Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnachtingsmogelijkheden

  Strawberry – een bijzondere hotelketen

  Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

  Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

  Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

  Classic Norway Hotels – van karakteristieke hotels tot authentieke vissershutten

  Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

  DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

  Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

  Campcation –  Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation

  Campanyon - Ontdek unieke overnachtingen in de natuur

   

  Rondleidingen

  Brim Explorer – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

  Stromma – sightseeën in de Noorse steden met de bus en met de boot

 • Reizen in Noorwegen

  Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

  SJ NORD – het avontuur begint op de trein

  Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

  NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

  Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

  AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

  Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

  Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

  Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

 • Tours en rondtochten

  Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

  Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen

  Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals

  Up Norway – luxe op maat door insiders

  Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

  Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

  Booknordics.com –  honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen

  Fjord Travel – duurzame meerdaagse tochten

  Go Fjords – rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

  50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

  Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

  My Nordic Travel – stel zelf je reisschema op

  Skivakanties in Rauland – ga lekker skiën in het mooie berggebied

 • Offers

Search
or search all of Norway
Leif Inge Underdal singing in his shop in the Undredal valley, Norway
Nærøyfjorden.
Photo: Kyrre Lien

Leven aan het fjord

muteplay/pauseplay/pause

De voorbije 30 jaar werden in de regio’s Nærøyfjord en Undredal wegen aangelegd en daardoor kwamen er ook veel meer toeristen. Maar buiten dat gaan de zaken min of meer zoals vanouds.

Tekst: Mikael Lunde

'Hei fara! Falturil-tural-tura!'

In een proeflokaal voor lokale geitenkaas zingt Leif Inge Underdal vastberaden een vers van ’Kråkevisa’, het kraaienlied, terwijl hij met zijn voet op het ritme meestampt. ’Ik krijg mensen zover om de laatste zin mee te zingen. Iedereen slaagt daarin, of ze nu uit Korea of eender welke andere plek komen,’ zegt hij.

We zijn in Undredal, wat je kunt vertalen als de ’wondervallei’. Het kleine dorpje ligt langs het water in een sprookjesachtig Noors fjordenlandschap bij de monding van het Nærøyfjord. In het café langs de kade laat Leif Inge Underdal reizigers van de plaatselijke cultuur van Undredal proeven. En ja hoor: zijn naam is een variatie op de naam van het dorp.

'Hei fara! Falturil-tural-tura!'
Kråkevisa – Het kraaienlied

Nærøyfjord
Nærøyfjord.
Photo: Kyrre Lien

Van het land leven

De plotse meezinger is een ijsbreker die zo doeltreffend is als de schepen die de nauwe zeeroutes in de winter bevaarbaar houden. Toch is de keuze voor ’Kråkevisa’ niet willekeurig. Volgens de moraal van dit traditionele volksdeuntje moet je altijd alles gebruiken en mag je niets weggooien. Doorheen zijn geschiedenis is dit een belangrijke les gebleken in deze geïsoleerde vallei. ’Ik probeer de mensen beter te doen begrijpen hoe het mogelijk is om langs het fjord van het land te leven. Elke grondstof van de boerderij moet benut worden om er de landbouw in stand te kunnen houden,’ aldus Underdal, die ook de plaatselijke kruidenierswinkel in het dorp uitbaat.

'Maar wie komt luisteren, moet niet alleen iets leren. Ze moeten het ook vooral naar hun zin hebben,’ zegt hij enthousiast. 'Dus bied ik ook een beetje entertainment!’

Unieke kaas

Een paar minuten verder op de (nog steeds nieuwe) weg van Undredal liggen een paar kleine boerderijen die geitenkaas en vlees produceren. Op de middag hangt aan één van de voordeuren een briefje: ’de melkmeid heeft pauze tot 14 uur.’

Erna Underdal Skarsbø wrijft de slaap nog uit haar ogen terwijl ze een kopje koffie en een stuk taart met verse geitenkaas aanbiedt. Zo gaat het hier als je een vreemde aan de deur hebt. De kaas komt wel gewoonlijk niet uit de kamer hiernaast. ’Het is deze ochtend gemaakt,’ zegt Erna, die elke dag om vier uur opstaat om de dieren te melken.

Enkele van haar kazen verkoopt ze in de winkel van Leif Inge in Undredal. Nu er een weg ligt, kreeg ze al bezoek van mensen uit Nederland, Duitsland, Rusland en Oost-Europa, die vanuit hun auto het bordje ’Geitenkaas te koop’ langs de weg konden zien. ’We communiceren met gebaren of met enkele woorden gebroken Engels,’ vertelt Erna. De boerderij is al vier generaties lang in handen van haar familie.

Eén van Noorwegens meest typische producten is de bruine weikaas, gemaakt van geitenmelk. ’De wei wordt zeven tot acht uur gekookt tot de natuurlijke suikers van de melk gekarameliseerd zijn,’ legt Underdal uit in het café, terwijl hij vier verschillende kazen laat zien uit de kleine fabriek in de vallei.

De kaas wordt geserveerd met platbrood, zure room, plaatselijke geitenworst en drie soorten jam van wilde bessen: bosbessen, frambozen en de plaatselijke favoriet, kruipbramen. Cassissiroop en versgemaakt appelsap hoort ook op een traditionele tafel.

Alles wordt lokaal geproduceerd en zit propvol smaak. ’De geiten kunnen vrij langs de bergwanden klimmen om het beste voedsel te vinden. Wanneer zij het beste eten hebben, krijgen wij de beste melk,’ zegt de kruidenier.

The nature of the Nærøyfjord
The nature of the Nærøyfjord.
Photo: Kyrre Lien

The nature of the Nærøyfjord
PLAY VIDEO

Sereniteit en afzondering

Het is vanaf het fjord dat je het beste uitzicht hebt over de traditionele boerderijen die zich aan de steile bergwanden lijken vast te klampen. De beroemde ’Stigen’ (de ladder) is een mooi voorbeeld: een afgelegen boerderij die enkele honderden meters boven het turquoise fjordwater ligt. ’Toen de belastinginner vroeger zijn geld kwam ophalen, werd ook de ladder opgehaald, zodat hij niet naar boven kon. Zo gaat het in het verhaal,’ zegt Per A. Hove, kapitein van MF Fanaraaken, die tussen Flåm en Gudvangen vaart.

Aan de kust kun je ook de staafkerk van Undredal zien. Deze werd in 1147 gebouwd en is de kleinste in Scandinavië die nog in gebruik is. De kerk is in de zomer elke dag open en is zeker een bezoekje waard.

Langs het Nærøyfjord kun je nog steeds een glimp opvangen van drie oude gehuchten die tussen de fjorden en de bergen geklemd zitten en die al sinds mensenheugenis bewoond zijn. Het grootste had enkele generaties terug een veertigtal bewoners, maar nu woont er haast niemand meer. ’Er is slecht één man die tijdens de winter in dat gehucht blijft,’ zegt Hove, die naar een piepkleine, charmante nederzetting wijst, terwijl de veerboot rustig voorbijglijdt.

Nærøyfjord
Nærøyfjord.
Photo: Kyrre Lien

Hove legde deze route voor het eerst per boot af in 1962. Een halve eeuw later is er van verveling geen sprake. 'Sommigen zeggen dat op zee werken in iemands bloed zit en dit kan wel kloppen,' zegt hij. 'Er zijn altijd nieuwe uitdagingen, geen twee dagen zijn dezelfde. Bovendien is dit fjord natuurlijk zo bijzonder, zeker op zonnige dagen. Het laatste stuk richting Gudvangen blijft je steeds weer betoveren.'

Net als voor Erna zullen veel dingen nooit veranderen. 'Wat de voorbije 30 jaar veranderde? We hebben nu wegen, ik heb een auto en er zijn meer toeristen. Verder is alles nog hetzelfde. We houden de buitenwereld op onze manier in de gaten, maar het is zo heerlijk rustig hier. Alles valt op z’n plaats,' zegt de melkmeid, 'het is mijn paradijs.'

Ontdek het zelf

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

 • Sognefjord Adventure by Authentic Scandinavia
  Credits
  Sognefjord Adventure by Authentic Scandinavia
  Photo: Frithjof Fure / Fjord Norway
  Sognefjord Adventure
  Oslo, Bergen, Flåm and Balestrand.

  Travel independently by train and boat to experience the breathtaking Norwegian fjords. Visit Oslo and Bergen, as well as the fjord villages of Flåm and Balestrand. | Authentic Scandinavia

 • Norway in a nutshell tour
  Credits
  Norway in a nutshell
  Photo:
  Norway in a nutshell®
  Norway's most popular tour

  This legendary tour takes you through Norway’s most breathtaking UNESCO-listed fjord and mountain scenery, and includes a ride one of Europe’s top scenic rail journeys. | Fjord Tours

 • Norwegian Fjords & Glaciers by Authentic Scandinavia
  Credits
  Norwegian Fjords & Glaciers by Authentic Scandinavia
  Photo: Sverre Hjørnevik / Fjord Norway
  Norwegian Fjords & Glaciers
  Oslo, Bergen, Sognefjord, Hardangerfjord.

  Travel by train, boat, and bus to experience the Sognefjord and Hardangerfjord. Visit Oslo, Bergen, and the fjord villages of Flåm, Balestrand and Ulvik. | Authentic Scandinavia

 • Voyage d'hver à Gudvangen dans le Nærøyfjord avec Fjord Tours, Norvège
  Credits
  Voyages hiver, Fjord Tours
  Photo: Morten Normann Almeland/Fjord Tours
  Norway in a nutshell® Winter Tour
  Norway's most popular tour

  On this amazing winter tour, you travel through some of Norway's most beautiful fjord and winter scenery. The tour takes you through Norway’s most breathtaking UNESCO-protected fjord and mountain scenery, as well as a trip on Europe’s top scenic rail journey. | Fjord Tours

 • Oslo, Bergen & Fjord Experience by Authentic Scandinavia
  Credits
  Oslo, Bergen & Fjord Experience by Authentic Scandinavia
  Photo: Dembowski / Authentic Scandinavia
  Oslo, Bergen & Fjord Experience
  Oslo, Flåm & Bergen.

  4-day break to experience the amazing Norwegian fjords. Travel by train on the Bergen & Flåm Railways, spend the night in beautiful Flåm, and join a cruise on the Nærøyfjord. | Authentic Scandinavia

 • Beautiful Norway
  Credits
  Beautiful Norway - 50 degrees north
  Photo:
  Beautiful Norway
  Touring Fjord Norway on our premium mini-coach

  Independent 8-day tour from Oslo to Bergen using our premium mini-coach to explore 'off the beaten track' fjord locations. | 50 Degrees North

 • Sognefjord by Winter
  Credits
  Sognefjord in a nutshell
  Photo: Fjord Tours
  Sognefjord in a nutshell™ Winter Tour
  Experience the King of the Fjords

  On this 2-day tour you get to experience Norway’s longest fjord with cosy villages along the way, and ride some of the most beautiful train journeys on the planet! Start in Oslo or Bergen. | Fjord Tours

 • Beautiful Norway Hike by 50 Degrees North
  Credits
  Beautiful Norway Hike by 50 Degrees North
  Photo: Malik Skydsgaard / Unsplash
  Beautiful Norway Hike
  Guided hiking mini-coach tour to Galdhøpiggen

  Travelling on a premium 50 Degrees North mini-coach, hike Galdhøpiggen, Northern Europe’s highest mountain, reaching 2,469 metres above sea level. 7-day premium small group tour featuring the best hikes in Norway. | 50 Degrees North

 • Norwegian Fjords & Northern Lights by Authentic Scandinavia
  Credits
  Norwegian Fjords & Northern Lights by Authentic Scandinavia
  Photo: Grim Berge
  Norwegian Fjords & Northern Lights
  Oslo, Bergen, Flåm and Tromsø

  6-day winter adventure. See the fjords and the Arctic city Tromsø. Amazing winter activities like dog sledding, northern lights safari, and much more can be added. | Authentic Scandinavia

 • Norway Roundtrip from Oslo by Book Nordics
  Credits
  Norway Roundtrip from Oslo by Book Nordics
  Photo: Daniele D'Andreti / Unsplash
  Norway Roundtrip from Oslo
  Explore the best of Norway on this 24-hour roundtrip

  Travel along the fjords, ride the scenic Flåm Railway, sleep on the night train, and visit charming local villages. All in just 24 hours! | Book Nordics

 • Grand tour of Norway by Authentic Scandinavia
  Credits
  Grand tour of Norway by Authentic Scandinavia
  Photo: Harald Sandal Bohn
  Grand tour of Norway
  Oslo, Flåm, Bergen & Hurtigruten cruise

  An amazing 12-day rail tour from Oslo via the Norwegian fjords to Bergen. From Bergen you will continue on a 7-day cruise through incredible scenery along the Norwegian coast to Kirkenes. | Authentic Scandinavia

 • Fly to the Fjords! - Widerøe
  Credits
  Fly to the Fjords! - Widerøe
  Photo:
  Fly to the Fjords!
  Bergen, gateway to the Norwegian Fjords!

  Norwegian Fjord adventures are only a short Widerøe flight away. Daily flights from Bergen to 10 destinations in Fjord Norway – and connections to 40 destinations all over Norway! | Widerøe

 • Best of Norway Escorted Small Group Tour
  Credits
  Best of Norway Escorted Small Group Tour
  Photo: Vegard Aasen
  Best of Norway small group tour
  Escorted summer tour of Norwegian Fjords on premium mini-coach

  8 days on an escorted summer tour of Norwegian Fjords, that takes you 'off the beaten' track on our premium mini-coach between Oslo and Bergen. | 50 Degrees North

 • Sognefjord in a nutshell offer
  Credits
  Sognefjord in a nutshell
  Photo: Pål Audestad
  Sognefjord in a nutshell™
  Discover Norway’s longest fjord

  Travel the waterway into the heart of the Norwegian fjord- and mountain landscape and experience the beautiful Sognefjord. This relaxing fjord experience also includes scenic train journeys with the Flåm Railway and Bergen Railway.

 • Spectacular fjord view
  Credits
  Utsikt over Flåm
  Photo: Sverre Hjørnevik
  Premium Norwegian Winter Adventure
  The best of Norway from Oslo to Bergen

  Experience the best of Norway by train, ferry, and bus from Oslo to Bergen with porter service, accommodation in Flåm, and winter adventures. | 50 Degrees North

Deze regio biedt meer

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen doen. Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Algemeen
  Toegankelijkheid
  Leeftijdsgrens
  • Show More
  • No available filters
  Korting
  • Show More
  • No available filters
  Moeilijkheidsgraad
  Landschap
  • Show More
  • No available filters
  Prijsklasse
  Seizoen
  Overnachting
  Camping
  • Show More
  • No available filters
  Hotel voorzieningen
  • Show More
  • No available filters
  Voorzieningen in de kamer
  Skigebied
  Buitenactiviteiten
  Activiteiten
  • Show More
  • No available filters
  Alpineskiën
  Fietsen
  Kanoën & kajakken
  Langlaufen
  Vissen
  • Show More
  • No available filters
  Wandelen
  Wildlife & Safari's
  • Show More
  • No available filters
  Winteractiviteiten
  • Show More
  • No available filters
  Plan je reis
  Reisinformatie
  • Show More
  • No available filters
  Services
  • Show More
  • No available filters
  Proef Noorwegen
  Noorse keuken
  Pubs en Bars
  Restaurants & cafés
  • Show More
  • No available filters
  Activiteiten
  Activiteiten
  • Show More
  • No available filters
  Kinderactiviteiten
  • Show More
  • No available filters
  Stranden
  Winkelen
  • Show More
  • No available filters
  Pretparken
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters