Skip to main content

DE REGIO SOGNEFJORD

Het langste Noorse fjord

Scrol naar beneden voor inspiratie
of ga meteen naar onze pagina ‘plan je reis’

Reis op je gemak. Neem de tijd.

Neem de tijd om langs het fjord te fietsen, om door de woeste valleien te wandelen en om de plaatselijke cultuur te verkennen.

Stop regelmatig. Geniet van het uitzicht.

Hier in Fjord-Noorwegen lijkt de natuur wel een schilderij.

Het Sognefjord is het langste en diepste Noorse fjord en vormt daarop geen uitzondering. Het loopt zo'n 204 kilometer landinwaarts vanaf de kust ten noorden van Bergen.

Volgens UNESCO is het landschap rondom de fjordvertakking Nærøyfjorden 'één van de allermooiste landschappen ooit'. Het staat dan ook niet voor niks op de Werelderfgoedlijst.

Maar je hoeft ons niet op ons woord te geloven. Ga op RIB-safari in het fjord of maak een tocht met een stille elektrische boot.

Je kunt ook een kajak huren en zelf op ontdekking gaan.

Ook de staafkerk van Urnes staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en de staafkerk van Borgund in de buurt van Lærdal is de best bewaarde kerk van zijn soort in Noorwegen.

Trek rond en bezoek de idyllische fjorddorpjes Vikøyri, Solvorn, Sogndal, Høyanger, BalestrandLærdalsøyri en Årdal.

Wil je iets te lezen, ga dan naar het boekenstadje Fjærland.

En aan het einde van de dag kun je inchecken in één van de meest exclusieve hotels die het land rijk is. Het houten Walaker Hotel is het oudste familiehotel van Noorwegen.

Of overnacht je liever in een modernere setting zoals in boetiekhotel 29/2 Aurland?

Maak kennis met 'langzaam leven' in het fjorddorp Aurland, dat ook bekend staat om haar biologische groenten en een wel heel bijzondere schoen …

Of ga je wandelen in de Utladalen-vallei om de hoogste waterval van Europa te bewonderen? De Vettisfossen-waterval komt van wel 275 meter hoogte naar beneden kletteren!

Wandelaars kunnen ook andere bekende wandelroutes in het Sognefjord nemen, zoals Molden (op de foto), Keipen, de Aurlandsdalen-vallei en The King’s Road die over de berg Filefjell loopt.

Is die prachtige smaragdgroene kleur van het water midden in de fjorden jou ook al opgevallen?

Die betoverende kleur komt van het smeltwater van gletsjers en van sneeuw.

En ja, je kunt op het ijs lopen. Neem deel aan een begeleide wandeling op de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer op het Europese vasteland, of op één van de gletsjervertakkingen Nigardsbreen en Flatbreen.

Een prima begin is een rondleiding door het Breheimsenteret in Jostedalen, dat zowel een museum als een bezoekerscentrum herbergt. Of breng een bezoekje aan het Noorse gletsjermuseum in Fjærland.

Na al die beweging zullen de heerlijkheden uit de zee je ongetwijfeld goed smaken.

Bestel er gerust iets speciaals te drinken bij zoals een sprankelende cider.

Het klimaat rondom de fjorden geeft streekgerechten net wat extra's: appels, aardbeien, frambozen, kersen en sappen uit de streek zijn buitengewoon van smaak. Dat geldt ook voor geitenkaas en gezouten vlees.

Ook kun je de mooiste ervaringen opdoen door het raam van de trein.

Maak kennis met de Flåm-spoorlijn in het dorp Flåm en beleef één van de mooiste treinreizen ter wereld door het groene, bergachtige Noorse landschap.

Je kunt ook de Flåmsbana nemen als onderdeel van je Sognefjord in a nutshell-rondreis.

Flåm is ook de eindbestemming van de schilderachtige fietsroute Rallarvegen waar de 1.381 meter lange tokkelbaan te vinden is!

Kom je kennismaken met de Vikingen? Het authentieke Vikingdorp Njardarheimr in Gudvangen is op schaal gebouwd en herbergt levensechte moderne Vikingen.

Een rondleiding door het dorp mag je echt niet laten liggen! Daar kom je echt alles te weten over de Vikingcultuur.

In de herfst en de winter laat het Sognefjord zich van een heel andere kant zien. Een kant die misschien nóg mooier is.

Maak een voorbereide rondreis die helemaal in het teken van de Vikingen staat.

De streek is niet alleen een paradijs voor skitochten, ook zonder ski's is er volop plezier te beleven. Maak bijvoorbeeld eens een sneeuwschoenwandeling of een tocht met een hondenslee!

Reis je met de auto, volg dan de Norwegian Scenic Routes over de bergpassen over de Sognefjellet en de Gaularfjellet.

Of neem het 'sneeuwpad' over de Aurlandsfjellet waar het adembenemende uitkijkpunt Stegastein te vinden is.

Het Sognefjord heeft het certificaat ‘Duurzame bestemming’ verdiend. Hoewel dit niet betekent dat de bestemming volledig duurzaam is, betekent het wel dat het een toezegging heeft gedaan om systematisch de negatieve effecten van toerisme te verminderen, waarbij positieve effecten worden gesteund.

Lonken de fjorden al?

Plan je reis naar de regio Sognefjord

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Lees meer

Recent bekeken pagina's