Skip to main content

Het weer kan snel omslaan in de Noorse bergen. Ontdek wat je moet dragen en hoe je veilig blijft tijdens je zomerwandeling.

Er valt 's zomers veel te beleven tussen de bergtoppen, in de valleien en op de plateaus van de Noorse bergen, maar het weer en de omstandigheden kunnen snel veranderen. Zelfs mensen die al hun hele leven van de bergen genieten, hebben er een gezond respect voor en zorgen ervoor dat ze op alles voorbereid zijn.

Ken je grenzen

Zorg ervoor dat je training, kennis van het gebied en uitrusting allemaal geschikt zijn voor de tocht en kies wandelingen die passen bij je fitheid. Een groot deel van de populairste wandeltochten in Noorwegen, zoals Trolltunga, Besseggen en Romsdalseggen, zijn alleen geschikt voor zeer fitte en ervaren wandelaars.

Voor je de bergen in trekt, moet je je bewust zijn van de belangrijkste veiligheidsvoorschriften in de bergen. Laat iemand weten waar je heen gaat en wanneer je verwacht aan te komen of terug te keren. Volg het weerbericht voor zowel het gebied dat je gaat bezoeken als de omgeving. Houd er ook rekening mee dat de weersomstandigheden snel kunnen veranderen. Plan wat je doet voor het geval het donker wordt of als het weer omslaat. Keer om en ga terug als dit nodig is.

Weet altijd je locatie

Ben je in onbekend gebied, neem dan altijd een kaart en een kompas mee (en weet hoe je ze moet gebruiken om je te oriënteren). GPS-apparaten en GPS-horloges zijn ook handig, maar wees je ervan bewust dat ze op batterijen werken die leeg kunnen raken. Neem ook een volledig opgeladen mobiele telefoon mee. Houd er rekening mee dat er op sommige plekken in de bergen weinig of geen ontvangst is, maar misschien heb je geluk. Je telefoon zendt signalen uit die reddingsteams kunnen helpen om je te vinden. Laat je telefoon dus niet thuis.

Blijf op het pad

Gebruik paden die duidelijk zijn aangegeven op de kaart en let op borden langs de weg. Volg rotsblokken en paden gemarkeerd met een rode "T", want die worden gebruikt door de Norske Turistforening (Noorse Wandelvereniging). De T's staan dicht genoeg bij elkaar dat de volgende altijd in zicht is en je veilig door het terrein leidt.

Wees realistisch over je vaardigheden, energieniveau en ruimtelijk inzicht. Keer om als je je moe of onzeker voelt. Als je met een gids gaat en veiligheidsuitrusting draagt, is het veiliger om je grenzen te verleggen, maar de bergen zijn geen plek om gewaagd te zijn.

Kleding - kleed je in lagen

Het belangrijkste is om je in lagen te kleden - zelfs in de zomer, als de zon schijnt en het warm is. Je kunt altijd een laag uittrekken als je het warm krijgt, maar als het weer omslaat, heb je die extra jas of trui in je rugzak nodig.

De eerste laag, die naast je huid zit, moet vochtafvoerend zijn. Licht wollen ondergoed is een goede keuze. Het is ademend en isoleert je ook als het nat is, een eigenschap die katoen en nylon niet hebben. De volgende laag kan nog een laag wol, lichtgewicht fleece of een dun pufferjack zijn, afhankelijk van de temperatuur en het seizoen. Regen- en winddichte bovenkleding is een must, zelfs op zomerse dagen. De bergwind kan behoorlijk koud worden.

 Neem een zaklamp, een muts en handschoenen mee met een extra set warme kleding.

Draag kleding die je tegen de zon beschermt. Als je zonder shirt wilt gaan, moet je je insmeren met een zonnebrandcrème met een hoge SPF-waarde vanwege de sterke UV-stralen waaraan je tijdens het wandelen wordt blootgesteld.

In ons artikel over wandeltips vind je een gedetailleerde lijst met benodigdheden.

Juiste schoenen

Sneakers zijn niet geschikt voor Noorse bergwandelingen. Na uren wandelen in ruig terrein worden je gewrichten en spieren moe en kun je gemakkelijk je enkel verzwikken. Om dit te voorkomen, draag je middelhoge of hoge wandelschoenen die je enkels ondersteunen en stabiliseren. Zolen met goede grip zijn ook belangrijk, ongeacht of de ondergrond nat of droog is.

Drink genoeg water

Zon, wind en zware lichamelijke inspanning kunnen je uitdrogen, zelfs als je geen dorst hebt. Het meeste stromende water in de bergen van Noorwegen is schoon genoeg om te drinken, maar vermijd water dat door weilanden stroomt of van gletsjers afstroomt, omdat dit schadelijke micro-organismen kan bevatten. 

Houd afstand van wilde dieren

Onthoud dat bepaalde dieren gevaarlijk kunnen zijn, dus houd afstand. IJsberen, muskusossen, beren en elanden zijn allemaal sneller dan jij en kunnen kwaad doen als ze schrikken, verrast worden of hun jongen verdedigen. Omheinde velden met koeien en ossen mag je niet betreden, want die kunnen ook letsel aanrichten. Maar ga gerust op wildsafari – hier heb je ruimschoots de gelegenheid om exotische Insta-foto's maken!

Donder en bliksem

Als je ziet dat er donder en bliksem op komst is, moet je van de toppen of bergkammen naar lagergelegen terrein gaan. Bliksem slaat in op het hoogste object, dus zorg ervoor dat jij dat niet bent. Blijf uit de buurt van hoge bomen en water. Zoek beschutting in lagergelegen delen van het terrein. Blijf dicht bij de grond en verspreid je als je met een groep mensen bent.

Samenvatting: Wandelen is een prachtige en actieve manier om de Noorse bergen te verkennen, maar zelfs als de zon schijnt, moet je voorbereid zijn op plotselinge weersveranderingen.

Veilig wandelen in de zomer

Beste tips van een ervaren berggids.

Veiligheid voorop

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's