zijn er ongeveer 20 via ferrata's in Noorwegen, waaronder aan de iconische Trolltunga (foto). Of misschien durf je wel één van de zwaarste routes in Noorwegen aan, de 'Ragnarok Extreme' in Loen?

Wat omhoog gaat, moet (meestal) ook naar beneden komen!

Abseilen, waarbij je met een touw naar beneden gaat, is ook een echte natuurbelevenis, net als de klim naar boven.

Wil je het uitproberen? Hier zijn enkele goede aanbevelingen.

Klimparken bieden een leuke ervaringen en uitdagingen voor jonge en minder ervaren klimmers! Hier kun je je wagen aan ziplines, je hoogtevrees overwinnen, en je vindt ook routes die bij elke leeftijdsgroep en elk niveau passen.

Bij het slecht weer, dan kun je in veel steden terecht bij één van de indoor klimmuren.

Klimmen in Noorwegen

Plan je volgende klimvakantie

Zoek naar geschikte bestemmingen en activiteiten.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's