Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Jotunheimen
Jotunheimen.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life AS/ Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Blijf veilig in onze bergen

Zelfs mensen die hun hele leven in de Noorse natuur hebben doorgebracht hebben een gezond respect voor onze bergen, en dragen zorg dat zij gooed voorbereid zijn voor iedere mogelijkheid.

Er is veel te zien tussen die pieken, valleien en hoogvlaktes die de Noorse bergen vormen. De schoonheid en kalmte kan snel verdwijnen en plaatsmaken voor gevaar. Draag er dan ook zorg voor dat je bent voorbereid met kennis van het gebied, en een uitrusting, lichamelijke conditie en ervaring die adequaat is voor de route die je hebt uitgestippeld.

Let er ook op dat mensen weten waar je bent, waar je naartoe onderweg bent, en hoe laat je verwacht terug te komen. Hou rekening met de weersverwachting, niet alleen daar waar je heen gaat, maar ook in de nabijheid - en wees erop voorbereid dat het weer altijd kan verslechteren.

Wanneer je in een onbekend gebied bent, moet je ten alle tijde een kaart, kompas en een mobiele telefoon bij je hebben. Er zijn veel gebieden in de bergen waar je geen bereik zal hebben, maar er zijn ook genoeg gebieden waar je dat wel hebt, dus laat die telefoon niet liggen.

Als je verdwaalt, let op voor steenhopen, deze liggen vrijwel altijd langs veelgebruikte paden. Ook kun je vrijwel altijd van de ene steenhoop de volgende zien, en zijn zeer handig om je weer terug naar de bewoonde wereld te brengen als je de weg kwijt raakt, zelfs als het zicht niet zo goed is als je zou wensen. In berggebieden die veel worden bezocht door bergwandelaars zijn deze steenhopen vaak in lijnen door het landschap aangelegd om het makkelijker te maken het pad terug te vinden als je het kwijtraakt. 

Noodtelefoonnummers

 • 110 - Brandweer
 • 112 - Politie
 • 113 - Ambulance
 • 120 - Noodgeval op zee
 • 22 59 13 00 - Informatiecentrum voor vergiftigingen
 • 1412 TDD Teksttelefoon voor doven en slechthorenden

Hartje winter

Veel van de voorzorgsmaatregelen die je in de zomer moet nemen, zijn in de winter nog veel meer van belang. Als het koud is, is het noodzakelijk meerdere lagen kleding te dragen, en het is belangrijk dat het wollen kleding is. Wol houdt namelijk zijn isolerende werking als het nat is. Verder is het aan te raden winddichte buitenkleding te dragen.

Blijf warm, droog en drink voldoende

Onderkoeling wil je ten alle tijde voorkomen tijdens de winter. Het helpt natuurlijk om droog te blijven, en voldoende warme kleding te dragen. Als je een ongeluk krijgt, en je moet de nacht buiten doorbrengen, zorg er dan voor dat je genoeg energie bespaart zodat je een schuilplaats in de sneeuw kan graven, of een sneeuwmuur tegen de wind kan bouwen.

Zorg er ook voor dat je niet direct op de grond of de sneeuw ligt, maar dat er iets isolerends tussen je lichaam en de koude grond bevindt. Ski's werken hier prima voor, maar zijn niet echt comfortabel. Een grote rugzak kan worden gebruikt als een geïmproviseerde slaapzak, en een klein rugzakje kan nog altijd je voeten warmhouden.

Als je dorst krijgt, kun je wat sneeuw smelten om te drinken - let er wel op dat de sneeuw volledig is gesmolten voordat het drinkt, anders loop je namelijk een zeer grote kans op onderkoeling.

Bescherm je ogen

Ook al is het winter, het is toch zeker aan te raden om een zonnebril te dragen. De sneeuw weerkaatst namelijk veel zonlicht, en dit kan hinderlijk zijn, en in extreme gevallen sneeuwblindheid veroorzaken.

Sein voor hulp

Als je verdwaalt, blijf dan waar je bent en wacht voor hulp. Als je ski's bij je hebt, steek deze dan in de sneeuw zodat je makkelijker te vinden bent.

Voorkom lawine's

Wandel niet over onstabiele sneeuwhellingen en vermijd uitstekende sneeuw and andere gebieden die gevoelig voor lawine's zijn. Dit geldt vooral als je sporen van lawine's in de buurt vindt. Het is onmogelijk een lawine rennend of skiënd voor te blijven, dus het beste is om er gewoon helemaal uit de buurt te blijven. Bekijk van te voren altijd de lawine voorspelling.

De regels van de bergen

Voorkom onveilige situaties door de volgende regels in acht te nemen:

 1. Onderneem geen tochten waarvoor je ervaring en conditie ontoereikend is.
 2. Hou mensen op de hoogte van je route en rond welke tijd je terug verwacht te komen.
 3. Hou de weersverwachting in de gaten.
 4. Wees voorbereid op slecht weer, zelfs op korte tochten.
 5. Luister naar het advies van ervaren bergsporters die met de omgeving bekend zijn.
 6. Neem navigatieapparatuur mee (kaart, kompas, GPS) en leer dit te gebruiken.
 7. Ga niet alleen de bergen in.
 8. Keer op tijd terug. Als je het vandaag niet meer kan halen is er morgen weer een dag.
 9. Spaar je krachten. Als je vast komt te zitten voor de nacht, maak een sneeuwhut voordat je bent uitgeput.

Lees de Noorse bergcode met aanvullend commentaar.

Tijdens de hoogzomer

Zelfs in de zomer, als de zon schijnt en het lekker warm is, moet je rekening houden dat je geschikte kleding draagt en ook meeneemt. Zorg ervoor dat je geen zonnebrand oploopt, en ben erop voorbereid als het weer toch omslaat.

Kleed je om warm te blijven

Een winddichte jas is absoluut belangrijk om te hebben, evenals wollen ondergoed, zelfs op warme zomerdagen. De wind in de bergen kan erg koud worden, en wol isoleert je van de kou, zelfs als het nat is. Dit doet katoen of nylon bijvoorbeeld niet. Trek verschillende lagen kleding aan, zodat het eenvoudig is je temperatuur te reguleren.

Drink voldoende

Als je verdwaalt, probeer je kracht dan te sparen, maar onthou om regelmatig te eten en drinken. De wind, zon en fysieke uitputting kunnen ervoor zorgen dat je uitgedroogd raakt, zelfs als je geen dorst hebt. Het meeste stromende water in de Noorse bergen is schoon genoeg om te drinken, maar drink geen smeltwater van de gletsjer, of water wat langs weilanden loopt, want dit kan schadelijke micro-organismen bevatten.

Hou afstand van wilde dieren

Onthou dat sommige wilde dieren gevaarlijk kunnen zijn, en dat je daar het beste niet te dicht bij in de buurt komt. IJsberen, muskusossen, beren en elanden zijn allemaal een stuk sneller dan dat jij bent, en kunnen gevaarlijk zijn als ze jongen hebben, bang zijn, of verrast worden.

Loop bergafwaarts om hulp te vinden

Als je op zoek bent naar hulp, loop dan bergwafwaarts en volg beekjes en riviertjes, omdat deze doorgaans naar de bewoonde wereld leiden.

Op gletsjers

Ga nooit alleen een gletsjer op. Als je wilt gaan wandelen op een gletsjer, zorg dan dat je een begeleiding van een gids hebt.

Waar wil je heen

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad