Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Buildings on the shore of the Sognefjord Buildings on the shore of the Sognefjord
Credits
Fjærland.
Photo: Øyvind Heen/Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Een spectaculaire natuursensatie

De Sognefjord is de langste en diepste fjord in Noorwegen, en een van de zijarmen van deze fjord, de Nærøyfjord, staat op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO. De bergen die rondom deze fjord liggen behoren tot de hoogste en meest majestieke van heel Noorwegen.

De Sognefjord strekt zich uit van de kust even ten noorden van Bergen tot aan de machtige bergen van Nationaal Park Jotunheimen en het blauwe ijs van het Nationale Park Jostedalsbreen.

Op haar diepste punt is de Sognefjord meer dan 1300 meter diep, en de bergen aan weerszijden van de fjord rijzen soms wel 1700 meter uit het water omhoog. De smalste, en meeste beroemde zijarm van deze fjord, de Nærøyfjord, is op zijn smalste punt maar 250 meter breed. De Nærøyfjord is in 2005 opgenomen op de werelderfgoederenlijst van UNESCO, en ook de National Geographic Society heeft de Nærøyfjord genoemd als het belangrijkste Wereldnatuurerfgoed samen met de Geirangerfjord.

Andere bekende en pittoreske zijarmen van de Sognefjord zijn de Lusterfjord, de Fjærlandsfjord en de Finnafjord. Deze fjorden hebben vaak een prachtige smaragdgroene kleur dankzij het smeltwater van de gletsjers.

De regio Sognefjord heeft ook een sterke culinaire traditie. Het milde klimaat, de schone lucht en een overdaad aan sappige bergweiden zorgen ervoor dat deze regio uitstekende verse geitenkaas, bessen en fruit, bergforel, wild en lam levert. De kwaliteit hiervan is bekend in geheel Noorwegen.

De bergmassieven die rondom het binnenste gedeelte van de Sognefjord liggen behoren tot de beste plaatsen in Noorwegen om te gaan bergwandelen. De meest bekende berggebieden zijn de Nationale Parken Jotunheimen en Jostedalsbreen, het berggebied Breheimen en de valleien Aurlandsdalen en Utladalen. Naast bergwandelen is de regio ook uitermate geschikt om te gaan raften en mountainbiken. Sport-  en alpiene klimmers zullen ook zeer zeker aan hun trekken komen, en je kunt er zelfs op sommige plaatsen hartje zomer skiën.

De ongeveer 30.000 inwoners van de regio wonen in kleine, idyllische dorpjes langs de fjord en in de valleien. Skjolden is het verst in het binnenland gelegen dorpje, en is het thuis van ongeveer 200 inwoners.  

Vetlabui
Vetlabui
Espen Mills/ Tasteofnationaltouristroutes.com/Visitnorway.com
Urnes Stavkirke
Luster
Øyvind Heen/fjords.com
Balestrand
Balestrand
CH/Visitnorway.com
Nigardsbreen, Sognefjorden
Nigardsbreen
Øyvind Heen/fjords.com
Ad

Wat te doen

Waar te verblijven

Eten en drinken

Reizen naar en in de omgeving

Per vliegtuig:
  • Sogndal Airport heeft dagelijkse verbindingen met zowel Oslo als Bergen, en het vliegtuig doet er zo'n 30-45 minuten over.

Advertentie: Vlieg moet Widerøe naar Sogndal

Over de weg:
  • Met de auto is de kortste route naar de Sognefjord ongeveer twee tot drie uur rijden van Bergen, vier tot vijf uur vanaf Oslo en vijf tot zes uur vanuit Trondheim.
  • Comfortabele snelbussen rijden dagelijks het gehele jaar door tussen de regio Sognefjord en plaatsen zoals Oslo, Bergen, Trondheim, Voss, Gol, Hemsedal, Fagernes en Lillehammer.
  • Tijdens het zomerseizoen is er een directe busverbinding tussen de regio Sognefjord en Oslo en Trondheim via Otta, Lom en de bergpas over de Sognefjellet. Deze bergpas, in het Nationale Park Jotunheimen, is de hoogste bergpas in Noord-Europa.
Per trein:
  • Flåm is het enige treinstation langs de Sognefjord, en de treinreis hierheen is opzich zelf al de trip waard. De spoorlijn naar Flåm sluit aan op de spoorlijn Oslo-Bergen in Myrdal, en de treinen rijden het hele jaar door meerdere keren per dag.
Per boot:
  • Het gehele jaar door zijn er meerdere dagelijkse snelveren die Bergen verbinden met veel kleine dorpjes langs de Sognefjord, zoals Vik, Balestrand, Sogndal en Leikanger.
  • Tijdens de zomermaanden zijn er ook dagelijkse snelveren tussen Bergen en Flåm
  • Wanneer je zelf rijdt, hou er rekening mee dat zowel de Sognefjord zelf, als de verschillende zijarmen van deze fjord op meerdere plaatsen overgestoken kan worden met een autoveer.
  • Tijdens de zomermaanden worden er verschillende korte cruises door de fjord aangeboden tussen allerlei bestemmingen langs de fjord zoals Flåm, Gudvangen, Kaupanger en Lærdal.

De regio Sognefjord biedt meer:

In en rond de Sognefjord is nog veel meer te doen, en waarom wachten totdat je er bent? Bekijk nu alle andere mogelijkheden en ontdek wat er allemaal kan!

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad