Skip to main content

Wandeltips

Voordat je aan een trekkingavontuur in de Noorse wildernis begint, neem even de tijd om de praktische zaken te overdenken. Wees voorbereid, blijf veilig, en pak je rugzak als een professional.

Let op: deze lijsten zijn bedoeld voor wandelingen in de zomer. Ze zijn gebaseerd op lijsten met de essentiële wandeluitrusting voor de zomer van de Norwegian Trekking Association. Blijf je langs de kust of in het bos op de paden, dan heb je niet alles nodig.

Kom je in een ander jaargetijde, vergeet dan niet om extra warme kleding mee te nemen. Bekijk de lijst met de essentiële uitrusting voor de winter van de Norwegian Trekking Association.

Kleding


Wees voorbereid op het onverwachte. Dit is misschien wel de belangrijkste tip voor het inpakken. Houd er rekening mee - ongeacht het jaargetijde of het weer bij vertrek - dat het weer snel kan omslaan, vooral in de bergen.

Draag goede wandelschoenen. Gewone gympen hebben niet genoeg grip voor bergwandelingen.

Draag laagjes. Zo kan je lichaam de temperatuur beter reguleren. En zoals we in Noorwegen zeggen: wol is het beste materiaal. In tegenstelling tot katoen en polyester is wol ademend, isolerend, vochtwerend, zelfreinigend en reguleert het je lichaamstemperatuur. Fleece is ook een goede optie, vooral in de winter.

 • Onderste laag: ondergoed van wol of synthetisch materiaal (een longsleeve, een lange onderbroek en sokken)
 • Middelste laag: Een trui van wol of fleece. In de winter heb je ook een extra broek nodig
 • Bovenste laag: Een wandelbroek en een waterdicht jack of een all season jas Zorg dat de bovenste laag wind- en waterdicht is

Gebruik zonnebrandcrème want de zon kan bedrieglijk sterk zijn - zelfs in de winter en als het bewolkt of winderig is.

Wat voor weer is het?


We zouden je graag willen melden dat het in Noorwegen altijd zonnig is, maar dat is helaas niet zo. Controleer voordat je vertrekt altijd, echt altijd de weersverwachting.

Het goede nieuws is dat het hier in de zomer aangenaam is met temperaturen tot 25 graden Celsius. Maar het weer kan best snel omslaan, ook in de zomer. Daarom is het belangrijk dat je de weersverwachting checkt voordat je vertrekt en dat je voorbereid bent op onverwachte gebeurtenissen.

In de bergen, op 1.000 meter hoogte of meer, schommelt de temperatuur overdag vaak tussen de 15 en de 19 graden (of wat lager als het regent). In de lente en in de herfst is het frisser, maar ook zeker de moeite waard. De lente, als de natuur weer tot leven komt, is een lust voor het oog, maar ook de prachtige herfstkleuren mogen er zeker zijn!

Lees meer over seizoenen en klimaat in Noorwegen

Denk aan je veiligheid


Noorwegen is een ongelooflijk mooie plek om te ontdekken, met ongetemd mythisch landschap, bergen, valleien en fjorden. Lees voordat je de natuur instapt de volgende negen simpele regels van de Noorse bergcode - zo blijf je veilig!

 1. Plan je trip en laat anderen weten welke route je gaat lopen.
 2. Stem je geplande route af op je capaciteit en de omstandigheden.
 3. Wees alert op waarschuwingen in verband met slecht weer en lawinegevaar.
 4. Bereid je voor op slecht weer en vorst, zelfs op korte tochten.
 5. Neem de benodigde apparatuur mee om jezelf en anderen eventueel te kunnen helpen.
 6. Kies veilige routes. Zorg dat je lawinegevaarlijk terrein en onveilig ijs kunt herkennen.
 7. Gebruik een kaart en een kompas. Zorg dat je altijd weet waar je bent.
 8. Schaam je niet om terug te gaan.
 9. Spaar je energie en zoek beschutting als het nodig is.

Lees de bergregels met aanvullende opmerkingen


Het allemansrecht (het recht om rond te zwerven)


In Noorwegen mag je bijna overal wandelen. Openluchtrecreatie vormt een onlosmakelijk deel van de nationale identiteit en is ook vastgelegd in de wet. Je mag vrijelijk van de prachtige natuur genieten en net zoveel frisse lucht inademen als je maar wilt, zolang je je afval meeneemt en respect toont voor het Noorse landschap.

Het recht om te zwerven (‘allemansretten’) is een eeuwenoud traditioneel recht, dat sinds 1957 ook is opgenomen in de Wet op de Openluchtrecreatie. Het garandeert dat iedereen de natuur kan ervaren, zelfs in grotere gebieden die niet van de staat zijn.

De belangrijkste regels zijn heel simpel: Wees attent en bedachtzaam. Beschadig de natuur en de omgeving niet. Laat het landschap achter zoals jij het zelf zou willen aantreffen.

Het recht op vrije toegang geldt voor het open land, wat soms wordt uitgelegd als land wat niet omheind en niet gecultiveerd is. In Noorwegen dekt deze term vrijwel alle kusten en waterkanten, veengebieden, bossen en bergen. Kleine eilandjes van ongecultiveerd land gelegen in gecultiveerd land worden ook gezien als open land.

Lees meer over het recht op vrije toegang


De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's